Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

otrzymalem wycene instalacji:

1.kocioł buderus G125U SE 25kw- 4640zl

2. Bojler stojacy buderus 160l+czujnik - 2495zł

3. ziornik oleju 1000l - 1356zł

4. system zarysu zbiornika olej- 480zł

5. filtr oleju dwudrogowy- 110zł

6. naczynia, grupy bezp, pompy 3szt- 1355zł

7. zawór trojdrogowy+silownik- 430zł

8. mater do kotłowni(rury,zawory,kształtki wg zuzycia)- okj 1200zł

9. montaż kotłowni- 1000zł

10. wkład kominowy kawsoodp- 900zł

11. montaż wkładu- 300zł

12. grzejniki płytowe buderus typ VK 10szt- 3900zł

13. grzejniki lazienkowe 2szt- 650zł

14. osprzet(zawory, glowice, odpow itp 10kpl)- 1030zł

15. mater do instal(rury, kształtki, uchwyty, wg zuzycia) ok 2400zł

16. montaz grzejniko wi wykonanie CO- 1200zł

17. materiały do ogrzewania podłogowego 75m.kw- 5250zł

18. montaz podlogowki 75mkw- 900zł

razem za to wszystko chca 29. 596zł

prosze o Wasze opinie i mam jeszcze pytanko: czy wkład kominowy jest potrzebny jesli mam komin systemowy??? czy czegos nie rozumiem...

hej. nie wiem czemu tak wyliczyli..dobrze jednak myslalem z tym wkladem( mam ibf systemowy)- a juz chcialem ich pochwalic za w miare uczciwe podejscie do sprawy, a oni nawet mnie nie spytali ani o wymiary kotlowni(ten typ co zaproponowali moze sie nie zmiescic) ani o typ komina..w innej firmie wypytawali o szczegoly i cos starali sie doradzac a tu lipa..a cos nt ceny ktos sie wypowie..?

:D :D :D Hi hi hi!!! Zaplanowaliśmy sobie kominek z płaszczem wodnym, bo nie było u nas perspektyw na pociągnięcie gazu ziemnego. A tymczasem po dzisiejszej wizycie w naszym urzędzie dowiaduję się, że... na głównej ulicy gaz już jest :D Teraz tylko musimy zebrać sąsiadów z naszej ulicy i wybrać się do gazowni. Jeśli gazownia stwierdzi, że im się opłaca, to pociągną gaz w naszą ulicę na swój koszt :D No chyba , że stwierdzą, że się nie opłaca :roll: ale w to wątpię, bo kilka domków już jest, a ulica niedługa.

Właściwie to nie wiem czemu tak się cieszę :-? bo gaz coraz droższy. Chyba dlatego, że jednak fajnie mieć dwa rodzaje ogrzewania i odchodzi miejsce na butlę do gotowania. W każdym razie przy kominku z płaszczem na pewno obstajemy w dalszym ciągu, więc z klubu się nie wypisuję! :D

Ponieważ wkrótce będę szukał kominka, mam kilka pytań. A moja sytuacja wygląda następująco:

Dom 120 m kw. Ogrzewanie elektryczne, ale tylko jako wspomaganie kominka i np. podczas wyjazdu. Generalnie - głównym źródłem ciepła do CO i CWU ma być kominek z płaszczem.

CWU: Wymyśliłem sobie to tak - bojler z dwiema wężownicami i grzałką elekrtyczną. Do jednej wężownicy podłączony kominek, do drugiej - kolektory (w przyszłym roku). W zimie mam zamiar grzać wyłącznie kominkiem, w lecie - kolektorami, a w przypadku braku słońca - prądem. I tu pytanie - jak duży bojler i jakiej firmy polecacie?

CO: Kominek z płaszczem i grzejniki we wszystkich pomieszczeniach. Bez podłogówki. W łazienkach - drabinki. Zastanawiam się czy w łazienkach nie położyć mat elektrycznych pod kafelkami :-?

I kolejne pytanie - jaki kominek (jakiej mocy). Co myślicie o tym: http://www.kominki.ostrowiec.pl/?id=20 Czy 24 kW to nie za dużo? Mniejszy tego producenta ma 16 kW - i tu boję się, że będzie za mało.

Witaj Anpi.Wg.mnie w zupełności wystarczy Ci kominek 16 KW.Jest to moc wystarczająca do CO i CWU.Jeżeli planujesz solary to zasobnik z podwójna wężownicą. np.120lx2=240 lub 150x2=300l.Co do jakości kominka sie nie wypowiadam(nie znam tych kominków).Jeżeli planujesz zakup mat elektr to koszt 1 maty to ok. 1 tys zł z regulatorem(w zależności od wielkości).W jaki sposób bedziesz ogrzewał awaryjnie pokoje,czy elektryczne wodne ,czy kable grzejne,piece akumulacyjne?itp.Wiech

Mam takie pytanie o bezpiecznš eksploatację kominka.

W innym tematach na forum można przeczytać o pożarach sadzy w kominie, pożarach obudów itd.

Jak powinno się użytkować całš instalacjš, aby była ona bezpieczna?

W jaki sposób palić, czy całkowite przymykanie powietrza i szybra jest poprawne? Jak często czycić komin i czym i jak?

Nie ukrywam po lekturze ww tematów zdziebko się wystraszyłem.

Witaj Anpi.Wg.mnie w zupełności wystarczy Ci kominek 16 KW.Jest to moc wystarczająca do CO i CWU.Jeżeli planujesz solary to zasobnik z podwójna wężownicą. np.120lx2=240 lub 150x2=300l.Co do jakości kominka sie nie wypowiadam(nie znam tych kominków).Jeżeli planujesz zakup mat elektr to koszt 1 maty to ok. 1 tys zł z regulatorem(w zależności od wielkości).W jaki sposób bedziesz ogrzewał awaryjnie pokoje,czy elektryczne wodne ,czy kable grzejne,piece akumulacyjne?itp.Wiech

Dzięki za info o zasobnikach. Możesz mi podać jakichś producentów?

Co do awaryjnego ogrzewania - myślałem o piecach akumulacyjnych lub po prostu konwektorach. Ponieważ założenie jest takie, że będziemy unikać ogrzewania prądem - może się okazać, że lepsze będą konwektory - po prostu dużo taniej niż akumulacyjne.

A jeśli chodzi o moc kominka - nie lepiej jednak wziąć "mocniejszy" niż ma mi później "zabraknąć" mocy?

A jeśli chodzi o moc kominka - nie lepiej jednak wziąć "mocniejszy" niż ma mi później "zabraknąć" mocy?

nie martw się brakiem mocy,

zastanów się nad nadmiarem mocy,

co z nią zrobisz, gdy wszystko będzie Ci się gotoweć,

no chyba, że masz budynek ok 300 m, wtedy jak najbardziej bierz ten większy

nie martw się brakiem mocy,

zastanów się nad nadmiarem mocy,

co z nią zrobisz, gdy wszystko będzie Ci się gotoweć,

no chyba, że masz budynek ok 300 m, wtedy jak najbardziej bierz ten większy

Hmm, chyba racja. Mam tylko 120 m. A teraz mieszkam w domu z piecem kaflowym, który posiada "płaszcz wodny" :lol: czyli "podkowę" zasilającą kaloryfery. I przyznam - zagotowanie wody to nic trudnego 8)

anapi ja proponowałbym ci zainstalować wodny piec elektryczny c.o równolegle z kominkiem z płaszczem wodnym i zasobnikiem 300 l dwówężownicowym pod przyszłe solary.Tym sposobem jeżeli nie będziesz palił w kominku wodnym to c.o będzie ogrzewał piec elektryczny i na odwrót.co do podłogówki to proponowałbym zastosować jednak podłogówkę wodną zasilaną c.o z kominka wodnego i pieca elektrycznego w razie pytań pisz na meila:[email protected]

...UFF.

Przebrnąłem przez te 14 stron, od czasu kiedy tu byłem ostatnio, ale ta dobiła mnie totalnie.

Format strony, "podłonczanie wody urzydkowej z rury bespieczęstwa merkurego"... wykończyły mnie ostatecznie.

mario! Litości ! Błagam...

Drugi sezon grzewczy na Makrotermie 18kW i solarach z Hewalexu. Spłonęło 10 mp (takie handlowe 8 m3) suszonego buka i jakieś 300 kg brykietów z drewna liściastego. Do tego odpady ze sklepiku z gazetami (najlepsza rozpałka, to worek ze śmietnika 30 l.), co uwolniło mnie od wydatku 27 zł. miesięcznie za wywóz śmieci.

Drewno 1350 zł., brykiety 250 zł., śmiecie -300 zł.... Olejowego Ulricha jeszcze nie odpalałem.

Czego chcieć więcej ? Tylko słoneczka, żeby latem Turbokominek służyć mógł znowu za chłodziarkę piwa...

:wink:

generalnie, masz chyba problem z kominem,

może mieć, za mały przekrój, lub być za niski,

jeżeli wiatr,i wwiewa dym, to może warto by kupić albo nasadę kominową lub zwykłego strażaka,

najlepiej zaproś kominiarza, poogląda co i jak i mam nadzieję udzieli konstruktywnej porady,

tak na odległość, to raczej trudno

Podnoszę temat.

Mam takie pytanie o bezpiecznš eksploatację kominka.

W innym tematach na forum można przeczytać o pożarach sadzy w kominie, pożarach obudów itd.

Jak powinno się użytkować całš instalacjš, aby była ona bezpieczna?

W jaki sposób palić, czy całkowite przymykanie powietrza i szybra jest poprawne? Jak często czycić komin i czym i jak?

Nie ukrywam po lekturze ww tematów zdziebko się wystraszyłem.