jamles 18.12.2007 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Poczta do mnie tu dochodzi. Dziwne. ale pocztowcy też ....zgryzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.12.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 A możesz napisać jakie są przeciwskazania? Choćby tak skrótowo w punktach... Jeśli z jakichś powodów nie chcesz publicznie to może na priv... Dopytuję bo w okolicy w której budujemy, jest jeden bankomat (15 km od nas, postawiony w tym roku i diabli wiedzą czy się utrzyma, a następny już ok 40 km od nas). No i wiem od ludzi którzy mają tutaj pensjonaty czy agroturystykę że goście pytają o możliwość płacenia kartą, a tam gdzie terminale są to w tym roku ok 3/4 gości płaciło kartą. Plusem moim zdaniem jest to że możliwość płatności kartą podnosi jakoś standard/jakość. Minusem są te 2-3% prowizji. Ale co jeszcze? Skarbówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 19.12.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 DPSko - tylko dlatego tak swobodnie nim szafuję Ale dzięki dzięki...... A szpileczki żadnej nie zauważyłam.... ..eee - DPS-iu jesteś nieceniona jako Rozjemca Forumowy (zauważyłam to i podziwiam..) ale tym razem nie trza Myśmy się z Asią dogadały bezproblemowo! ..natomiast że ja jestem roztargniona to szczera prawda..i .. zwiększa mi sie to z, że tak powiem, upływem czasu.. Tomku - He he ani Lądek ani Londyn - nie ma lekko...to się nazywa zadupie! - jesteśmy z tego dumni Instrukcje na privach! ja też nie zauwazyłam niczego, przestańcie już -my tak dla sportu z Gagatą, nie wiecie? coś trzeba robić na forum, nie? a jak tylko, żeby się pochwalić, że my juz zameldowani, to było niezamierzone ... mea culpa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.12.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Ty no się pochwal, czy już kończycie. I żałuj, że na zakończeniu sezonu nie byłaś. Było nas mało, ale za to jak wesoło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 19.12.2007 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Odnośnie pytania Ansemo - moja wiedza jest taka, że NIE WOLNO zatrudniać nikogo formalnie do pracy w agroturystyce o której mowa (nieopodatkowanej). Była o tym mowa na kursach a zaliczyłam niejeden Pewnie rzecz w tym, że to z założenia jest niskodochodowe i teoretycznie jeśli stac Cię na zatrudnianie pracowenika to juz nie potrzebujesz pomocy (czyli zwolnienia z podatku) ..nawiasem mówiąc nic nie wiedziałam o tym limicie 40 tys.... to może jednak działalność z najniższym podatkiem (50 zł m/c)?? Ale to PO TRZECH latach KRUSowania.. Ansemo - mam podobne dylematy ...Albo wszystko wyremontuję, sprzedam z zyskiem, kupie mały domek i będe żyć w spokoju za grosze (własne warzywka itp) a inni niech sie martwią o PRZEPISY OKOŁOAGROTURYSTYCZNE i pie..... ZUS i KRUS :evil: Ale mam czasem dość... Te ostatnie półtora roku wykończyło mnie niestety.Chwilami mam wszystkiego dość.. Wcale nie mam ani czasu ani głowy do tego żeby sycić sie wsią i urodą okolic (a bardzo bym chciała) - ciągle tylko budowa, myślenie, projekty, przepisy, mierzenie, kupowanie, wzrosty cen, kolejny kredyt i fochy robotników...uuuuuch!! A inżynier przełożony rzecz jasna na przyszły rok z założeniem, że będzie łatwiej, luźniej itd .... he he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.12.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Może nieprecyzyjnie się wyraziłam z tymi pracownikami - chodiło mi o to, że w agroturystyce - nie, ale zawsze mozeszzatrudnić "robotnika" w gospodarstwie rolnym. Chociaż najlepiej jest nie zatrudniać na umowę. Chyba, że będzie to działalność gospodarcza. Gagato, to już końcówka, dlatego jesteś taka zmęczona. Jeszcze tylko trochę, wytrzymaj, a potem będziesz się cieszyć tym, co zbudowaliście. Przyjedziemy do Was, to pogadamy, zaraz będzie Ci lepiej. Tylko nie zapomnij tej instrukcji na priva mi wysłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 19.12.2007 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Czyli FORMALNIE jako AGROTURYSTYKA nie można zatrudniać - ale,..... jak wiadomo, ... co ja tu będę... ...ale mnie czasem wkur...to wszystko (znów mam atak kryzysu), może nie na wieś tylko na księżyc trzeba pryskać ??? No szczerze mówiąc liczę na te Pogaduchy Noworoczne z Wami...! Instrukcje na priva JUTRO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 19.12.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Ja też liczę na pogaduchy.I może, jeśli chcecie, zabiore trochę zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 19.12.2007 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 tak tak Komturze KONIECZNIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.12.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Gagatko kochana, zobacz ile już zrobiliście i jak pieknie u Was jest. Sięgnij po te zdjęcia "before", popatrz potem na "after". I pomyśl, jak piękne miejsce stworzyliście. Wiosną od razu inaczej spojrzysz na świat, a zanim nadejdzie wiosna - nadejdziemy MY!!! Mówię Ci, pogadamy i będzie lepiej. Ja to wiem na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 19.12.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Gagato, masz przygotować pokaz slaidów z Waszego remontu. To samo wezwanie odnosi się do Asi i... o ile można... Pre...datorkai też. Widziałem w lipcu co jest u naszej Pre, ale przecież się zmieniło. A historia... jak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 20.12.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Tooooomeeeeeekkkkkkkk!!!! Dostałeś te grzyby? Dobrze, że jestem tutaj niepotrzebna w roli Predatorki. Ale jeszcze nie wysyłałaś priva, nie? Przed chwilą dojechały żółtym samochodem. Dzięki! [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 20.12.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Gagato, masz przygotować pokaz slaidów z Waszego remontu. To samo wezwanie odnosi się do Asi i... o ile można... Pre...datorkai też. Widziałem w lipcu co jest u naszej Pre, ale przecież się zmieniło. A historia... jak było. Yes, sir!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansemo 20.12.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 ..nawiasem mówiąc nic nie wiedziałam o tym limicie 40 tys.... to może jednak działalność z najniższym podatkiem (50 zł m/c)?? Ale to PO TRZECH latach KRUSowania..U mnie to nie bardzo wchodzi w grę bo muszę wystartować w tym roku, więc trzech lat nie chcę i nie mogę czekać... Ansemo - mam podobne dylematy No właśnie - najgorzej że jakoś trudno mi znaleźć miejsce gdzie byłyby wszystkie istotne informacje podane jasno i wyraźnie. Na szczęście forum Muratora to potęga. Jeszcze raz - dzieki DPS i Gagata za wszystkie podpowiedzi. ...Albo wszystko wyremontuję, sprzedam z zyskiem, kupie mały domek i będe żyć w spokoju za grosze (własne warzywka itp) a inni niech sie martwią o PRZEPISY OKOŁOAGROTURYSTYCZNE i pie..... ZUS i KRUS :evil: Nie daj się. Będzie dobrze. Skarbówka. Czyli chodzi przede wszystkim o to żeby prowadzić księgowość kreatywną w swoim zeszyciku a nie za pomocą terminala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 20.12.2007 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 KSIĘGOWOŚĆ KREATYWNA - dla mnie bomba Ansemo - jakby co zawsze p 3 latach możesz przejść na działalność gdyby okazało się że to ma sens.. ja też JESZCZE nie mogę ale został mi tylko (??) niecały rok.. a przez ten czas .... myślę, myślę A co do terminala i płatności - jeśli będziecie mieli dostep do internetu u siebie a pewnie tak, to goście mogą wpłacać kasę via internet na miejscu że tak powiem..myślałes o tym? Tzn mam na mysl kase za noclegi bo nie wiem co planujecie szczegółowo? ...Ogólnie to mam pozytywne nastawienie tylko czasem ... te kryzysy.... DPSiu - mów tak, mów !! Pokaz slajdów OBOWIĄZKOWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 20.12.2007 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Instrukcje poszły! Proszę mi łaskawie potwierdzić otrzymanie, jakby co - prześlę raz jeszcze na maila np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 20.12.2007 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Ja mam nadzieję że Państwo znacie terminologię typu np - "wjazd na rondo na godzinę 18.00, wyjazd na godzinę 9.00" - czy to jest dla Was czytelne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.12.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Gagatko, postaramy się rozumieć jakby co, będziemy jeszcze dopytywać albo i dzwonić z drogi. Jeszcze nie zdążyłam tego przeczytać, ale na pewno pięknie napisałaś. Już niedługo - NADCHODZIMY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.12.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Tomek, jak się cieszę, że nareszcie dostałeś! Już się martwiłam, że pomyślisz, że ściemniam, że wysłałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 20.12.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Ja mam nadzieję że Państwo znacie terminologię typu np - "wjazd na rondo na godzinę 18.00, wyjazd na godzinę 9.00" - czy to jest dla Was czytelne? Znaczy coś w tym stylu? :D http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/zegarek.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts