Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka - fajna sprawa

Recommended Posts

Nie chciałabym nikogo straszyć, ale kiedyś nauczono mnie, żeby nie korzystać z linkó podawanych w mailach, bo różne rzeczy mogą tam być. Wirusy, przekirowania na różne dziwne strony itd. Jeżeli trzeba skorzystać z linku to należy go skopiować i wkleić w pasek adresu, a nie klikać bezpośrednio. A tam, nie wiedzieć czemu, rozesłano jakiś link do zdjęć... :-?

Nie korzystałam z niego uprzedzona przez Was, ale Wy na wszelki wypadek przeskanujcie swoje dyski i wywalcie wszystkie ciasteczka oraz wyczyśćcie historię odwiedzanych stron. Strzeżonego Pan Bóg strzeże. :roll:

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DPS-ia racja. No i ja tego nie robie własnie ale jak dostaję mail od koleżanki i tam pisze że ktoś odda pieski albo je potopi no to nie szukam juz podstepu...

Na pewno nie otwieram (W OGÓLE NIE OTWIERAM) przesyłek, których adres nie mi nie mówi..

Ale też nie można dać się zwariować w tych zwariowanych czasach (nie wylać dziecka z kąpielą)...

House - bardzo się już cieszę i będę naprawdę szczęśliwa jak będę je już miała. :D Zestaw wygląda imponująco!!! :D :D :D

No to ja chyba też wyślę do Rrmisi? :roll: Umów to jakoś z nią, dobrze?

House - bardzo się już cieszę i będę naprawdę szczęśliwa jak będę je już miała. :D Zestaw wygląda imponująco!!! :D :D :D

No to ja chyba też wyślę do Rrmisi? :roll: Umów to jakoś z nią, dobrze?

wszystko w swoim czasie :p , a jak smakuje.8)

ps. sorry za kurza bazgranine, ale mam sztywna reke do recznego pisania. :oops:

E tam... Pewnie gdybyś dziś chodził do szkoły, to miałbyś jakąś dys - ... coś. :wink: Inteligencji Ci nie brak. A poza tym - nie wiem, czy wychowałeś się w Polsce czy w US, ale jeśli tam, to poziom znajomości języka znakomity. Jeśli tu - to przecież nie bez wpływu jest ilość lat spędzonych tamże. :D

Witam,

Dopiero teraz dotarłem do tego posta.

Braza, jeśli masz jakieś pytania prawne związane z działką siedliskową, czy też inne, pytaj śmiało - chętnie pomogę.

Co do bycia rolnikiem.

ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego

art. 6

1. Za rolnika indywidualnego uważa się osobę fizyczną, będącą właścicielem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych o łącznej powierzchni użytków rolnych nieprzekraczającej 300 ha, prowadzącą osobiście gospodarstwo rolne, posiadającą kwalifikacje rolnicze, zamieszkałą w gminie, na obszarze której położona jest jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład tego gospodarstwa.

2. Uważa się, że osoba fizyczna osobiście prowadzi gospodarstwo rolne, jeżeli podejmuje wszelkie decyzje dotyczące prowadzenia działalności rolniczej w tym gospodarstwie.

3. Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli:

1. Uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe, lub

2. Osobiście prowadziła gospodarstwo rolne lub pracowała w gospodarstwie rolnym przez okres, co najmniej 5 lat.

4. Przy ustalaniu powierzchni użytków rolnych, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy art. 5 ust. 2 i 3.

Według art. 7

1. Dowodem potwierdzającym osobiste prowadzenie gospodarstwa rolnego jest oświadczenie prowadzącego to gospodarstwo, poświadczone przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta).

2. Dowodem potwierdzającym posiadanie kwalifikacji rolniczych jest:

1. W przypadku, o którym mowa w art. 6 ust. 3 pkt 1 � świadectwo lub dyplom ukończenia szkoły z uzyskanym tytułem zawodowym albo dyplom uzyskania tytułu zawodowego lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe;

2. W przypadku, o którym mowa w art. 6 ust. 3 pkt 2 � oświadczenie poświadczone przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta) lub świadectwo pracy.

3. Jako dowód, o którym mowa w ust. 2, dopuszcza się również odpowiednie dokumenty wydane przez właściwe organy lub instytucje państw członkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

4. Dowodem potwierdzającym zamieszkanie jest dokument określający zameldowanie na pobyt stały w rozumieniu przepisów o ewidencji ludności i dowodach osobistych.

5. Dowodem potwierdzającym spełnienie warunku określonego:

1. w art. 5 ust. 1 pkt 1 w zakresie dotyczącym powierzchni użytków rolnych jest oświadczenie nabywcy albo uprawnionego do pierwokupu.

2. W art. 5 ust 1, pkt 2 jest oświadczenie nabywcy albo uprawnionego do pierwokupu, poświadczone przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta).

6. Przy zawieraniu umowy , w wyniku której następuje przeniesienie własności nieruchomości rolnej, nabywca jest obowiązany do przedłożenia dowodów, o których mowa w ust. 1-5, albo złożenia oświadczenia, że nie spełnia warunków określonych w art. 5 i 6. W oświadczeniu tym należy podać łączna powierzchnię i miejsce położenia nieruchomości rolnych, których nabywca jest właścicielem lub dzierżawcą.

7. Dowody, o których mowa w ust. 1-5, oraz oświadczenie, o którym mowa w ust. 6, stanowią załączniki do umowy, w wyniku której następuje przeniesienie własności nieruchomości rolnej.

Pozdrawiam

Mark0wy

Cześć Kochani!

właśnie wróciliśmy z Maastricht, gdzie byłam trochę w pracy a trochę na wakacjach, bo Jacek z Julką pojechali ze mną.

Ale super zdjęcia!!!! Oglądam i oglądam po trzy razy i napatrzeć się nie mogę!

pozdrowienia dla wszystkich!

To i ja dorzucę. Byłem wczoraj w komturii, a dzisiaj w Łodzi. :D

Mark0wy dziękuję Ci serdecznie za zacytowanie tych ważnych ustaleń!!! Tylko że ja trochę w tej chwili głupia jestem: Czy ja muszę posiadać poświadczone kwalifikacje rolne, czy tylko mogę posiadać ziemię i zgłosić fakt jej nabycia i posiadania w odpowiednich urzędach? Mam nadzieję, że nie muszę takowych poświadczonych kwalifikacji posiadać do założenia właśnie takiego siedliska z końmi!!!

Wybacz mi moją ignorancję, ale już bardzo często dochodziłam do wniosku, że ja niestety trochę inaczej pewne przepisy interpretuję i wolę, żeby ktoś mi to przetłumaczył na polski :wink: :D

Co do podróży ..... wczoraj byłam we Wrocławiu a przedwczoraj w Odolanowie 8) 8)

Braza NIE MUSISZ MIEĆ ŻADNYCH POTWIERDZONYCH KWALIFIKACJI. Wierz mi kobieto :D Co MUSISZ to tylko CHIEĆ, MIEĆ ziemię (nawet w dzierżawie) i chmm .. konie :wink:

Niepotrzebnie zajmujesz sobie głowę, poświęcasz czas i energię na rzeczy w tej chwili nieistotne.. Teraz dla Ciebie najważniejsze to znaleźć odpowiednią ziemię i tym radzę Ci sie zając na poważnie i aktywnie - atrakcyjnej ziemi coraz mniej i coraz droższa a do tego coraz więcej ludzi ma takie pomysły jak Ty (my :wink: ) na życie....

Aby zostać ROLNIKIEM wystarczy mieć min. 1 ha i wykształcenie średnie DOWOLNE. A moim zdanie to akurat wcale NIE MUSISZ być rolnikiem żeby takie siedlisko z koniami założyć, tak jest tylko wygodniej, opłacalniej. No i to, że tak powiem, wyjdzie samo, bo jak juz będziesz miec ten min 1 ha to możesz przejść na KRUS a to zawsze dobrze i już z Ciebie rolnik pełną gębą :D

Szukaj ziemi, oglądaj i KUPUJ! To podstawa. A reszta potem.

Co w gminie??

Witaj,

Obecnie nie funkcjonują już przepisy, które ograniczają obrót ziemią, no może poza prawem pierwokupu przez Agencję Nieruchomości rolnych.

Możesz spokojnie kupić ziemię, tyle że nie stajesz się przez to rolnikiem, bo musisz spełnić pewne wymagania (powyżej). Skądinąd warto rolnikiem być - dotacje unijne, preferencyjne kredyty.

Jeśli chodzi o siedlisko, to wymóg posiadania co najmniej takiej ilości ziemi jaka jest średnia gminna, dotyczy

art. 61 ust. 4. ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym:

Przepisów ust. 1 pkt 1 nie stosuje się do zabudowy zagrodowej, w przypadku gdy powierzchnia gospodarstwa rolnego związanego z tą zabudową przekracza średnią powierzchnię gospodarstwa rolnego w danej gminie.

tzw. przyjazne sąsiedztwo

poza tym siedlisko zgodnie z Art. 29. 1. prawa budowlanego:

Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

b) płyt do składowania obornika,

c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do 25 m3,

d) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wysokości nie większej niż 4,50 m,

e) suszarni kontenerowych o powierzchni zabudowy do 21 m2;

Pozdrawiam

Mark0wy