Jarek_St 27.05.2006 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Czy można podgrzewać wodę w zasobniku przez układ otwarty z kominka, a wodę do co poprzez wymiennik? Tak byłoby mi wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 27.05.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 no chyba żeby zastosować zbiornik buforowy ale musi być o dużej pojemności bowiem o małej pojemności opuzni tylko punkt w którym zagotje się woda w kominku No właśnie! IMO zbiornik buforowy to zaleta takiego rozwiązania. Przecież przy podłogówce BEZ bufora trudniej jest uniknąć zagotowania. a pozatym zbiornik buforowy podraża koszt zastosowania kominka wodnego do potrzeb tylko ogrzewania podłogówki Podraża, ale w stosunkowo niewielkim stopniu. Biorąc pod uwagę koszt kominka [~8k], pompy [~25k] i podłogówki [~10k] te 3k za bufor to niewielka kwota. Zresztą są pompy, które mają "na stanie" bufor 300 czy 500 litrów... A dla podłogówki, akurat lepiej mieć bufor, bo przecież łatwiej jest ustabilizować kapryśny piec jakim jest kominek z płaszczem. pozdrawiam TomekJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 27.05.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 wiec musisz się zdecydować albo pompa ciepła albo kominek wodny. Przemyśl to sobie jeszcze raz - bo to nieprawdą jest. Chyba, że to przekracza Twoje umiejętności jako Instalatora. pozdrawiam TomekJ. no chyba żeby zastosować zbiornik buforowy ale musi być o dużej pojemności bowiem o małej pojemności opuzni tylko punkt w którym zagotje się woda w kominku a pozatym zbiornik buforowy podraża koszt zastosowania kominka wodnego do potrzeb tylko ogrzewania podłogówki Mysleliśmy o takim podłączeniu pompy cieplnej i kominka z płaszczem wodnym aby możliwe było ogrzewanie podłogowe bez grzejników i jednoczesne ogrzewanie wody użytkowej.W momencie ogrzewania kominkowego ,pompa by się wyłącZala .W całym domu podłogówka z możliwością regulacji w poszczególnych pomieszczeniach.Czytałam gdzieś na forum ,że pogłogówka i grzejniki razem przy pompach nie za bardzo się sprawdzają. :roll:Czy jest możliwość takiego połączenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 27.05.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Mysleliśmy o takim podłączeniu pompy cieplnej i kominka z płaszczem wodnym aby możliwe było ogrzewanie podłogowe bez grzejników i jednoczesne ogrzewanie wody użytkowej. W całym domu podłogówka z możliwością regulacji w poszczególnych pomieszczeniach. Czy jest możliwość takiego połączenia ? To pytanie do instalatorów. IMO nie ma ŻADNYCH przeszkód! 1. Ciepła woda [>40o] z kominka wyłącza PC. 2. Kominek grzeje bufor [~500l]. 3. Z bufora jest odbiór na CWU i OP. 4. Jak temperatura wody z kominka spada [<30o] i jednocześnie woda w buforze ma <35o - załącza się PC. Sam planuję coś takiego... Gorzej z tą niezależną regulacją OP w poszczególnych pomieszczeniach. Ale to już pytanie do Instalatorów... Pozdrawiam TomekJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 27.05.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 To pytanie do instalatorów. IMO nie ma ŻADNYCH przeszkód! 1. Ciepła woda [>40o] z kominka wyłącza PC. 2. Kominek grzeje bufor [~500l]. 3. Z bufora jest odbiór na CWU i OP. 4. Jak temperatura wody z kominka spada [<30o] i jednocześnie woda w buforze ma <35o - załącza się PC. Sam planuję coś takiego... Gorzej z tą niezależną regulacją OP w poszczególnych pomieszczeniach. Ale to już pytanie do Instalatorów... Pozdrawiam TomekJ. Z instalatorami to może być problem.Podejrzewam ,że takie rozwiązania nie są jeszcze zbyt rozpowszechnione(drogie) i mało osób wykonuje takie podłączenia.Co do regulacji w poszczególnych pomieszczeniach jest to prawdopodobnie możliwe.Jesli tak to było by super.Według mnie przydało by się zdecydowanie więcej informacji na temat takich lub podobnych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 27.05.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Z instalatorami to może być problem No to sobie poczekamy na jakiegoś Instalatora, który TO robił. Wtedy zarobi podwójnie - na Tobie i na mnie. Btw. Opinia Forumowiczów jest dla mnie bezcenna. Kilkanaście dni temu pytałem Tutaj o współpracę Legaletta z KPW. Nie dostałem odpowiedzi - to z Legaletta nici wyszły... Pozdrawiam TomekJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 27.05.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 wiec musisz się zdecydować albo pompa ciepła albo kominek wodny. Przemyśl to sobie jeszcze raz - bo to nieprawdą jest. Chyba, że to przekracza Twoje umiejętności jako Instalatora. pozdrawiam TomekJ. no chyba żeby zastosować zbiornik buforowy ale musi być o dużej pojemności bowiem o małej pojemności opuzni tylko punkt w którym zagotje się woda w kominku a pozatym zbiornik buforowy podraża koszt zastosowania kominka wodnego do potrzeb tylko ogrzewania podłogówki Mysleliśmy o takim podłączeniu pompy cieplnej i kominka z płaszczem wodnym aby możliwe było ogrzewanie podłogowe bez grzejników i jednoczesne ogrzewanie wody użytkowej.W momencie ogrzewania kominkowego ,pompa by się wyłącZala .W całym domu podłogówka z możliwością regulacji w poszczególnych pomieszczeniach.Czytałam gdzieś na forum ,że pogłogówka i grzejniki razem przy pompach nie za bardzo się sprawdzają. :roll:Czy jest możliwość takiego połączenia ? mago w twoim przypadku proponowałbym zastosowanie nowego produktu galmeta bufora łonczącego w sobie 2 funkcje bufora c.o i zasobnika na wodę urzydkowa ma bowiem ów bufor wewnątrz drugi zbiornik na wodę urzydkową.A co do strefowej regulacji tenperaturury ogrzewania podłogowego to niema z tym kłopotu można bowiem zastosować rozdzielacz siłowniki elektryczne na każdym z obwodów podłogówki i termostaty sterujące tymi siłownikami.A nie zaszkodzi jak do systemu podłonczymy 2-3 grzejników dekoracyjnych drabinkowych grzały by wtedy kiedy byłby urzydkowany kominek z płaszczem a jeżeli pracowała by pompa p.c były bu dogrzewane grzałkami elektrycznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 27.05.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 mago w twoim przypadku proponowałbym zastosowanie nowego produktu galmeta bufora łonczącego w sobie 2 funkcje bufora c.o i zasobnika na wodę urzydkowa ma bowiem ów bufor wewnątrz drugi zbiornik na wodę urzydkową.A co do strefowej regulacji tenperaturury ogrzewania podłogowego to niema z tym kłopotu można bowiem zastosować rozdzielacz siłowniki elektryczne na każdym z obwodów podłogówki i termostaty sterujące tymi siłownikami.A nie zaszkodzi jak do systemu podłonczymy 2-3 grzejników dekoracyjnych drabinkowych grzały by wtedy kiedy byłby urzydkowany kominek z płaszczem a jeżeli pracowała by pompa p.c były bu dogrzewane grzałkami elektrycznymi No i wygląda sensownie! Możesz coś napisać o kosztach tych siłowników i rozdzielaczy? Btw. Robiłeś już takie podłączenia [KPW + PC] ? Pozdrawiam TomekJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 27.05.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 mago napisała Mysleliśmy o takim podłączeniu pompy cieplnej i kominka z płaszczem wodnym aby możliwe było ogrzewanie podłogowe bez grzejników i jednoczesne ogrzewanie wody użytkowej.W momencie ogrzewania kominkowego ,pompa by się wyłącZala .W całym domu podłogówka z możliwością regulacji w poszczególnych pomieszczeniach.Czytałam gdzieś na forum ,że pogłogówka i grzejniki razem przy pompach nie za bardzo się sprawdzają. :roll:Czy jest możliwość takiego połączenia ? żaden problem, wszystko się da zrobić, i na dodatek będzie to działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 27.05.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 mago w twoim przypadku proponowałbym zastosowanie nowego produktu galmeta bufora łonczącego w sobie 2 funkcje bufora c.o i zasobnika na wodę urzydkowa ma bowiem ów bufor wewnątrz drugi zbiornik na wodę urzydkową.A co do strefowej regulacji tenperaturury ogrzewania podłogowego to niema z tym kłopotu można bowiem zastosować rozdzielacz siłowniki elektryczne na każdym z obwodów podłogówki i termostaty sterujące tymi siłownikami.A nie zaszkodzi jak do systemu podłonczymy 2-3 grzejników dekoracyjnych drabinkowych grzały by wtedy kiedy byłby urzydkowany kominek z płaszczem a jeżeli pracowała by pompa p.c były bu dogrzewane grzałkami elektrycznymi No i wygląda sensownie! Możesz coś napisać o kosztach tych siłowników i rozdzielaczy? Btw. Robiłeś już takie podłączenia [KPW + PC] ? Pozdrawiam TomekJ. Nie widzę problemu przy dostatecznie dużym bufoże będzie wszystko dobrze funkcjonować jak ta lala.Co do kosztów to potrzebuję więcej danych ile metrów kwadratowych podłogówki ile obwodów grzejnych prześlij mi dane na mejla a zrobię ci wycenę mój mejl:[email protected] pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 28.05.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 No to sobie poczekamy na jakiegoś Instalatora, który TO robił.Wtedy zarobi podwójnie - na Tobie i na mnie. Mam cichą nadzieję ,że ktoś taki faktycznie gdzieś istnieje A może takie rozwiązanie jest zbyt nowatorskie? Chyba nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 28.05.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Nie widzę problemu przy dostatecznie dużym bufoże będzie wszystko dobrze funkcjonować jak ta lala.Co do kosztów to potrzebuję więcej danych ile metrów kwadratowych podłogówki ile obwodów grzejnych prześlij mi dane na mejla a zrobię ci wycenę mój mejl:[email protected] pozdr Czy taką wycenę mogłbyś zrobić i dla mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 28.05.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Jeszcze jedno pytanie do użytkowników: Bardzo interesuje mnie różnica między kominkami z płaszczem wodnym i bez płaszcza w sensie odczuć bezporednich... czyli ciepło wokół kominka, wizja ognia itd. Czy przebywanie przy kominku z płaszczem jest podobne do przebywania obok pieca (zimny, bez płomienia), czy jak przy kominku bez płaszcza - ciepły, z płomieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 28.05.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Nie widzę problemu przy dostatecznie dużym bufoże będzie wszystko dobrze funkcjonować jak ta lala.Co do kosztów to potrzebuję więcej danych ile metrów kwadratowych podłogówki ile obwodów grzejnych prześlij mi dane na mejla a zrobię ci wycenę mój mejl:[email protected] pozdr Czy taką wycenę mogłbyś zrobić i dla mnie? podaj mi swój mejl i metraż domu i dane m2 podłogówki ile obwodów grzewczych to prześlę wycenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jsc 28.05.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Powracam do tematu połączenie pompy ciepła z kominkiem z płaszczem grzejnym oraz 100 % ogrzewaniem podłogowym. Mariobros35 napisał :”instalacją ogrzewania podłogowego niskotenperaturowego gdzie tenperatura czynnika grzewczego wynosi 40 stopni „ czyżby coś się zmieniło . Zgodnie z wszystkimi publikacjami ogrzewanie podłogowe to czynnik w temperaturze około 27 st. C Mariobros35 napisał : „ no chyba żeby zastosować zbiornik buforowy ale musi być o dużej pojemności bowiem o małej pojemności opuzni tylko punkt w którym zagotje się woda w kominku a pozatym zbiornik buforowy podraża koszt zastosowania kominka wodnego „ TamekJ napisał : ” 1. Ciepła woda [>40o] z kominka wyłącza PC. 2. Kominek grzeje bufor [~500l]. 3. Z bufora jest odbiór na CWU i OP. „ Tak ale mam wrażenie że nie jeden tylko dwa zbiorniki bo przecież jeszcze ciepła woda użytkowa ? W końcu są różne temperatury ( 27-30 st podłogówka i 50 st cwu ) Może się mylę ? Mariobros35 napisał :”Mago w twoim przypadku proponowałbym zastosowanie nowego produktu galmeta bufora łonczącego w sobie 2 funkcje bufora c.o i zasobnika na wodę urzydkowa ma bowiem ów bufor wewnątrz drugi zbiornik na wodę urzydkową „ Mariobris podrzuć coś więcej na temat tych buforów GALMETA Mago napisała : „W całym domu podłogówka z możliwością regulacji w poszczególnych pomieszczeniach. „ oczywiście przy pomocy indywidualnego sterowania z siłownikami elektrycznymi przy rozdzielaczu – tak jak pisze Mariobros35 1950 napisał :” żaden problem, wszystko się da zrobić, i na dodatek będzie to działać „ Czyżby na tym forum tylko 1950 wiedział jak taka kotłownia powinna wyglądać. Jeśli tak to czekamy na informacje. Pozdrawiam forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 28.05.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Nie widzę problemu przy dostatecznie dużym bufoże będzie wszystko dobrze funkcjonować jak ta lala.Co do kosztów to potrzebuję więcej danych ile metrów kwadratowych podłogówki ile obwodów grzejnych prześlij mi dane na mejla a zrobię ci wycenę mój mejl:[email protected] pozdr Czy taką wycenę mogłbyś zrobić i dla mnie? podaj mi swój mejl i metraż domu i dane m2 podłogówki ile obwodów grzewczych to prześlę wycenę Powierzchnia użytkowa 186m2,dom parterowy z użytkowym poddaszem o podstawie 10mx12,5m czyli parter 125m2 i góra podłoga tyleż samo.Obwodów może być kilkanaście(15-20),dokładnie nie wiem,nikt jeszcze nie liczył.W całym domu tylko podłogówka bez grzejników.Nie wiem jakie jeszcze dane są potrzebne Adres mojej poczty elektronicznej to:[email protected]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 28.05.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 1950 napisał :” żaden problem, wszystko się da zrobić, i na dodatek będzie to działać „ skoro mnie wywołałeś do tablicy, to tak pokrótce napiszę jak to powinno być zrobione, pompa ciepła zasila bufor (taki jak napisał mariobros, zbiornik w zbiorniku), ten sam bufor zasila w miarę potrzeby kominek, z tego bufora porzez układ mieszający zasilana jest podłogówka lub ścienne, w ten układ może byc dodatkowo wpięty kocioł lub kolektory wspomagające ogrzewanie, cwu w tym buforze jest grzana w dodatkowym zbiorniku (patrz wyżej), przez wodę instalacyjną co, lub przy zastosowaniu bufora innej konstrukcji, grzana jest przepływowo, w tym drugim buforze jest zabudowana wężownica z nierdzewki o pojemności 60 l., ja osobiście uważam że to drugie rozwiązanie jest lepsze. zresztą sam korzystam z takiego bufora o pojemności 700 l. możesz zobaczyć podobną kotłownię opartą na kotle kondensacyjnym i wspomaganiu co kolektorami słonecznymi http://foto.onet.pl/upload/20/83/_520199_n.jpg a bufor http://foto.onet.pl/upload/34/56/_520201_n.jpg tutaj jest sote http://foto.onet.pl/upload/8/94/_520195_n.jpg instalacja, będę skromny nie jest aż tak bardzo skomplikowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 28.05.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 No to sobie poczekamy na jakiegoś Instalatora, który TO robił.Wtedy zarobi podwójnie - na Tobie i na mnie. Czyżbyś myślal o podobnym rozwiązaniu ogrzewania domu i wody? Chyba długo sobie poczekamy.Widzę,że mało osób na tym forum jest w temacie obeznana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 28.05.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Strasznie brzydki* ten zbiornik.Możesz napisać co to za firma, wielkoć itd. (jak sobie pomylę, że mam swojego pięknego Viessmana zamienić na co takiego...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 28.05.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Strasznie brzydki* ten zbiornik. Możesz napisać co to za firma, wielko�ć itd. (jak sobie pomy�lę, że mam swojego pięknego Viessmana zamienić na co� takiego...) mówisz masz Viessmann robi Vitocela 333, jest to dokładnie to samo ale nie w tej cenie jeśli trzeba można taki zbiornik zamówić w obudowie z nierdzewki, z całym orurowaniem i pompami, praktycznie cała instalacja może być schowana w tej nierdzewce, co do producenta, to niestety nie podam, wybacz ale aj z tego żyję, między innymi ten ze zdjęcia, jest zabudowany u mnie i jak pisałem uważam, że jest lepszy niż zbiornik w zbiorniku, wielkość 700 l., możliwość podłączenia do niego pompy ciepła, kotła, kominka z płaszczem wodnym, kolektorów, mądra propozycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts