Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka - fajna sprawa

Recommended Posts

Witaj, Tomku Z. :D

Oczywiście korzystam z wymienionych przez Ciebie serwisów. Agroturystyka.pl chyba istotnie jest mało intuicyjna, ale opłaca się pogrzebać w tym serwisie i popatrzeć po opcjach. Nie ma innego serwisu tak bogatego w interesujące nas informacje. Agrowakacje.pl to świetny serwis reklamowy, ogromna większość gości, którzy do mnie przyjeżdżają jest właśnie "stamtąd". Forum na agrowakacjach jest w sumie fajne i intuicyjne, tylko, żed mają dostęp do niego wszyscy - i potencjalni goście, i agrogospodarze. To tworzy niekomfortową sytuację dla tych drugich. Poza tym - ja np. muszę kogoś trochę poznać, choćby wirtualnie, żeby z nim rozmawiać. Wszystkich swoich "sekretów" i tak nie zdradzę - podcinałabym gałąź, na której siedzę. Mam swoje i tylko swoje sposoby na to, aby goście wybierali moją kwaterę i potem tutaj wracali. Każdy ma takie sposoby - wyłącznie na własny użytek. :wink: Pewne rzeczy możemy załatwiać razem i wiele sobie pomagamy, także tutaj w naszym wątku. Ale... pewne rzeczy zawsze pozostaną słodką tajemnicą gospodarza, czyż nie? :D

Myślę, że nasz wątek doskonale się sprawdza, rozmaweiamy tutaj o wszystkich właściwie nurtujących nas i interesujących (a czasem błahych) sprawach. Pomagamy sobie. Poznaliśmy się (przynajmniej ci częściej tutaj piszący) osobiście, ufamy sobie i pomagamy. Ciebie też zapraszamy. :D 8)

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Tak caly czas myslimy z żona o agroturystyce, nawet wyprówamy flaki zeby zarobic na remont :))

wygladalo to na poczatku tak:

http://www.opinion.fargonet.pl/lipnik/new-1.jpg

http://www.opinion.fargonet.pl/lipnik/new-2.jpg

http://www.opinion.fargonet.pl/lipnik/new-3.jpg

http://www.opinion.fargonet.pl/lipnik/new-4.jpg

Domek z ok 1935 - bale drewniane (dom 8x12m) - w miare dobrym stanie, wykonalem na razie izolacje fundamentow (dom jest podpiwniczony na 1/2 powierzchni). W tym roku chcialem wymienic dach, no ale... zrobie to na wiosne 2008

Stajnia murowana z ok 1970 - ma 1m sciane kolankowa, tam beda pokoje, dokladnie 4 dla 12 gosci, w stajni roboty juz troche wiecej zostalo wykonane, jestem na etapie zmiany przeznaczenia budynku z gospodarczego na mieszkalny.

Stodoła drewniana i stajenka - bardzo fajna i duza, bedzie miejsce na imprezy, kino "stodołowe" i potańcówki.

O dzienniku budowy myslalem, mam swoj wlasny gruby zeszyt, na razie mi to wystarcza.

Teraz czekam na uruchomienie programów dot. dofinansowania agroturystyki dla rolników, chce posiłkować sie kredytem bankowym i pewnie wtedy prace rusz±, bo na razie tyle ile zarobimy i odlozymy to ładujemy w Lipnik. Pisalem juz gdzie to jest??? Jesli nie to jest tutaj:

Lipnik

wieś

210 osób

woj. podkarpackie

pow. przeworski

gmina Kańczuga

Wracajac do mojego tematu serwisów dot. agroturystyki to własnie to że ten wątek tak sie rozwija to dowód ze cos z innymi serwisami jest nie tak :)

Cała tajemnica w prowadzących :))

Z mojego punktu widzenia a troche o stronach www wiem to mozna osiagnac lepsze efekty z zazdroscia czasami spogladam na strony austryjackie czy niemieckie.

Wkleje jeszcze zdjecia jak teraz ta moja ojcowizna wyglada, tylko znajde w miare ładne zdjecia bo inaczej wszystkich wystrasze a po co ;)

[/img]

Domek wygląda naprawdę pięknie! :D Czy w każdym pokoju dla gości planujesz łazienkę? Okolicę masz bardzo ciekawą, więc na pewno gości będzie wielu. :D

Mam jeszcze maleńką prośbę - gdybyś mógł wklejać zdjęcia w postaci miniatur, które będą się rozwijały, byłabym szczerze wdzięczna - mam limity transferu danych. :oops: :D

BTW - ile czasu już remontujecie posiadłość i kiedy ją kupiliście? Chyba, że rodzinna. :D

Łazienki będa 3, w sumie do kazdego pokoju, bo na parterze beda polaczone pokoje i jedna lazienka. na pietrze 2 pokoje z zewnetrznymi schodkami.

Dom stoi na ziemi ktora jest w rekach mojej rodziny od ponad 100 lat, dom wybudowal moj dziadek. W sumie remont trwa juz od wiosny 2006 ale tak naprawde pomysl i energie wewnetrzna to zbieralem juz w 2003 :)

Faktem tez jest to ze rok temu nie wiedzialem czym rozni sie łata od krokwi i jak sie robi cement, ale zakladalem ze sie tego musze nauczyc, dlatego wlasnymi rękoma pracowałem, teraz chce to zmienić i skupic sie na zarabianiu.

No to pogratulować pomysłu. :D Myślę, że to doskonały pomysł na życie. :D Oczywiście, trudno będzie wyżyć z 4 pokoi, trzeba będzie na pewno dodać żywienie gości a i dodatkowe rzeczy będą przydatne - konie, mini zoo, sauna czy solarium. Wtedy sezon przyjazdów znacznie Ci się wydłuży i będzie można coś odłożyć na martwe miesiące, żeby przeżyć.

Jea, kochaniutki nasz!!! Wszystkiego najlepszego!!! Szczęścia zdrowia i spełnienia marzeń!!! 100 lat!!! For he's a jolly good feeeellooooowwww... and so say all of us!!!!

http://www.flower-delivery-uk.co.uk/images/whisky7.jpg

TomaszZ - bardzo mi sie podoba to co widze na zdjęciach. Kapitalny potencjał!

No i baaardzo jestem ciekawa co tam juz zrobiliscie. U mnie w dzienniku widac ( w duużym skrócie) jak działamy my i niebawem pokaże fotki budynku mieszkalnego dla gości.

Nie wiem jakie masz plany odnośnie oferty, że sie tak wyrażę.. :roll: Ja robię budynek dla gości jako całoroczny bo mysle także o imprezach typu imieniny, urodziny (na ok 15 osób) to jest teraz coraz popularniejsze organizować takie rzeczy wyjazdowo. Ale także zakładam optymistycznie że i w inne miesiące ludzie do mnie przyjada bo tak tu będzie ładnie i cicho, zielono (wiosna, lato), biało (zima) i kolorowo (jesień) :D Będą to domki na wsi pod lasem dla każdego kto takiego domku nie ma a chciałby (czasem) mieć. "Domki" gościnne urządzimy w stylu naszego domu czyli drewno , cegła, grube tynki (tylko z jeszcze "mocniejszym" efektem) tak aby każdy przyjżdzając pomyślał - jak tu ładnie, jak tu INACZEJ. Bo ma być INACZEJ niż mają w domach w mieście.

Atrakcje to otaczjąca natura, lasy, ptasie siedliska, historyczne stawy Milickie itp. Takie pobyty "bliżej przyrody", eko bardziej niż agro :wink:

I, jak juz pisałam kilkarotnie, oferte kierujemy do ludzi dorosłych, nawet tych starszych, nie do rodzin z małymi dziećmi (oni maja juz sporo ofert na wsi dla siebie) tak, by dac gwarancję, że z rana za ścianą nie zbudzi gości wrzask cudzego miilusińskiego :D :D . To tak pokrótce u nas. A Wy?

I podziwiam Wasze zacięcie, na pewno osiągniecie co sobie zaplanowaliście!

kochani,

dorwałam sie do internetu w mojej szkółce i piszę:

mam kotka drugiego - a właściwie kotkę Tabby. Moja Haneczka wypatrzyła ją tydzień temu pod przedszkolem Julki - tej starszej - i tak się do niej przykleiła, że wzięłam sierotkę do domu. Jest to kotka europejska, śliczniucha straszna. natomiast Śpioszek przeszedł właśnie kastrację i zrobił się jakis taki dziwny ... :oops: Płaczek i tuliczek - nasz wet mówi, że ma burzę hormonów, więc potrzebuje wsparcia emocjonalnego - słyszeliście cos takiego o kotach ? :o :o :o chyba świat sie kończy, jak to mówił Pawlak ...

nadal czekamy na internet w domu :evil: chyba sie nie doczekamy ...

pozdrowionka! dajcie znać, co mamy szykować na sylwestra, będę zaglądać co jakis czas ze szkoły albo od rodziców do was :cry:

acha, zapomniałam sie pochwalić, że wstawiliśmy drzwi na górkę - na razie nie mamy klamek bo nie ma ładnych narynku, żeby nie wyglądały jak nowe - może ktoś ma jakis pomysł gdzie kupić klamki pasujące do stajni ?

podwórko wybrukowaliśmy kostką granitową - jak tylko sie obrobię to puszczę zdjątko, tylko najpierw zapytam DPS-ki jak zmniejszyć cholerstwo, bo zapomniałam ....

Witaj, Dawno Niewidziana! :D

Cieszę się, że masz kotecka - ja też! :D Też kicia żeńska i trzeba ją odpaść i dopieścić, ale radzimy sobie. 8)

Asiu w sprawie zdjęć- trzeba ściągnąć IrfanView z ich stronki, potem otworzyć tym programem zdjęcie, kliknąć menu Plik - Przetwarzanie wsadowe i w oknie potem Opcje Zaawansowane i narzucić rozmiar zdjęcia jako procent oryginału. Moje zdjęcia mają pierwotnie zwykle okołi 1,1 - 1,2 MB, więc ja zwykle wybieram 25%. no i wybrać folder docelowy, bo Irfan nie nadpisze zdjęć. Staraj się często zagladać, bo brakuje nam Ciebie. :roll: :D

Już w tej chwili deklaruję mrożone..."Łojce Dyrechtorki" i sok z wytrawnych winogron. Resztę uzgodnimy w grudniu. :D

Tomasz Zywer - patrzyłam na Twój Lipnik - ale fajne miejsce..! Sam koniec Polski...

Czy u siebie planujesz pobyty całoroczne? jeśli tak i Goście Cię polubią, dasz ciekawy wystrój z klimatem(żaden plastik), naturalne materiały to uważam że znajda sie tacy co to docenią i cenę bedziesz mógł dac nie najniższą.. i wtedy UTZRYMASZ SIĘ z tych 4 pokoi! Tak myślę.

Poszliśta wszystkie po innych wątkach, to co będę sama tu siedziała? Też poszłam. :D

Fajnie, że Sylwek już niedługo. Powinno się nam piękne spotkanie udać. :D Ja na pewno wezmę grzybki w rozmarynie, może sałatkę jarzynową, jakiś bigosik albo gołąbki? No i "bilet wstępu". :D 8)