Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka - fajna sprawa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A możesz napisać jakie są przeciwskazania? Choćby tak skrótowo w punktach... Jeśli z jakichś powodów nie chcesz publicznie to może na priv...

Dopytuję bo w okolicy w której budujemy, jest jeden bankomat (15 km od nas, postawiony w tym roku i diabli wiedzą czy się utrzyma, a następny już ok 40 km od nas). No i wiem od ludzi którzy mają tutaj pensjonaty czy agroturystykę że goście pytają o możliwość płacenia kartą, a tam gdzie terminale są to w tym roku ok 3/4 gości płaciło kartą. Plusem moim zdaniem jest to że możliwość płatności kartą podnosi jakoś standard/jakość. Minusem są te 2-3% prowizji. Ale co jeszcze?

Skarbówka. :wink:

DPSko - tylko dlatego tak swobodnie nim szafuję 8) :D

Ale dzięki dzięki......

A szpileczki żadnej nie zauważyłam.... :roll: ..eee - DPS-iu jesteś nieceniona jako Rozjemca Forumowy (zauważyłam to i podziwiam..) ale tym razem nie trza :lol: Myśmy się z Asią dogadały bezproblemowo!

..natomiast że ja jestem roztargniona to szczera prawda..i .. zwiększa mi sie to z, że tak powiem, upływem czasu..

Tomku - He he ani Lądek ani Londyn - nie ma lekko...to się nazywa zadupie! - jesteśmy z tego dumni 8)

Instrukcje na privach!

ja też nie zauwazyłam niczego, przestańcie już -my tak dla sportu z Gagatą, nie wiecie? :lol:

coś trzeba robić na forum, nie?

a jak tylko, żeby się pochwalić, że my juz zameldowani, to było niezamierzone ... mea culpa ...

Odnośnie pytania Ansemo - moja wiedza jest taka, że NIE WOLNO zatrudniać nikogo formalnie do pracy w agroturystyce o której mowa (nieopodatkowanej). Była o tym mowa na kursach a zaliczyłam niejeden :wink: Pewnie rzecz w tym, że to z założenia jest niskodochodowe i teoretycznie jeśli stac Cię na zatrudnianie pracowenika to juz nie potrzebujesz pomocy (czyli zwolnienia z podatku) :o

..nawiasem mówiąc nic nie wiedziałam o tym limicie 40 tys.... to może jednak działalność z najniższym podatkiem (50 zł m/c)?? Ale to PO TRZECH latach KRUSowania..

Ansemo - mam podobne dylematy :roll:

...Albo wszystko wyremontuję, sprzedam z zyskiem, kupie mały domek i będe żyć w spokoju za grosze (własne warzywka itp) a inni niech sie martwią o PRZEPISY OKOŁOAGROTURYSTYCZNE i pie..... ZUS i KRUS :evil::evil:

Ale mam czasem dość... Te ostatnie półtora roku wykończyło mnie niestety.Chwilami mam wszystkiego dość.. Wcale nie mam ani czasu ani głowy do tego żeby sycić sie wsią i urodą okolic (a bardzo bym chciała) - ciągle tylko budowa, myślenie, projekty, przepisy, mierzenie, kupowanie, wzrosty cen, kolejny kredyt i fochy robotników...uuuuuch!!

A inżynier przełożony rzecz jasna na przyszły rok z założeniem, że będzie łatwiej, luźniej itd .... he he.

Może nieprecyzyjnie się wyraziłam z tymi pracownikami - chodiło mi o to, że w agroturystyce - nie, ale zawsze mozeszzatrudnić "robotnika" w gospodarstwie rolnym. Chociaż najlepiej jest nie zatrudniać na umowę. Chyba, że będzie to działalność gospodarcza.

Gagato, to już końcówka, dlatego jesteś taka zmęczona. Jeszcze tylko trochę, wytrzymaj, a potem będziesz się cieszyć tym, co zbudowaliście. Przyjedziemy do Was, to pogadamy, zaraz będzie Ci lepiej. :D :D :D

Tylko nie zapomnij tej instrukcji na priva mi wysłać. :wink: :D

Czyli FORMALNIE jako AGROTURYSTYKA nie można zatrudniać - ale,..... jak wiadomo, ... co ja tu będę... :roll:

...ale mnie czasem wkur...to wszystko :evil: (znów mam atak kryzysu), może nie na wieś tylko na księżyc trzeba pryskać :roll: ???

No szczerze mówiąc liczę na te Pogaduchy Noworoczne z Wami...!

Instrukcje na priva JUTRO.

Ja też liczę na pogaduchy.

I może, jeśli chcecie, zabiore trochę zdjęć.

Gagatko kochana, zobacz ile już zrobiliście i jak pieknie u Was jest. Sięgnij po te zdjęcia "before", popatrz potem na "after". I pomyśl, jak piękne miejsce stworzyliście. Wiosną od razu inaczej spojrzysz na świat, a zanim nadejdzie wiosna - nadejdziemy MY!!! :D

Mówię Ci, pogadamy i będzie lepiej. Ja to wiem na pewno. :wink: 8)

Gagato, masz przygotować pokaz slaidów z Waszego remontu. To samo wezwanie odnosi się do Asi i... o ile można... Pre...datorkai też. Widziałem w lipcu co jest u naszej Pre, ale przecież się zmieniło. A historia... jak było.

Tooooomeeeeeekkkkkkkk!!!! Dostałeś te grzyby? :roll:

Dobrze, że jestem tutaj niepotrzebna w roli Predatorki. :D

Ale jeszcze nie wysyłałaś priva, nie? :D

Przed chwilą dojechały żółtym samochodem.

Dzięki! :D [/b]

..nawiasem mówiąc nic nie wiedziałam o tym limicie 40 tys.... to może jednak działalność z najniższym podatkiem (50 zł m/c)?? Ale to PO TRZECH latach KRUSowania..
U mnie to nie bardzo wchodzi w grę bo muszę wystartować w tym roku, więc trzech lat nie chcę i nie mogę czekać... :wink:

Ansemo - mam podobne dylematy :roll:
No właśnie - najgorzej że jakoś trudno mi znaleźć miejsce gdzie byłyby wszystkie istotne informacje podane jasno i wyraźnie. Na szczęście forum Muratora to potęga. :wink: Jeszcze raz - dzieki DPS i Gagata za wszystkie podpowiedzi.

...Albo wszystko wyremontuję, sprzedam z zyskiem, kupie mały domek i będe żyć w spokoju za grosze (własne warzywka itp) a inni niech sie martwią o PRZEPISY OKOŁOAGROTURYSTYCZNE i pie..... ZUS i KRUS :evil::evil:
Nie daj się. Będzie dobrze. :D

Skarbówka. :wink:
Czyli chodzi przede wszystkim o to żeby prowadzić księgowość kreatywną w swoim zeszyciku a nie za pomocą terminala? :lol:

KSIĘGOWOŚĆ KREATYWNA :o - dla mnie bomba :D

Ansemo - jakby co zawsze p 3 latach możesz przejść na działalność gdyby okazało się że to ma sens.. ja też JESZCZE nie mogę ale został mi tylko (??) niecały rok.. a przez ten czas .... myślę, myślę :roll:

A co do terminala i płatności - jeśli będziecie mieli dostep do internetu u siebie a pewnie tak, to goście mogą wpłacać kasę via internet na miejscu że tak powiem..myślałes o tym? Tzn mam na mysl kase za noclegi bo nie wiem co planujecie szczegółowo?

...Ogólnie to mam pozytywne nastawienie tylko czasem ... te kryzysy....

DPSiu - mów tak, mów !!

Pokaz slajdów OBOWIĄZKOWO 8)

Gagatko, postaramy się rozumieć :lol: jakby co, będziemy jeszcze dopytywać albo i dzwonić z drogi. :D

Jeszcze nie zdążyłam tego przeczytać, ale na pewno pięknie napisałaś. 8)

Już niedługo - NADCHODZIMY!!!

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D