asia.malczewska 16.04.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Asia[/b] - ja skończyłam Architekturę Krajobrazu (jeszcze w tym roku praca inzynierska.. ) na wrocławskiej AR (obecnie Uniwersytet Przyrodniczy), tyle że pełne 4-letnie inżynierskie i powiem Ci tak, jeśli chcesz grzebac w ziemi i znac się na roślinach - to grzeb w tej ziemi i czytaj ksiązki (są piękne albumowe wydawnictwa a jak chcesz takie bardziej fachowe a mniej ilustrowane to mogę cos poradzić) oraz gazety (OGRODY i inne) no i tematyczne fora intenetowe (również niniejsze odpowiedni wątek..). Te studia maja z ogrodnictwem jako takim niewiele wspólnego. Może byc sporo (jak u nas było) technicznych, inzynieryjnych przedmiotów typu gospodarka wodą w krajobrazie, ścieki, rekultywacja, budowa dróg (!), infastruktura (... jak się oznacza wszystkie media, wymagane odległości, na zaliczenie projekt ze wszystkimi sieciami...), klimatologia, ochrona środowiska itp. Dużo technicznych projektów (te obliczenia ) i cała wiedza o planowaniu przestrzrennym (u nas dwa semestry z tego przedmiotu, wkuwanie przepisów i na zaliczenie projekt całego MPZP da danej wsi lub fragmentu miasta!! brrrrrrr...) Mnie to akurat interesowało (choc momentami było ciężko.. ), własnie ta stona inżynieryjna i ja to w ogole wolę tę architekturę krajobrazu w skali makro (choćby tylko regionu) niz tę mini - ogródków przydomowych. I chciałabym pracować w urzedzie gminy przy planowaniu (gdbybym rzeczywiście mogła miec na cos wpływ) niz np urządzac ludziom ogródki (straszne użeranie się).. Zastanów się czybys nie wolała studiów z planowania terenów zielonych lub ogrodnictwa? Poza tym sprawdz czy przyjmują po każdym kierunku, bo np u nas na Politechnice sa takie podyplomowe 2-letnie ale trzeba mieć dyplom okreslonej uczelni, nie dowolnej. A masz spis przedmiotów na tych studiach? Gagata, z nieba mi spadłaś. O listę zapytałam, mają przesłać - to pokażę Ci najchętniej - wtedy powiesz mi, co może grozić humaniście ... a praktyka ? grzebię w ziemi i mam w domu jakieś 3-4 lata "mój piękny ogród", "ogrody" i inne wersje jezykowe - lubię je czytać, nawet bardzo. A jeżeli chodzi o same studia, to łudzę się, że to jednak podyplomówka, a tam podchodzą troszkę inaczej ... łatwiej jest studia okreslono niby jako dla przyszłych właścicieli firm - to też pociesza trochę ... dam znać, jak przyjdzie lista przedmiotów na razie nie robię ogródka, w końcu gdzieś trzeba eksperymentować - i tak fundusze idą na inne cele, więc nie ma dylematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 16.04.2008 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Asia zerknęłam na strony szczecińskiej AR i nie ma tam listy przedmiotów faktycznie. No ale muszą Ci przesłac jesli się zastanawiasz na studiowaniem - to dla mnie jasne ! Nie ma tam zreszta też spisu przedmiotów na inż ani mgr studiach.. u nas na wrocławskiej sa - możesz zerknąc, mysle że wygląda to podobnie sądząc z opisu ogolnego (oni - czyli uczelnie państwowe- maja plany wg odgórnych wytycznych ministerialnych, więc jeslli ten sam kierunek to z grubsza ten sam program. A zreszta Ty wiesz co nieco o szkolnictwie.. ) To sa generalnie studia TECHNICZNE. Zresztą 4-letnie kończa się inzynierem - to samo juz cos mówi. No chyba że podyplomowe się jakos bardzo róznią, ale to wyjdzie z listy przedmiotów. A ja na ten przykład jestem umysł ścisło-artystyczny - jakos tak Mysle, że hasło "dla przyszłych właścicieli firm" to wabik. Wiadomo, że dziś powstaje całe mnóstwo firm zajmujących sie ogrodami, bo jest na to popyt no i tych własnie ludków, którzy mysla o czyms takim, chcą wyłapać. Może to pomóc o tyle o ile pomaga papierek-dyplom powieszony na ścianie w firmie lub pieczątka. Jeslli od jakiegos czasu interesujesz się tematem, czytasz (także wersje językowe) możesz byc rozczarowana tymi studiami. Mozesz je uznac przed pierwsza sesją za marnowanie czasu i pieniędzy.... ..jesli jest to rzeczywiście "skrócona wersja" moich studiów. Co innego jesli ma sie 20 lat i jest na początku drogi zawodowej - to zawsze może wytyczyc jakis kierunek.. Lub prowadzi się firmę (planuje) i potrzebuje pieczątki aby się uwiarygodnić.. Ale jeslli chcesz poszerzyc i pogłębic wiedzę z zakresu projektowania zieleni i jednoczesnie po prostu chcesz znów postudiować (ja to rozumiem ) to poszukaj czegos raczej w tym brzmieniu (tylko ja nie mam pojęcia czy sa takie podyplomowe, ala jak teraz nie ma to może się pojawią - akurat jak u Ciebie pojawia sie fundusze ). U mnie np prawie połowa roku to były osoby (dziewczyny głównie), które przyszły z liceów plastycznych lub w ogole humanistki - rozczarowane i przerazone! tym czego sie maja uczyć... Pierwszy główny odsiew był na ...geometrii wykreślnej A potem na inżynierii środowiska, materiałoznwstwie i takie tam inne... Ale OK - podstawa to LISTA PRZEDMIOTÓW. Wtedy zobaczymy co dalej...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0wy 16.04.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Witam, Okazało się, że jedne zdun rozbierze go za darmo, aby zobaczyć konstrukcję. PozdrawiamMark0wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 16.04.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 ...geometrii wykreślnej ... uwielbiałem ten przedmiot... zwłaszcza za zburzenie całej wiedzy o geometrii ze szkoły podstawowej i potem średniej, do dziś najbardziej utkwiło mi w pamięci zdanie o dwóch prostych równoległych, które sie krzyżują, (zagadka) gdzie ... ??? pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 17.04.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Gagatko, muszę przyznać, że zasiałaś we mnie ziarno niepokoju - wiem, że na pewno nie mam ochoty studiować geometrii wykreślnej, czy cóś (chociaż pamiętam ze szkoły, to co napisał maksiu ... ) Z twojego wspaniałego i wnoszącego olbrzymią ilość informacji "wywodu" jedno jest pewne: architektura krajobrazu a projektowanie zieleni - robi wielką różnicę (pamiętacie te reklamy ? coś w tym jest ... ) czekam na tą listę, jak na Godota ... pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 17.04.2008 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Asia - z tym wspaniałym wywodem to pojechałaś po bandzie No a sprawdzałas czy sa takie studia podyplomowe jak projektowanie terenów zielonych czy coś typu ogrodnictwo ...? Maksiu - geometria wykreslna TO BYŁO COŚ. COŚ co z definicji lepiej szło facetom niż kobitkom. Prawie sto na sto. Oni to umieli w sposób niejako naturalny (..no jak to??? nie widzisz że TAK TO MA BYĆ???) a my musiałysmy sie po prostu tego nauczyć (a i nie wszyscy skumali..). Tzn nauczyc się TAK WIDZIEĆ.. ja się nauczyłam - przygotowując się do ostatniego, powtórkowego rzecz jasna, egzaminu. Nagle zaczęłam to CZUĆ. Ale się przedmiot niestety skończył. Asia - pocieszę Cię, że na podyplomowych chyba by sobie (a raczej studentom) darowali ten przedmiot.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 17.04.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Asia - z tym wspaniałym wywodem to pojechałaś po bandzie No a sprawdzałas czy sa takie studia podyplomowe jak projektowanie terenów zielonych ... hi hi hi ... nie sprawdzałam, bo nie wiedziałam wówczas tego, co teraz wiem ... z tego wywodu listy przedmiotów nadal niet czy można pogonić panią z dziekanatu, zanim się człowiek zapisze na studia - tak przez skórę czuję, że może mnie to sporo kosztować, jak już będę niejako "tam" ... brrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 17.04.2008 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 No ale to chyba jasne, i dla tej Pani tez powino być jasne, że nie zapiszesz sie na studia jesli nie znasz programu No, ale masz jeszcze czas, spokojnie (chyba?).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 17.04.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 czy to jest jasne ? dla mnie tak, ale czy dla Pani ??? no nie wiem, z doświadczenia z paniami z dziekanatu nie mogę tak wnioskować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.04.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Widzę, że ambitne plany masz, Asiu. Bardzo dobrze, może kiedyś będziemy mogli Twoją przyszłą wiedzę w stowarzyszeniu wykorzystać, np. przy aranżacji stoiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 18.04.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 ambitne to są, qrcze, ale czy ja podołam. Dzisiaj dostałam jakąś listę - trochę mało profesjonalna, ale niech tam - ktoś ją tam stworzył i mi puścił mailem: Zajęcia przewidziane do realizacji obejmą: - semestr pierwszy: program wyrównawczy dostosowany do podstawowej specjalizacji i wykształcenia uczestników Studium w zakresie wiedzy architektonicznej, urbanistycznej i dendrologicznej oraz prezentację tematów prac dyplomowych w celu rozpoczęcia zbierania materiałów przez uczestników Studium do wybranego tematu, - semestr drugi : zajęcia praktyczne w terenie oraz indywidualne spotkania seminaryjne z promotorami i opiekunami prac dyplomowych, - semestr trzeci : zajęcia programowe wg siatki godzin, - semestr czwarty: zajęcia programowe wg siatki oraz seminarium dyplomowe. W ramach szczegółowej siatki zajęć przewiduje się następujące przedmioty kierunkowe: botanika, dendrologia i zabiegi pielęgnacyjne drzew i krzewów ozdobnych, geodezja, kartografia, miernictwo, gleboznawstwo, historia architektury i sztuki ogrodowej, rośliny ozdobne, siedliskowe i fitosocjologiczne wymagania roślin, trawy i trawniki, wybrane gatunki drzew i krzewów owocowych i warzywnych, kształtowanie terenów zieleni, urządzanie i pielęgnacja terenów zieleni, krajobraz kulturowy, infrastruktura techniczna w terenach zieleni, historia i rewaloryzacja terenów zieleni, środowisko przyrodnicze (ekologia), technika i technologia na terenach zieleni, prawo i administracja, dokumentacja i zasady kosztorysowania, przepisy prawne w terenach zieleni, prowadzenie przedsiębiorstwa projektowego, rozwój małej przedsiębiorczości w UE, projektowanie i ochrona zieleni w urbanistyce i planowaniu przestrzennym, rysunek odręczny, zasady kompozycji i projektowania, projektowanie komputerowe - CAD,GIS, projekty semestralne i projekt dyplomowy, wykłady monograficzne, konwersatoria specjalistyczne. PRZEWIDUJE SIĘ OGÓŁEM OKOŁO 100 GODZIN EFEKTYWNYCH ZAJĘĆ W KAŻDYM SEMESTRZE ORAZ KONSULTACJE PRACY DYPLOMOWEJ WG INDYWIDUALMNEGO ZAPOTRZEBOWANIA UCZESTNIKÓW STUDIUM. dobrze to nie brzmi - przynajmniej dla humanisty ten semestr "wyrównawczy ... a potem jeszcze napisali tak: UCZESTNICY STUDIUM PODYPLOMOWEGO: Zasadniczo przewiduje się uczestnictwo w Studium absolwentów studiów wyższych magisterskich i inżynierskich na kierunkach (specjalnościach): - architektonicznych (architektura, architektura wnętrz, urbanistyka, planowanie przestrzenne), - przyrodniczych (biologia, geografia), - rolniczych, - ochrony środowiska. - i innych Słuchaczami Studium mogą być również studenci ostatniego roku studiów wyższych na wyżej wymienionych kierunkach studiów. Liczba uczestników studiów jest ograniczona do 15 osób i w przypadku zgłoszenia się większej liczby kandydatów o przyjęciu do Studium decydować będzie indywidualna rozmowa kwalifikacyjna z kandydatem i list motywacyjny. Ja chyba jestem w tych innych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 18.04.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Gagata, w Tobie nadzieja ... help!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 18.04.2008 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 No własnie - i innych - musisz zadzwonić i zapytać czy łapiesz sie na to. Okreslenie ZASADNICZO (..przyjmuje się..) moze oznaczac że kombinują co by przyjąć wszystkich jak leci z łapanki jesli nie będzie chętnych (i co to w ogóle znaczy ZASADNICZO - TAK czy NIE czy BYĆ MOŻE... ?) Jak mówiłam - we Wrocku nie przyjmują po każdym kierunku tylko po okreslonych (tłumacząc, że nie da się tej wiedzy przyswoić w dwa lata). ..Z czym bym się zgodziła a zresztą widac po przedmiotach wymienionych ..... Jest tam chyba wszystko co my mielismy przez te cztery lata! ja nie wiem jak oni chca to upchnąć przez cztery semestry..... W każdym razie Asia jest to to ogólnie co ja miałam. Zastanów się po prostu czy tego właśnie chcesz się uczyć. Zadzwoń najpierw i zapytaj czy przyjmą po Twoich studiach - może wyjasni się już na tym etapie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.04.2008 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Asia, i co? Dzwoniłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 20.04.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Hej, postanowiłam dać sobie przez kilka chwil na wstrzymanie i poszperać w internecie. Po dłuższym zastanowieniu muszę zapoznać się z planem zajęć, żeby wiedzieć, ile będzie zajęć z każdego przedmiotu - czy przetrwam takie, które mogą być dla mnie czymś nie do przejścia. Być może niektore z nich będą traktowaly o sprawie dość pobieżnie, to da sie wytrzymać ...Na razie spokój - do października mam czas. Dzięki za pomoc, jutro będę wyczekiwać planu zajęć z uwzględnieniem godzin.pa, pa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.04.2008 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Co słychać, moi kochani agrogospodarze? U nas już wiosna całą gębą, wczoraj posialiśmy warzywa w pol,u, jabłonie szaleją z kwitnieniem, ptaki głośno spiewają i gniazda zakładają. Życie zrobiło się piękne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 30.04.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam ...gospodynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.04.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Chyba do miasta się wyniesły te gospodynie i nie chcą już z nami gadać. Dobrze, że choć faceci tutaj zaglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 01.05.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Chyba do miasta się wyniesły te gospodynie i nie chcą już z nami gadać. Dobrze, że choć faceci tutaj zaglądają. wyniesły ... hmm, chyba w pochodzie kuchnię składam, dlatego mnie nie ma ... jeszcze blat mi został do założenia dobra wiadomość jest taka, że wreszcie mam piekarnik !!! witajcie zapiekanki, ciasteczka, ciasta, itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.05.2008 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Oooo, no to teraz już na pewno mogę przyjechać. Mam nadzieję na jakieś ciach swojskie jak będę, chociaż pojęcia nie mam kiedy ten dzień nastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts