Gagata 28.08.2007 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Pytanie formalno-agroturystyczne do Tej Która Wie - jesli agroturystyka w gospodarstwie rolnym będzie oferować więcej niż 5 pokoi - jak się wtedy nalezy rozliczać? Coś mi chodzi po głowie że wówczas jest jakis zryczałtowany podatek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Wówczas, jest to normalna działalnośc gospodarcza ze wszystkimi wynikającymi z tego konsekwencjami (dokumentacja skarbowa, ewidencja, regon, NIP itd.). Możesz rozliczać się na ogólnie przyjętych zasadach - VAT, ryczałt lub karta podatkowa. Nie chcę sugerować zbyt slinie (żeby na mnie potem nie było ), ale... zainteresowałabym się na Twoim miejscu kartą podatkową. Liczą to od ilości mieszkańców w miejscowości, w której jest siedziba firmy. U Was będzie to na pewno stawka najniższa, która wynosi 50 zł/miesiąc. Ale ładnie mnie nazwałaś! Czuję się doceniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2007 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Tak tak DPS-ko - myślę że zasłużyłaś już na TO okreslenie! A cos mi sie jednak tłucze że jesli rolnik to jest inaczej... że jeśli agroturystyka w czynnym gospodarstwie to jest jakaś jeszcze inna sytuacja... ale to może właśnie ta inna sytuacja wynikająca z ilości mieszkańców przy karcie podatkowej o czym piszesz.. Ale czy to znaczy że przy karcie jest ryczałt? Ilośc mieszkańców w mojej miejscowości (MIEJSCOWOŚCI!), w której byłaby siedziba firmy to - chmm .. 20 numerów razy..? No może razem kolo setki A jak NIE MOGĘ założyc działalności (jestem rolnikiem dwa lata a musze być trzy, tzn musze byc na KRUSie min. trzy zanim będę mogla uruchomic działaność) - to co wtedy? Hę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Rozgraniczenie jest bardzo jednoznaczne - na pewno: do 5 pokoi agroturystyka, bez działalności, powyżej 5 pokoi - działalność. Karta podatkowa to co innego niż ryczałt, jest dla takich jak my korzystniejsza. Ryczałt liczą od dochodów (szacowanych), a kartę od ilości mieszkańców. Najniższa możliwa stawka to, jak pisałam, 50 PLN. A jeśli nie możesz jeszcze mieć działalności... No cóż - nie pozostaje Ci nic innego, jak poczekać z 6. pokojem jeszcze rok, albo... przejść na ZUS. Chyba TEGO nie planujesz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2007 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 No nie, nie, jakos nie mam w planach przejść na ZUS.... może jestem jakaś dziwna... Nie ma problemu, na razie może być 5 pokoi a potem kto wie - bo to generalnie oczywiście zależy od powodzenia całości A własnie interesuje mnie na ile trzeba walczyc o te 5 pokoi i nie więcej i wygląda że nie ma się co zabijać.. Mówisz 50 zł? STAŁA stawka? (czyli rodzaj ryczałtu-mnie o to chodziło) i nieważne jaki dochód?? No to, przy dobrym popycie, nie ma się co zastanawiać na 6 pokojem.... A te warunki to są dla agroturystów tylko czy zawsze karta podatkowa tak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2007 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Kurcze. Zagapiłam się i pasteryzował mi się bigosik w słoikach chyba z godzinę (oczywiście przez budowlańców-ciągle cos chcą , no ale to i dobrze w gruncie rzeczy...). I co teraz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Nic. Będzie dobrze zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2007 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Noo to ulżyło mi, choć z drugiej strony naprawdę nie wiedziałam czym by to mu miało zaszkodzić...miałby wybuchnąć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 28.08.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Asiu - piekne te podlogi, zaraz zajrzę na www, zobaczymy.... A ta sucupirę mozna polożyc na legarach? Bo wiem że e egzotyki miewają tak że sa to stosunkowo cienkie elementy (podłogówka klasyczna ma zwykle ok. 30 mm gubości) i klei sie je jak kafle a to mi nie załatwia preblemu bo ja własnie nie chce robic w ogole wylewki na górze (maja to być górne łazienki) Hej, już jestem ! U mnie, kochana, leżą właśnie na legarach i płycie OSB - ale ja mam lite dechy, nie jakieś naklejki, bo moje przyjechały z Brazylii moim bratem marynarzem ... one były zrobione na pióro-wpust i klejone na klej z Castoramy, potem szlifowane i olejowane woskiem olejnym Osmo (bo tak doradził Boorg!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Czasem, jak się za dużo naładuje, to w trakcie pasteryzacji potrafi wyleźć ze słoika na zewnątrz. Jak pierwszy raz robiłam, to tak mi się zrobiło, bo zapomniałam o rozszerzalności cieplnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Asiu, nie wiesz, jaki jest adres internetowy tych posadzek ceglanych? Bo ten, który podaje mycha jest "niezdały". Zobaczyłabym jakieś obrazki z tymi podłogami, poczytała o nich... Może położyłabym w naszej jadalni albo kuchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 28.08.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Asiu, podłogi masz..., trudno mi określić..., ODLOTOWE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 29.08.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Asiu, nie wiesz, jaki jest adres internetowy tych posadzek ceglanych? Bo ten, który podaje mycha jest "niezdały". Zobaczyłabym jakieś obrazki z tymi podłogami, poczytała o nich... Może położyłabym w naszej jadalni albo kuchni... ja też sprawdzałam i nie wiem czemu nic nie widać ... może Pan zrezygnował z internetu ??? albo chwilowo "ukrywa się" przed fiskusem . muszę do niego zadzwonić i zapytać ... i tak mam trochę tych płytek do oddania, bo wzięłam za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 29.08.2007 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Asiu, podłogi masz..., trudno mi określić..., ODLOTOWE! Dzięki Komturze, ale na żywo wyglądają jeszcze lepiej .... musicie mnie odwiedzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 29.08.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Asiu, a ja nie mogę zobaczyć Twoich wnętrz, bo fotki z photosite nie wyświetlają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 29.08.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Asiu, a ja nie mogę zobaczyć Twoich wnętrz, bo fotki z photosite nie wyświetlają się no bo wzięli go i zamknęli , ale założyłam album na imageshack, tylko, że tamten jest na hasło - kompletnie nie wiem, jak je zlikwidować i zrobić otwarte dla moich gości ... jak ktoś wie, szanownie gremium to niech poradzi laikowi !!!! Słoneczko - odbierz hasło na priva! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 29.08.2007 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Asiu - dzięki za istotne informacje! I kilka pytań: A jak załatwiłaś sprawę uszczelnienia całości na krawędziach (styku ze ścianami)? Czy OSB po prostu leży na legarach? Jest przybita, przyklejona???? Czy jest jeszcze jakas warstwa izolacyjna (folia)? Czy sklejałas te dechy ZE SOBĄ oprócz łączenia na pióro-wpust? Piszesz że je kleiłaś - masz na mysi przyklejanie do płyty OSB? Czy możesz opisac dokładniej....? Przepraszam za ten deszcz pytań, ale ciągle brakuje mi obrazu całości A poza tym jestem wykończona nerwowo bo dałam się namówić (a nie chciałam!) jakis miesiąc temu na włożenie kasy (Z KREDYTU!jednak idiotka...) na fudusz i ... wiecie co się teraz dzieje... a ja POTRZEBUJĘ teraz tą kasę..I musze wziąc na debet oprocentowany paskarsko-kosmicznie.. Czy może ktoś napisałby, w swojej uprzejmości, COŚ OPTYMISTYCZNEGO w tej kwestii...eeeh..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.08.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Gagato, nie martw się - mogło być gorzej... Inwestorzy na giełdzie mnóstwo kasy stracili! Ty lepiej na mszę daj, że Ci się udało, moja droga! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.08.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Asiu, a ja mam grad pytań też o podłogę, ale tę ceglaną. Jak ona się zachowuje, jesli wyleje się na nią coś? A czy zostaje plama, jeśli kapnie np. coś tłustego? Czy to są raczej ceglane płytki czy cegły podobne do płytek (mam nadzieję, że rozumiesz mój mało klarowny język )? Jak to się kładzie? Czym przycina? Czy musi być fachowiec, czy można sobie poradzić z tym samemu? I najważniejsze - jaki jest całkowity koszt m2 razem z uni-gruntem i innymi potrzebnymi rzeczami? Będę wdzięczna za wyczerpujące odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts