Wiech 06.04.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 PaJacek teraz widżę wyrażnie pom gocp. :lol:Komin domurowac do istniejącego (sam tak mam domurowany Schiedel).Wlot do kominka centralnie od salonu,wyczystka obrócona o 180 st.Nie będzie brudu w trakcie czyszczenia.Cały osprzęt w pom gosp. a więc pompy,naczynie przelewowe itp.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaD 06.04.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 PaJacek a może komin domurować do istniejšcego (chyba tak jak mówi Wiech), tylko jeszcze przesunšć cienę wc w stronę salonu (strop trzyma się raczej na tych podłużnych - wnioskuję z podcišgu) i może wyczystka wyszłaby włanie w wc o ile można jš przekręcić o 90 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 06.04.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 witamotrzymalem wycene instalacji:1.kocioł buderus G125U SE 25kw- 4640zl2. Bojler stojacy buderus 160l+czujnik - 2495zł3. ziornik oleju 1000l - 1356zł4. system zarysu zbiornika olej- 480zł5. filtr oleju dwudrogowy- 110zł6. naczynia, grupy bezp, pompy 3szt- 1355zł7. zawór trojdrogowy+silownik- 430zł8. mater do kotłowni(rury,zawory,kształtki wg zuzycia)- okj 1200zł9. montaż kotłowni- 1000zł10. wkład kominowy kawsoodp- 900zł11. montaż wkładu- 300zł12. grzejniki płytowe buderus typ VK 10szt- 3900zł13. grzejniki lazienkowe 2szt- 650zł14. osprzet(zawory, glowice, odpow itp 10kpl)- 1030zł15. mater do instal(rury, kształtki, uchwyty, wg zuzycia) ok 2400zł16. montaz grzejniko wi wykonanie CO- 1200zł17. materiały do ogrzewania podłogowego 75m.kw- 5250zł18. montaz podlogowki 75mkw- 900złrazem za to wszystko chca 29. 596zł prosze o Wasze opinie i mam jeszcze pytanko: czy wkład kominowy jest potrzebny jesli mam komin systemowy??? czy czegos nie rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 06.04.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 aqep jeżeli masz komin systemowy ceramiczny ibf-a czy też shidla to wsad kominowy z stali nierdzewnej jest niepotrzebny a swoją drogą na co ci trzy pompy jeżeli w wycenie masz wyszczegulniony zawór trójdrożny wystardzyły by ci 2 jedna na c.o a dróga na podmieszanie podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 06.04.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 hej. nie wiem czemu tak wyliczyli..dobrze jednak myslalem z tym wkladem( mam ibf systemowy)- a juz chcialem ich pochwalic za w miare uczciwe podejscie do sprawy, a oni nawet mnie nie spytali ani o wymiary kotlowni(ten typ co zaproponowali moze sie nie zmiescic) ani o typ komina..w innej firmie wypytawali o szczegoly i cos starali sie doradzac a tu lipa..a cos nt ceny ktos sie wypowie..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 09.04.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Co tak pusto nikt nie wypowiada się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 13.04.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Hi hi hi!!! Zaplanowaliśmy sobie kominek z płaszczem wodnym, bo nie było u nas perspektyw na pociągnięcie gazu ziemnego. A tymczasem po dzisiejszej wizycie w naszym urzędzie dowiaduję się, że... na głównej ulicy gaz już jest Teraz tylko musimy zebrać sąsiadów z naszej ulicy i wybrać się do gazowni. Jeśli gazownia stwierdzi, że im się opłaca, to pociągną gaz w naszą ulicę na swój koszt No chyba , że stwierdzą, że się nie opłaca ale w to wątpię, bo kilka domków już jest, a ulica niedługa. Właściwie to nie wiem czemu tak się cieszę bo gaz coraz droższy. Chyba dlatego, że jednak fajnie mieć dwa rodzaje ogrzewania i odchodzi miejsce na butlę do gotowania. W każdym razie przy kominku z płaszczem na pewno obstajemy w dalszym ciągu, więc z klubu się nie wypisuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 14.04.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Wszystkim ''płaszczowcom'' zdrowych, radosnych i pogodnych świąt, obfitego dyngusa i Bożych Ran (jeśli jeszcze nie było ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 14.04.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 ja też przyłonczam się do życzeń świątecznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.04.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Ponieważ wkrótce będę szukał kominka, mam kilka pytań. A moja sytuacja wygląda następująco: Dom 120 m kw. Ogrzewanie elektryczne, ale tylko jako wspomaganie kominka i np. podczas wyjazdu. Generalnie - głównym źródłem ciepła do CO i CWU ma być kominek z płaszczem. CWU: Wymyśliłem sobie to tak - bojler z dwiema wężownicami i grzałką elekrtyczną. Do jednej wężownicy podłączony kominek, do drugiej - kolektory (w przyszłym roku). W zimie mam zamiar grzać wyłącznie kominkiem, w lecie - kolektorami, a w przypadku braku słońca - prądem. I tu pytanie - jak duży bojler i jakiej firmy polecacie? CO: Kominek z płaszczem i grzejniki we wszystkich pomieszczeniach. Bez podłogówki. W łazienkach - drabinki. Zastanawiam się czy w łazienkach nie położyć mat elektrycznych pod kafelkami I kolejne pytanie - jaki kominek (jakiej mocy). Co myślicie o tym: http://www.kominki.ostrowiec.pl/?id=20 Czy 24 kW to nie za dużo? Mniejszy tego producenta ma 16 kW - i tu boję się, że będzie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 14.04.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Witaj Anpi.Wg.mnie w zupełności wystarczy Ci kominek 16 KW.Jest to moc wystarczająca do CO i CWU.Jeżeli planujesz solary to zasobnik z podwójna wężownicą. np.120lx2=240 lub 150x2=300l.Co do jakości kominka sie nie wypowiadam(nie znam tych kominków).Jeżeli planujesz zakup mat elektr to koszt 1 maty to ok. 1 tys zł z regulatorem(w zależności od wielkości).W jaki sposób bedziesz ogrzewał awaryjnie pokoje,czy elektryczne wodne ,czy kable grzejne,piece akumulacyjne?itp.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 14.04.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Mam takie pytanie o bezpiecznš eksploatację kominka.W innym tematach na forum można przeczytać o pożarach sadzy w kominie, pożarach obudów itd. Jak powinno się użytkować całš instalacjš, aby była ona bezpieczna?W jaki sposób palić, czy całkowite przymykanie powietrza i szybra jest poprawne? Jak często czycić komin i czym i jak?Nie ukrywam po lekturze ww tematów zdziebko się wystraszyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.04.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Witaj Anpi.Wg.mnie w zupełności wystarczy Ci kominek 16 KW.Jest to moc wystarczająca do CO i CWU.Jeżeli planujesz solary to zasobnik z podwójna wężownicą. np.120lx2=240 lub 150x2=300l.Co do jakości kominka sie nie wypowiadam(nie znam tych kominków).Jeżeli planujesz zakup mat elektr to koszt 1 maty to ok. 1 tys zł z regulatorem(w zależności od wielkości).W jaki sposób bedziesz ogrzewał awaryjnie pokoje,czy elektryczne wodne ,czy kable grzejne,piece akumulacyjne?itp.Wiech Dzięki za info o zasobnikach. Możesz mi podać jakichś producentów? Co do awaryjnego ogrzewania - myślałem o piecach akumulacyjnych lub po prostu konwektorach. Ponieważ założenie jest takie, że będziemy unikać ogrzewania prądem - może się okazać, że lepsze będą konwektory - po prostu dużo taniej niż akumulacyjne. A jeśli chodzi o moc kominka - nie lepiej jednak wziąć "mocniejszy" niż ma mi później "zabraknąć" mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.04.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 A jeśli chodzi o moc kominka - nie lepiej jednak wziąć "mocniejszy" niż ma mi później "zabraknąć" mocy? nie martw się brakiem mocy, zastanów się nad nadmiarem mocy, co z nią zrobisz, gdy wszystko będzie Ci się gotoweć, no chyba, że masz budynek ok 300 m, wtedy jak najbardziej bierz ten większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.04.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 A jeśli chodzi o moc kominka - nie lepiej jednak wziąć "mocniejszy" niż ma mi później "zabraknąć" mocy? nie martw się brakiem mocy, zastanów się nad nadmiarem mocy, co z nią zrobisz, gdy wszystko będzie Ci się gotoweć, no chyba, że masz budynek ok 300 m, wtedy jak najbardziej bierz ten większy Hmm, chyba racja. Mam tylko 120 m. A teraz mieszkam w domu z piecem kaflowym, który posiada "płaszcz wodny" czyli "podkowę" zasilającą kaloryfery. I przyznam - zagotowanie wody to nic trudnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 14.04.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 anapi ja proponowałbym ci zainstalować wodny piec elektryczny c.o równolegle z kominkiem z płaszczem wodnym i zasobnikiem 300 l dwówężownicowym pod przyszłe solary.Tym sposobem jeżeli nie będziesz palił w kominku wodnym to c.o będzie ogrzewał piec elektryczny i na odwrót.co do podłogówki to proponowałbym zastosować jednak podłogówkę wodną zasilaną c.o z kominka wodnego i pieca elektrycznego w razie pytań pisz na meila:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 16.04.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 ...UFF. Przebrnąłem przez te 14 stron, od czasu kiedy tu byłem ostatnio, ale ta dobiła mnie totalnie. Format strony, "podłonczanie wody urzydkowej z rury bespieczęstwa merkurego"... wykończyły mnie ostatecznie. mario! Litości ! Błagam... Drugi sezon grzewczy na Makrotermie 18kW i solarach z Hewalexu. Spłonęło 10 mp (takie handlowe 8 m3) suszonego buka i jakieś 300 kg brykietów z drewna liściastego. Do tego odpady ze sklepiku z gazetami (najlepsza rozpałka, to worek ze śmietnika 30 l.), co uwolniło mnie od wydatku 27 zł. miesięcznie za wywóz śmieci. Drewno 1350 zł., brykiety 250 zł., śmiecie -300 zł.... Olejowego Ulricha jeszcze nie odpalałem. Czego chcieć więcej ? Tylko słoneczka, żeby latem Turbokominek służyć mógł znowu za chłodziarkę piwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 17.04.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 U nas kominek hula jest fajnie ale mamy kilka problemów.Po 1 jak wieje silny wiatr zdaża nam się że dym wychodzi na salon.Po 2 jak nie palimy to strasznie czuć smród sadzy.Czy ktoś może wie gdzie tkwi problem ?Czekam na wszystkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.04.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 generalnie, masz chyba problem z kominem,może mieć, za mały przekrój, lub być za niski,jeżeli wiatr,i wwiewa dym, to może warto by kupić albo nasadę kominową lub zwykłego strażaka,najlepiej zaproś kominiarza, poogląda co i jak i mam nadzieję udzieli konstruktywnej porady,tak na odległość, to raczej trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 18.04.2006 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Podnoszę temat. Mam takie pytanie o bezpiecznš eksploatację kominka. W innym tematach na forum można przeczytać o pożarach sadzy w kominie, pożarach obudów itd. Jak powinno się użytkować całš instalacjš, aby była ona bezpieczna? W jaki sposób palić, czy całkowite przymykanie powietrza i szybra jest poprawne? Jak często czycić komin i czym i jak? Nie ukrywam po lekturze ww tematów zdziebko się wystraszyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts