Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka - fajna sprawa

Recommended Posts

Gdzież moglibyśmy, coś Ty!

Siać czas. U nas Babcia już posiała groszek i bób, dzisiaj będziem dalej siać. :D

Drzewa brzoskwiniowe koniecznie już chcą kwitnąć, pąki chyba dzisiaj pękną.

A wczesna pora jeszcze, obawiam się, że jak nie kwiaty to potem zawiązki zmarzną. :(

Doniczkowe rozsadzać trzeba. Też się wezmę za to dzisiaj. :D :D :D

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Siać czas. U nas Babcia już posiała groszek i bób, dzisiaj będziem dalej siać. :D

A wczesna pora jeszcze, obawiam się, że jak nie kwiaty to potem zawiązki zmarzną. :(

Ile godzin ma Twoja doba :o

Witam witam szacowne grono :))

i mam pytanie, a gdzie jak nie w tym wewątku rozwieją się moje wątpliwości ;)

chcielibyśmy ściany w stodole potraktować wapnem znaczy je pobielić...

ja się na tym nie znam za bardzo, ale może coś doradzicie...

chodzi mi o tymczasowe rozwiązanie, coby odświeżyć ściany murowane stodoły,

kiedyś je poprawimy, ale żeby nie było śladów po tym sianie stęchłym na murach... to właśnie pomyśleliśmy o wapnie...

tylko zupełnie nie wiem czym to się je...

znaczy jeść nie zamierzam... tylko mury potraktować ;)

no ale... poradźcie cosik laikowi :)

Ile godzin ma Twoja doba :o

Na pewno za mało. :lol:

Trochę doskwiera mi zmęczenie ciągłymi ostatnio wyjazdami z domu, ale z drugiej strony te kilka ładnych dni ładuje mi akumulatory i w sumie nie jest tak źle. :wink:

Damy radę. :D

Kochani,

chciałam sobie zafundować kuchnię kaflową, więc po wielu poszukiwaniach na allegro okazało się, że wszystkie piece w kolorze białym (który mi się marzył), które są do rozbiórki po drugiej stronie kraju. Oki, myślę sobie, kupię kafle nowe - były też, nawet bliżej bo kolo Żar. Tak się złożyło, że facet, który sprzedaje jest zdunem i może postawić tą kuchnię razem z piecem chlebowym.

poniżej stawki za robociznę i materiały:

Koszt montażu: 1000 zł

Koszt dojazdu: 100 zł

Materiały:

Kafel mały środek 132 sztuki x 8,00= 1056

Kafel mały narożny 25 sztuk x 16,00= 400,00

Kafel mały gzyms 14 sztuk x 16,00=224,00

Łączna kwota za kafle wynosi 1680,00 zł.

Cegła zwykła 100 szt. x 1,47 zł = 147 zł

Cegła szamotowa 10 szt. x 2,65 zł = 26,50 (wypełnienie paleniska)

Płytka szamotowa 120 szt. x 1,60 = 192 zł

10-12 płyt szamotu wysokogat. – 300 zł (30 za szt.) lub 1x360 zł

Drut zduński = 3 kg x 7,20 = 21,60 zł

Zaprawa szamotowa 50 kg = 16,50 x 2 = 33 zł

Drzwiczki chlebowe (szare żeliwo, czyli najbardziej podobne do "stosowanego kiedyś") = 59,30 zł

Drzwiczki kuchenne = 59,10 zł

Rama = 86,70 lub 117 zł

sporo ..... nawet bardziej niż sporo moim zdaniem ..... kilka tysięcy jak w mordę, grubo licząc 3,5 tys. czy cóś ....

A tak marzylam o kuchni, kurka wodna ....

Pytanie do naszej Gagaty,

czy oprócz kwoty za kafle, ktore byly z rozbiórki, koszty były podobne ??? Bo ja trochę zwątpiłam, szczerze mówiąc ....

jak te nasze babcie mogły sobie pozwolić na piece kaflowe w każdym pomieszczeniu ??? ja naprawdę nie wiem ....

powiedzcie, co sądzicie, bo mnie już głowa boli od kombinowania !

Asiu, więc tak:

Za kafle na swoją kuchnię z piecem, które widziałas w realu :wink: zapłaciłam w sumie 300 zł (to były kafle z 2 piecy troche przebrane - nie wszystkie udało się zdjąć w calości...). Do tego był też szamot (z tejże samej rozbiórki), nie liczony dodatkowo (kobitka sprzedawała po prostu CAŁE PIECE). Do ceny pieca musiałam doliczyc robociznę moich fachowców, którzy po piece pojechali i rozebrali je. To był koszt (nie pamietam jaki ale = cenie paliwa) w te i z powrotem do Krakowa (tez miałam daleko :-? ) oraz 200 zł za dniówkę dla 2 gości..

Za robociznę wziął chyba 1500 o ile sie nie mylę.

W tym roku inny gość robił mi kuchnie dla gości one sa mniejsze i bez pieca, mniej kafli i mniej roboty. Za jedna kuchnię robocizne wziął 700 zł (nie chciał mniej kurka) a kafle miałam tez rozbiórkowe więc koszt znów pododbny jak wyżej tyle że z mojej okolicy.

Płyty trzeba było kupic, ramy, szamot, drzwiczki ale to w żelaznych sklepach chyba wszędzie podobne ceny.

Słowem bardzo drogo wychodzą nowe kafle, to pewne.

u nas pan proponuje zrobienie pieca chlebowego zamiast duchówki (moja babcia też tak definiowała :D to co pan nazywa kawiarką) i myslę, że raz kozie śmierć - lepiej mieć niz nie mieć, bo można chlep, pizzę i inne specjały upiec. Tylko po co mi w takim razie piekarnik elektryczny ? :o Może DPS-ia się wypowie w swej mądrości ??? może nie brać ? Tylko ona chyba "orze" dzieci w szkole o tej porze ....

ja sobie pomyślałam, że u mnie w kuchni fajnie wygladałby piec z białych kafli, taki czyściutki, bo kładę u siebie takie białe belgijskie kafle z odzysku - z niebieskimi wzorami okrętow, widoczków wiejsko-sielskich. Nie wiem czy pisałam, ale jak byłam w styczniu w Maastricht, to ogołociłam piwnicę mojego zleceniodawcy (tłumaczyłam dla niego spotkania z inwestorami), bo miał ich sterty i zamierzał wysłać na wysypisko.Położyłam już w jednej kuchni, a teraz zamierzam w drugiej. Fajnie kontrastują z czarnym blatem granitowym, nie ma jeszcze efektu, ale moze kiedyś będzie jak dopieszczę szczegóły ...

to ta mała kuchnia na razie:

http://img248.imageshack.us/img248/6541/im000469gi6.th.jpg

Gagatko, a napisz jaką wielkość ma twój kompleks piecowo-kuchniowy ? u mnie chyba odwrócę kolejność czyli kuchnia od prawej, piec po lewej, a pod kuchnią mi się marzy składnica drzewna ... coby nie nosić co chwilka ... zwłaszcza zimą

Badzo są ładne takie białe kuchnie.. Widziałam parę - naprawde super to wygląda.

Mój kombajn :D ma tak:

część piecowa (wysoka) :

175 wysokość

86 głębokość

64 szerokość

część kuchenna:

90 wysokość

65 głębokość

94 szerokość

i jeszcze przylegający do kuchni blat szerokości 50 cm i głębokości takiej jak kuchnia pod którym własnie składujemy drewno. A zasadniczo był zrobiony po to, żeby mieć gdzie gorące gary z kuchni zestawiać.

Myslę, że jednak elektryczny sie tez przyda.. Ja co prawda nie mam pieca chlebowego i do końca nie znam jego możliwości ale u mnie niektóre rzeczy to bezwzględnie w zwykłym (niestety :-? ) piekarniku. A tez się zastanawiałam czy w ogóle brać.

Inna rzecz że gdybym go nie miała (elektrycznego) to też bym sobie poradziła zapewne.. :D

Ja bym robiła ten chlebowy! Absolutnie. (..to kwestia tylko kosztów :roll: )

No i niepotrzebna moja pomoc, Gagatka wszystko powiedziała jak należy. :D

Asiu, liczę bardzo na Twoją obecność 10.04., postaraj się, dobrze? :D

O ważnych sprawach będzie mowa. :roll:

Nowa stronka stowarzyszenia, oferty dla gospodarzy itp., nie mówiąc o sprawach promocji. :wink:

No to czekam na Ciebie.

Bronków to pod Dychowem, zresztą jakby co zadzwoń do Kaśki Przewłockiej, wytłumaczy Ci jak najlepiej będzie dojechać. :D

Witam gremium szanowne ....

jakiś paskudny dzień mam dzisiaj, qrcze

dostałam wycenę komina do mojej kuchni - kolejne 2 tysiączki ....

całość wychodzi ok. 6 koła, czy ja śnię ?

Jak nasze babcie to robiły, że jakoś były w stanie zafundować sobie takie kuchnie ?????? :evil: :cry: :(

chyba zrezygnuję ... z bólem, chyba że ktoś ma jakiegoś zdolnego i taniego zduna, ktory chciałby do mnie :oops: przyjechać, mogę nawet przenocować (oczywiście w części gościnnej)

Nie rezygnuj!!!!!!

Najwyżej rozłóż pracę na etapy!!!!!!!!!!

Zrób najpierw sam komin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Potem dostawisz resztę, jak będzie kasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłupiałaś?????????????

Za duża szkoda byłaby, jakbyś zrezygnowała!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

No. 8)