Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka - fajna sprawa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No cóż... Krótka ta lista, ale doborowa:

1. DPS

2. Komtur

3. Maksiu

Czy to wystarczy? :D

:o Pre...datorko, a Pawła nie liczysz? :o Chyba nie wyrzucisz go z... basenu :wink:

Maksiu, trzymam kciuki za powodzenie negocjacji :D

Miło będzie Cię spotkać.

A czy ktoś z Was może mi pomóc w temacie - DREWNIANA POGŁOGA W ŁAZIENCE?

Gagatko, ja założyłam ale olejowano-woskowaną sucupirę - co prawda jeszcze nie można powiedzieć, że używana długo i nic, ale moja Julka strasznie chlapie w łazience i woda zostaje na tym oleju w kropelkach i nie wciąga jej.

Ale tak po prawdzie to wypowiem się po roku użytkowania - wtedy mój komentarz będzie miał sens ...

Gagato,a niemyslalas o takiej podlodze ze starych cegiel i dachowek do lazienki??Asia dawala mi namiarki do producenta.Chyba to troche "pewniejsze" niz drewno a jakas alternatywa dla oklepanych plytek.?? .Moze juz bylo "walkowane" :roll: ,sorrki nie daje rady czytac wszystkiego :( .

święta racja, moje podłogi z dachówek wyglądają trochę jak parkiet, bo są ułożone w jodełkę, ale mój pan od nich ma różne wzory i chętnie pomoże w wyborze. Mogą być też w karo, jeśli ktoś lubi (ja lubię, ale byłby u mnie zamały wzorek - ale mi się straśnie podobają takie w starych kosciołach na posadzkach - miodzio!!!)

Można tez inaczej - moja kuzynka ma pensjonat w Inowrocławiu i położyła po prostu całą cegłę i uzupełniła fugą z cementu - wygląda b. naturalnie i ja też chciałam takie cóś ale mam pod spodem podłogówkę, więc były obawy że będzie zbyt gruba warstwa.

Moją dachówkę "odnawia się" po prostu stosując uni-grunt - a generalnie zastosowalismy ja dlatego, że:

1. wchodzi sie na nia bezpośrednio z podwórka i nikt nie sądzi, że będziemy ciągle ściagać buty

2. małe dzieci często rzucają cos na ziemię i kafle lubią pękać - a nasze dachówkji i tak są troszkę pouszkadzane więc nie będzie nas to razić ...

3. nie wyobrażam sobie, jak wyglądałaby stara stajnia w hiszpańskich kafelkach :lol: :lol: :lol:

polecam i zapraszam do obejrzenia na miejscu!

http://www.posadzki-ceglane.bazarek.pl/

Gagato, zobacz tutaj. Co do drewna - nie jestem dobra technicznie w takich sprawach, może trzeba by rzucić temat w wymianie doświadczeń. Ale na pewno taka podłoda i strop wymagałyby bardzo dokładnej wentylacji.

to są właśnie te, które położyłam - polecam Pana- b. dobry kontakt, dusza człowiek, pomoże, doradzi i nie zedrze skóry .... ponoć wujek jednej forumowiczki z grupy gorzowskiej, bo romawiałam na forum!

My tu w Ostreusen :wink: też chcemy takiego wujka :o :evil:

Co, my znów od macochy?

Polsk.. Prusy "B"? :wink:

Asiu daj zdjęcia jak Twoje pokruszone podłogi wyglądają. Miałem parę tysięcy dachówek, poszły na drogę. Mogę jednak mieć więcej. Myślę o naturalnym kamieniu. Granit.

Ech, daj zdjęcia. Zobaczę, przekażę komturowej, ona jest od estetyki. Ja, techniczny tylko.

My tu w Ostreusen :wink: też chcemy takiego wujka :o :evil:

Co, my znów od macochy?

Polsk.. Prusy "B"? :wink:

Asiu daj zdjęcia jak Twoje pokruszone podłogi wyglądają. Miałem parę tysięcy dachówek, poszły na drogę. Mogę jednak mieć więcej. Myślę o naturalnym kamieniu. Granit.

Ech, daj zdjęcia. Zobaczę, przekażę komturowej, ona jest od estetyki. Ja, techniczny tylko.

No to "pa ..." jak mówi moja Julka ...

http://img517.imageshack.us/img517/1425/p4270002dm2.th.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/4397/p4270001cc3.th.jpg

zaznaczam, że jeszcze nie umyta i nienasączona uni-gruntem, qrcze, nie ma czasu zrobić nowych zdjęć :oops: :evil:

Dzisiaj będzie mnie w nadmiarze chyba, ale pęknę jak nie pokażę moich schodów ... jestem z nich szczególnie dumna, bo nie dałam się namówić na takie "jak mają wszyscy dokoła" i przekonałam Pana stolarza, żeby zrobił mi takie, o jakich marzyłam latami, odkąd wróciłam z Anglii ...

Pierwsze są w salonie:

http://img161.imageshack.us/img161/5313/im000286vo1.th.jpg

a drugie w aneksie kuchennym, ktory prowadzi do części gościnnej:

http://img50.imageshack.us/img50/1373/im000290ye2.th.jpg

różnią się tylko kolorem wangi ... (jak ktoś nie wie co to, to podpowiem, że to ta listwa na której trzymają się stopnie - ja kiedyś nie wiedziałam ... :oops: )

Asiu, pięknie u Ciebie jest! Podłoga - cud miód, schody tez piękniaste. :D Fajnie widzieć, że dobrze Wam wychodzi ten remont! :D

dzięki Anetko, cały czas zwozimy nasz dobytek przeprowadzajac się na raty - bo w międzyczasie robili nam garderobę i blat na meble kuchenne. Najgorsze, że cały czas nie mamy skończonego salonu, przedpokoju i dużej kuchni - nasi fachowcy, których tak chwaliłam przepadli na budowach i nie mają czasu dokończyć - a ja bym już chciała mieszkać, bo ciągłe krążenie między mieszkaniem a domem sporo kosztuje ... pieniędzy, benzyny i czasu!

Ale się rozbiadoliłam :cry: :oops: , byle do przodu!!!

Asiu - piekne te podlogi, zaraz zajrzę na www, zobaczymy....

A ta sucupirę mozna polożyc na legarach? Bo wiem że e egzotyki miewają tak że sa to stosunkowo cienkie elementy (podłogówka klasyczna ma zwykle ok. 30 mm gubości) i klei sie je jak kafle a to mi nie załatwia preblemu bo ja własnie nie chce robic w ogole wylewki na górze (maja to być górne łazienki)

No to:

BIAŁA KAPUSTA

Potrzebujesz (na kamienny garnek 10 l):

- 5 główek kapusty

- korzeń chrzanu, obrany i pokrojony w cienkie plasterki

- 40 - 50 g soli do kwaszenia i 30 g do solanki i blanszowania

- 10 dag cukru

- cebula [pokrojona w plasterki

- 1 l cierpkiego białego wina

- pieprz, kminek, kilka ząbków czosnku

Odetnij zewnętrzne liście kapusty, umyj i odłóż. Główki poszatkuj, lekko posól kapustę, żeby puściła sok, po godzinie odlej go. Spód garnka wyłóż połową odłożonych liści, potem wkładaj warstwami kapustę, cebulę, czosnek, przyprawy, sól i cukier. Całość przykryj resztą odłożonych liści. Zalej białym winem, potem marynatą (przygotuj ją w proporcji 2 - 3 łyżeczki soli na 1 l wody).Połóż na to odwrócony do góry dnem talerzyk, obciąż go kamieniem, żeby nie dochodziło tam powietrze. Kilka dni potrzymaj w temp. pokojowej, potem zbierz pianę i postaw w chłodnej piwnicy. Po 5 - 6 tygodniach... Mmmmm... Możesz ją trzymać cały czas w garnku, albo przełożyć do słoików. Cały czas musi być zabezpieczona przed dostępem powietrza (talerzyk i kamień). To prosty przepis, a kapusta jest pyszna! :D 8)