Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka - fajna sprawa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam w gronie zapaleńców.

Dawno mnie tu nie było tzn. ogólnie na tym forum a już ten wątek to dla mnie egzotyka... ale jakoś trafiłem.

Widzę po przyznam się pobieżnym przeglądzie tematu że wątek kręci sie wokół zachodniego rejonu naszego kraju a ja mam doświadczenia z okolic wielkich jezior a konkretnie południowej granicy regionu czyli okolice Nidzica/Szczytno.

Prowadzę tam tak że powiem na "boku" mały pensjonat [ max 25 osób] i powiem szczerze że gdyby nie to że prowadzę firmę motoryzacyjną pod W-wa to już dawno byłoby po mnie bo ten rynek ostatnio strasznie podupadł. Całe szczęscie że mam kredyty za sobą chociaż były bardzo preferencyjne [bOŚ] bo dzisiaj klient to by chciał żeby ryby dało się łowić z okna pokoju a grzyby mają rosnąć na parkingu przy aucie.

Niestety ale utopiłem w tym biznesie małego totka i radzę wszystkim biorącym się za ten interes o wnikliwe rozpatrzenie tematu.

W wolnej chwili rozwinę moją może na pierwszy rzut oka chaotyczną wypowiedż bo teraz jakoś tylko to mi przychodzi do głowy.....pózno już a rano...wiadomo......

Ja właśnie pochłonęłam dwie kromki chleba z powidłami i wypiłam kubek herbaty z malinami .... wszystko kupne! Depsia mnie obsobaczy, ale o wybaczenie proszę :oops: :D

ojojojoj brazunia, dawaj na priva adres to ci podeślę powidełek, bo już patrzeć na nie nie mogę .... (będę też na weekend w szczecinie :-) to ci mogę donieść ... dorzucić ... ech ...

a wiecie że zaczęłam właśnie studia podyplomowe?? Architektura i Projektowanie Wnętrz ... byłam na rozmowie kwalifikacyjnej i spodobało im się moje portfolio ze Starą Stajnią :D normalnie az nie mogłam uwierzyć, że się może spodobać takim profesorom architektom ....

no i teraz będę zakuwać przez trzy semestry .... ech, na co mi to było?

aaa, braza - a próbowałaś nutelli z powideł śliwkowych ? :wink:

No też, obsobaczy... :o

Idziesz, Braza, w dobrym kierunku, musi zająć trochę czasu aż dojrzejesz do własnych wyrobów, co nagle to po diable. :wink: :lol:

Asiu - gratuluję z całego serca, wiem doskonale, jak dobrze nadajesz się na takie studia! :D :D :D

Twój dom to perełka, moja droga, nic dziwnego, że profesorom szczęki pospadały. 8)

PaJak05 - nie wiem, na jakich zasadach i w jaki sposób prowadziłeś tę działalność, ale to naprawdę może się opłacać. Trzeba jednak stale być na miejscu i pilnować interesu, poza tym pewne sposoby na gości też są. 8)

Zajmuję się tym od kilku lat, mam stały kontakt z wieloma gospodarzami - jeśli to agroturystyka z prawdziwego zdarzenia, to nie ma takiej możliwości, żeby paść na tym. Zapewne nie dałeś rady prowadzić 2 firm w 2 różnych miejscach - to zrozumiałe.

Możliwe że tak jest...tym bardziej że przez pierwsze dwa lata mocno pilotowałem temat i było nie naj gorzej więc dałem pole wspólnikom a teraz to nie wiem czy mnie w rogi wala czy faktycznie jest tak żle....

Nie wiem, ile masz pokoi i ile miejsc noclegowych, ale rachunek jest bardzo prosty. Nawet jeśli masz tylko 20 miejsc noclegowych, a obłożenie masz przez 2 miesiące w roku czyli wyłącznie np. lipiec i sierpień, to 20 osób x 60 nocy = 1200 osobodni. 1200 osobodni x 50 zł (przykładowo) za noc = 60.000

A nie ma tak na Mazurach i w okolicach, żeby tylko przez lipiec i sierpień byli goście. Dalsze wyliczenia - łatwo zrobisz sam. Odejmij koszty, dodaj zyski z żywienia - bez 100.000 żywej kasy Cię nie widzę. :wink:

Sprawdź dyskretnie ile tak naprawdę jest tych gości w sezonie (najlepiej kogoś wyślij jako gościa i niech się nie przyznaje, że Cię zna - potem sprawdzisz, czy jest wykazany ten pobyt, ile skasowany i czy to się zgadza z relacją osoby, która była gościem. Prosta sprawa. :wink:

Asia - to nie wsparcie, to podziw... :D

Dzień dobry, można do Was dołączyć?

Ja również zajmuję się turystyką - agro - tylko z racji lokalizaji na wsi.

Na zmianę albo remontuję, dobudowuję coś w domu albo w temacie turystyki - tym zajmuję się 6 lat i myślę o kolejnych zmianach, a raczej rozbudowie.

Mam na imię Kasia, ponad 9 lat temu przeprowadziłam się z miasta na wieś i tu realizuję swoje plany.

Pozdawiam pozostałych wynajmujących!

Witam, moze mi cos doradzicie,

poszukuje jakiegos noclegu(agroturystyka) w spokojnej okolicy i w milym otoczeniu gory albo las , najchetniej w jakims starym domu z klimatem, stare meble moze jakies konie,psy...

najechetniej gdzies niedaleko wrocka, moze kotlina klodzka ale moze byc tez na polnoc od wroclawia?

Szukam i znajduje troche ofert ale jak widze meble z plyty meblowej a la lata 80 to odrazu wylanczam strone :wink:

Kolinki - witaj, jak miło mieć jakies wsparcie w doświadczonych agrogospodarzach, mam nadzieję, że zagościsz tutaj na dłużej. :wink:

Kaloosa - jedyne siedlisko z klimatem w Twoich okolicach, jakie znam, to to.

Piękne miejsce pod lasem, cisza, klimatyczne wnętrza - może Ci się spodoba, polecam. :D

To w gminie Milicz jest, więc z Wrocka blisko masz. 8)

Kolinki - witaj, jak miło mieć jakies wsparcie w doświadczonych agrogospodarzach, mam nadzieję, że zagościsz tutaj na dłużej. :wink:

Kaloosa - jedyne siedlisko z klimatem w Twoich okolicach, jakie znam, to to.

Piękne miejsce pod lasem, cisza, klimatyczne wnętrza - może Ci się spodoba, polecam. :D

To w gminie Milicz jest, więc z Wrocka blisko masz. 8)

DPS-ka, nawet nie musiałam zaglądać ... :p

ach, te sylwestry ....

Nie wiecie co z Maksiem się dzieje? może być na priva ... niepokoję się ... a zgubiłam do niego telefon ...

Dzień dobry, można do Was dołączyć?

Ja również zajmuję się turystyką - agro - tylko z racji lokalizaji na wsi.

Na zmianę albo remontuję, dobudowuję coś w domu albo w temacie turystyki - tym zajmuję się 6 lat i myślę o kolejnych zmianach, a raczej rozbudowie.

Mam na imię Kasia, ponad 9 lat temu przeprowadziłam się z miasta na wieś i tu realizuję swoje plany.

Pozdawiam pozostałych wynajmujących!

Kasiu, proponuję założyć dziennik ze zdjęciami twojego agro, chyba że masz jakiegoś bloga to zapodaj ... :-)

Dziękuję za miłe powitanie :)

Blog przeżywa przerwę techniczną - jak się z tym uporam to zaraz podam - z przyjemnością.

Wysowa jest śliczna...Kozie Ziebro...hmm niestety skręcona kostka, a raczej skutki uniemożliwiły mi w tym roku chodzenie po górach...

Jak się "dokopię" do zdjęć pokażę Wam moją okolicę :oops:

Dziękuję za miłe powitanie :)

Blog przeżywa przerwę techniczną - jak się z tym uporam to zaraz podam - z przyjemnością.

Wysowa jest śliczna...Kozie Ziebro...hmm niestety skręcona kostka, a raczej skutki uniemożliwiły mi w tym roku chodzenie po górach...

Jak się "dokopię" do zdjęć pokażę Wam moją okolicę :oops:

Kasiu, napisz coś o swoim siedlisku. :D

Może masz stronkę i pokażesz nam? :wink: Może być na PW. 8)

Ile masz pokoi i miejsc, co Twoi goście mogą robić, jak zbudowałaś swoje siedlisko, czy to stare gospodarstwo, czy stawialiście od zera? Może kupiliście działające agro (czasem też tak się zdarza)?

Bardzo jesteśmy ciekawi. :D