tomek1950 28.02.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 A to co? nikogo nie było od zeszłego weekendu ???? Znaczy odwilż już przyszła i poszli na budowy, ogrody, etc .... U nas dzisiaj tak pięknie słonko świeciło, że wzięłam sekator i "ogłowiłam" drzewka dziadek pokazał w zeszłym roku, więc mam nadzieję, że będzie oki. W ogóle już pachnie wiosną u mnie, plany w głowach, że spać nie mogę po nocach - wczoraj mi się śniło, że rozwalam szopki na podwórku ... Jako że kasy brak, to w tym roku plan jest taki: przekopać co się da, założyć trawnik, zasypać POŚ-a i założyć na nim suchy strumyk i jakoś pomyśleć o ogrodzeniu - tanim ... Tylko ogrodzenie jakoś zawsze mi się kojarzy tylko ze słowem duuuużo pieniędzy .... Więc rozmyślam o wierzbie - wiem wiem, pisali, że się rozrasta ale mam sporo miejsca, więc nie boję się tego - raczej kompletnie nie wiem co i jak, mimo kilku wewontków na FM. Dajcie sznurek jakbyście znaleźli coś poza FM, tylko proszę bez nieśmiertelnego angielskiego wątku o żywych wierzbach, plissss .... Asiu, na Mazurach zima jeszcze na 99%. Sniegu sporo, lea dziś widziałem słoneczko. Jeśli chodzi o ogrodzenie... bez angielskich żywych wierzb... i ma byc tanie i dobre, czyli dorbe i tanie... to może głóg? Kilkanaście lat temu w naszym Muratorze był przepis na ogrodzenie z głogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 28.02.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Tomek, współczuję tej zimy na 99%, bo u nas już wszyscy z chalup wypełzli bo nijak usiedzieć się już nie da A co do wierzby to ja chętnie ją, ale przepisu szukam jakby zrobić, a wszyscy mi zapodają tą samą stronkę livingwillow czy coś - ja bym chciała coś bardziej łopatologicznie, niestety ... Z tym głogiem też może być fajnie, tylko gdzie to znaleźć - i przepis i sam głóg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 28.02.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Tomek, współczuję tej zimy na 99%, bo u nas już wszyscy z chalup wypełzli bo nijak usiedzieć się już nie da A co do wierzby to ja chętnie ją, ale przepisu szukam jakby zrobić, a wszyscy mi zapodają tą samą stronkę livingwillow czy coś - ja bym chciała coś bardziej łopatologicznie, niestety ... Z tym głogiem też może być fajnie, tylko gdzie to znaleźć - i przepis i sam głóg? Z tym głogiem to jest tak: Tego numeru Muratora nie posiadam, ale go widziałem. Głóg kwitnący na biało, a nie na różowo. W mojej okolicy rośnie. Sadzi się sadzonki i przycina, a jak wyrastają nowe gałązki to się je przeplata. Tworzy się szpaler nie do przebycia. Spróbuj zapytać Redakcję. Głóg mogę jakoś podesłać. Chyba, że odbierzecie osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 01.03.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Asiu, z tą wierzbą to bardzo prosto: leć teraz natnij gałązek wierzbowych, takich na około 50 cm długich i grubości troszkę więcej niż ołówek. Potem wyznacz linie ogrodzenia, wykop wąski rowek w ziemi, jakies 30 cm głęboki. Wtykaj patyki koło siebie, tylko uważaj, żeby nie wetknąć zielonym do dołu. Rozstaw jaki widziałam bardzo gęsty był, mniej więcej co 25 cm patyk. Zasyp rowek z gałązkami. Czekaj aż wiosną się zazielenią, bardzo dbaj, żeby miały wilgotno, ale nie były zalane. Jak już będziesz pewna, że chwyciły, w przyszłym roku, to je przytnij na wysokość ledwie 5 cm większą niż były w momencie sadzenia. Jeśli mają po prostu rosnąć - zostaw. Możesz też pozaplatać gałązki, miękkim drutem ukierunkować, tylko potem ten drut będzie je dusił, jak zrobią się grubsze, trzeba będzie się bawić ze ściąganiem. No, tom się nagadała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 04.03.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 osiołkowi w żłoby dano głóg czy wierzba? wierzba czy głóg ? sąsiad w pobliskiej wsi ma wierzbę - wezmę trochę od niego i posadzę w jednym kąciku, a z głogiem to chętnie bym podjechała, ale .... ile my mamy kilometrów, Komturku? poczekam do lata, może ? dzięki za pomysły ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.03.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Dasz radę. Jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 04.03.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 DPS-ia, potrzebna kolejna porada ... dzisiaj byłam u jednego kolegi, który ma plantację wierzby. Pojechalismy z Jackiem żeby przywieźć trochę zrębków - chcemy wypróbować czy nasz ślimak w piecu pociągnie je zamiast ekogroszku lub peletów, bo są tanie i łatwo dostępne - wieś obok, więc koszty dowozu żadne właściwie. Podpytałam go o szczobry przy okazji i on mi tak: 1. lepiej posadzić takie krótki, np. 15-20 cm, bo i tak urosną i pójdą do góry a jak są dłuższe to i tak zeschną się i muszą urosnąć z nowego pędu ... 2. najlepiej zasadzić dość gęsto i np. w trzech rządkach to potem łatwiej zapleść w gęsty żywopłocik. Co o tym sądzi szanowne gremium Agroturystyki ... ? Głowa mnie boli od tego główkowania o wierzbie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.03.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 W zeszłym roku, przy samym wjeździe, wyrosły tuż obok siebie: sosna, wierzba i grab. I co ja biedny komtur mam z tym "dobrodziejstwem" zrobić? Jaj na razie ogrodziłem i chucham, ale one tam nie mają szans. Sa takie piekne. Asiu, posadź podwójny szpaler. Jeden z wierzby, drugi z głogu. Jakąś sadzonkę Postaram się wysłać. Podobno poczta działa. A do 'komturii" masz niewiele... jakieś 600 km. Dla porównania obwód ziemi to ok 40.000 km. Tylko jedź we własciwą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 04.03.2009 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 W zeszłym roku, przy samym wjeździe, wyrosły tuż obok siebie: sosna, wierzba i grab. I co ja biedny komtur mam z tym "dobrodziejstwem" zrobić? Jaj na razie ogrodziłem i chucham, ale one tam nie mają szans. Sa takie piekne. Jeśli małe, przesadź je w bezpieczne dla nich miejsce i to w identycznym układzie jak rosną teraz, w strony świata również. Wtedy się przyjmą i będą szczęśliwe. Ty też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.03.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 DPS-ia, potrzebna kolejna porada ... dzisiaj byłam u jednego kolegi, który ma plantację wierzby. Pojechalismy z Jackiem żeby przywieźć trochę zrębków - chcemy wypróbować czy nasz ślimak w piecu pociągnie je zamiast ekogroszku lub peletów, bo są tanie i łatwo dostępne - wieś obok, więc koszty dowozu żadne właściwie. Podpytałam go o szczobry przy okazji i on mi tak: 1. lepiej posadzić takie krótki, np. 15-20 cm, bo i tak urosną i pójdą do góry a jak są dłuższe to i tak zeschną się i muszą urosnąć z nowego pędu ... 2. najlepiej zasadzić dość gęsto i np. w trzech rządkach to potem łatwiej zapleść w gęsty żywopłocik. Co o tym sądzi szanowne gremium Agroturystyki ... ? Głowa mnie boli od tego główkowania o wierzbie ... Asia, jeżeli zechcesz krótsze to nie ma problemu, ja bym sadziła jednak przynajmniej 30 cm, w razie czego będzie kilka bocznych oczek, które mogą ruszyć. Czy w 3 rzędy? Zdecydujesz sama, wyobraź sobie jednak te 3 rzędy spotych drzew za jakies kilka lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 08.03.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Asia, jeżeli zechcesz krótsze to nie ma problemu, ja bym sadziła jednak przynajmniej 30 cm, w razie czego będzie kilka bocznych oczek, które mogą ruszyć. Czy w 3 rzędy? Zdecydujesz sama, wyobraź sobie jednak te 3 rzędy spotych drzew za jakies kilka lat... oj DPS-ia, podpadasz .... - najpierw mnie namawia a potem mnie mówi, że drzewa sobie wyhoduję ... ojojoj .... najwyżej będę latała cały czas z sekatorem i nie dam się a co u Was słychać? no pogadać chciałam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 08.03.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Kochani, odszedł Profesor Religa .... kto zadba o nasze serduszka, kiedy Jego już nie ma ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.03.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Wczoraj w TV oglądałam rano, było o ogrodzeniach z wierzby. Tam dawali 2 rzędy "w mijanego", a te patyki były długie, facet pokazywał, to te badyle do sadzenia, które sobie ciął sięgały od ziemi do jego szyi prawie. I tak je sadził i zaplatał jak płot myśliwski, taki jak u nas jest i one naprawdę wysoko rosły już. No to Ci powiedziałam, teraz myśl, co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 13.03.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam wszystkich Agro i dołączam do grupy jeśli łaska. Wprawdzie jest to początek długiej i wyboistej drogi ale mam nadzieje, że z widokami na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.03.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Witaj, Maciek01. Myslisz o agroturystyce u siebie? Warunki masz bardzo dobre, więc rzeczywiście warto zastanowić się nad takim pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 15.03.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 ... warto zastanowić się nad takim pomysłem. Ależ ja się już zastanowiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.03.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 No to napisz coś więcej o swoich planach. Ile miejsc dla gości planujesz? Ile pokoi i jakie? Z wyżywieniem? Konie? Jachty? Kajaki? Coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 16.03.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 PLANY, Plany, plany ... Ile miejsc dla gości planujesz? Ile pokoi i jakie? Zobaczymy jak się wybebeszy poddasze do żywego. Ale z mieszkaniem w budynku gospodarczym chciałbym ok. 20. Z wyżywieniem? Myślę że tak, toż to przecież też pieniądz. Konie? Nie, nie znam się. Wiem gdzie ma dziób a gdzie rufę. Jachty? Nie, nie znam się. Wiem gdzie ma łeb a gdzie zad. Coś pokręciłem ... Kajaki? Tak. Łódki, rowerki wodne. Nad samą wodą grzech byłoby nie wykorzystać możliwości. Coś jeszcze? Tak, ale nie wiem co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 16.03.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 plany, plany, plany ... ile miejsc dla gości planujesz? Ile pokoi i jakie? zobaczymy jak się wybebeszy poddasze do żywego. Ale z mieszkaniem w budynku gospodarczym chciałbym ok. 20. z wyżywieniem? myślę że tak, toż to przecież też pieniądz. konie? nie, nie znam się. Wiem gdzie ma dziób a gdzie rufę. jachty? nie, nie znam się. Wiem gdzie ma łeb a gdzie zad. Coś pokręciłem ... kajaki? tak. łódki, rowerki wodne. Nad samą wodą grzech byłoby nie wykorzystać możliwości. coś jeszcze? tak, ale nie wiem co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.03.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Maciek - no to bardzo jestem ciekawa realizacji Twoich planów, życzę, żeby się udało. Na ile czasu zaplanowałeś ten remont? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts