Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka - fajna sprawa

Recommended Posts

Też tak myślimy. :evil:

A z cytatami to można jeszcze zwyczajnie zaznaczyć myszką potrzebny Ci fragment posta, potem klikasz Ctrl + C (kopiuj), potem jak już jesteś w polu odpowiedzi do wątku to klikasz Ctrl + V (wklej). Pojawi się zaznaczony wcześniej fragment. Znowu go zaznaczasz i klikasz żółty przycisk CYTUJ nad polem wpisywania postów. Gotowe! :wink:

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uff, na dziś koniec zajęć... W stodole (jadalni oczywiście :D ) zeszły się kobitki ze wsi i robiły wieniec dożynkowy na gminne dożynki. Gwarno było, tłumno i weswoło. Wieniec jest prawie skończony, jutro zostanie ostatecznie dokończony. :D No i jedna porcja konfitur z zielonych pomidorów posłoiczkowana, syrop zlany i zabutelkowany, kolejna porcja nastawiona z cukrem na noc. Babka została też upieczona. :D Już jej nie ma. :o :lol:

To TY, Pre... datorko, nam tu, na odległość, o takich smakołykasz piszesz?

To gorzej niż cukierka przez szybę lizać :wink: :D

Wciąż pozostaję w nadziei, że 7-9 września będę mogła moich Gości z wątku agro nakarmić różnymi pysznościami. Tylko, kurde, coś się ekipa wykrusza. Nawet maksiu gdzieś przepadł i nic się nie odzywa. Gagato, przemyśl jeszcze sprawę przyjazdu. Ja wiem, budowa, ale jeśli Romek nie może, to może chociaż Ty? Jeśli będzie taka potrzeba, to odbierzemy Cię z pociągu, nawet z Zielonej Góry!

Jeśli chodzi o nas i przyjazd to rzecz w tym (może niejasno napisałam) że Romek musi być we Wrocławiu bo mają początek roku i jest kupa spraw (3 nowych pracowników!) a ja zostaję wtedy sama na budowie. A w tym okresie nie może nie być nikogo z nas bo zapowiedzieli się Suwałkowcy od dachu..

Ale jeśli bym jechała (nie teraz to kiedy indziej) to na pewno samochodkiem! Po pierwsze - bo lubię :D A po drugie - ze swojej wioski połączeń nie mam i byłyby to niezłe kombinacje alpejskie....

Ale to miło że tak piszesz :D

Tzn - chodzi mi o to czy macie jakies własne(lub cudze) doświadczenia w tej materii powyżej czyli- jak się sprawuje i JAK wykonać drewniana podłoge w ŁAZIENCE?

..pewnie nie wiecie ale próbuję wszędzie pytać...

DPSko - HELP.

Co mozna zrobic z kapusty na zimę , do słoików??

Z DUŻEJ ilości kapusty??

Oprócz KAPUSTY KISZONEJ?

Wciąż pozostaję w nadziei, że 7-9 września będę mogła moich Gości z wątku agro nakarmić różnymi pysznościami. Tylko, kurde, coś się ekipa wykrusza. Nawet maksiu gdzieś przepadł i nic się nie odzywa.

nie przepadł tylko negocjuje, ale coś mi kiepsko idzie :( jak na razie wszystko skłania sie ku temu że niestety nie dojedziemy do Ciebie droga DPS'ko

jak się coś zmieni do dam znać

pozdrawiam

m.

Gagato - smutno mi. :( Co do podłogi w łazience - jeżeli już, to myślałabym o modrzewiowej. Nie boi się wilgoci, buduje się z niego jachty. Ma fajne usłojenie i barwę. Broń Boże nie wpadnij na pomysł, że drewno teakowe - to prawda, że świetne na wilgotne miejsca, bo takie oleiste, ale... TYLKO na zewnątrz. Wydziela silnie szkodliwe olejki eteryczne, można się zatruć w pomieszczeniach.

Kapusta, powiadasz... :D

1/ KAPUSTA Z JARZĘBINĄ

Dużą główkę białej kapusty umyć i poszatkować. Posypać dwiema łyżkami soli i odtawić na kilka godzin. Odlać sok. Dwie duże cebule obrać i pokroić. Dwie kiście dojrzałej jarzębiny, przemrożonej w zamrażarce, umyć i odszypułkować. W słoju lub kamionce ułożyć kapustę, jarzębinę, cebulę, po kilka ziarenek pieprzu oi ziela angielskiego, 10 liści laurowych i łyżeczkę kminku. Zakryć. Po kilku dniach odlać powstały sok. Mieszankę przełożyć do mniejszych słoików, pasteryzować 20 min.

2/ Kapusta po turecku

• - 1 kg białej kapusty
    - 1 szkl. octu winnego
    - 2 ząbki czosnku
    - 1/2 papryczki chili
    - sól

Zagotować i ostudzić pół litra wody. Wziąć zewnętrzne, najtwardsze liście kapusty, blanszować 3 min., przelać zimną wodą, osączyć. najpierw pokroić liście niegotowane, następnie te blanszowane. Jedne i drugie umieścić w słoiku. Dodać czosnek (obrany, w ząbkach) i pokrojoną papryczkę chili. Na koniec ocet wymieszać z przegotowaną zimną wodą, doprawić solą. Zalać kapustę, zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie do ciemnej i chłodnej piwniczki. Po tym czasie - smacznego!!! :D

3/ Ugotuj pyszny bigos w znacznych ilościach, popakuj i słoiki i dobrze pasteryzuj - będzie jak znalazł na niespodziewanych gości albo dzień, kiedy nie ma czasu czy ochoty na gotowanie! 8)

DPSko - szkoda że tak to wychodzi, czyli nie wychodzi :( Ale to nigdy nie było proste umówić na raz więcej niż dwie osoby z różnych miejsc w jednym miejscu :wink: Zreszta sama pewnie o tym wiesz..

Ale należy się nie poddawać i dalej próbować! Ja swego czasu ( w 2002 na samym początku mojej KARIERY forumowej) zrobiłam u siebie takie spotkanie i też nie bylo łatwo się dogadać chociać ludzie wszyscy byli z okolic Wrocławia (bo to była grupa wrocławska). jeszcze wtedy mieszkałam w moim domku pod miastem i to było przed remontem więc spotkanie było w warunkach nieco "budowlanych" (grill - ruszt nad ogniskiem zrobiony z kawałka płotu z siatki-świetny patetnt!).

No krótko mówiąc - damy radę tylko zawsze ustalanie terminów 3 miesiące naprzód w moim przypadku to abstrakcja. Przynajmniej na chcwilę obecną...

Kapucha-dzięki! Wiedziałam że mogę liczyć na Ciebie!!!

Z tym bigosem - prosty i genialny pomysł :D

Przepisy zastosuję. Z przyjemnością.

Podłoga - planuję górne łazienki i własnie nie chciałabym tam robić wylewki jeśłi nie jest to konieczne (awersja do betonu), wszędzie na pięterku są deski na podłogach no i zastanawiam się czy mozna to zrobić i włazience..... Mówisz modrzew..a skąd ja go wezmę?? raz miałam źródło (we Wrocku miałam podłogę z modrzewia) ale źródło...chmmm wyschło.

Ale czy po połączeiu desek na pióro wpust i polakierowaniu będzie się to nadawać do łazienki? Nie będzie mimo to woda ściekac pod spód między deskami (no bo czasem się nachlapie, wyleje , nie ma cudów). Nie będzie gniło :o ?

Cenowo to,coz...Ale wydaje mi sie,ze jesli nawet troche drozej niz drewno to jest jakas nadzieja,ze bedzie dluzej lezec na podlodze.I jesli tylko sie nadaje,to wydaje mi sie rowniez,ze do domu w Twoim stylu bedzie idealne.U mnie moze wyjsc troche kiczowato-nowy dom niestety wiec caly czas bije sie z myslami :cry: -brac albo nie brac. Wiec mysl ,mysl a Asia pewnie poczyta i posle ci namiar.

Gagato,a niemyslalas o takiej podlodze ze starych cegiel i dachowek do lazienki??Asia dawala mi namiarki do producenta.Chyba to troche "pewniejsze" niz drewno a jakas alternatywa dla oklepanych plytek.?? .Moze juz bylo "walkowane" :roll: ,sorrki nie daje rady czytac wszystkiego :( .

Ciekawe alternatywne rozwiązania, też takich szukam.

Ze starych cegieł dobrze zaimpregnowanych - rozumiem :D , ale z dachówek :o , chyba chodzi o jakieś płaskie, bo moja stara esówka-holenderka raczej się nie nada :roll:

Gagato,a niemyslalas o takiej podlodze ze starych cegiel i dachowek do lazienki??Asia dawala mi namiarki do producenta.Chyba to troche "pewniejsze" niz drewno a jakas alternatywa dla oklepanych plytek.??...

Ciekawe alternatywne rozwiązania, też takich szukam.

Ze starych cegieł dobrze zaimpregnowanych - rozumiem :D , ale z dachówek :o , chyba chodzi o jakieś płaskie, bo moja stara esówka-holenderka raczej się nie nada :roll:

No tez sie zastanawialam jak to sie robi z dachowek.Mysle,ze lada chwila sie wyjasni.widzialam oferte producenta takich "dziwadelek" i na fotkach wyglada to bardzo atrakcyjnie.Mozna by rzec: podloga z dusza :wink: .Acha,z tego co pamietam napewno nadaje sie na podlogowke.

A zobaczmy tu:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%22ceg%C5%82a+brukowa%22&lr=lang_pl :)

Czy te byłyby dobre na taras z drewnianymi podporami?

http://www.roben.com.pl/upload_module/katalog/dachowki/bruk/CZERWONONIEBIESKA.JPG http://www.roben.com.pl/upload_module/katalog/dachowki/bruk/starorzymskacieniowanabezfazy.JPG

http://www.posadzki-ceglane.bazarek.pl/

Gagato, zobacz tutaj. Co do drewna - nie jestem dobra technicznie w takich sprawach, może trzeba by rzucić temat w wymianie doświadczeń. Ale na pewno taka podłoda i strop wymagałyby bardzo dokładnej wentylacji.

Wątek znowu silnie spustoszony... :o Wszyscy na łono natury wylegli...? :roll:

Maksiu! Odezwij się w kwestii spotkania! :D

powiem tak... negocjacje trwają... zaczynają iść w dobrym kierunku, szanse rosną, ostateczna odpowiedź koło środy... a na forum sie nie udzielam bo zasuwam na budowie, a wieczorkiem nie mam już sił

a tak przy okazji, to jaka jest lista uczestników spotkania u ciebie?

pozdrawiam

m.