Gagata 04.01.2008 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 No no - na to nie wpadłam... a niech to, może być!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.01.2008 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 A, nawiasem mówiąc, naprawdę zmęczony to był tylko jeden osobnik: http://images33.fotosik.pl/97/49e249c65db2fe6dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.01.2008 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 DPSiu - a poczochram poczochram (po ŁEBKU MALEŃKIM ) i dzieki za miłe słowo - też myślę że udany (reportażyk)! Troche nad tym posiedziałam -wbrew pozorom .. Jesli kto ma fotki fajne a ja je pominęłam - wrzucajcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 04.01.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 A mi się wydaje, że Bazyli jest ... znudzony I to silnie znudzony Gagatko świetny reportażyk - bawiliście się cudownie i to najważniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.01.2008 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Gagato, jesteś wielka. Porównać Cię można tylko z największymi mistrzami kina. Patrząc na te zdjęcia widzę film który przesuwa się się przed mymi oczami. Dzień a właściwie wieczór wcześniej, Sylwester, Nowy Rok... Było tak, że nawet nie sądziłem, że byc może, a ten fotoreportarz mnie powalił. Suuuuuuuuuuuuuuuper.Pozdrowienia dla Romka i B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.01.2008 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Komturze ja stworzę tę stajnię i żebyś wiedział, że na konia Cię wsadzę - choćby to miała być ostatnia rzecz, jaką zrobię Braza, Ty, to musisz być duża, mocna kobieta. Komtura w zbroi na siodło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.01.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Braza, znaczy co? Znaczy biuro nieruchomości nie sprzeda Ci tej ziemi jak nie będziesz miała innych 3 ha czy jak, bo nie rozumiem? Oni są od tego, żeby sprzedawać, a nie żeby nabywców kontrolować. Jak masz ochotę to kupujesz i basta. A potem handryczysz sie ewntualnie z gminą albo ODR, żeby zostało to uznane za gospodarstwo rolne. A poza tym możesz mieć te dzierżawione hektary, prawda? Nigdy nie słyszałam dotąd o jakichś wymysłach z 3 hektarami, jak Ci powiedziano Wasz ODR też nie słyszał, więc co to za głupoty są! Jeśli radni w gminie tak sobie uchwalili, to niech podadzą Ci w gminie podstawę prawną, bo uchwała Rady Gminy może być niezgodna z ustawą o ustroju rolnym i wtedy jest po prostu niezgodna z obowiązująvcym prawem! Cholera! Zdenerwowałam się na nich wszystkich! A jakiś dupek w biurze nieruchomości niech nie interesuje się nieswoimi sprawami, tylko sprzedaje, co ma sprzedać! Nie jego/jej rzecz sprawdzać czy ktoś ma hektary i ile ich jest! A Ty zapytaj w ODR czy jeżeli to kupisz i dociągniesz do pełnego hektara, to czy wg nich masz już gospodarstwo rolne. Potem lecisz do gminy i rejestrujesz ziemię do podatku rolnego (tzn. oni to mają zarejestrowane, ale warto sprawdzić), potem rejestrujesz się w KRUS jako rolnik (mając zaswiadczenie z gminy, że ziemia jest i podatek rolny płacony jest) i finito! Jakie, $%^^&*&%, 3 hektary!!! Gagatko, zdjęcia wybrane piękne - mogę doskonale ocenić Twoją życzliwość w tym względzie! Właściwie to ja nie wiem - czy Ty masz zdjęcia ode mnie? Wydaje mi się, że nie i że powinnam je zrzucić na płytkę i wysłać. Ja mam prośbę o te Tomkowe, które nie weszły na płytkę - mam folder 194 i chyba 195, jeszcze jakiś chyba nie wlazł na płytkę. No i to zdjęcie, które Romek zaraz po mnie ustawiał, z główkami na boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 05.01.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Komturze ja stworzę tę stajnię i żebyś wiedział, że na konia Cię wsadzę - choćby to miała być ostatnia rzecz, jaką zrobię Braza, Ty, to musisz być duża, mocna kobieta. Komtura w zbroi na siodło? Całe 160 cm i około 49kg wagi - dam radę!!! (No przecież zbroja może być z plastiku, co nie ) Depeesiu ja się nie dam - facet co prawda nie mówił, że mi nie sprzeda, ale tak mnie przekonywał do tych 3 ha, że normalnie zdębiałam!!!! No i nie chciało mi się więcej z nim gadać, to wzięłam numery działek, wzięłam namiary na tę drugą działkę i wyszłam!!! Spotkam się z nim dopiero wtedy, gdy będę jechała je obejrzeć!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 05.01.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Komturze ja stworzę tę stajnię i żebyś wiedział, że na konia Cię wsadzę - choćby to miała być ostatnia rzecz, jaką zrobię Braza, Ty, to musisz być duża, mocna kobieta. Komtura w zbroi na siodło? Całe 160 cm i około 49kg wagi - dam radę!!! (No przecież zbroja może być z plastiku, co nie ) i jeszcze powiedz,że musisz się odchudzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 05.01.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Komturze ja stworzę tę stajnię i żebyś wiedział, że na konia Cię wsadzę - choćby to miała być ostatnia rzecz, jaką zrobię Braza, Ty, to musisz być duża, mocna kobieta. Komtura w zbroi na siodło? Całe 160 cm i około 49kg wagi - dam radę!!! (No przecież zbroja może być z plastiku, co nie ) i jeszcze powiedz,że musisz się odchudzać A nie powiem!!!! O, taka jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 05.01.2008 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 No to się bardzo ciesze że reportażyk się podoba - byłam pod presją, w końcu podjęłam się nie lada zadania... Komturze - kolejny dzień raczę sie Twoim winkiem (Romek pojechał w końcu do tej Szklarskiej z 5 godzinnym opóźnieniem ) Jednak bycie gospodarzem ma wiele plusów..... I czeka na swoją kolej pucha piwka...rozumiem, że zostawiona nieprzypadkowo...??? Brazunia ja chyba nie znam Twojej historii od początku , wybacz, ale - cos mi tu nie gra. jesli chodzi o budowanie się "gdziekolwiek" (tzn nie na ziemi budowlanej) należy być 1. rolnikiem (do tego wystarcza 1 ha), 2. mieć więcej niż średnia w gminie (u nas to jest 13,5 ha!! co to są te Twoje 3...). I twedy jest możliwa zabudowa siedliskowa (zagrodowa) ale tylko 3. JEŚLI GMINA NIE MA MPZP. Jeśli ma - wtedy obowiązuja jego zapisy. czyli - nawet jeśli jesteś rolnikiem i masz powyżej średniej w gminie a działka na której chcesz budować ma w MPZP zapis "bez prawa do zabudowy" lub coś w tym stylu - nie pomoże nawet 100 ha. Ale może to juz było mówione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 05.01.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Gagatko o tym jeszcze ja przynajmniej nie mówiłam. Gmina podobno ma jakiś MPZP, ale ustanawiany jest nowy - od września ub.r. no i nie wiem jeszcze, jakie tam są zapisy. Sprawdzę to jutro w gminie. Nie chcę się po prostu tylko wybudować, chcę jeszcze prowadzić działalność - hodowla koni połączona z agroturystyką - na początek na niewielką skalę, czyli do 2-3 pokoi. Korci mnie stworzenie nawet niewielkiego klubu, w którym fajni ludzie chcieliby jeździć konno lub np. trzymać po prostu swoje konie.Czy muszę mieć tyle, co średnie gospodarstwo w gminie na te przedsięwzięcia, czy wystarczy po prostu coś ponad 1 ha ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 05.01.2008 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Komturku drogi - znów TAKIE słowa chyba sobie wydrukuję i powieszę nad łóżkiem - będzie jak znalazł na dni kryzysów... Braza Co innego prowadzenie takiej fajnej działalności o której piszesz a co innego wybudowanie się. Rozumiem, że najpierw budowa domu, stajni a potem uruchomienie "rancha" z noclegami, padokami itp? Tzn planujesz tam również MIESZKAĆ? To wówczas , jak napisałam wczesniej, musisz sprawdzić jak to jest z MPZP. Musisz zapytac o to w gminie w dziale planowania przestrzennego najlepiej bezpośrednio tam. Jeśli teraz uchwalają właśnie nowy plan to pewnie każą poczekać na niego, bo stary juz nie obowiązuje - sprawdź to. Tzn czy działki o których myślisz nadal pozostaną siedliskowe. po protu spytaj - to nie jest tajna informacja. A wg mnie musisz mieć te min. 3 ha ale moga buć dzierżawione (także "prywatnie"). Potem jak juz kupisz tę ziemię - organizujesz pod hasłem agroturystyka co tylko chcesz (no, prawie ). Ale koniki itp JAK NAJBARDZIEJ! jest to wtedy Twoja ziemia, Twoje gorpodarstwo, Ty jesteś rolnik i nikogo nie musisz pytać czy możesz hodowac tam koniki... natomiast musisz pobudować dla nich stajnie itp - Ty wiesz najlepiej - i tu tzreba będzie przygotowac projekt itp. Ale to osobna bajka. Najpierw musisz kupić ziemię z prawem do zabudowy - to jest podstawa i o to musisz pytać. Reszta w Twoich rękach oczywiście są różne dotacje dla rolników na cele np agroturystyczne ale to niełatwa sprawa. Powiem Ci tylko, że ja sama chciałam wziąć niskooprocentowany kredyt dla rolników i zrezygnowałam bo NIKT nie umiał mi pomóc (mówi sie o tym ale sie tego nie robi bo nikt nie wie jak się za to wziąć..oczywiście to sie zmieni z czasem, jesteśmy pionierami ) Co do dopłat z UE to biorę tylko bezpośrednie do gruntów ale teraz jest nowy okres rozliczeniowy - może coś sie uda....wyhaczyć..na moją agroturystykę Czy o cos takiego Ci chodzi?? czy cos nie zrozumiałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 05.01.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Dokładnie o to mi chodzi!! oczywiście, że chcę tam mieszkać, bo tak najwygodniej - mam wszystko na oku!! A że już jakiś czas temu zapragnęliśmy wyrwać się z bloku i zbudowac dom, to dlaczego nie wykorzystać przy tym mojej i córci pasji do koni?? Zapytam tylko jeszcze o te 3ha - czy ja musze je mieć w tej samej gminie??? To bardzo ważne i wiele od tego zależy!!! A na temat dotaji to będę się później poddawać medydatcji Jak juz ruszy... Dziękuję Gagatko!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.01.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 No właśnie, wreszcie Gagata rozjaśniła co nieco. Nigdy nie spotkałam się z kupnem ziemi bez budynków rolnych, to nie wiem nic o tych jakichś 3 hektarach albo i 13,5... Mam nadzieję, że to nie jest bariera nie do przejścia dla Ciebie i uda się znaleźć 3 ha w dzierżawie na przykład. Jak nie to opcja 2, tamta co widziałam. Wg mnie lepsza, bo z budynkami i prawem do zabudowy. Tylko sprawdź co z tą drogą i myśl o tym, bo wygląda bardzo obiecująco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 05.01.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Będę myśleć, będę!!! Od tego myślenia juz mi zaczynaja włosy wypadać, bo podjarałam się straszliwie, a nie daj co, żeby nie wyszło!!!! Tfu..... na diabła urok .... (psy lubie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.01.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 No i będę czekała na relację z gminy, byle jak najszybciej, bo sama już z niecierpliwości aż nogami przebieram! A ta druga działka lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 06.01.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Porannie dzień dobry Państwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 06.01.2008 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Brazuniu droga - DZIEŃ DOBRY - na pewno LEPIEJ jest kupic ziemię z zabudowaniami lub ich resztką - wiele rzeczy jest mocno ułatwionych. A jesli jeszcze budnki w niezłym stanie to się przydadzą . Natomiast NAJWAŻNIEJSZE, ale to wszyscy wiemy, jest urok miejsca i położenie - sąsiedztwo (odległośc innych domów ,drogi-hałasliwej lub nie), las itd.. Oczywiście w Twoim przypadku najlepiej aby to była ziemia połozona z dala od zabudowań wiejskich, dająca szanse na stworzenie własnej ENKLAWY z klimatem, takiego końskiego mikroświatka Co do dzierżawy - czy w tej samej gminie - zdaje sie przepis mówi że W TEJ SAMEJ. Ale - wiem, że udzielano też zgody na sąsiednią.. u Ciebie mówią że w ogóle nieważne...- stąd płynie jeden wniosek, który zreszta juz wczesniej wyciągaliśmy (w innym wątku) - wszytko (jak zwykle) zależy od ludzi. W tym przypadku od urzędników (też ludzie ). Zdaje sie jest tu spore pole do manewru i jeśli odpowiednio porozmawiasz a urzędnicy będą zyczliwi - wszystko da się zrobić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 06.01.2008 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Brazunia - a tak nawiasem mówiąc - czy Ty już WIDZIAŁAŚ te działeczki do kupienia o których mowa?? Bo się nie zorientowałam U nas na ten przykład w gminie i okolicy jak jest pikna dzialka do kupienia to .... juz jej nie ma . To samo dotyczy gospodarstw..... Tzn są do kupienia ale połozone nieciekawie, blisko sąsiad z każdej strony, ani lasu ani drzew w pobliżu itp.. no i tez nikt ich nie kupuje - ludzie gupie nie som (a szkoda.. ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts