Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka - fajna sprawa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze coś mi sie przypomniało, że miałam zapytać ... Braza, a Ty dokladnie z Kołobrzegu czy obok ? Bo mam fajnych przyjaciół z Białogardu, ktorzy chodzili do szkół w K. i znają sporo ludzi ...

Ja dokłądnie z Kołobrzegu, ale podejrzewam, że Twoi przyjaciele są o wiele młodsi ode mnie :D

No wiesz, ja Cię nie będę na forum pytała o wiek, ale mogę powiedzieć, że ja maturę pisałam .... 14 lat temu :oops: - a oni są chyba trochę jeszcze starsi ode mnie.

A to było tak niedawno ...

Witam,

Na północnym zachodzie cena kształtuję się w granicach 17-21 za ha, więc to bardzo dużo.

Pozdrawiam

Mark0wy

Matko jedyna, to skąd facet wziął 45 000 za hektar????? Mark0wy, teraz to zgłupiałam!!!! Czy my mówimy o tej samej ziemi - siedliskowa z prawem do zabudowy???

Hej, ja laik jestem. Co to jest ta westfalka? Na co to działa? Czy to coś jak angielska AGA?

No dokładnie tak. :D

Kuchnia węglowa. Rozpalasz i możesz palić właściwie czymkolwiek. Fajna rzecz. :D :D :D

Asienko, to i tak mniej, niż ja :D Ja to już jestem pani w poważnym średnim wieku :D

pocieszę Cię, jak napiszę że w życiu mnie nikt tak nie zadziwił ? :o

od razu poleciałam przeczytać twój dziennik, żeby odegnać podejrzenia, że mnie robisz w "konia" (zwłasza w konia :lol: :lol: :lol: ).

Ta leśniczówka ze zdjęć przepiękna - sama kiedyś łaziłam obok podobnej, ale na szczęście mnie ubiegli. Bo piękno pięknem, ale ja okropnie strachliwa jestem i muszę mieć sąsiadów.

my 2 lata temu za 1/2 ha działki zabudowanej budynkami gospodarczymi i domem z 17 wieku (tfu! teraz same problemy z nim ...) zlokalizowanej w samym centrum wsi zaplaciliśmy 60 tysiączków.

nie wiem jak to się ma do Twoich cen, Markowy, ale podejrzewam że piszesz o siedliskowych.

Acha, Braza, ja mam POŚ i zapraszam do "podziwiania", poza tym mogę coś niecoś powiedzieć na jego temat - latwy i fajny w obsłudze, oprócz tego zmusza do bycia ekologicznym, co w końcowym efekcie nas cieszy bardzo.

Cześć dziewczynki :D ja przy Was to dziadek :(

Tym drobniutkim to mnie totalnie ubawiłeś :D :D

Asiu, no powiem szczerze, że również wprowadziłaś mnie w dobry nastrój :D

POŚ-a już się nie boję i jeśli będzie taka potrzeba to wchodzę w niego bez dwóch zdań - Forum Muratora to jednak potęga :D Poczytałam sobie o oczyszczalniach, posłuchałam, co mówią użytkujący i ... no już mówiłam, wchodze w to!!!!

Oglądana ostatnio ziemia jest puściuteńka, tak na wjeździe do wsi, w głębi, za zabudowaniami, ale na tyle blisko, żeby czuć się w miarę bezpiecznie. Tylko skąd ja wezmę tyle szmalu???? Toż jeszcze pobudowac coś muszę!!!

Brazunia, jeśli to prawie 6 ha to aż tyle nie potrzebujesz ... Może kup wsio i część potem sprzedaj (z zyskiem 8) )..

Jeśli siedliskowa z PRAWEM DO ZABUDOWY 10 km od morza to może być normalna cena. niestety... :-? Ale -ale - zawsze możesz liczyc na OKAZJĘ tylko wtedy musisz sama jeździć , szukać i pytać (sołtysów, mieszkańców) w miejscach, które Ci sie pododbają. Pora roku zbliża się idelana na poszukiwania połączone z wycieczkami..

Ale do tego potrzebne .... prawko, więc - do roboty :D

Widać od razu trzeźwą i fachową głowę od nieruchomości. :D

Chyba bym nie wpadła sama na pomysł sprzedaży części gruntów z zyskiem. :oops:

To bardzo dobry pomysł jest. :D

Goście już dzwonią codziennie i rezerwują u nas miejsca. 8) :D

Nooo, sprzedaż części gruntów to dobry pomysł, tylko tak sobie myślę: skoro ja mam wątpliwości co do tych 45000 za ha, to jak do tego podejdą inni???? I tu się zaczynają schody, bo mogę później tego po prostu nie sprzedać za taką cenę!!!

Prawko w końcu zrobię, bo już mam dość tych porażek, obiecuję :D

Kuchnia jest Gagatki, już sobie przypomniałam :D Cuuudoooo!!!!

I oczywiście: Dzień dobry wszystkim :D

Brazunia - z całą sympatią :wink: - nie oceniaj inwestorów na rynku wg siebie - to ślepa uliczka :roll: A poza tym Ty - bez obrazy :D - mocno się zastanawiasz, masz całą kupę wątpliwości, konsultujesz się z całą Polską :D :D a w tym czasie - inni kupują!

Nie sugeruję, żeby działac bezmyslnie - ale żeby działać :wink: .

Zobaczysz - zrobisz prawko i kupisz co sobie wymarzyłaś.

Na którejś wycieczce za miasto zobaczysz piękny stary dom i zabudowania, wokoło lasy i - tabliczka NA SPRZEDAŻ..... :p

Dzięki za miłe słowo o kuchni 8)

Z tą sprzedażą to nie tak łatwo. Może US przyczepić się, że ziemię kupiłaś za ceną niższą od jej wartości. Wtedy trzeba będzie dopłacić różnicę oraz podatek. Dopiero po 5 latach można swobodnie sprzedawać. U nas tak było z małą łączką, którą kupiłam za niecałe 10 tysięcy, a US wystosował pismo, że ta ziemia warta jest ponad 3 razy tyle. Po wielu pismach przyznali nam rację, ale jeśli w tej chwili bym chciała to sprzedać drożej, to by znaczyło, że mają racje. Ale zawsze można te 5 lat odczekać, a te zbędną ziemię traktować jak takie koło ratunkowe.

Biała - na pewno zawsze warto zaczekac ze sprzedażą ziemi, na tym rzecz polega - je wartośc tylko urośnie. Ale przypadek, który opisujesz - czy on dotyczył osoby będącej rolnikiem i ziemia miała status rolny? Bo jeśli ziemia ma status rolny to sprzedaż/kupno ziemi sa zwolnione od podatku. A przepis dot. koniecznego upływu 5 lat miał zastosowanie w przyp. nieruchomości mieszkaniowych (teraz się zmienił, lub zmieni) ale zawsze mozna było pieniądze przeznaczyc na cel równiez mieszkaniowy i od podatku uciec.

US może sie przyczepic jesli coś im zgłaszasz przy takiej transakcji, a jeśli nie ma opodatkowania i nic im nie wysyłasz to na jakiej podstawie oni "wystosowują pisma"?

A gdybyś sprzedała swoja ziemię teraz drożej bo CENA NIERUCHOMOŚCI/ZIEMI WZROSŁA (bo wzrosła) to też się przyczepią??

..nie wiem zresztą jak argumentowałaś w tamtej sytuacji...

..ech te przepisy i ich interpretacje... :evil:

Tak, ten przypadek dotyczył ziemi rolnej zakupionej przez przyszłego rolnika (czyli przeze mnie). To znaczy konkretnie, to ta ziemia była kupiona na stworzenie gospodarstwa rolnego. I tu chodziło pośrednio podatek od sprzedaży ziemi i inne opłaty, ale ogólnie o zaniżoną wartość gruntów. Wtedy US wystosował do mnie pismo, że ziemia, którą kupiłam za pewną kwotę jest warta trzy razy więcej.