Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka - fajna sprawa

Recommended Posts

DPSiu - mówisz SŁOIKI? A mnie sie wydawało że im tam źle będzie bez powietrza... stąd te worki...

Sloneczko zamrażasz surowe? I dobrze to się sparwdza?? I jak długo tak mogą trwać zamrożone?

Tomku czym sa moje kosze podgrzybków wobec RYDZÓW!! Ja nawet nie wiem jak taki rydz wygląda w lesie.... :roll:

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gagatko, te zamrożone przywiozę Ci osobiście pod koniec grudnia. :D Z patelni, na masełku, pycha. Tylko musisz podzielić się z Romkiem. :D

Jeśli chodzi o przechowywanie, to przyznam się, że normy nie znam, ale jadłem w lutym schab w borowikach (mrożonych). W moim lesie niestety borowików praktycznie nie ma.

Też mroziłam - ale to nie to. To trochę tak, jak z ogórkami na mizerię - niby te same, ale - nie takie same. Gdzie im do aromatu suszonych... A ten zapach suszenia w domu - uwielbiam! :D

Tomek, zostaw mi choć jednego takiego rydza - u nas też ich nie ma! Ja Ci za to przywiozę tych, co...? Co? :D

mam nadzieję, że w tym roku na Sylwka będzie mróz nawet na zachodzie. Wystawię więc patelnię za okno "knedliczki" :lol: :wink: aby dojechały świeże. :D

Byłem pod "Starą jabłonką" :( Zero rydzy.

A po wczorajszym spacerku po lesie znalazłem na sobie 4 kleszcze. Pies posmarowany Frontlinem nic nie złapał. Może siebie też tym posmaruję?

:wink:

Ciekawe te nasionka :D Muszę tylko posadzić sobie las. :D

Las jest konieczny, chociaż wystarczą i małe iglaczki, jeśli ściółka jest odpowiednia :)

Nie są to nasionka, lecz coś maziowatego, co wciska się w korzenie pistoletem, takim jak do silikonu.

Myśmy szczepili nasze iglaki również szczepionką zapobiegającą chorobom i zwiększającą chłonność korzeni.

Być może dlatego żadne drzewko nie chorowało, gdy musieliśmy je podnosić o ok. 1 m. Wszystkie żyją :)

Zaszczepienie grzybnią powtórzymy, gdy zaczniemy porządki po budowie :)

Ciekawe te nasionka :D Muszę tylko posadzić sobie las. :D

Temat grzybow chyba u wiekszosci powoduje wzmozona nadpobudliwosc na ich punkcie w niektorych okresach roku :D .Tomku nie pocieszy Cie chyba to,ze u nas tez slabiutko w tym roku .Ale wracajac do sadzenia lasu i grzybow to czytalam w jednym z czasopism,ze niektore gospodarstwa produkujace sadzonki lesne robia je juz z zaszczepiona grzybnia.Tak wiec kupujesz sobie w doniczce drzewko z malym grzybkiem do towarzystwa(byly fotki).Podobno to dobre dla drzew jest-to sasiedztwo z niektorymi gatunkami grzyba.Chyba warto wziasc to pod uwage?No nie?

A ja własnie wróciłam z psem z lasu i przyniosłam kilka maślaczków. Lubię je bardz mimo parszywej z nimi roboty. Ale jak sobie tak rosna i błyszczą się pomarańczowo-brązowo...

No i zrobiłam na nich odrazu omlecik na śniadanie - pycha! polecam :D

...właśnie konsumuję..

Podaję PRZEPIS: spore kawałki podsmazyc na masełku (mozna z cebulka lub bez), zalać wymieszanymi jajami z sola i pieprzem i delikatnie "rogrzebywać" na patelni żeby rzadkie ściekało pod spód, w końcu złozyć na pół i na talerz. Musi być luźny, delikatny... :roll:

Posłuchajcie

"..Jest dziewiąta trzydzieści czasu lokalnego.

Wszystko na swoim miejscu i w układnej zgodzie.

W dolince potok mały jako potok mały.

Ścieżka w postaci ścieżki od zawsze do zawsze.

Las pod pozorem lasu na wieki wieków i amen,

a w górze ptaki w locie w roli ptaków w locie.."

Wisława Szymborska CHWILA

Prawda?

Więcej nic nie napiszę bo i po co.