Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka - fajna sprawa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Melduję, że dojechaliśmy o 14, ale że moja komórka padła nie mogłem zadzwonić. Prosto z drogi pojechałem odebrać wnuczka z przedszkola i załatwić parę spraw na mieście. Było baaaardzo fajnie. :D

Ja już mówiłam, że Wam zazdaszzam, ale powtórzę to raz jeszcze - NO QURCZĘ, ZAZDROSZCZĘ!!!!! Ale niedosyt czuję ogromny - wizualny - może jakoś to nadrobicie, kochani :oops:

Gagatko piękne psiczunio :D

A teraz relacja z ODR-u, bo mnie Depeesia zobligowała:

nie zadawaliśmy wiele pytań, bo tez i najważniejsze było, czy w ogóle możemy porwać się na to przedsięwzięcie. I otóż możemy!!!! Ponieważ nawet biorąc pod uwagę obie te działki nie będzie razem całego ha, to musimy gdzieś sobie poszukać takowego hektara użytków rolnych. Nie muszą być w tej samej gminie (w Kołobrzegu to już właściwie nawet niemoliwe) i ie muszą też być nasze własne, moga być dzierżawione. Warunek - dzierżawa musi być długoletnia - tak z 10 lat. No i następna dobra wiadomość, w przypadku co najmniej 12-miesięcznego ubezpieczenia w KRUS-ie można wystąpić o dotację - nawet do 100.000 zł.

I narazie tyle relacji, więcej po odwiedzeniu UG K-g i uzyskaniu konkretnych i wiążących informacji na temat tych działek.

Idę jutro do gminy i szczerze mówiąc mam ogromną nadzieje, że potwierdzi się siedliskowo-rolny status tych działek. Bo jeśli tylko siedlisko, to faktycznie takowe nie może być mniejsze, niz średnie gospodarstwo w gminie, a u nas to 3 ha. Poza tym spisałam sobie pytania, ale nie wiem czy wszystkie. Oczwiście o status działek, chcę jeszcze zapytać o to, co moge na nich zrobić - np. czy wystarczą tylko konie, czy jeszcze muszę coś uprawiać? No i jaka klasa ziemi - to chyba tez ważne? No i czy dostanę pozwolenie na budowę domu?

Pewnie przydałoby się jeszcze o coś zapytać, ale ja nie mam pojęcia, o co??? Czuję się chwilami jak niewidoma, naprawdę! Do głowy mi nie przyszło, że kiedyś taka wiedza będzie mi potrzebna :oops:

Twoja pomoc jest nieoceniona Depeesiu. Na razie nie korzystałam jeszcze z namiaru na tego Pana, poczekam na większą ilość informacji.

Braza, a może odwróć sprawę i TY PYTAJ. Co urzędnik w gminie może Ci doradzić. Przecież on za to bierze pensję, na która TY płacisz.

Braza, a może odwróć sprawę i TY PYTAJ. Co urzędnik w gminie może Ci doradzić. Przecież on za to bierze pensję, na która TY płacisz.

No tak, tylko że ja nie bardzo wiem, o co jeszcze pytać Tomku :oops: Nie mam pojęcia, co musze wiedzieć, żeby czegoś nie spiep.....

Braza, może niejasno to napisałem. Urzędnik musi wiedzieć i powiedzieć Tobie to czego Ty nie wiesz, a powinnaś, a on MUSI znać przepisy. :D

Teraz nie ma egzaminów "na rolnika" - każdy moze byc jak chce. Mój znajomy zdawał taki egzamin. Było jedno pytanie: Co pan chce siać? Odpowiedział, że gorczycę. :o :o :o :o :o :o Po co? (To było pytanie pomocnicze) Odpowiedź: Lubie musztardę. :D

Zdał.

I jeszcze jedno. :D Trzymam jutro za Twoje powodzenie w rozmowach z gminą kciuki.

Rany Brazia :o Jak Cię zapytają co chcesz sadzić to tylko nie odpowiadaj, że ziemniaki :o To by znaczyło, że lubisz bimber :oops: :wink: :lol: :lol:

Tomku dobre! :lol:

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Żyto tez odpada z tego samego powodu. :lol:

Może jakies uprawy ekologiczne? To jest "trendy" :wink: :D

Ciiiiiiiiii..... Mój syn zamierza z kolegami założyć pieczarkarnię. :o

Będzie miał odbiorcę nawozu popieczarkowego. :lol:

Wy się śmiejcie :-? :wink:

Jak zapyta co chcę tam robić to się zatnę i z uporem maniaka będę powtarzać : "Chce hodowac konie". Mam nadzieję, że to wystarczy!!

Tomku w razie gdyby, to po nawóz do mnie syna przyślij :wink: :D

A ty odbierasz kompost popieczarkowy. Super :D To się nazywa Forumowa współpraca. :D

Wy się śmiejcie :-? :wink:

Jak zapyta co chcę tam robić to się zatnę i z uporem maniaka będę powtarzać : "Chce hodowac konie". Mam nadzieję, że to wystarczy!!

Tomku w razie gdyby, to po nawóz do mnie syna przyślij :wink: :D

A ty odbierasz kompost popieczarkowy. Super :D To się nazywa Forumowa współpraca. :D

Moge odebrać, tylko do czego on mi sie przyda :roll:

Chcesz, by na Twoim polu wszystko rosło "jak na drożdżach?" Ziemniaki, żyto... :wink:

Chcesz, by na Twoim polu wszystko rosło "jak na drożdżach?" Ziemniaki, żyto... :wink:

Aaaaa ... czyli mam być rolnik pełnom gembom, tak :wink:

A jak sobie posadzę grzadkę ziółek to się liczy??

Smichy chichy sobie urzadzam, a tu północ prawie. Lecę spać, jutro batalia mnie czeka. A później konie :D Oj, zmarzne pewnie jak diabli, ale ...

Do jutra :D

Śpij dobrze, a jutro walcz. Ja trzymam kciuki. Musi być dobrze.

Gdzieś muszę spróbować po latach jazdy na koniu. :wink: