Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka - fajna sprawa

Recommended Posts

Miód mi na duszę lejesz Komturze, a potrzeba mi tego, bo niestety miałeś rację i nie na darmo kołotoało Ci się po głowie o tej działce :-? Faktycznie, działka siedliskowo-rolna nie może być mniejsza niż .. w tm przypadku 3ha, bo taka jest średnia wielkośc gospodarstwa rolnego w Gminie. No szlak mnie trafi!!! - ale może dopiero w poniedziałek, dowiem sie jeszcze wszystkiego w ODR i UG. I obym się myliła!!!

A przez ten prawniczy bełkot to naprawdę trudno przebrnąć :-?

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak się wybudujesz, to sprzedaj co zbędne, albo daj w dzierżawę sąsiadowi. Ja kupiłem siedlisko i 0,89 ha. Podatek od gruntu i zabudowań naliczyli taki, że poszedł bym z torbami. Teraz mam 1,5 ha i płacę 10 x mniej. :o :D

No tak, tylko że ja nie mam tych 3ha w tej chwili. I nie bardzo rozumiem, czy mam je mieć na właśność, czy tylko wydzierżawione??? No i czy mogę je mieć np. w innej gminie???

No zgłupieję!! Nigdy się nie interesowałam tymi sprawami, a tak by się teraz ta wiedza przydała!!!!

Ja początkowo dzierżawiłem od gminy mały kawałek, tak by mieć trochę ponad hektar. Prywatna dzierżawa chyba się nie liczy. Później dokupiłem kawałek obok mojej działki od Agencji.

Pierwsze kroki jednak skieruję do ODR - tak chyba będzie najlepiej!! Tam są dwie działki o tej samej powierzchni - 4693m2. powala mnie tylko ta kwalifikacja "siedliskowo-rolna", bo nie wiem jak to ugryźć!!

W Ustawie definicja gospodarstwa rolnego brzmi zachęcająco - grunt powyżej 1 ha. Ale jak to jest w rzeczywistości?? No i czy ja - kompletny mieszczuch bez rolniczego wykształcenia - mogę co z tym zrobić???

Rany, pytań tysiące!!! Mam nadzieję, że jakoś się z tym uporam!!

Kiedys trzeba było zdać "egzamin na rolnika" :wink: :lol: albo mieć udokumentowana praktykę w gospodarstwie rolnym (kilka lat) lub ukończoną szkołę rolniczą dowolnego stopnia. Teraz - nie, ale pamiętaj, sadzi się przeważnie zielonym do góry. :wink: :D

Kiedys trzeba było zdać "egzamin na rolnika" :wink: :lol: albo mieć udokumentowana praktykę w gospodarstwie rolnym (kilka lat) lub ukończoną szkołę rolniczą dowolnego stopnia. Teraz - nie, ale pamiętaj, sadzi się przeważnie zielonym do góry. :wink: :D

:D :D :D Tę ostatnią radę wezmę sobie do serca i wpiszę w komórkę - co 10 minut będzie mi o tym przypominać. Urzedasy mnie nie zaskoczą :wink:

Dobranoc, czas chyba trochę się przespać :D

Depeesiu, Tomku, Jamlesiku czy ja juz mówiłam, że Was kocham???!!!!

Jeśli nie, to nadrabiam zaległość: no po prostu kocham Was!!!!!

:oops:

że też dopiero dzisiaj zauważyłem :-? dwa dni straciłem :wink:

A było zajrzeć :wink: Patrz, 2 dni żyłeś bez tej dodającej otuchy świadomości bycia kochanym :D

Życzę Wam wszystkim szczęścia!!!! Oby wszystko się udawało, oby otaczali Was cudowni ludzie i żeby wszystkie złe zdarzenia omijały Was szerokim łukiem!!

Szczęśliwego Nowego Roku!!!!

http://www.ekartki.wolsztyn24.pl/kartki/19/490.jpg

Kochani,

dojechaliśmy szczęśliwie ok. 17.15 do rodziców, ale piszę aby jeszcze raz podziękować Gagatkom za możliwość spotkania się w Waszym pięknym gospodarstwie a wszystkim innym za szampańską zabawę. Czekamy na zdjęcia! (Jak sobie przypomnę Pawła i Romka w tańcu to mało nie pęknę ze śmiechu :lol: :lol: :lol: )

Pre ... ustalaj już powoli, gdzie spotykamy się kolejnym razem - my jesteśmy otwarci ...

pa pa

Kochani,

dojechaliśmy szczęśliwie ok. 17.15 do rodziców, ale piszę aby jeszcze raz podziękować Gagatkom za możliwość spotkania się w Waszym pięknym gospodarstwie a wszystkim innym za szampańską zabawę. Czekamy na zdjęcia! (Jak sobie przypomnę Pawła i Romka w tańcu to mało nie pęknę ze śmiechu :lol: :lol: :lol: )

Pre ... ustalaj już powoli, gdzie spotykamy się kolejnym razem - my jesteśmy otwarci ...

pa pa

oj ja też czekam na relacje i zdjęcia...

serdecznie pozdrawiam

m.

Witejcie w Nowym Roku!

Oczywiście Sylwester był znakomity, dawno (od lat, naprawdę!!!) tak dobrze się nie bawiłam! Pozostali także takie mają zdanie więc można sobie wyobrazić jak było miło. :D

Uśmialiśmy się po pachy, potańczyliśmy, pogadaliśmy, obejrzeliśmy gospodarstwo i postęp prac (ogromny), pojedliśmy, popiliśmy wina, zwłaszcza komturskiego.... e, co tu dużo gadać, było wspaniale!

No i lista obecności - poza robiącą to zdjęcie mną :D :

http://images24.fotosik.pl/134/d333ee5aee88bc93.jpg

Asiu - buty są, rzecz jasna. Wstaję ci ja rano, patrzę - a to co??? OBCE buty w przedpokoju :o Zastanawiałam sie tylko - który to :D .. i to ON został czy tylko JEGO obuwie....... :roll:

Nadamy je kurierem, bo pewnie są , jakby to powiedzieć, potrzebne..... :)

Podaj na priv adres!

Zabawa była przednia ale i w ogóle samo spotkanie WYBORNE. niesamowite swoja droga jak kilka nieznających sie tak naprade osób może się dogadać bez problemu i to wcale nie na tematy budowalne....!

BARDZO WAM MOI DRODZY DIĘKUJĘ!

Zauważcie tez jak świetnie wkomponowały się nasze OSOBY TOWARZYSZĄCE..będzie to widoczne ba zdjęciach :D

Komtury obecnie w drodze do domu, bo zostały na jeszcze jedną nockę - ten poranny szampan, cóż, szkoda było nastroju żeby wsiadać do samochodu (że juz nie wspomnę o innych aspektach :wink: ).

Dla odmiany - spali na antresoli nad kominkiem 8)

Państwo Komturostwo kochani - przepraszam, że nie wstałam rano Was pożegnać...! NIE MOGŁAM..... wiem, że mnie zrozumiecie :D

Szykuję fotki...... 8)