paJacek 03.04.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 http://img394.imageshack.us/img394/6374/elkapop7cv.jpg[/url]Jak przenieść tam komin do kominka i jaki kominek tam zmieścić??Chcę zrobić kominek z płaszczem wodnym i zostawic sobię możliwość w przyszłości podłączenie kotła gazowego.Kominy były by Schiedla. Nie wiem jak ustawić komin żeby mieć dojście do wyczystki. Ma ktoś jakiś pomysł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 04.04.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Wojti 12 merkury nietylko lepiej wygląda ale ma podobną sprawność natomiast przewagą merkurego nad konkurentami jest to żeposiada palenisko wyłożone szamotami przesco zwiększa się bezwładność cieplna kominka wolniej się nagrzewa i wolniej stygnie (szamoty działają jak akulumator ciepła)no i makroterm nie posiada wężownicy schładzającej natomiast w merkurymwystępuje za dopłatą 400 zł.Wężownica przydaje się przy zaniku prądu w razie wzrostu tenperatury na płaszczu powyżej 95 stopni celcjusza wtedy otwiera się zawór termostatyczny przez który podłonczona jest do wody urzydkowej wężownica i jest schładzany kominek.Co do twojego instalatora to pogoń go na cztery wiatry do kominka nie jest konieczny bufor tylko zbiornik na wodę z wężownicą tak jak pisze 1950 .A jeżeli twój instalator mówi ci że się nieda podłończyć cuw c.o i podłogówki pod kominek to mówi nieprawdę wiem co mówię bo podłonczyłem wiele podobnych systemów i funkcjonują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 04.04.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Wojti 12 lepszym znawcą w sprawach kominkowych jest 1950 przed którym chylę czoło.Zgadzam się w zupełności że nie jest potrzebny dodatkowy bufor.Zależy jak planujesz rozwiązać całościowo ogrzewanie.jeżeli planujesz zamontować dodatkowo solary to można zastanowić się nad zasobnikiem z podwójną wężownicą.Co do wyboru kominka to się nie wypowiadam mimo że sam mam Makroterm,który sprzedawany jest jako komplet.Znajomy montuje CTM i też je chwali.Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 04.04.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Pa Jacek nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem ,ale ja bym ten kominek wraz z kominem przesunoł bliżej narożnika ok 1m i zrobił kominek narożny.Wyczystka była by we wnęce gdzie jest szafa(czy meblościanka )Można ją zrobić na kółkach i jak jest czyszczenie to odjechać tak żeby był dostęp. Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojti12 04.04.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 wiechu - respect dostalem podpowiedz by sie zainteresowac Merkurym (powyzej). Przyznam szczerze ze wczesniej o tym nie slyszlalem. Odrazu jak sie zaczalem interesowac PW to wpadlem na Makroterma (jako podobno najbardziej popularnego). Wiec mam pytanie do uzytkownikow i znawcow Zakladajac ze jest podobny koszt (tak podal mariobros) i merkury jest ladniejszy (ja akurat nie przykladam na tym polu wiekszej uwagi a bardziej mi zalezy na uzytkowaniu) CO POLECACIE - MAKROTERM CZY MERKURY??? i nie patrzmy co ladniej wyglada tylko jak sie sprawuje w uzytkowaniu, wydajnosci, bezpieczenstwie ( i wspolpracy z CO,CWU,podlogowka) A jeszcze pytnko. W chwili obecnej jestem mocno zaawansowany w rozmowach z instalatorem odnosnie Makroterma. jak powiedzialem mu ze beda chcial Co,CWU + podlogowke to cos wspomnial jeszcze ze potrzebny bedzie jakis dodatkowy BUFOR ??? co to takiego? na forum sie chyba na to nie natknalem. pozd bufor jest nie potrzebny, wystarczy Ci, zasobnik 140 l., automatyka w Makrotermie doskonale wszystko załatwia, 1950 - masz nam mysli zasobnik przy piecu gazowym??? ten juz mam 200L. mariobros - a ja slyszalem ze w przypadku zagotowania sie wody w makrotermie goraca woda jest upuszczana do naczynia wzbiorczego i dopuszczana jest zmina woda dla schlodzenia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewi 04.04.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Witam .Mam pytanie ,jutro rano elektrycy u mnie kończą, czy ja potrzebuję jakieś gniaztko blisko pieca? miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.04.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 oczywiście, że potrzebujesz. Może to nie byc typowe gniazdko, ale przynajmniej puszkę zostaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewi 04.04.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 serdeczne dzięki ma być blisko komnin tz .pod zabudową czy dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewi 04.04.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 serdeczne dzięki ma być blisko komnin tz .pod zabudową czy dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.04.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 to zalezy jak ci wygodniej. Jeżeli chcesz wykorzystać również do podłączenia lampi /stojącej na belce/ to na zewnątrz /obojętnie czy obudowy, czy na ścianie/. Może jakies podświetlone półeczki zrobisz............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 04.04.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Evi pomyśl nawet o 2 gniazdkach podwójnych.Może się okazać że będziesz potrzebować do pompy cyrk. pieca,pomp do kominka itp.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 04.04.2006 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Pa Jacek nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem ,ale ja bym ten kominek wraz z kominem przesunoł bliżej narożnika ok 1m i zrobił kominek narożny.Wyczystka była by we wnęce gdzie jest szafa(czy meblościanka )Można ją zrobić na kółkach i jak jest czyszczenie to odjechać tak żeby był dostęp. Pozdrawiam Wiech Tylko że ja bym chcial kominek na scianie koło pom. gospodarczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 04.04.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 wojti12 gorąca woda nie może być upuszczana do naczynia wzbiorczego, bowiem wylot tak zwanej rury bespieczęstwa (instalowanej od góry naczynia przelewowego) znajduje się powyżej lustra wody w naczyniu przelewowym.Róra bespieczęstwa ma za zadanie odprowadzić parę która wytwoży się w czasie gotowania wody w kominku a w naczyniu przelewowym znajduje się pływak z zaworem który otwiera się na skutek obniżenia się poziomu lustra wody na skutek parowania wody.Ten patent nie jest domeną makrotermu a stosuje się go w wszystkich kominkach wodnych.Natoniast ja pisałem o dodatkowym zabespieczeniu oprucz powyższego to znaczy wężownicy schładzającej która nie dopuszcza do dłuższego gotowania wody w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Penejos 04.04.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Witajcie, wlasnie zamierzam kupic kominek z płaszczem wodnym i nie bardzo wiem, na który sie zdecydowac. Przewijają sie tutaj makrotermy, CTMy itp. W Bielsku-Białej jest firma Waligóra. Czy ktoś może słyszał o niej? Prosze o opinie i jakąs poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 04.04.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Penejos wysłałem wiadomość na priwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 05.04.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 PaJacek.Teraz dopiero zauważyłem tą kreske gdzie ma być komink.Pytanie czy już mieszkasz czy doiero w fazie projektu?Jeżeli mieszkasz to ciężko będzie teraz przebić się z otworem przez strop.Pokaż rysunek piętra i dachu.Zgode musisz i tak mieć projektanta na taką pracę .Wtedy nie jest potrzebny tamten komin.Wg mnie jeżeli już to tylko od czoła domurowac komin,a wyczystka od dołu.Jeżeli obudujesz kominek to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zostawienie ażurowej kratki tam gdzie ma być wyczystka..Ale to się wiąże z brudem w salonie w czasie czyszczenia .Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 05.04.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Nie mam nawet jeszcze projektu tylko się zastanawiam jak zrobić jeden komin z wyczystką i kominek na ścianie pomieszczenia gospodarczego, żeby podłączyć go podlogówki. Nie chcę poprosty za bardzo komplikować instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 05.04.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Pa Jacek jak możesz to wrzuc na forum rzuty dachu i piętra o ile jest.Nie mogę się doszukac u Ciebie pomieszczenia gospodarczego.Mam bardzo niewyrażny rysunek.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 05.04.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Nie mam jeszcze projektu. http://img156.imageshack.us/img156/4813/elkanowy3mb.jpg Dom dopiero w zamyśle ale zastanawiam się jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.04.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 wiechu - respect dostalem podpowiedz by sie zainteresowac Merkurym (powyzej). Przyznam szczerze ze wczesniej o tym nie slyszlalem. Odrazu jak sie zaczalem interesowac PW to wpadlem na Makroterma (jako podobno najbardziej popularnego). Wiec mam pytanie do uzytkownikow i znawcow Zakladajac ze jest podobny koszt (tak podal mariobros) i merkury jest ladniejszy (ja akurat nie przykladam na tym polu wiekszej uwagi a bardziej mi zalezy na uzytkowaniu) CO POLECACIE - MAKROTERM CZY MERKURY??? i nie patrzmy co ladniej wyglada tylko jak sie sprawuje w uzytkowaniu, wydajnosci, bezpieczenstwie ( i wspolpracy z CO,CWU,podlogowka) A jeszcze pytnko. W chwili obecnej jestem mocno zaawansowany w rozmowach z instalatorem odnosnie Makroterma. jak powiedzialem mu ze beda chcial Co,CWU + podlogowke to cos wspomnial jeszcze ze potrzebny bedzie jakis dodatkowy BUFOR ??? co to takiego? na forum sie chyba na to nie natknalem. pozd bufor jest nie potrzebny, wystarczy Ci, zasobnik 140 l., automatyka w Makrotermie doskonale wszystko załatwia, 1950 - masz nam mysli zasobnik przy piecu gazowym??? ten juz mam 200L. mariobros - a ja slyszalem ze w przypadku zagotowania sie wody w makrotermie goraca woda jest upuszczana do naczynia wzbiorczego i dopuszczana jest zmina woda dla schlodzenia ??? te 200 starcza w zupelności aleści rozjechali ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts