Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do wszystkich "Makrotermowiczów"!!!

Ja osobiście mam model 18 kW.

Powiedzcie jak to jest z programatorem dołączonym do tego kominka.

Bo dotarły do mnie informacje, że ten programator zawiera wbudowany termostat (??) czy to prawda??

Jeśli to prawda, to by znaczyło że należałoby go umiejscowić w miejscu jakimś optymalnym, a nie za blisko samego kominka...czy tak??

Choć byłoby to chyba niezbyt poręczne...

Jak wy to rozwiązaliście??

nasz kocioł włącza się o godz. 5.30. Niewyobrażam sobie wstawania i noszenia drewna o tej porze. :wink:

Eeee tam, przecież możesz wstać o 4:30, wtedy nie będziesz musiała wstawać o 5:30

:lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:

a po co sie w ogóle kłaść, tyle jest fajnych rzeczy do robienia :wink:

Witam dawno mnie tu nie było.chciałbym powiedzieć , iż ja już przez 2 lata wstaje w nocy co 3 godziny i dokładam do kominka ,a gazówka przez zime nie chodzi wcale.

Ty to masz zawzięcie.... budzik sobie nastawiasz czy jak? :wink:

Dlatego nigdy kominek nie bedzie u mnie podstawowym elementym grzewczym...

Cześć :) jaki fajny klub kominkowców :)

Póki co udzielałem się głównie na D08 :) BK - witam :)

Mam Spartherma z Aqua WT Direkt do podgrzewania ciepłej wody (dla tych, co mnie nie znają, to mieszkamy w D08 - 135 m2 + garaż). No i vaillanta gazowego.

Niestety z powodu nieciekawej aury zaczęliśmy włączać ogrzewanie w domu no i postanowiliśy grzać kominkiem (szkoda gazu). W związku z tym, że niedawno (2 mies. temu) urodziła nam się 2-ga corka, to żona wstaje w nocy dokarmiać. Przy okazji "szlaja się" po domu w poszukiwaniu krówek, lub innych łakoci. No i przy okazji dokłada. Czasami zdarza się, że nie wygaszamy kilka dni z rzędu (ciężko jest wygarnąć popiół i wyczyścić szyby, bo kominek gorący).

Po 3 dniach takiego palenia wyłączyłem piec :) Okazało się, że kompletnie wystarcza kominek. CWU (300 l. zbiornik) zawsze gotowy, nawet cieplejsza woda, gdyż na piecu było ustawione na 45 stopni, a teraz dochodzi do 55. Fajnie. Ciepełko nie jest rozprowadzane DGP (mam wentylację mechaniczną, ale DGP nie mam. Ciepło samo się rozchodzi. W salonie (jak na mnie) jest za gorąco, ale żona lubi ciepełko. Do pokoi też dochodzi, ale trzeba mieć otwarte drzwi. No i jest chłodniej, ale to dobrze, bo w sypialni lepiej jak chłodno (czasami nawet otwieraliśmy okna, bo za ciepło było).

A teraz przyznam się szczerze, że nie przeczytałem tego wątku (muszę to nadrobić).

Pozdrawiam

JB

Witam miłośników wodnych płaszczy :D

Za chwilę będą mi robić instalcje hydrauliczne i zażyczę sobie instalację pod kominek z takim płaszczem - fajna sprawa.

Tylko te koszty kominków są chyba zabójcze - ile realnie kosztuje w miarę przyzwoity kominek z takim płaszczem?

Mam jeszcze jedno pytanko (może trochę naiwne, ale w tym temacie jestem laikiem) - czy można kupić wkład kominkowy taki, żeby początkowo był to zwykły wkład z możliwością dokupienia w przyszłości płaszcza wodnego?

Gość Gosc123
Słuchajcie, a jak macie zamontowane naczynia wzbiorcze? Co zrobić jeśli znajduje się w pomieszczeniu nieogrzewanym (strych). Mam takie naczynie, samonapełniające się... Jak się zabezpieczyć z tym na zimę, żeby zimna woda nie zamarzła w rurze i w naczyniu? Wystarczy ocieplić? Czym? Jaką grubość zastosować? :cry:

Ty to masz zawzięcie.... budzik sobie nastawiasz czy jak?

Dlatego nigdy kominek nie bedzie u mnie podstawowym elementym grzewczym...

budził mnie przeważnie ten mały po lewej stronie

odnośnie tego termostatu to pierwsze słysze żeby tam był wbudowany ,a fabrycznie na regulator jest miejsce pod kominkiem

--------------------------------------------------------------------------------

Witam.Mam Makroterm oraz piec Viessman witopend 100 oraz zasobnik CWU 150 l. Mam pewien problem w lecie z grzejnikami.Nie pale w lecie kominkiem ,korzystam z pieca gazowego i musze zakręcać grzejniki żeby nie ogrzewać pomieszczeń.W zimie nie mam tego problemu ponieważ ogrzewam pokoje jak i CWU.Wydaje mi się zę coś nie jest tak podłączone.Na piecu mam przełącznik na lato (same CWU) ale gdybym odkręcił grzejniki to ogrzewał bym pomieszczenia niezależnie od nastawy pieca na okres letni.Jak to jest w Waszych instalacjach? Wiech

Witam.Mam Makroterm oraz piec Viessman witopend 100 oraz zasobnik CWU 150 l. Mam pewien problem w lecie z grzejnikami.Nie pale w lecie kominkiem ,korzystam z pieca gazowego i musze zakręcać grzejniki żeby nie ogrzewać pomieszczeń.W zimie nie mam tego problemu ponieważ ogrzewam pokoje jak i CWU.Wydaje mi się zę coś nie jest tak podłączone.Na piecu mam przełącznik na lato (same CWU) ale gdybym odkręcił grzejniki to ogrzewał bym pomieszczenia niezależnie od nastawy pieca na okres letni.Jak to jest w Waszych instalacjach? Wiech

Ja mam tak samo z tym ,że pod piecem mam zawór który zamykam na zime i problem z głowy.Powinien tam być zamontowany zawór zwrotny którego niestety już sie nieda zamontować.Po prostu cofa sie woda między kominkiem a piecem :evil:

A czy ma ktoś może jakieś kalkulacje po jakim czasie zwróci się taki płaszcz wodny przy założeniu ogrzewania kotłem gazowym?

przy takim założeniu nigdy się nie zwróci 8) :lol:

a tak serio, to ja załozyłam, że lubię palić w kominku, a skoro w nim palę to niech przy okazji grzeją się grzejniki :wink:

A czy ma ktoś może jakieś kalkulacje po jakim czasie zwróci się taki płaszcz wodny przy założeniu ogrzewania kotłem gazowym?

przy takim założeniu nigdy się nie zwróci 8) :lol:

a tak serio, to ja załozyłam, że lubię palić w kominku, a skoro w nim palę to niech przy okazji grzeją się grzejniki :wink:

Dlaczego nigdy się nie zwróci?

Załóżmy, że płaszcz kosztuje 5 tys zł. (różnica w cenie kominka z płaszczem i bez płaszcza).

Roczny koszt ogrzewania gazem bez kominka np. 3 tys zł.

Z kominkiem np. 2 tys. zł.

Czyli po ok. 5 latach zwraca się koszt płaszcza.

Jak to wygląda w praktyce? Jakie są oszczędności na ogrzewaniu przy kominku z płaszczem?