Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WARSZAWSKA grupa BABSKA

adk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mam oczywiście pojęcia jaka to roślinka, ale wiem, że u nas w podmokłym czymś obok działki sąsiad zamierza traszkę hodować, żeby komary żarła.

Witam wszystkich po przerwie tutaj i nawet już nie podchodzę do nadrabiania zaległości.

Namęczyłam się weekend jak rzadko przeglądając tysiące stron architektów wnętrz. Pewnie jak się z nimi skontaktuję w tygodniu i usłyszę ceny to będę miała całą robotę do odwalenia znowu.

Monika, nie kupuj roślin ogrodowych w marketach budowlanych. Dobre sklepy ogrodnicze maja cudny wybór i dobrą jakość. zazwyczaj tez ceny są niższe niż w takich miejscach. Tu paskudnie się obchodzą z roślinami, owszem jak maja jakieś świeże tuje to może czasem można, póki ich nie zdążą wykończyć, ale z reguły nie powinno się ich tam kupować. Pojedź sobie np. do Melona na Puławską za kiilka tygodni- zobaczysz tam naprawdę ładne rzeczy. Ceny porównywałam wiele razy- w marketach chyba doliczają sobie za znęcanie się nad roślinami.

A co potrzebujesz na mokre tereny -małe, duże, zielone, zimozielone, kolorowe, okrywowe?

Magnolia - dzięki. Wcoraj widziałam też te ledwo żywe rośłinki ale thuje były naprawdę piękne. Kupię coś unas na miejscu bo w okolicy mam chyba z 8 sklepów ogrodniczych :p A co do mokrego terenu to nie wiem wogóle od czego zacząć. Myślimy nad geowłókniną. Ogólnie oboje chcemy mieć ogród z piękną trawą, dużó iglaków ale niskich, jakieś ładne kszczki, planujemy posadzić jedno większe drzewo. Tylko co tam sadzić i jak przygotować podłoże żeby wiosną tyle wody nie było :roll: .Już nawet myślimyo studniach chłonnych.

A straszne masz bagno?

Na ciężkiej, mokrej ziemi iglaki raczej nie bedą dobrze się czuły. Możesz albo zrezygnować z iglastych i pójść w wilgotnolubne ( ale jak jest wilgotno właściwie cały sezon, jak tylko wiosną i jesienią to nie), albo rzeczywiscie zrobić odwodnienie, przynajmniej częściowe.