Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka - fajna sprawa

Recommended Posts

......

Taka lodowka jest czyms wskazanym w wiejskiej kuchni. 8)

.......

Jestem ciekawy.Napewno jest to piekna sprawa w czasie wiekszej ilosci gosci. :p 8) :p

Hej,w wiejskiej szanujacej sie kuchni to taka lodowka jest spowita mrokiem,panuje tam specyficzny mikroklimat,wilgotny chlod.Zwykle ma kilka metrow kwadratowych i otwiera sie ja schodzac po schodkach :) .I powinien sie tam zniescic zapas dla baarrdzo duzej ilosci gosci :) . A zwlaszcza,jesli w sasiedztwie jest "sad"winogronowy.

:D Jest w komturii taka lodówka. Ma nawet więcej niż kilka metrów kwadratowych :D

Moja, ktora jest gdzies na forum ma pojemnosc na 8000 butelek. :p

Tylko jest jedno male ale :-? , czyli limit 400 sztuk zawsze mnie przesladuje. :(

Trzeba pamietac o dodatkowym znaczeniu butek lub sektorow z nimi. :p Etykiety po uplywie 8 lat moga sie odklejac, jak to kiedys prezentowalem.

Jesli wkladamy do niej 1 skrzynke wina, to najlepiej ubrac po 2 butelki i przechowywac w specjalnej lodowce w kuchni, :p mniej chodzenia do piwnicy. 8)

W piwnicy przechowuje tylko wina ponizej granicy naszych 300 zloty.Lepsze zawsze tylko w lodowce. 8)

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po pierwsze wanilia to napewno nie jest..............kolor 8)

po drugie z trzech najpiękniejszych rzeczy na świecie to trzy pierwsze miejsca

zajmują nagie kobiety 8) :oops: , następne to są tylko miejsca punktowane :lol:

a po trzecie ta kuchnia jest OK, bo kafelki między szafkami są na 90% takie same

jak u jamlesowej 8) :wink:

...najlepiej ubrac po 2 butelki i przechowywac w specjalnej lodowce w kuchni, :p

A jaką masz temperaturę w takiej lodówce w kuchni? I jaką ma pojemność? Możesz napisać coś bliżej?

Sa tutaj specjalisci :lol: od win np. JerryMc, moze oni cos wiecej napisza. :p

Ja utrzymuje 12.2 Celsius(54Fahrenheit). :D Natomiast jesli chcemy wino lezakowac to stala 14 C.

Wachania temp. przy lezakowaniu powoduja wieksze pobieranie tlenu przez korek i wiadomo czym to sie konczy. :(

To samo odnosi sie piwniczek i trzeba odpowiednio ja przygotowac aby zapewnic najlepsze parametry dla lezakowania wina.Piwnica nie jest rowna drugiej piwnicy. :D

http://img47.imageshack.us/img47/2426/p1000951fb6.jpg

Drogie wina i byle jaka piwnica to porazka, :D a naprawde moga byc drogie.

http://img70.imageshack.us/img70/3295/p1000954crij3.jpg

W Polsce te same wina kosztuja od 2 do 3 razy wiecej, wiec lodowka dla smakoszy krajowych powinna byc podstawa. :p

Pojemnosc 44 sztuki z regulacja temp. z gory i dolu.

P.S. za odpowiedz oczekuje zdjecia nowej budy i kojca.

Kurcze,a ja sie zastanawiam,czy to warto takie dobre wina bedzie kupowac i robic.Bo zamim one dolezakuja do swojego wlasciwego wieku,to nie bedzie ich kto mial degustowac :( .Dzisiejsze pokolenie wychowane na wzmacniaczach zaczyna tracic smak.Moze odroznia frytki od hoddoga po smaku,ale wino biale od czerwonego to chyba tylko po kolorze :roll: . :)

Tatjano, bo my tu tak o wszystkim, czyli czasami niektórzy o niczym :wink:

to ja do tematu tematu wrócę ;) i zapytam o pszczoły :)

Nie wydaje się Wam Kochani, że pasieka w agroturystyce może być nie mile widziana przez gości ? zwłaszcza z dziećmi ?

Podejrzewam, że mąż z pasieki nie zrezygnuje więc potencjalni goście z tym faktem pogodzić będą się musieli.

Jak to jest ? a może nie jest i nie ma to znaczenia ?

Jest trochę osób uczulonych na jad pszczół, więc będziesz musiała uprzedzić potencjalnych gości o zagrożeniu. Pamiętaj, że Ty odpowiadasz za bezpieczeństwo gości. Również finansowo.

Nie wydaje się Wam Kochani, że pasieka w agroturystyce może być nie mile widziana przez gości ? zwłaszcza z dziećmi ?

Ja bym się specjalnie tym nie przejmował, zakładając że pasieka znajduje się nie pod oknami... równie dobrze zaraz za płotem może jakiś sąsiad trzymac sobie pszczółki...

Jak to jest ? a może nie jest i nie ma to znaczenia ?

Znaczenie ma i rośnie ono wprost proporcjonalnie do ilości miodu pitnego, z tej pasieki, skonsumowanego przez turystów... :wink:

Pasieka z pewnością jest wskazana i pożądana. Powinnaś tylko wyraźnie w swojej ofercie dla gości podawać, że w gospodarstwie jest takowa, można się najeść i napić :wink: miodku. Wówczas ci uczuleni wybiorą inną ofertę :roll: , ale nie martw się - gości wystarczy dla wszystkich, wiem, co mówię! :D A pszczółki będą stanowiły dodatkową atrakcję. U mojej koleżanki w gospodarstwie z dużą pasieką mąż pszczelarz robi świetne pokazy i wykłady dla dorodsłych i dzieciaków, opowiadając o zwyczjach pszczół i pracy pszczelarza, pokazując sprzęt i czynności. To jedna z większych atrakcji tego gospodarstwa, w maju i czerwcu codziennie mają grupy na "zielone szkoły" i to jest opłacalne, bo takie grupy często przyjeżdżają tylko na 1 dzień, nie nocują, a zarobić dają, bo posiłki, kiełbaski, ognisko, wykład... Jest z tym dużo pracy, ale i pieniążki są. :D 8)

Witam również serdecznie w Gronie :)

farida jeśli o relacje między końmi a pszczołami chodzi to, cóż naukowo nie jest to nigdzie udokumentowane, ale faktycznie zdarza się, że pszczoły i konie, a raczej pszczoły ( bo koniom to obojętne ) nie przepadają za końmi. Wynika to z tego, że zapach koński działa drażniąco na pszczoły, nie ustawia się w związku z tym pasieki bezpośrednio w bliskości stajni.

Pasiek nie stanowi jednak zagrożenia dla stajni i konia i nigdzie nie jest napisane, że posiadanie jednego wyklucza drugie.

Należy jednak (przezornie) przestrzegać pewnych zasad,a w naszym przypadku pasieka znajdować się będzie na drugim końcu siedliska w miejscu jak najbardziej oddalonym od stajni.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo samych gości to oczywiście i o to zadbamy. Planujemy pasiekę odgrodzić płotem i żywopłotem lub wykorzystać do tego istniejąca już roślinność, której wierzcie mi tam nie brakuje.

Dopuser mąż mój robi takie miody, że ech ... na samą myśl o zawartości naszej piwnicy zaczynają mi pracować ślinianki :) co jak co, ale to muszę mu przyznać, że jeśli ma się doskonalić w tej dziedzinie to ze 3 ule niech chłopak ma ;) ale zbierać pszczoły sam będzie jak się wyroją ...

dps oczywiście w ofercie sprecyzujemy, że pasieka jest. Myślę jednak, że amatorów miodów nie zabraknie :). Nie wiem czy mąż mój zdecyduje się na pokazy i wykłady, ale kto wie :) to jest świetna myśl :)

Biała witam serdecznie i cieszę się, że mamy kolejnego amatora końskiego grzbietu :) trzymam kciuki za powodzenie :)

Jest trochę osób uczulonych na jad pszczół, więc będziesz musiała uprzedzić potencjalnych gości o zagrożeniu.

Najgorzej to jak królówka użądli... parę lat temu Kryszak doskonale ten temat przedstawił... japa puchnie ! :lol:

Pamiętacie? "No, gdzie z tym ryjem?! Do ula?!" A i tak opuchlizna mu (temu Kwaśnie.....skiemu) na gębie została... :lol: :lol: :lol: