Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam. Jestem na etapie budowania swojego domu i mam zamiar zainstalować kominek z płaszczem wodnym jako alternatywne źródło ogrzewania oraz ciepłej wody. Wiem, że wątek ten śledzą osoby instalujące takie kominki i w zasadzie do nich się zwracam z prośbą kontakt, poradę, na co powinienem zwrócić uwagę już na tym etapie i ewentualne sugestie co do rodzaju kominka, pieca i innego sprzętu a także oczywiście wycenę robocizny.

Na razie zrobiłem doprowadzenie powietrza (pcv 160) do miejsca gdzie kominek jest planowany.

Wiem, że być może tego wszystkiego mógłbym się dowiedzieć po przeczytaniu 1000 postów na ten temat, jednak wybaczcie ale nie z lenistwa ale z braku czasu takiej próby nie podejmuję.

Dom będzie miał ok. 320 m2 powierzchni do ogrzania (ok. 900 m3), w tym ok. 90 m2 podłogówki, 2 kondygnacje, nad piętrem mały stryszek, ogrzewanie gazowe. Proszę o info na priva - tą samą drogą prześlę niezbędne informacje.

Pozdrawiam.

Witajcie. Mam kominek Makrotermu połączony z piecem gazowym. Interesuje mnie tylko jedna kwestia - czym się zabezpieczyć przed wyłączeniem prądu? Słyszałam, że istnieje takie urządzenie podtrzymujące prąd. Czy ktoś coś wie o nim więcej?

Dwie opcje - ups czyli "wspomagacz" komputerowy który pomoże na 0,1-0,5 godz lub przetwornica (dostępna np w ofercie CTM) + akumulator samochodowy. Lub w innej opcji agregacik prądotwórczy (na allegro choćby jest tego sporo, ale te tańsze nie mają funkcji włączania automatycznego i trza "szarpnąć linką").

• 2 weeks później...
Kładłam przed kominkiem w holu francuski gres z Praktikera. Przypomina trawertyn, ale mniej kosztuje :) (40 zł/metr). Płyty są takie "ociosywane" na brzegach, ładnie to wygląda. Gres bardzo twardy, ale moi glazurkarze mieli dobry sprzęt i ładnie wycięli mi takie "cegiełki" jak sobie wymyśliłam. Wieczorem spróbuję wrzucić zdjęcie zbliżenia (o kurczę :oops:). Tym sposobem na podłodze i kominku jest ten sam materiał i wygląda to ładnie. Oglądałam tysiące zdjęć kominków i nic mi się nie komponowało, aż w końcu wpadłam na taki pomysł, dokupiłam płytek i gotowe.

Mam już zamontowany kominek Lechmy 19 kW z płaszczem do tego nadmuch ze sterowaniem, wymiennik płytowy ...

Teraz przepalam tylko co jakiś czas i na prawdopodobnie pompa po stronie kominka wytrąca mi powietrze z wody. Na tej części instalacji mam 3 odpowietrzniki (2 - tuż przed i odrazu za wymiennikiem, oraz przy samym kominku). Lustro wody w naczynku przelewowym jest 40 cm ponad najwyższym odpowietrznikiem i wszelkimi rurami zasilania i powrotu. Podejrzewam, że powinienem zamontować separator powietrza (a nie mam zamontowanego) ale czy to napewno rozwiąże mój problem?

Może problem tkwi w czymś innym?

a powiedz mi, po co Ci separator powietrza,

przecież już masz separator i to taki duży,:lol:

u Ciebie rolę separatora spełnia zbiornik wyrównawczy,

jeżeli zapowietrza Ci się instalacja, to być może zbiornik wyrównawczy jest usytuowany za nisko,

ale nic Ci nie poradzę na odległość bez zobaczenia jak to wygląda,

może wrzuć jakieś fotki

...u Ciebie rolę separatora spełnia zbiornik wyrównawczy,

jeżeli zapowietrza Ci się instalacja, to być może zbiornik wyrównawczy jest usytuowany za nisko...

Jak już wyżej pisałem to lustro wody w naczynku przelewowym jest 40 cm ponad najwyższym odpowietrznikiem i wszelkimi rurami zasilania i powrotu do wymiennika płytowego z pompą.

... ale nic Ci nie poradzę na odległość bez zobaczenia jak to wygląda, może wrzuć jakieś fotki

Nie mam aparatu ale postaram sie jak najszybciej zrobić zdjęcia i przesłać do tego wątku.

Chciałem opisać moje problemy związane z instalacją Makroterma. W grudniu 2005 kupiłem Makrtoterma 18kW z zasobnikiem 140l i dodatkowo zestaw pompowy + PZZ.

Przywieźli w terminie, kompletnie, super. W kwietniu 2006 zadzwoniłem do firmy mikroterm w Zakopanem, żeby polecili mi ich autoryzowanego montera, ponieważ chciałem mieć ważną gwarancję i pewność solidnego wykonania instalacji. Miałem już zamontowany junkers dwubiegowy z wyprowadzonymi końcówkami według instrukcji instalatora z Makrotermu, który na miejscu wycenił podłączenie na kwotę 1000-1500zł. Wraz z materiałami. 24 kwietnia polecany przez Makroterm instalator Pan Zenon Wąchała przysłał ekipę, która wykonała instalację. Następnego dnia zaczęło kapać z rurek i zaworów. Po trzech telefonach i tygodniu czasu przyjechał pan instalator i podłączył elektronikę i poprawiał szczelność rur zarazem przywiózł mi fakturę proforma. Za sam materiał w kwocie 2500 zł, a za montaż chciał jeszcze 1000zł. Na fakturze proforma ceny były zawyżone. U siebie w normalnym sklepie mogłem kupić, bez żadnych rabatów te same elementy instalacji do 50% taniej. Po za tym długość rurek była zawyżona, ilość manometrów była dwukrotnie większa niż zamontowana. Podobnie było z odpowietrzaczami i wieloma innymi rzeczami. Moja interwencja w sprawie zawyżenia wartości faktury zaowocowała ponownym przeliczeniem zużytego materiału (było to ok. 4 Maja).Bylibyśmy już prawie szczęśliwi gdyby nie to, że zaginął jeden PZZ Pan Z.W. powiedział, że skoryguje fakturę, niepotrzebnie jednak wypłaciłem mu 2500zł. Zapalił w kominku, ale wody nie zagotował, tym samym nie sprawdził obiegu przewałowego, bo było zbyt późno. Obiecał, że przyjedzie z poprawioną fakturą i zagotuje wodę. Po jego wyjeździe okazało się, że z rurek nadal kapie (mniej, ale kapie). Po ok. dwudziestu telefonach od 5 maja do dzisiaj (czyli jak na razie 4 miesiące) nie mogę doprosić się o załatwienie tej sprawy. A chodzi mi konkretnie o obiecany przyjazd instalatora z fakturą i zagotowanie wody. Po za tym umówiłem się z nim, że w zamian za usunięcie we własnym zakresie jego przecieków z instalacji, otrzymam szybę od kominka, która pękła podczas montażu. Gościa jak nie widać tak nie widać. Kafle do obudowy czekają w sąsiednim pokoju, ale boję się obudować kominka. Nie polecam nikomu tego gościa.

A przyszłych klientów Makrotermu ostrzegam przed polecanym przez Makroterm instalatorem panem Z.W. Jeszcze jedno !!!! Radzę nie płacić wcześniej żadnych zaliczek i spisać umowę na wykonanie instalacji!

Zdjęcia instalacji

http://img247.imageshack.us/img247/4278/zdj281cie011to9.jpg

http://img154.imageshack.us/img154/5459/zdj281cie012ij6.jpg

http://img69.imageshack.us/img69/2593/zdj281cie013lx2.jpg

PS . Pikanterii całej sprawie dodaje fakt ,że byłem łatwym łupem, ponieważ jestem osobą niewidomą . Pozdrowienia!