Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Recommended Posts

http://img394.imageshack.us/img394/6374/elkapop7cv.jpg

[/url]

Jak przenieść tam komin do kominka i jaki kominek tam zmieścić??

Chcę zrobić kominek z płaszczem wodnym i zostawic sobię możliwość w przyszłości podłączenie kotła gazowego.Kominy były by Schiedla. Nie wiem jak ustawić komin żeby mieć dojście do wyczystki. Ma ktoś jakiś pomysł??

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wojti 12 merkury nietylko lepiej wygląda ale ma podobną sprawność natomiast przewagą merkurego nad konkurentami jest to żeposiada palenisko wyłożone szamotami przesco zwiększa się bezwładność cieplna kominka wolniej się nagrzewa i wolniej stygnie (szamoty działają jak akulumator ciepła)no i makroterm nie posiada wężownicy schładzającej natomiast w merkurymwystępuje za dopłatą 400 zł.Wężownica przydaje się przy zaniku prądu w razie wzrostu tenperatury na płaszczu powyżej 95 stopni celcjusza wtedy otwiera się zawór termostatyczny przez który podłonczona jest do wody urzydkowej wężownica i jest schładzany kominek.Co do twojego instalatora to pogoń go na cztery wiatry do kominka nie jest konieczny bufor tylko zbiornik na wodę z wężownicą tak jak pisze 1950 .A jeżeli twój instalator mówi ci że się nieda podłończyć cuw c.o i podłogówki pod kominek to mówi nieprawdę wiem co mówię bo podłonczyłem wiele podobnych systemów i funkcjonują.

Wojti 12 lepszym znawcą w sprawach kominkowych jest 1950 przed którym chylę czoło.Zgadzam się w zupełności że nie jest potrzebny dodatkowy bufor.Zależy jak planujesz rozwiązać całościowo ogrzewanie.jeżeli planujesz zamontować dodatkowo solary to można zastanowić się nad zasobnikiem z podwójną wężownicą.Co do wyboru kominka to się nie wypowiadam mimo że sam mam Makroterm,który sprzedawany jest jako komplet.Znajomy montuje CTM i też je chwali.Pozdrawiam Wiech

Pa Jacek nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem ,ale ja bym ten kominek wraz z kominem przesunoł bliżej narożnika ok 1m i zrobił kominek narożny.Wyczystka była by we wnęce gdzie jest szafa(czy meblościanka )Można ją zrobić na kółkach i jak jest czyszczenie to odjechać tak żeby był dostęp. Pozdrawiam Wiech

wiechu - respect :lol:

dostalem podpowiedz by sie zainteresowac Merkurym (powyzej). Przyznam szczerze ze wczesniej o tym nie slyszlalem. Odrazu jak sie zaczalem interesowac PW to wpadlem na Makroterma (jako podobno najbardziej popularnego).

Wiec mam pytanie do uzytkownikow i znawcow

Zakladajac ze jest podobny koszt (tak podal mariobros) i merkury jest ladniejszy (ja akurat nie przykladam na tym polu wiekszej uwagi a bardziej mi zalezy na uzytkowaniu) CO POLECACIE - MAKROTERM CZY MERKURY???

i nie patrzmy co ladniej wyglada tylko jak sie sprawuje w uzytkowaniu, wydajnosci, bezpieczenstwie ( i wspolpracy z CO,CWU,podlogowka)

A jeszcze pytnko. W chwili obecnej jestem mocno zaawansowany w rozmowach z instalatorem odnosnie Makroterma. jak powiedzialem mu ze beda chcial Co,CWU + podlogowke to cos wspomnial jeszcze ze potrzebny bedzie jakis dodatkowy BUFOR ??? co to takiego? na forum sie chyba na to nie natknalem.

pozd

bufor jest nie potrzebny, wystarczy Ci, zasobnik 140 l., automatyka w Makrotermie doskonale wszystko załatwia,

1950 - masz nam mysli zasobnik przy piecu gazowym??? ten juz mam 200L.

mariobros - a ja slyszalem ze w przypadku zagotowania sie wody w makrotermie goraca woda jest upuszczana do naczynia wzbiorczego i dopuszczana jest zmina woda dla schlodzenia ???

Pa Jacek nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem ,ale ja bym ten kominek wraz z kominem przesunoł bliżej narożnika ok 1m i zrobił kominek narożny.Wyczystka była by we wnęce gdzie jest szafa(czy meblościanka )Można ją zrobić na kółkach i jak jest czyszczenie to odjechać tak żeby był dostęp. Pozdrawiam Wiech

Tylko że ja bym chcial kominek na scianie koło pom. gospodarczego.

wojti12 gorąca woda nie może być upuszczana do naczynia wzbiorczego, bowiem wylot tak zwanej rury bespieczęstwa (instalowanej od góry naczynia przelewowego) znajduje się powyżej lustra wody w naczyniu przelewowym.Róra bespieczęstwa ma za zadanie odprowadzić parę która wytwoży się w czasie gotowania wody w kominku a w naczyniu przelewowym znajduje się pływak z zaworem który otwiera się na skutek obniżenia się poziomu lustra wody na skutek parowania wody.Ten patent nie jest domeną makrotermu a stosuje się go w wszystkich kominkach wodnych.Natoniast ja pisałem o dodatkowym zabespieczeniu oprucz powyższego to znaczy wężownicy schładzającej która nie dopuszcza do dłuższego gotowania wody w kominku

PaJacek.Teraz dopiero zauważyłem tą kreske gdzie ma być komink.Pytanie czy już mieszkasz czy doiero w fazie projektu?Jeżeli mieszkasz to ciężko będzie teraz przebić się z otworem przez strop.Pokaż rysunek piętra i dachu.Zgode musisz i tak mieć projektanta na taką pracę .Wtedy nie jest potrzebny tamten komin.Wg mnie jeżeli już to tylko od czoła domurowac komin,a wyczystka od dołu.Jeżeli obudujesz kominek to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zostawienie ażurowej kratki tam gdzie ma być wyczystka..Ale to się wiąże z brudem w salonie w czasie czyszczenia .Wiech

wiechu - respect :lol:

dostalem podpowiedz by sie zainteresowac Merkurym (powyzej). Przyznam szczerze ze wczesniej o tym nie slyszlalem. Odrazu jak sie zaczalem interesowac PW to wpadlem na Makroterma (jako podobno najbardziej popularnego).

Wiec mam pytanie do uzytkownikow i znawcow

Zakladajac ze jest podobny koszt (tak podal mariobros) i merkury jest ladniejszy (ja akurat nie przykladam na tym polu wiekszej uwagi a bardziej mi zalezy na uzytkowaniu) CO POLECACIE - MAKROTERM CZY MERKURY???

i nie patrzmy co ladniej wyglada tylko jak sie sprawuje w uzytkowaniu, wydajnosci, bezpieczenstwie ( i wspolpracy z CO,CWU,podlogowka)

A jeszcze pytnko. W chwili obecnej jestem mocno zaawansowany w rozmowach z instalatorem odnosnie Makroterma. jak powiedzialem mu ze beda chcial Co,CWU + podlogowke to cos wspomnial jeszcze ze potrzebny bedzie jakis dodatkowy BUFOR ??? co to takiego? na forum sie chyba na to nie natknalem.

pozd

bufor jest nie potrzebny, wystarczy Ci, zasobnik 140 l., automatyka w Makrotermie doskonale wszystko załatwia,

1950 - masz nam mysli zasobnik przy piecu gazowym??? ten juz mam 200L.

mariobros - a ja slyszalem ze w przypadku zagotowania sie wody w makrotermie goraca woda jest upuszczana do naczynia wzbiorczego i dopuszczana jest zmina woda dla schlodzenia ???

te 200 starcza w zupelności

aleści rozjechali ten wątek