Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka - fajna sprawa

Recommended Posts

Komturia od wsi odległa jest o 3km, a są gospodarstwa jeszcze dalsze. Podobno jest taki wymóg UE by do 20xx roku wszystkie zabudowania były podłączone do kanalizacji zakończonej oczyszczalnią. Nie zgłębiałem tego tematu. Koncentruję się na wykończeniu wnętrza. Deszcz przestał padać. Księżyc świeci. :D

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Unia sobie a RP sobie!!! Wymóg to taki jest i owszem, ale jak znam szarą polską rzeczywistość, to niektórzy niestety tej kanalizacji nie uwidzą!!!

Gagatko, uważaj na tej zapadni, żebyś bliższej znajomości z kretami nie zawarła :wink: :-?

Udało mi się kilka razy po łuku pojechać i karku nie skręcić!!! No dumna jestem normalnie z siebie!!! :oops:

Brazunia, gratulacje za ten łuk :D a jak ruszanie pod górkę?

Będę trzymał kciuki i... na wszelki wypadek pod górkę będę stawał w większej odległości o stojącego wyżej samochodu.

:D

Wczoraj na parkingu równym jak stół, baran "cafając" zerwał mi listwę zderzaka.

Listwa 196 zł, wymiana 100. Policja do takiego g.... nie przyjechała, cham odmówił napisania oświadczenia, po 2 godzinach wyrwałem od niego 150 zł. :evil: :evil: :evil:

To jak on cofał :o Chyba oczy miał przymknięte z lekka :-?

Górki to się trochę boję, a w ogóle, to kierowanie samochodem przy takiej ilości idiotów nie jest prostą sprawą!!! Zauważyłam, że coraz więcej kierowców oszczędza na akumulatorach i ... kierunkowskazów nie włącza :-?

Kupię podróbkę za 50 i założę sam. 100 bedzie na paliwo.

Listwa 196 zł, wymiana 100. Policja do takiego g.... nie przyjechała, cham odmówił napisania oświadczenia, po 2 godzinach wyrwałem od niego 150 zł. :evil: :evil: :evil:

Masz komórkę z aparatem foto? Robisz zdjęcia szkód, nr rejestracyjnego sprawcy i jego samego też, a potem uprzedzasz go, że jeśli się z Tobą nie dogada, zgłaszasz sprawę na Policję. Wtedy muszą się zająć sprawą oficjalnie.

Myślę że gość by odpuścił ;)

:evil: Na jego bryce nie było nawet śladu i było ciemno.

Tomku, przykro mi, że znowu coś się dzieje z autami, ostatnio pecha normalnie macie. :roll:

Brazunia, cieszę się, że łuk został Twoim przyjacielem, gratki!!! :D

Słoneczko - to dobra rada, zapamiętam na przyszłość - oby nie była potrzebna. :wink:

Komturku - widac Twoja gmina ma szerszy gest... :D

Ale - czy jest wymóg żeby wszędzie była kanalizacja gminna koniecznie czy też POŚ też "może być"? Bo mnie się zdaje (ale nie wiem skąd mam ta wiedzę :roll: ) że tak. Wiem że szambo nie załatwia sprawy. Tzn przed końcem tego magicznego 20XX ma być kanalizacja lub POŚ (szambo nie). Czyli jesli gmina nie chce mi załozyć kanalizy (czym się nie martwię wcale) to w zamian dofinansowuje mi POŚ. To by się trzymało kupy.Natomiast gdyby sie jednak okazało, że jednak MUSZA mi podciągnąć te swojej rury, a wczesniej dofinansowali POŚ - to jakis bezsens... :o

Ale jakby co - nie pierwszy i pewnie nie ostatni...

Dzięki za wsparcie i za gratulki!!!

Myślę, że się z tą górką jakoś dogadamy :wink: Na wszelki wypadek najpierw spojrzę, czy nic za mną nie jedzie ... :wink:

A z kanalizą to jest tak, jak mówisz Gagatko: jeśli jest POŚ nie musisz się podłączać do gminnego rurociągu, tylko szambo trzeba zlikwidować.

a to dziwne, bo naszą nic nie bolało tylko była na nas wściekła i troche skołowana - i tak przeszła to dzielniej niż kocurek, który zachowywał się jak prawdziwy kastrat i od tej pory ustawicznie siedzi komukolwiek na kolanach i musi z kimś spać - najchętniej ze mną (biedny Jacuś - codziennie musi wychrzaniać kota, który wczepia się wręcz w mój brzuch) ....

Komturku - widac Twoja gmina ma szerszy gest... :D

Ale - czy jest wymóg żeby wszędzie była kanalizacja gminna koniecznie czy też POŚ też "może być"? Bo mnie się zdaje (ale nie wiem skąd mam ta wiedzę :roll: ) że tak. Wiem że szambo nie załatwia sprawy. Tzn przed końcem tego magicznego 20XX ma być kanalizacja lub POŚ (szambo nie). Czyli jesli gmina nie chce mi załozyć kanalizy (czym się nie martwię wcale) to w zamian dofinansowuje mi POŚ. To by się trzymało kupy.Natomiast gdyby sie jednak okazało, że jednak MUSZA mi podciągnąć te swojej rury, a wczesniej dofinansowali POŚ - to jakis bezsens... :o

Ale jakby co - nie pierwszy i pewnie nie ostatni...

Hej braza,

u nas było podobnie, ja mam POŚ, który juz funkcjonuje i za jego założenie dostałam 1000 zł od gminy, chociaż tydzień przed wydaniem decyzji byli u mnie panowie z jakieś instytucji projektującej kanalizację dla całej wsi żądając mojej zgody na oprzejście przez moją działkę. Pytałam ich czy muszę sie przyłączyć i powiedzieli że niekoniecznie ale polecają, bo gdyby cos u mnie szwankowało to będę miała zapasowe wyjście. Troche mnie zmartwiło, że może w gminie mi nie zapłacą za POŚ skoro szykują juz projekt skanalizowania gminy, ale zapłacili bo powiedzieli, że to będzie dopiero po 2009 roku robione.

Myślę, że to tak trochę jak z przyłaczem do wody z MZK i własna studnia - ja mam to i to, i przełączam jak mi sie podoba lub w zależności od jakości wody w danej chwili

pozdrówka!

A

Masz komórkę z aparatem foto? Robisz zdjęcia szkód, nr rejestracyjnego sprawcy i jego samego też, a potem uprzedzasz go, że jeśli się z Tobą nie dogada, zgłaszasz sprawę na Policję. Wtedy muszą się zająć sprawą oficjalnie.

Myślę że gość by odpuścił ;)

Słoneczko ma rację, ja tak miałam z niemcem, który na parkingu pod McDonaldem, gdzie Jacek pracował śmiał mi się w żywe oczy - a jaki ładny mandat dostał, ho ho! czekali "koledzy" na niego jak chciał przez granicę przekroczyć ... oczywiscie moi koledzy, nie jego ... :oops: 8)

eeeeeeeee, mojej starej odrapali lewa strone frontowego zderzaka i co. Wlasciwie nic. :p

Baba poprosila jedynie o przyslanie kosztorysu z punktu naprawczego. :D

Zderzak jest jeszcze odrapany , ale wszystko zostalo zaplacone w postaci czeku personalnego przez wymieniona babe. :D

Obecnie zbieram materialy na kurnik 9-cio "osobowy", czyli 8-m kur i jeden kogut. :p

Cos w tym stylu :D :

http://img170.imageshack.us/img170/9238/kurniklk7.jpg

lub takiego

http://img508.imageshack.us/img508/9725/kurnik2td2.jpg

Eeeee, no bajer! Ten pierwszy fajny, ale jakiś... mało praktyczny, czy cuś. Ja wiem, że jajka wybierasz od zewnątrz, ale czasem musisz wleźć, choćby dla wyczyszczenia. A w pierwszym zakamarków mnóstwo, trudnych do czyszczenia. Postawiłabym drugi. 8)

Będziesz w domu nad jeziorem ten kurnik robił? :o :lol: