Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam klubowiczuf,

qrde, zapomnialem, że sie tu zapisalem, ale pewnie dlatego, że nie dostalem legitki :-?

Maju, u nas jeszze straszy golas.

tak se myśle, że latem chyba sie trzeba wziąc za obudowe, bo dużo energii sie traci nie izolując plaszcza. a zreszta do starych mebli , kosmiczny wygląd tego ustrojstwa nijak nie pasuje :(

powietrze mam doprowadzone z zewnątrz domu przez ściane.

wymyślilem jeszce , aby owinąć izolacją sam wymiennik.9 tam sie traci nawet 10 st C!!!)

co do palenia jestem diablo zadowolony. w tym sezonie idzie wyjątkowo malo drewna, ale pewnie dlatego,że zima raczej ciniutka.

caly układ u mnie wspołpracuje z podłogufką i jest ok.

w styczniu sie zapowiedział kominiarz, zobaczymy co będzie gadal.

ostatnio często u nas wyłączali prąd, a gdy kominek byl w trakcie pacy9 tj ok 65 st woda) wystarczyło "porozrzucać' żar , szyber na maxa w gore i otworzys drzwiczki. nigdy sie nie zagotowalo w ten sposób.

pozdrawiam

Hej,

Wprawdzie jeszcze nie naleze do klubu, ale pozwolilem sobie skierowac moje pytania do Was, praktykow praktycznie praktykujacych kominki ubrane w plaszcze.

1. Czy robiliscie symulacje ekonomiczne - ile lat trzeba palic codziennie, zeby zwrocila sie ta inwestycja?

2. Czy palicie codziennie w swoich kominkach ? (mam oczywiscie na mysli tylko okres grzewczy;))

3. Czy moge w takim kominku zapalic sobie w lecie ? ma ten kominek jakies obejscia ?

Jak wypada porownanie kosztow ogrzania domu/CWU przy eskploatacji kominka z ogrzewaniem gazowym na peryferiach duzego miasta (wysokie ceny drewna). Innymi slowy ...;-) jesli mam tani gaz (z rurki) i drogie drewno ...czy warto ?

Witam

też chcę być w waszym elitarnym klubie :)

zamiaruję kupić makroterm turbokominek, zamówiłam piec vaillant eco tec ileśtam (nie pamiętam :oops: w każdym razie kondensat ze zbiornikiem 120 l) Mam go dziś odebrać, pan zamówił dla nas z promocji w listopadzie. I tu jest problem, ponieważ umknęło nam, że nie ma tam podwójnej wężownicy więce nie będzie możliwości grzania ciepłej wody, tylko CO. To po co mi wtedy płaszcz, jak mogę to samo mieć przez rozprowadzenie ciepłego powietrza - będzie na pewno taniej. Ale idea kominka w płaszczu bardzo mi się podoba i już się do niej przyzwyczaiłam. Gaz z bańki pod ziemią. Słabe widoki na gaz ziemny, jeśli już to najwcześniej za dobrych 5-10 lat.

Co robić - rezygnować z tego pieca (cena jest OK - z pogodówką, całym sprzętem, zasobnikiem kosztuje 13 tys, kondensat do 21 kW)? Jak zrobiliście u siebie - macie większe zasobniki? Czy ktoś ma taki sam system i jakoś z tego wybrnął. jak sie na pewno zorientowaliście, nie znam się na tym kompletnie :oops: (mój chłop się trochę zna, ale jemu to też gdzieś umknęło)

Witam

Pytanie do Wiecha.

Będę wdzięczny za dokładniejszy opis tego podwójnego zestawu pompowego. Mam inny kominek (Godin), ale też w połączeniu z kotłem (gazowym) i zasobnikiem CW 200L. Mam też niejasne wrażenie, że w mojej instalacji ładowanie CW przez kominek w zasadzie nie występuje.

W uproszczeniu układ CO to: pompa CO, pompa ładowania CW, pompa cyrkulacji CW, sterownik pogodowy realizujący m.in. ładowanie CW (priorytet),

układ kominka: pompa kominka, sterownik, wymiennik, naczynie wzbiorcze, (sterownik CTM- załącza pompę kominka gdy temp>38stC).

Czy coś powinienem zmienić, dodać? A jak jest u Ciebie?

Pozdrawiam

mam Macroterma 18 kW, [...] gazowiak De Dietrich Domolight [...] pompy przeniosłem do kotłowni

XanX chyba zostanę Twoim kolegą :) Właśnie mam poskładany taki zestaw. Z tym że podłogówki mam 80 m2 salon z kuchnią + łazienka i hol. <ciach>

Mój kolego XanX ;)

Już palę - przeraża mnie zużycie gazu - przed świętami na siłę się wprowadzałem i opalałem gazowo zamiast kominkiem.

Posiedziałem też trochę w kotłowni i próbowałem to wszystko poustawiać. Zauważyłem trochę mankamentów tego naszego zestawu. Czy mógłbyś mi powiedzieć jak masz zaprojektowane obwody, w których miejscach są pompki i na jakim biegu chodzą. Jak cyrkulacja ustawiona. Jejku ile ja mam pytań...

Chciałbym skorzystać z tego że masz bliźniaczy zestaw i pewnie trochę doświadczeń.

Z kominka na przykład w końcu wyłączyłem robienie ciepłej wody (pompke). Chciałoby Ci się mi nasrobać taki schemacik? Potem będę analizował i opowiadał jak namieszałem u siebie.

Inni klubowicze - proszę włączcie się jak ktoś ma kondensat z kominkiem lub doświadczenia w tym temacie. Bo coś mi się to nie za bardzo podoba (licznik gazu)

Główny mankament to to że nie mam jeszcze czujnika pokojowego...

Na razie tyle piszę tylko bo muszę lecieć.

Co do tego grzania kominka w lecie - to wg mojego instalatora można tak zrobić, żeby palić w kominku w lecie i grzać przy tym tylko wodę w zbiorniku, ale trzeba pamiętać, żeby mało drewna nakładać, a i zbiornik powinien mieć dużą pojemność. Nieco gorzej to wygląda jeśli ktoś ma solary podpięte do tego samego zbiornika.

Witam w Nowym 2005 Roku i życzę wszystkiego najlepszego.MareSki mam taki sam układ jak Ty ,tylko zamontowana jest druga pompa do CWU.W sterowniku makrotermu ustawiam niższą temperaturę na CWU od CO. i mam priorytet CWU.Wszystkie pompy z naczyniem przelewowym mam w kotłowni łącznie z piecem i zasobnikiem .W salonie mam tylko kominek z rurami 28 które są schwane w bruzdach w ścianie i otynkowane,oraz nawiew do kominka 110.Schematu nie umiem przesłać(jestem noga komputerowy) .Wejdż na stronę Makrotermu tam jest narysowany schemat,albo Xan X który lepiej umie się posługiwać komp.Co do podłogówki i grzejników to nie ma problemów,przecież rozdział następuje w instalacji CO np. zawory trójdrożne.W lecie można grzać samą wodę przez zasobnik.Jeżeli ktoś ma solary potrzebny zasobnik z podwójną wężownicą.Schemat na stronie Makrotermu.Wiech

Mam kolejne pytanie pewnie macie mnie dość ale co mi tam.

Chciałem ustawić kominek w rogu pokoju przy ścianach zewnętrznych i tu pojawiły się dwa pytania:

1. Czy naczynie wzbiorcze musi się znajdować bezpośrednio nad kominkiem czy można je przesunąć bo nie chciałbym mieć go w obudowie kominka (może bulgotać) chyba że się mylę to mnie poprawcie wolałbym je umieścić na nieużywanym poddaszu parterówki ale musiałbym je przesunąc tak myślę że około 0.5 metra w bok czy to problem ?

2. czy komin musi mieć 4 metry długości od wejścia przewodu dymnego czy to tylko wymóg przepisów. Strasznie długi komin musiałbym postawić zakładając wejście do komina powiedzmy 150 cm od podłogi wysokośc pomieszczeń 270 czyli komin do dachu miałby 120 cm a co z tymi 280 cm muszą być koniecznie ?

żeby nie męczyć całej grupy to może ktoś ma kominek w rogu i mógłby mi dać swój namiar na GG lub inny komunikator miałbym kilka pytań dotyczących wymiarów obudowy (mam 160 cm do okna) nie wiem czy starczy i kupę innych dziwnych pytań na które ktoś kto widział lub sam budował kominek odpowie bez problemu.

pozdrawiam

Jacek

jacakam

odp 1. Bulgotać nie powinno, ale przesunąć bez problemu możesz. Pamiętaj, że tam, gdzie wisi naczynie musi być dodatnia temperatura, więc odpowiedz sobie, czy poddasze będzie ocieplane...

odp 2. Tego niestety nie wiem....

niestety mój w rogu nie stoi....ale jeśli mógłbym odpowiedzieć na jakieś pytania...to strzelaj :wink:

Pozdrawiam

T

mam Macroterma 18 kW, [...] gazowiak De Dietrich Domolight [...] pompy przeniosłem do kotłowni

XanX chyba zostanę Twoim kolegą :) Właśnie mam poskładany taki zestaw. Z tym że podłogówki mam 80 m2 salon z kuchnią + łazienka i hol. <ciach>

Mój kolego XanX ;)

Już palę - przeraża mnie zużycie gazu - przed świętami na siłę się wprowadzałem i opalałem gazowo zamiast kominkiem.

Posiedziałem też trochę w kotłowni i próbowałem to wszystko poustawiać. Zauważyłem trochę mankamentów tego naszego zestawu. Czy mógłbyś mi powiedzieć jak masz zaprojektowane obwody, w których miejscach są pompki i na jakim biegu chodzą. Jak cyrkulacja ustawiona. Jejku ile ja mam pytań...

Chciałbym skorzystać z tego że masz bliźniaczy zestaw i pewnie trochę doświadczeń.

Z kominka na przykład w końcu wyłączyłem robienie ciepłej wody (pompke). Chciałoby Ci się mi nasrobać taki schemacik? Potem będę analizował i opowiadał jak namieszałem u siebie.

Inni klubowicze - proszę włączcie się jak ktoś ma kondensat z kominkiem lub doświadczenia w tym temacie. Bo coś mi się to nie za bardzo podoba (licznik gazu)

Główny mankament to to że nie mam jeszcze czujnika pokojowego...

Na razie tyle piszę tylko bo muszę lecieć.

Witam

Obwody mam dokładnie tak zaprojektowane jak na schematach macroterma, pompki chodzą na 3 biegu, cyrkulacje mam wyłączoną, o jakich mankamentach mówisz, ja nie widzę żadnych, może poza tym, że sterownik jest tępym rylcem przez bezguście totalne robiony.

Dlaczego wyłączyłeś pompkę od CWU.

1. Czy naczynie wzbiorcze musi się znajdować bezpośrednio nad kominkiem czy można je przesunąć bo nie chciałbym mieć go w obudowie kominka (może bulgotać) chyba że się mylę to mnie poprawcie wolałbym je umieścić na nieużywanym poddaszu parterówki ale musiałbym je przesunąc tak myślę że około 0.5 metra w bok czy to problem ?

2. czy komin musi mieć 4 metry długości od wejścia przewodu dymnego czy to tylko wymóg przepisów. Strasznie długi komin musiałbym postawić zakładając wejście do komina powiedzmy 150 cm od podłogi wysokośc pomieszczeń 270 czyli komin do dachu miałby 120 cm a co z tymi 280 cm muszą być koniecznie ?

Naczynie wzbiorcze możesz sobie umieścić gdzie Ci się tylko podoba z tym, że jedyny wymóg to to by było powyżej płaszcza, no i tak jak Ci już wyżej napisali by czasem nie zamarzło:), co do bulgotania to nie zauważam.

Co do komina to jak już powiedział pewien ekonomista że lepiej mieć długi niż krótki, na twoim miejscu bym pokombinował, t/z najpierw wybuduj taki co by pasował do bryły budynku (na pewno wyciągnij go nad kalenicę) jeśli ciąg będzie za mały zawsze możesz dołożyć.

1. Czy robiliscie symulacje ekonomiczne - ile lat trzeba palic codziennie, zeby zwrocila sie ta inwestycja?

2. Czy palicie codziennie w swoich kominkach ? (mam oczywiscie na mysli tylko okres grzewczy;))

3. Czy moge w takim kominku zapalic sobie w lecie ? ma ten kominek jakies obejscia ?

Jak wypada porownanie kosztow ogrzania domu/CWU przy eskploatacji kominka z ogrzewaniem gazowym na peryferiach duzego miasta (wysokie ceny drewna). Innymi slowy ...;-) jesli mam tani gaz (z rurki) i drogie drewno ...czy warto ?

Ad.1 Robiłem, w moim przypadku czas zwrotu to półtora sezonu (liczone dla PB), wiedziałem, że na pewno będę miał kominek, dobry wkład to koszt 3-4 tys., czyli musiałem w moim przypadku dołożyć jedynie 3tys. (kominek + instalacja 6500zł) już dzisiaj widzę, że nie spalę więcej niż 10m3 drewna, co do 2000l PB ma się zasadniczo.

Ad.2 Palę, co 2-3 dni w zależności od tem. pisałem o tym wyżej.

Ad.3. Można, ale, po co?? Dla samej CWU nie ma sensu u mnie CWU na miesiąc to ok. 30 l PB.

Jeśli masz gaz z rurki to czas zwrotu będzie dłuższy i by się o to zabijać to raczej nie warto, wystarczy sam kominek, bez DGP lub płaszcza.

O co chodzi z tymi obejściami?? Co ma niby obchodzić??

Obwody mam dokładnie tak zaprojektowane jak na schematach macroterma, pompki chodzą na 3 biegu,

pompke pobierającą z kominka mam na 3 biegu, pompke podłogówki na 2, a pompke kominek -> cwu załączam ręcznie.

Czy próbowałeś kombinować z niższymi biegami? W końcu trochę watów leci przez te pompki.

o jakich mankamentach mówisz, ja nie widzę żadnych, może poza tym, że sterownik jest tępym rylcem przez bezguście totalne robiony.

co do mankamentów to właśnie główny wyjaśniłem dzwoniąc do makrotermu wczoraj. Chodzi właśnie o pompke CWU. Nie wiem dlaczego pompka załączała się przy temperaturze ustawionej na sterowniku (50 st) ale wyłączała się dopiero razem z pompką obiegową (czyli poniżej 40 st. -> zasobnik mi wychładzała) Dlatego właśnie ją wyłączyłem i załączam ją recznie. Okazało się że moi instalatorzy to skopali i że te działanie jest złe. A mówili że trzeba czujnik dodatkowy wstawić do zasobnika i żeby on mi wyłączał tę pompkę. Bzdura.

A powiedz mi jak masz sterowaną pompkę z podłogówki. Można ją połączyć równolegle z pompką obiegową z Makrotermu, ale co w przypadku gdy kocioł gazowy by chciał pogrzać podłogę?

Cyrkulacje mam sterowaną dodatkowym zegarem programowalnym.