Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WARSZAWSKA grupa BABSKA

adk

Recommended Posts

Magnolia no właśńie najgorzej jest wiosną i jesienią :( no i musimy jeszcze ziemi nawieźć tak w niektórych miejscach i 40 cm więc mam nadzieję że to też coś da. A jak uważasz czy ta geowłóknina coś pomoże?

Może w środę podjadę do ogrodniczego po winobluszcz na siatke. W jakich odstępach powinnam go posadzić???

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uważaj jaką ziemię przywieziesz. Nie powinna to być glina, bo tylko pogorszy sytuację. Nawet lepiej żeby była piaszczysta, ale tez nie żywy piach z wydmy, tylko jakas w miare urodzajna. Wtedy trochę może się poprawić, a do tego możesz zrobić nierówny teren- np. wokół ogrodzenia zrobić wyżej,albo taki podwyższony cypelek i tam posadzić jakieś iglaki.

Geowłóknina nie pomoże na stosunki wodne.

Winobluszcz możesz sadzić co 2.5 metra jak masz mocne ogrodzenie, a na zwykłą siatkę to lepiej co 3.5 metra. Jak nie masz przeciagów to możesz też posadzić winobluszcz trójklapowy- obejrzyj go sobie- jest śliczny, jemu liscie tak fajnie dachówkowato zachodzą na siebie.

Magnolia - dzięki. Wcoraj widziałam też te ledwo żywe rośłinki ale thuje były naprawdę piękne. Kupię coś unas na miejscu bo w okolicy mam chyba z 8 sklepów ogrodniczych :p A co do mokrego terenu to nie wiem wogóle od czego zacząć. Myślimy nad geowłókniną. Ogólnie oboje chcemy mieć ogród z piękną trawą, dużó iglaków ale niskich, jakieś ładne kszczki, planujemy posadzić jedno większe drzewo. Tylko co tam sadzić i jak przygotować podłoże żeby wiosną tyle wody nie było :roll: .Już nawet myślimyo studniach chłonnych.

Monia, nie wiem w jakiej okolicy Warszawy się budujesz, ale kiedyś ludzie na forum chwalili sobie bardzo ten oto sklep ogrodniczy:

http://www.jozefinaszkolka.pl/kontakt.php

A ja się chciałam pochwalić: Mam już tynki zrobione :) :) :) w tydzień 600 m2, nieźle co? :D

Jednak miałam szczęście w nieszczęściu i chciałabym przestrzec wszystkich psiarzy, aby nie brali swoich zwierzątek na budowę podczas takich prac.... :evil:

Ja niestety o tym nie wiedziałam i jakoś nie mogłam cieszyć się tynkami, mając chorą piesę w domu - poparzyła sobie wszystkie łapy i język wapnem gaszonym i ledwo teraz chodzi... :cry: leży smutna w domu i jest strasznie zgaszona :cry: na szczęście dostała zastrzyk przeciwbólowy i się czuje lepiej.... ale nikomu nie polecam tego co czułam..

A ja się chciałam pochwalić: Mam już tynki zrobione :) :) :) w tydzień 600 m2, nieźle co? :D

Jednak miałam szczęście w nieszczęściu i chciałabym przestrzec wszystkich psiarzy, aby nie brali swoich zwierzątek na budowę podczas takich prac.... :evil:

Ja niestety o tym nie wiedziałam i jakoś nie mogłam cieszyć się tynkami, mając chorą piesę w domu - poparzyła sobie wszystkie łapy i język wapnem gaszonym i ledwo teraz chodzi... :cry: leży smutna w domu i jest strasznie zgaszona :cry: na szczęście dostała zastrzyk przeciwbólowy i się czuje lepiej.... ale nikomu nie polecam tego co czułam..

Tynków gratuluję! :D

Psinkę utulam... :(

Niestety nie. Ale jesienia pięknie się przebarwia- w pomarańczowy, czerwony .

Z zimozielonych pnączy to włąsciwie tylko hedera czyli bluszcz ( czasem są jakieś wiciokrzewy, ale są delikatne i czasem zrzucają liście).

Doberek :p

witam się popołudniowo i stawiam

http://j.luxlux.pl/l449/5288a71300156e0848d4faa8/152912.jpg

http://img.interia.pl/koneser/nimg/Najdrozszy_szampan_swiata_2408703.jpg

bo odebrałam PnB :D :D :D

GRATULACJE

http://www.sgh.waw.pl/kolegia/kes/aktualnosci/zyczenia_noworoczne/szampan.jpg

A ja właśnie skończyłamoglądać film - siedem dusz i się zryczałam jak goopia :roll:

A bo ta pogoda jakas taka beznadziejna ! nic sie czlowiekowi nie chce nie moze sie odnalezc a jeszcze leje mi sie ta woda na dzialke bez opamietania i za chwile sobie karpia na swieta bede mogla hodowac :evil:

Szlag by to wszystko trafil :evil: Generalnie to chyba jakas deprecha mnie lapie albo przesilenie wiosenn - jak zwal tak zwal ale moj lajf jest brutal and full of zasadzkas :cry: !!!

witam kobietki :D

pasie, gratuluję PnB

ManikaC, współczuję wody na działce. Ja się bałam, że u nas będzie tak samo, bo jesteśmy w dołku między sąsiadami, ale nawet nie jest najgorzej i woda nie stoi :D

Byliśmy w sobotę na działce z naszym wykonawcą i przy okazji oglądaliśmy Topaza, który się wybudował dwie ulice od nas. Współczuję tym właścicielom, bo dom jest wykonany masakrycznie. Nadproża nad drzwiami powyginane, schody nie wiadomo na czym się trzymają, wylewki popękane. Koszmar :evil:

pasie, gratuluję PnB

ManikaC, współczuję wody na działce. Ja się bałam, że u nas będzie tak samo, bo jesteśmy w dołku między sąsiadami, ale nawet nie jest najgorzej i woda nie stoi

Byliśmy w sobotę na działce z naszym wykonawcą i przy okazji oglądaliśmy Topaza, który się wybudował dwie ulice od nas. Współczuję tym właścicielom, bo dom jest wykonany masakrycznie. Nadproża nad drzwiami powyginane, schody nie wiadomo na czym się trzymają, wylewki popękane. Koszmar

Lidszu dzięki :D

nie ma to jak sprawdzony wykonawca, prawda :lol: :lol: