Qozak 06.05.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Ja tam wolę ryż z jabłkami Jeśli chcecie pomogę wam ułożyć jadłospisy, żeby były nie tylko smaczne ale i zdrowe przyszły Technolog Żywienia i Gosp. Domowego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.05.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Ja myślę, że gościom wystarczy, że mają obiady na bazie certyfikowanych produktów ekologicznych z mojego gospodarstwa - to będzie zdrowo. Ale i tak chcą smalec i ogórki kiszone, dobre ciasta i wędliny. Tradycyjna polska kuchnia... Ale jak masz jakieś gotowe jadłospisy to podaj nam - na pewno z czegoś skorzystamy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qozak 06.05.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 a gdzie dojone prosto od krówki mleko i serek ? koktajl z własnoręcznie zebranych truskawek, czy świeżutka śmietanka myślę, że wielkomiejscy ludzie to lubią Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qozak 06.05.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Ja bym jeszcze chciał sam złowić i usmażyć rybkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 06.05.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Dziewczyny kochane, ale tu fajnie. Doóżę co mogę. 20 lat pracowałem jako kierownik piekarni bezglutenowej i technolog. Może jakies rodzinne wczasy z dietą. Bezglutenową, bezmleczną, niskobiałkową? Jeśli któraś z Was chce informacji, to prosze na priv lub maila. Ten w stopce aktualny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 06.05.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 koktajl z własnoręcznie zebranych truskawek, czy świeżutka śmietanka A po tak przednim deserze człowiek nie pogardziłby pewno wieczorkiem tak winkiem czy miodem pitnym domowej roboty ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 06.05.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Miło tu, więc będę zaglądać, jeśli pozwolicie Z agroturystyką z pewnością nie będę miała nic wspólnego, ale w naszym budującym się bliźniaku, będzie pokoik gościnny, np. dla tych forumowiczów, którzy będą chcieli przyjechać by zwiedzić Kraków Do jego granic mamy 3 km A póki co wkupiam się przepisem, który dostałam od gragi21 z forum GW, na ratafię bo pora na jej nastawienie tuż, tuż Do dużego słoja (ja mam 5 litrowy) wsypujemy dojrzałe i zdrowe owoce warstwami, w miarę jak dojrzewają, a więc: truskawki, poziomki, (maliny, ale niewiele, bo dodają... goryczki), agrest, porzeczki, wiśnie, jabłka, śliwki i brzoskwinie bez pestek, gruszki, winogrona i inne aromatyczne, mięsiste owoce, np. banany, czy morele, także suszone. Każdą warstwę przysypuję cienko cukrem i dopełniam spirytusem tylko tyle, by przykrywał owoce (spirytus najlepiej 95%, ponieważ owoce puszczą dużo soku). Za każdym razem słoik szczelnie zamykam, żeby %% nie uciekały Po dodaniu ostatnich owoców należy odczekać 4-6 tygodni, zwykle do jesieni. Potem nalewkę zlać, filtrując przez sito z watą, a następnie przez filtr do kawy lub pozostawić razem z owocami. Owoce można wykorzystać do ciast. Można też: Po 6 tygodniach od chwili wsypu ostatniego owocu ratafię przecedzić przez gęste płótno lub flanelę i rozlać do butelek. Owoce pozostałe w naczyniu zalać wódką czystą 40 - 45° na 3 miesiące, odcisnąć owoce, zlaną drugą nalewkę przecedzić również przez gęste płótno lub flanelę, pić ją oddzielnie lub zmieszać z pierwszą nalewką i na każdy litr mieszaniny dodać 100 ml miodu pszczelego (płynnego), dobrze wymieszać, przefiltrować, rozlać do butelek na minimum 6 miesięcy. Dodam, że te 6 miesięcy oczekiwania w praktyce nigdy się nie sprawdzają, bo ratafia od razu jest wyśmienita W kolejności z zeszłego roku: orzechówka, cytrynówka i dojrzewająca ratafia http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/nalewki2006.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.05.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Witam nowych "wątkowiczów" i mam od razu serdeczną prośbę, aby nie wstawiać zbyt wielu zdjęć, bo ja np. mam limit transferu danych i zdjęcia bardzo mi go zżerają, a chciałabym uczestniczyć w rozmowach w tym wątku i paru innych. Słoneczko, dziękuję za przepis na ratafię, myślę, że wykorzystam, zwłaszcza, że tak pięknie to wygląda w tym słoju - a mam takusieńki samiusi słój. Co do berbeluchy - dla mnie te cudzoziemskie whisky i inne to dopiero berbeluchy! Wolę czuć smak owoców w alkoholu niż dębowej beczki, która z definicji do konsumpcji przeznaczona nie jest. a gdzie dojone prosto od krówki mleko i serek ? koktajl z własnoręcznie zebranych truskawek, czy świeżutka śmietanka Nie pisałam, bo myślałam, że to oczywiste. Nie mamy krów, ale sąsiedzi mają, truskawki też się znajdą. Pycha!!! U nas to takie oczywiste, że nie liczy się... Jasne, że będą! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.05.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Dziewczyny kochane, ale tu fajnie. Doóżę co mogę. 20 lat pracowałem jako kierownik piekarni bezglutenowej i technolog. Może jakies rodzinne wczasy z dietą. Bezglutenową, bezmleczną, niskobiałkową? Jeśli któraś z Was chce informacji, to prosze na priv lub maila. Ten w stopce aktualny Komturku kochany, a pomógłbyś w opracowaniu diety odchudzającej, która nie głodzi? Może coś z klimatów śródziemnomorskich? Jestem przekonana, że na taką ofertę byłby odzew ogromny wśród gości, zwłaszcza Pań. Wiem, bo sama walczę z nadwagą... A taki jadłospis w cylku dwutygodniowym mógłby mi bardzo pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.05.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Aha, dziewczyny i chłopaki, nie zapomnijcie o robieniu zdjęć Waszych posiadłości w pełni kwitnienia drzew i wiosennych kwiatów - potem, kiedy zimą człowiek ma do wysłania zdjęcia do netu, aby zaprezentować kwaterę, robi się problem. Gagata zajmuje się tym zawodowo, więc pewnie nie ma u Niej tego problemu, ale my, zwykli śmiertelnicy... Sama na początku swojej działalności musiałam czekać z wysłaniem oferty do kwietnia, aż będę mogła zrobić ładne zdjęcia otoczenia domu. A tak w ogóle - myślicie czasem o kategoryzacji swojej kwatery? Jestem ciekawa Waszej opinii na ten temat. Kategoryzacja jest co prawda dość droga (700 zł mniej więcej), ale ... No właśnie - czy uważacie, że daje współmierne korzyści? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 07.05.2007 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 No właśnie Ty nam powiedz Prezesko Nasza czy kategoryzajca daje wymierne korzyści? ja się kiedyś nad tym zastanwiałam i musiałabym poznac opinię kogoś kto "w tym siedzi".. A to racja stuprocentowa aby robić zdjęcia kiedy jest najpiękniej! Łatwo o tym zapomnieć a kiedy się przypomni (listpad, luty) to już ... po zawodach.. Ja juz powoli zaczynam regularnie brać ze soba aparat gdzieklwiek idę (na szczęście w epoce cyfrówek wszystko jest znacznie prostsze). No właśnie, wracając do poprzedniego tematu, chdzi o tę agroturystykę do 5 pokoi nieopodatkowaną. Do US napewno nie polecę póki mnie siłą nie zaciągną Ale gdzie pójśc trzeba? Napisz Aneciu jak będziesz wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.05.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Agatko, na pewno do gminy, tak jak pisałam wyżej. US sprawdzę - i to już wszystko. Oczywiście mówimy tu o zgłoszeniu agroturystyki jako działającej kwatery, pomijam wszystkie obowiązki i papierki wynikające z przepisów budowlanych, zresztą rozmawiałyśmy już o tym. Tak więc nie ma tego zbyt wiele. Co do kategoryzacji - jak już przemyślę dogłębnie temat (sprawa jest delikatna w moim przypadku) to się wypowiem, na razie bardzo bym prosiła o Wasze przemyślenia, jeśli można. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.05.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Dietetykiem nie jestem, ale mogę trochę poszperać. Najlepsza dieta odchudzająca to ŻP + sporo ruchu na powietrzu. Dodatkowo można wspomagać sauną. A na poważnie ograniczyć cukier. Gorzka herbata i kawa, żadnych słodkich płynów.Wszelkie chipsy i podobne "przegryzki" na indeksie dań zakazanych, Mniej tłuszczu, czyli tłuste sery i wędlinki won. Z tłuszczy tylko oliwa. Dużo warzyw i owoców. Pieczywo razowe w umiarkowanych ilościach. Dobry jest chlebek chrupki, bo pęczniejąc daje uczucie sytości. Podobnie jak otręby. Powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 07.05.2007 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 I jeszcze jedna dobra zasada - nie jeść zbyt późno wieczorem (max 19.00, zalezy o której się chodzi spać i wstaje ) i nie jeść za wcześnie rano! Idea jest taka aby przerwa między ostatnim posiłkim i pierwszym nastepnego dnia była jak najwieksza. Tak by wszystko z poprzedniego dnia zdążyło się ładnie spalić, przerobić i wtedy można znów jeść. I tak jak pisze Nasz Komtur powyżej - zgadzam się ze wszystkim właściwie. Co do słodzenia herbaty czy kawy - kiedy uświadomiłam mojemu niemężowi, który pija dużo herbaty i ją słodził zawsze 2-ma łyżeczkami ile zjada w ten prosty sposób cukru dziennie ..przestał słodzić. Na przykład: 5 herbat x 2 łyżeczki = 10 łyżeczek cukru dziennie ! Błeeeee.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 07.05.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Dopowiem, że nie wolno całkiem nie jeść cukru, gdyż ten spala w organiźmie tłuszcz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 07.05.2007 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Słoneczko-nawet się nie da... jest w tylu produktach, warzywach, owocach.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 07.05.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Co do berbeluchy - dla mnie te cudzoziemskie whisky i inne to dopiero berbeluchy! Wolę czuć smak owoców w alkoholu niż dębowej beczki, która z definicji do konsumpcji przeznaczona nie jest. Oczywiscie , ze beczka nie jest przeznaczona do konsumpcji. Powinna byc za to dobrze wypalona od srodka i pokryta kilku centymetrowa warstwa wegla. Zapewnia to rownowaznosc przynajmniej 11 destylacji. J. Daniels jest juz najtanszym alkoholem ktory mozna jeszcze wypic. Jesli mowa o wodce to jedyne polskie i zarazem bardzo tanie, ktore nadaja sie na nalewki to: Belvedere- 4 razy destylowana. Chopin - 4 razy destylowana. Reszta to berbeluchy. Z tanich wodek zagranicznych polecam: Grey Goose(francja)- 5 razy destylowana. Zyr (rosja) -5 razy Jewel of Russia(rosja)- 5 razy Jest jeszcze mase destylatow od 5 do 11 razy , ale to duzo pisania. Najlepszym testerem na berbelucha jest nasz organizm, on wykryje wszystkie zbedne "zwiazki " ktore nie zostaly usuniete podczas destylacji i objawi to "kacem" . P.S."kaca " ominiemy napewno, pijac 0.5 - 0.75 L dobrego alkoholu na osobe . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.05.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Q, będę szczerze wdzięczna, jeżeli nie będziesz wstawiał zdjęć - niestety mam limity transferu danych i to mi żre ten limit. Możesz...? Z góry dziękuję!!! Gagata i asia.m - trochę fachowych informacji: Rolnik prowadzący działalność agroturystyczną jest całkowicie zwolniony z podatku dochodowego z tytułu wynajmowania pokoi gościnnych, jeżeli (równocześnie): - wynajmuje pokoje osobom przebywającym na wypoczynku (a nie np. pracownikom na delegacji - nie wolno wystawiać rachunków na firmy!!!), - wynajmowane pokoje znajdują się w budynkach mieszkalnych (uzupełnię informację na priva) - budynki mieszkalne są położone na terenach wiejskich, - wynajmujący prowadzi gospodarstwo rolne, a rzeczone budynki należą do jego gospodarstwa, - liczba pokoi nie przekracza pięciu. Wynajmujący do 5 pokoi jest obowiązany prowadzić ewidencję przychodu od podatku od wartości dodanej (VAT); zwolnienie obejmuje także dochody uzyskane z tytułu wyżywienia gości, ale nie wolno Wam żywić innych osób niż te, które przebywają na wypoczynku w Waszym gospodarstwie. Bardziej szczegółowe dane podam na priva w razie potrzeby. Komturze, a czy Ty masz u siebie warunki i możliwości założenia agroturystyki? Jeśli masz bodaj 1 pokój z takim w miarę swobodnym dostępem, to Cię zachęcam do przemyślenia sprawy. Temat jest wart podjęcia, a ja znam szefową stowarzyszenia warmińsko-mazurskiego - niesamowita dziewczyna, poetka, bizneswoman, agrogospodyni, prowadząca własny teatr i drukarnię oraz gospodarstwo. Tylko się od niej uczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.05.2007 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Trochę trudno będzie wygospodarować te 5 pokoi. Na parterze jest wiatrołap + mała spiżarnia i garderoba, dalej duży hol, coś na kształt świetlicy, no taka sporawa otwarta przestrzeń z wejściem do kuchni, małej łazienki z WC, schodami na górę, kominkiem, wejściem do małego pokoiku bez drzwi który bedzie służył do pracy i wejściem do pomieszczenia sauny. Z kuchni, dość dużej jest wejście do piwniczki i sypialni. Zsypialni można wejść do dużej łazienki i wyjść na taras. Na górze są dwa pomieszczenia, ale bez wygód. Może coś urządzę w oborze lub chlewiku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.05.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Komturze Tomku - obórka lub chlewik - świetny pomysł! Jak już wiesz, i ja, i Agata, i Asia urządzamy się w stodołach i chlewikach. Pomysł jest bardzo prosty, a przestrzeni i sposobów jej urządzenia może tam być bardzo wiele! Przemyśl urządzenie gościom takich samodzielnych jednostek mieszkalnych, coś na kształt miniszeregowca - każdy z tarasem, oddzielnym wejściem, łazienką, byłoby wspaniale jeśli z aneksem kuchennym. Zrób najpierw jedno, nawet z kuchnią kaflowa, jeśli wejdzie, niech to jedno zarabia na pozostałe. To się powinno bez problemu udać. Ilość gości będzie potem zależała od marketingu i Twojej gościnności, ale o to się nie martwię. Odwagi, Komturze! Pomożemy! [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280401-agroturystyka-fajna-sprawa/page/3/#findComment-8223014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.