tomek1950 06.06.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Jessssss, jesssssss, jessssss! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.06.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Oj, szykuje mi się pracowity długi weekend. Goście przyjeżdżają już dzisiaj, będzie ich nawet ponad normalne obłożenie, dobrze, że to swoi, to zakwateruję ten nadstan u siebie w domu. Już ledwie żyję od przygotowań, a co dopiero dalej.... Ale w końcu to o to chodzi, żeby tak właśnie było, nie? Nie gniewajcie się, gdybym nie zaglądała - mam naprawdę mnóstwo zajęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 06.06.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 A ja niestety spędzę ten weekend sam w komturii. Komturowa pracuje w czwartek i piątek. (ktoś musi pracować w rodzinie), syn pojechał na spływ kajakowy z dziewczyną, córki - jedna z maluchem, druga na ostatnich nogach. W sobotę bedę miał rozrywkę. Samochodowy Rajd Polski 100 m od komturii. Dziś był trening. Ubaw po pachy. Kilkunastu kierowców zamiast skęcić w lewo popedziło prosto do wsi. Po piwo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 06.06.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 a co do prac nad resztą to własnie przyjechała , po raz już drugi (najpierw była nasz dom w tamtym roku) ekipa z Suwałk z gontem/ wiórem osikowym. Kryją stodołę - wreszcie! Juz nie mogłam patrzeć na tą żółtą folię (widziałas ją DPS-ko..) na dachu. Marzy mi się gont osikowy, nadaje niepowtarzalną atmosferę. Strzecha to mój drugi typ. Pięknie opisuje mieszkanie pod wiejską strzechą Wiesław Myśliwski w książce „Kamień na kamieniu”, gorąco polecam entuzjastom wsi. Sen z powiek spędza mi jednak łatwopalność tych materiałów. Napisz proszę czy masz jakiś pomysł na zabezpieczenie przeciwpożarowe dachu. Może są jakieś gotowe systemy ochronne. Czy mogłabyś podać cenę m2; takiego dachu, jeżeli oczywiście to nie tajemnica. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 06.06.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Teraz jest pewnie wiele innych sposobów zabezpieczenia przed pożarem, ale wiele lat temu widziałem fillm krótkometrażowy o zabezpieczeniu strzech słomianych. Metoda była prosta, materiały też. Szkło wodne sodowe którym malowano słomiane pokrycie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.06.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 A ja niestety spędzę ten weekend sam w komturii. Komturowa pracuje w czwartek i piątek. (ktoś musi pracować w rodzinie), syn pojechał na spływ kajakowy z dziewczyną, córki - jedna z maluchem, druga na ostatnich nogach. W sobotę bedę miał rozrywkę. Samochodowy Rajd Polski 100 m od komturii. Dziś był trening. Ubaw po pachy. Kilkunastu kierowców zamiast skęcić w lewo popedziło prosto do wsi. Po piwo ? O rany, ale Cię samego zostawili... To rzeczywiście szkoda. A jak udał się zjazd koleżanek komturowej? Doszedł do skutku? I jak tam prace w kuchni? Pamiętam, że ostatnie dni miałeś baaaardzo pracowite (może teraz przyda Ci się trochę nieróbstwa )... Skończyłeś roboty? Aha - będę miała dla Was zaproszenie przed telewizory, tylko jeszcze nie wiem kiedy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.06.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Zjazd miał być w ten długi weekend. Oczywiście jest odwołany. Kuchnia rozgrzebana, meble przyjadą w przyszłym tygodniu. Jutro skończę swoje prace. pozostało zamontowanie kontaktów, ułożenie kilkunastu płytek na ścianie i poprawki tynków. Napisz który program! odbieram tu tylko 1, 2, i słabo Polsat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.06.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Ojej, szkoda, że jeszcze nie może4sz prac zakończyć... ale nie ma tego złego - przynajmniej końcówkę remontu robisz spokojnie. A ja już wiem, że zapraszam chętnych na spotkanie w TVP 1 16.06., w sobotę, o nieprzyzwoicie wczesnej porze - program nazywa się "Dzień dobry w sobotę" i zaczyna się o 7 rano... Przepraszam... Ale trzeba zaczekać na końcówkę programu, agroturystyka zawsze jest jako "ciasteczko" na koniec programu w sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 07.06.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Ojej, szkoda, że jeszcze nie może4sz prac zakończyć... ale nie ma tego złego - przynajmniej końcówkę remontu robisz spokojnie. A ja już wiem, że zapraszam chętnych na spotkanie w TVP 1 16.06., w sobotę, o nieprzyzwoicie wczesnej porze - program nazywa się "Dzień dobry w sobotę" i zaczyna się o 7 rano... Przepraszam... Ale trzeba zaczekać na końcówkę programu, agroturystyka zawsze jest jako "ciasteczko" na koniec programu w sezonie. w sam raz dla nocnych Marków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 07.06.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Ojej, szkoda, że jeszcze nie może4sz prac zakończyć... ale nie ma tego złego - przynajmniej końcówkę remontu robisz spokojnie. A ja już wiem, że zapraszam chętnych na spotkanie w TVP 1 16.06., w sobotę, o nieprzyzwoicie wczesnej porze - program nazywa się "Dzień dobry w sobotę" i zaczyna się o 7 rano... Przepraszam... Ale trzeba zaczekać na końcówkę programu, agroturystyka zawsze jest jako "ciasteczko" na koniec programu w sezonie. sobota 7 rano??? nie da rady... o tej porze przeważnie jestem już na budowie pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.06.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 O 7 rano! w sobotę Toż to pogańska godzina. Ciemna noc. Gacopyrze jeszcze latają. Chorchoły i utopce po łąkach ganiają. Na moim zegarku nawet takiej godziny nie ma No, poświęcę się. wstanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.06.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 No co ja poradzę... Nie chcieli mi dać pasma największej oglądalności... Przepraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 07.06.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 dompodsosnami nurtuje mnie pewne pytanie, czy bedziesz tak mila i odpowiesz, przyszlej mieszkance wsi? Zastanawiam sie czy nie wywolam swoim pytaniem salwy smiechu, aleee jak mowia - smiech to zdrowie Moje pytanie:jak czesto zmienia sie dla goscia - reczniki i posciel? W moim domu, dla moich znajomych a raczej dla gosci ktorzy pozostaja dluzej niz tydzien; posciel zmieniam co tydzien a reczniki kazdego dnia. Pytanie moje jest hmmm... uzasadnione, zaraz wyjasnie a wiec: skoro mam w planie to co mam - czyli zalozenie agroturystyki tutaj uklon dla dompodsosnami to Ona jest moim "motorem" , i jak wiadomo, od czegos zaczac powinnam, prawda? Tak wiec, zaczne troszeczke nie...typowo gdyz od "kolekcjonowania" rzeczy, ktore powinny byc na samym koncu , nie mam innego wyjscia jak na razie Bede kupowac posciel i reczniki!! jakby nie liczyc, bedzie tego potrzeba multum. Nie jestem zwolenniczka ...wszystkiego na ostania chwile, lubie aby kazda wykonana rzecz byla przemyslana i przeprowadzona do konca. Czy dobrze zrobie? domkupodsosnami, powiedz mi prosze, otaczac sie rzeczami, kiedy jeszcze hmmm... domek dla gosci nawet nie jest zaczety? Maz wybiera sie do PL koncem sierpnia, wiec poslalabym w paczkach pare drobiazgow do "mojego" agroturytycznego domku. Tak sobie mysle i pisze, pisze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.06.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Pozwolisz, że odpowiem na pytanie o ręczniki. Parę lat temu byłem na konferencji w Finlandii. Raptem 4 dni i 3 noce . Mieszkałem w niedużym hotelu. W łazience na ścianie wisiała informacja mniej więcej tej treści: "Gościu, dbamy o środowisko naturalne. Jego ważnym elementem jest woda którą zużywamy do prania. Ręczniki wymieniamy kiedy tylko chcesz. Wystarczy, że rzucisz ręcznik na podłogę. Jeśli nie chcesz zmiany ręcznika powieś go na wieszaku."A Finlandia wody ma dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 07.06.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 tomek1950 slicznie dziekuje za ... sugestie. Taaak, wiec problem z recznikami mam juz rozwiazany, wystarczy abym postarala sie o "zrozumialy" napis? Jest jeszcze jedno rozwiazanie - mozna prac w rzece Noo to ladnie! Aleee sie splamilam! Pisza - zadawaj pytania, zadawaj ... kiedy zadasz to, too ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.06.2007 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Ja Ci dam w rzece Chyba, że kijanką, bez detergentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 07.06.2007 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Przepraszam, co to takiego hmmm... "kijanka" Jakos swojsko brzmi od kija? A jakze, mosci Panie, bez, bez zadnych detergentow, tylko hmmm... czy pozbede sie bakterii przy takim praniu? Mam pomysl! Mozna zastapic papierowymi - jednorazowymi? OK, zarty na bok. Jak ja Wam zazdroszcze!! Uciekam, glowa mnie boli a mam jeszcze tyle pracy z przeprowadzka Wyobrazcie sobie, iz mialam byc milionerka! Tak, tak!! Gdyby wybrano "moje" numery bylabym dzis pogatsza o.. $ 32 miliony!! wrrrr Jak mawia moj tata -"kto nie ma szczescia to i w lazience w portki narobi" Sluchajcie ... w nadchodzaca sobote, nie, nie z soboty na niedziele, bede miala ciezka noc; gdyz postanowilam zrobic swojemu tacie mala niespodzianke, obchodzi i urodziny i imieniny a wiem, ze slucha Radia Wroclaw programu z piosenkami ludowymi, sorry, mam malo informacji na ten temat; ale wracam do tematu. Program ten, zaczyna sie w PL o 7 rano i trwa do 11 przed poludniem u mnie natomiast bedzie 1 w nocy , postanowilam ... "poswiecic" swoj sen i zadzwonic do radia z pozdrownieniami i zyczeniami dla taty. Jest jeden problem: czy bede miec takie szczescie i uda mi sie polaczyc? Sama mysl, ze bede spedzac noc od1 do 5 rano uwieszona na telefonie jest przerazajaca! Gdy zostanie uwienczona sukcesem bede happy!! Moj tato rowniez! Uciekam, gdyz nie odejde dzis od kompa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.06.2007 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Nie wiem skąd pochodzi nazwa "kijanka" być może od kija Był to, o ile się nie mylę kawał dechy którą biło się prane w rzece rzeczy. A suszenie na słońcu dość skutecznie wyjaławia. Dobranoc. W komturii jest prawie 2:30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.06.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Bajko (mogę Cię tak nazywać?) - ja pościel wymieniam co 2 tygodnie, część gospodarstw wymienia co tydzień. Sama zdecydujesz, co lepiej. Pomysł kupowania pościeli i ręczników - bardzo dobry. Tylko pamiętaj, że w pokojach najlepiej, żeby była jednakowa pościel, więc... najlepiej kupić po 4 komplety naraz, bo nie wiesz chyba jeszcze, jaką "pojemność" będą miały Twoje pokoje...? Ręczniki także kupuj po kilka jednakowych, to zawsze lepiej wygląda. Warto też gromadzić same poduszki i kołdry - kołdry w wersji letniej i zimowej, bo późną jesienią już jest chłodno, a goście jeszcze są. Ważne są poduszki - najlepsze z piór albo puchowe, bo będą trwałe i nie zrobi się z nich zmięty glut, jak z tych z silikonowym wkładem. Niektórzy mówią, że to źle dla alergików, ale... wieś, niestety, w ogóle nie jest zbyt przyjaznym miejscem dla alergików i przeważnie wybierają oni inny rodzaj wypoczynku. Tutaj zbyt dużo jest traw, pyłków, komarów, os, pszczół i innych gadów. Ten numer z rzucaniem ręczników na podłogę też widziałam, w Bawarii. Bardzo dobry pomysł! Natomiast nie kupuj jeszcze żadnych łóżek - chyba, że drewniane o wymiarach 90 x 200 cm. Broń Boże jakieś sofy albo wersalki. Każdy ma mieć łóżko dla siebie i nie węższe i nie krótsze. Jak będą chcieli, to sobie zestawią. Tomku - kiedy najbliższa podróż służbowa? Już nie mogę się doczekać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.06.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Kiedy podróż, jeszcze nie wiem. Jestem unieruchomiony w komturii, czekam na meble. Może koniec czerwca lub początel lipca. Dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts