Ciapek 04.10.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 E no co jest!!! Poumierali wszyscy czy jak? No chyba ,że wszyscy palą w kominkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 04.10.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 To ja mam trochę nietypowe, ale w temacie kominka z płaszczem pytanie: właśnie zrobili hydraulikę u mnie i do kominka zażyczyłem sobie instalację na płaszcz wodny. Zostawili jeden odpływ kanalizacyjny i 3 rury miedziane doprowadzone do kotłowni. Ale te rury wystają ze ściany, a ja na razie nie planuję takiego kominka. Co z nimi zrobić? Zdemontować je i założyć jak będzie kominek, czy może tymczasowo czymś przykryć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.10.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 a zwykły kominek planujesz? To rury skryja sie pod obudową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 04.10.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 a zwykły kominek planujesz? To rury skryja sie pod obudową Ale jeszcze zapewne dużo czasu minie zaczym będzie kominek i zastanawiam się czy muszą te rury do tego czasu tak wystawać? Czy ktoś sobie z tym jakoś poradził, czy musiał patrzeć na te kawałki miedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.10.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 ja do tej pory mam nieobudowany kominek, to taka .........nowoczesna instalacja postawisz cos w tym miejscu, lub powiesisz makatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 04.10.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 ja do tej pory mam nieobudowany kominek, to taka .........nowoczesna instalacja postawisz cos w tym miejscu, lub powiesisz makatkę Dzięki, myślę, że ta makatka rozwiąże problem. Tak w zasadzie to nie chodzi mi nawet o to, że coś będzie wystawało tylko o fakt, czy hydraulicy dobrze to zrobili i jest to normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 04.10.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 masz atrakcyjny, niedrogi i napewno nietuzinkowy, wieszak na kapelusze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 05.10.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Witam wszystkich wodniaków Mogę czuc się już "rzeczywistym" członkiem klubu. Rozpaliłem wczoraj pierwszy raz moja "18" z makrotermu i mam pytanie do bardziej doswiadczonych uzytkowników tej marki. Jak długo od ostatniego załadowania jest jeszcze żar w kominku. Od czego to zależy.Za dołozyłem ostatnio ok. północy i o 6.00 rano był wygaszony, choc temperature pokazywał ok.43 stopni. myslałem,ze rano coś dołoże bez rozpalania, ale było to niemozliwe. Czy ktoś zmianiał ustawienia fabryczne w tym sterowniku i na jakie i dlaczego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciapek 05.10.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Dokładać musisz co 3 godziny ja tak jade już od dwóch lat i tylko na Makrotermie 18. Ja sobie coś tam pozmieniałem bo nie wszystko mi pasowało .teraz mam takie ustawienia :1.Przerwa Przedmuchu 20 min2.Czas przedmuchu 5 s3.Czas rozbiegu rozpalania 1 min4.Zakres pracy ciągłej 5*C5.Maksymalna moc dmuchawy 40*C6.Maksymalna moc przedmuchu 40*C7.Temp.załączania pompy obiegu 30*C8.Temp.załączania pompy CWU 25*C9.Czas10.Strefy czasowe nieaktywne11.Pompa obiegowa aktywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 05.10.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Ciapek, a dlaczego masz tak niskie temp. na co i cwu w porównaniu z fabrycznymi. czym to jest spowodowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciapek 05.10.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Bo sobie zrobiłem tak zeby szybciej mi ciepło leciało na kaloryfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 06.10.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Dzis, ma być u mnie fachowiec z makrotermu , to zobaczymy co mi powie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 07.10.2005 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 No i pierwsze uwagi - uszczelka w naszym makrotermie nieszczelna, z mokrego drewna leci gryzący dym na zewnątrz, do tego chyba tzw "wariat" czyli kominek na kominie jest nieskuteczny - cugu nie ma takiego jak trzeba Co robić? Czy ktoś z was kupował gdzieś takie uszczelki czy zamawiać u producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciapek 09.10.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 to nie jest uszczelka tylko między szybą jest przerwa specjalnie zrobiona i tak musi być .Ja kiedyś miałem to zaklejone ale dowiedziałem sie ,ze musi być ''dziura " zeby gazy musiały odchodzić bo może rozwalić kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 09.10.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 to nie jest uszczelka tylko między szybą jest przerwa specjalnie zrobiona i tak musi być .Ja kiedyś miałem to zaklejone ale dowiedziałem sie ,ze musi być ''dziura " zeby gazy musiały odchodzić bo może rozwalić kominek nie tak do końca, przy wentylatorze masz ruchomą klapkę, między innymi właśnie po to ta szczelina to dodatkowe powietrze które opływając szybę nie dopuszcza do aż tak dużego jej zanieczyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.10.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 BK, prawdopodobnie dym wylatuje do czasu rozgrzania komina. Masz go ocieplonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 12.10.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Ciapek niestety ja nie moge miec takich ustawień sterownika (temp, cwu i co) jak u Ciebie, gdyz ty masz stary sterownik, na nowym jest to nie mozliwe, tzn. ponizej minimalnych ustawień fabrycznych, można je ewentualnie zwiekszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 13.10.2005 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Taka Hi-Tech zrobiła się ta rozmowa. A j chcę tylko zameldować, że od przedwczoraj mamy znowu w akcji Merkury - w związku z tym przestaliśmy oglądać telewizję W domku miłe 21 stopni i przyjemne odgłosy palącego się drewna, tudzież szmer pomp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 16.10.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 dzien dobry mam takie uprzejme pytanie - czy mozliwa jest rownolegle wykorzystanie energii z kominka - w taki sposob ze plasz wodny dostarczalby CWU oraz sluzyl do zasilenia instalacji podlogowej na parterze domu, natomiast gora ogrzewana bylaby cieplym powietrzem rozprowadzonym z tego samego kominka ?? czy to mozliwe i trzyma sie kupy ( za przeproszeniem..) ? Chcielibysmy uniknac grzejnikow i podlogowki na gorze domu. dziekizoska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 16.10.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Zośka, z równoległym wykorzystaniem energii do CWU, grzejników oraz podłogówki nie będzie problemu - tu zawsze medium jest gorąca woda, natomiast kominek z płaszczem nie generuje zbyt dużo ciepłego powietrza, bowiem większość energii trafia do wody oraz jest emitowana przez szybę i dlatego w takim przypadku ogrzewanie pokoi na górze gorącym powietrzem będzie niemożliwe. Tym razem nie upieczesz na jednym ogniu dwóch pieczeni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts