Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WARSZAWSKA grupa BABSKA

adk

Recommended Posts

Garderób nigdy nie jest za dużo :-)

Ja osobiście zamierzam zrobić schowko-pralnię (jestem namiętnym szopem-praczem) - szkoda, że nie "prasowaczem" :-(. Będzie tam pralka oraz suszarka bębnowa, deska, stacja pary oraz miejsce na rzeczy do prasowania - co w moim przypadku oznacza spory kosz wiklinowy. Oraz pewnie jeszcze parę rupieci, może miejsce na worki próżniowe z pościelą, zimowymi rzeczami itp.

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie, bo wszystko zależy od tego co kto lubi i jaki ma tryb życia, ja bardzo dokładnie zastanawiałam się co jest mi potrzebne a co nie i co mieści mi się w budżecie. Dlatego np. mam w projekcie małą sypialnię dla siebie a większą dla dzieci, bo ja w niej tylko śpię a one się bawią, mam jedną łazienkę bo to ja będę musiała ją sprzątać a czasu mi nie przybędzie, nieduży salon bo hucznych przyjęć nie urządzamy a np powiększyłam trochę wiatrołap żeby było wygodnie się "rozpłaszczać" jak całą rodziną wchodzimy na raz, mam zamiar wstawić tam ławeczkę i stolik. Oczywiście nie wszystko mi się zmieściło w budżecie ale to już jest kwestia koniecznych kompromisów.

No właśnie, bo wszystko zależy od tego co kto lubi i jaki ma tryb życia, ja bardzo dokładnie zastanawiałam się co jest mi potrzebne a co nie i co mieści mi się w budżecie. Dlatego np. mam w projekcie małą sypialnię dla siebie a większą dla dzieci, bo ja w niej tylko śpię a one się bawią, mam jedną łazienkę bo to ja będę musiała ją sprzątać a czasu mi nie przybędzie, nieduży salon bo hucznych przyjęć nie urządzamy a np powiększyłam trochę wiatrołap żeby było wygodnie się "rozpłaszczać" jak całą rodziną wchodzimy na raz, mam zamiar wstawić tam ławeczkę i stolik. Oczywiście nie wszystko mi się zmieściło w budżecie ale to już jest kwestia koniecznych kompromisów.

No właśnie. Wszystko zależy od tego, co kto lubi i jaki ma tryb życia. Ja dodałabym jeszcze że: i od tego, jakie kto doświadczenie.

Otóż moje doświadczenie pokazało, że na parterze musi być, oprócz salonu i kuchni, także dodatkowy pokój. Mieszkam obecnie w domu, gdzie takiego pokoju nie ma, i strasznie mi ten brak doskwierał, szczególnie w okresie, gdy latorośle były niemowlętami. Moje doświadczenie uczy, że w łazience bywa potworny bałagan (no, może ja bałaganiara jestem). Dlatego mam łazienkę na parterze, która jest używana rzadziej, ale za to jest porządek, a i sprzątania mało, bo przetarcie armatury i łatwej do utrzymania podłogi to chwila. Mam też drugą łazienkę na piętrze, gdzie na okrągło niemal jest jakiś kipisz: a to małż coś na wierzchu kosza na bieliznę zostawi, a to dziecię coś przez murek z lusferów przewiesiło i zapomniało;) Na szczęście, dzięki łazience na parterze łazienki na górze żaden gość nie odwiedza;) Ale i tak marzy mi się jakieś wyodrębnienie pomieszczenie na brudne ciuchy, pralnio-suszarnię, co (przynajmniej tak mi się wydaje) pozwoliłoby na większy porządek w łazience. No i na suszenie prania bez konieczności oglądania go;)

I gabinet do pracy mi się marzy, bo nie mam. Kiedy mój obecny dom był budowany, wydawało się, że jest duży i wystarczający. A potem dzieciaki podrosły i się skurczył. Mam syna i córkę, mają każdy swój pokój. Faktycznie, ich pokoje, ponieważ służą im nie tylko do spania ale także do nauki i przyjmowania kolegów, są większe, niż moja sypialnia. Choć wolałabym jednak mieć sypialnię większą, niż mam. I garderób chciałabym mieć dużo. Mam obecnie dwie i to jest stanowczo zbyt mało dla rodziny z niemal dorosłymi dziećmi.

Oczywiście należy uwzględnić, że ja rozważam projekt domu piętrowego. W układzie domu parterowego niektóre moje rozważania nie mają znaczenia lub zastosowania.

Uwzględniając potrzeby dorastających dzieci (na razie jedno przedszkole a drugie raczkuje, więc schodom mówimy nie :) ), wybraliśmy dom parterowy z poddaszem do późniejszej adaptacji, czyli teraz na dole 3 sypialnie (jedna jest jako gabinet), jak dzieci podrosną wykończymy poddasze będą tam miały 2 pokoje i łazienkę, a my na dole zyskamy jeden duży pokój i albo się tam przeniesiemy z sypialnią albo zamieszka tam moja mama, no bo lata lecą. Fakt że garderoba wyjdzie nam tylko jedna i wiem że to mało ale miejsca mi zabraknie na więcej. Zamiast suszarni (też nie lubię widoku suszącego się na widoku prania) zafunduję sobie zestaw pralka + suszarka, akurat na okresy mokre i zimne, latem może suszyć się w ogrodzie. Brakuje mi w projekcie dużej spiżarni (mam małą wykrojoną z kotłowni) no i tych garderób. No i może oddzielnego wykuszu na stół pomiędzy kuchnią a salonem. I dużego zadaszonego tarasu, tak żeby siedzieć sobie na nim w letnim deszczu. Ale mieliśmy określoną max powierzchnię i się nie zmieściło. Kompromisy kompromisy ...

• 1 month później...

Dzień Dobry!

Babeczki, czy wspomożecie i podpowiecie? Poszukuję jednocześnie dwóch niezbędników: ekipy do SSO/SSZ oraz KierBuda. Bez tego nie wystartujemy. Myślałam, że mam na to dużo czasu. Nie przewidziałam, że mogą być trudności, a teraz spać po nocach nie mogę.

Proszę :rolleyes:

Dzień Dobry!

Babeczki, czy wspomożecie i podpowiecie? Poszukuję jednocześnie dwóch niezbędników: ekipy do SSO/SSZ oraz KierBuda. Bez tego nie wystartujemy. Myślałam, że mam na to dużo czasu. Nie przewidziałam, że mogą być trudności, a teraz spać po nocach nie mogę.

Proszę :rolleyes:

Ja jestem dokładnie na tym samym etapie. Jestem w trakcie załatwiania ekip. Jeszcze kier bud do ruszenia.

Buduję w Bolesławowie w okolicach Otwocka.

Przerzucam z wątku Solidni Warszawa i Okolice i mojego dziennika:

Mieszkam od ponad roku, chyba więc już mogę dokonać małego podsumowania.:)

Jeden morał z tej bajki o budowaniu: ekipę poznaje się nie jak zaczyna, ale jak kończy... stara prawda, co?;)

Miałam szczęście do większości wspaniałych ekip:yes:, niestety o kilku w tym wątku się nie wypowiem.:no:

Od początku:

1.Rewelacyjna ekipa Pana Jana od SSO. Z sześciu nowych domów w mojej okolicy wybudował 4:). Po roku od zejścia z mojej budowy poprosiłam Pana Jana o "wymurowanie" nietypowego;) ogrodzenia, bo nie mogłam znaleźć nikogo, kto by się tego podjął. Przysłał najlepszego swojego człowieka, ja zrobiłam rysunki, Pan Jan ołówkiem na kartonie obliczenia i ogrodzenie mam dokładnie takie o jakie mi chodziło! :D Dodam, że w całym domu mam rewelacyjnie proste wszystkie ściany i kąty, co wychwalane było przez kolejne ekipy od hydraulików do tynkarzy, więc chyba jednak nie jest taką normą;):) Pan Jan: 501 679 706

2.Fantastyczni Cieśle. Ekipa wspaniała i perfekcyjna. Umiejąca czytać rysunki i spinająca ogromnie ciężką więźbę ze stalową ramą co do milimetra! :D Pan Wiesław: 508 125 773, syn, Pan Robert: 504 279 459

3.Dekarze.:D Wspaniali prawdziwi fachowcy przez duże F (jak zresztą wszyscy powyżej i poniżej) - doskonale zorganizowani. Byłam jeszcze długo z nimi w kontakcie i błyskawicznie reagowali na każdy mój telefon, czy to w sprawie dodatkowej obróbki kominów po ich tynkowaniu (grubo po zakończeniu dachu), czy w sprawie blachy na dach drewutni. :D A mieli do mnie ładnych kilkadziesiąt kilometrów.:) Bracia Wiesław i Waldemar: 604235954, 606457915

4.Aluminiowa stolarka: okna fixy, przesuwne, uchylno-otwierane, szklany dach, oranżeria, drzwi wejściowe...:)... AllTOP Lublin!!! Do tej pory jesteśmy w kontakcie, zmiana uszczelki, czy zamka - nie ma problemu. Nikt mi tej firmy nie polecił, znalazłam ich sama widząc wykonaną przez nich stolarkę w oglądanym pod nieobecność właściciela pewnym domu...:) Pan Paweł: 502297296

5.Tynki cementowo-wapienne... po prostu rewelacja! Nie było problemu z dojechaniem po trzech tygodniach i obróbce glifów, gdy po tynkach skończyły się montować okna!:D Pan Darek: sprawdzę w starym telefonie i dopiszę... edit: 602487247

6.Hydraulika, ekipa Pana Janusza: szybko, sprawnie, kompleksowo. Z jedną, małą wpadką z niedokręconym korkiem z wodą ogrodową. I ktoś mógłby pomyśleć - dlaczego ich polecam? Bo potrafili schylić głowy, przyznać się do niedopatrzenia i pokryć koszty. Bo każdemu może się zdarzyć błąd, ale nie każdemu do niego przyznać i wyjść z honorem.:) tel: 601 396042

7.Piec gazowy, kaloryfery...usługa z bardzo dokładnym przeczytaniem projektu i pedantycznymi wręcz obliczeniami zapotrzebowania na ciepło w każdym pomieszczeniu.:) Pan Sławomir: 600 350 637. Dostępny w każdej chwili, gotowy służyć radą,zapewniający pełen serwis i regulację w każdym momencie.:)

8.Wylewki... doskonałe! Chwalone przez kolejnych wykonawców od podłóg. Super twarde i nie do zdarcia... tak ładne, że aż szkoda było je zakrywać...;):) Pan Mariusz: 515620350

9.KartonGipsy:) Słynne Misiaczki, czyli ekipa, która ubrała w w GK i ociepliła wełną mnóstwo znanych mi forumowych i nie tylko domków ;):D, są po prostu niesamowici!! Nie znam drugiej tak solidnej, doświadczonej, przemiłej i dbającej o renomę, a jednocześnie tak młodej ekipy!!! Potrafią po roku, czy dwóch zadzwonić czy wszystko w porządku, czy nic nie pękło, a jeżeli nie daj boże pojawi się jakaś ryska na suficie, to jakby była największą rysą na honorze, przylatują na sygnale w najkrótszym możliwym czasie i naprawiają na swój koszt!!!:jawdrop:Dosłownie szczęka opada! :lol: Pan Robert: 502469645

Mam nadzieję, że nikogo o kim powinnam tu wspomnieć nie pominęłam. O wykończeniówce następnym razem...:)

10.Aaa... i ktoś, kto przydaje się na początku i na końcu budowy... specjalista od pielęgnacji i wycinki drzew... zna się na drzewach jak mało kto, a wycina również metodą linową...Pan Robert: 502641431

Freno i adk, mam 2 sprawdzone kontakty do kierowników. Co prawda sama jeszcze nie zaczęłam... Jeden z nich kierownikował u mojej koleżanki a teraz u sąsiadów, drugi u sąsiadki. Ja też "biorę" jednego z nich. Jeżeli chcecie, prześlę na priv

Ja adk (Alicja) chcemy :-) i z góry dziękujemy :-)

A naprawdę tyle pierzesz że musisz mieć aż oddzielne pomieszczenie na to? Moja kuzynka ma oddzielne małe pomieszczenie na pralnię i prasowalnię, jest przedłużeniem łazienki więc jako pralnia się sprawdza - rozbierając się wrzuca brudne ciuchy do pralni, ale jako prasowalnia w ogóle, bo komu by się chciało siedzieć w oddzielnym pomieszczeniu z dala od wszystkich i tv :) i prasować. Więc uważam (ale to tylko moje zdanie) że garderoba jak najbardziej ale dla pralki i żelazka to szkoda metrów.

Cześć Dziewczyny!

mieszkam w domu, gdzie kotłownia z pralnią to oddzielne, duże pomieszczenie i non stop jest zajęte - albo sortuję na gromadki prania albo suszę albo są prasowane (no, ale mam trójkę maluchów:rolleyes:), więc u mnie się bardzo sprawdza i w nowobudowanym domu obowiązkowo będzie duża oddzielna pralnia, w której planuję też trzymać świeżą pościel i ręczniki.

Też jestem fanką domów z czterospadowym dachem:) i nasz nowy dom będzie właśnie taki:wiggle:. Ponieważ również wprowadzałam zmiany w projekcie typowym to spytałam projektankę czy na nieużytkowym poddaszu (pod czterospadowym dachem własnie) będzie z kilkanaście metrów powierzchni, żeby wykorzystać je na stryszek. Posprawdzała, policzyła i powiedziała, że można wykorzystać tę powierzchnię, bo jest tam 80 metrów!!!!). Na razie nic tam nie będziemy robić, ale to taki tajny zakamarek;). Piszę o tym, żebyś alp_22 sprawdziła jaki skarb możesz mieć pod dachem:cool:

I jeśli nie tam, to zawsze też możesz rozważyć opcję podniesienia odrobinę ścianki kolankowej nad garażem i tam mieć sporą dodatkową powierzchnię.

No i w kwestii łazienek - świetnym rozwiązaniem jest łazienka "gościnna" na parterze (większość projektów tak ma) i łazienki na piętrze, w których może być radosny rozgardiasz:-). W naszym przypadku mamy trzy łazienki na piętrze: jedna małżeńska, druga córki, trzecia chłopaków. Owszem są to wyższe koszty wykończenia (nie planuję ekscesów, mam założenie: im prościej tym lepiej), ale sądzę, że to mi właśnie ograniczy sprzątanie, bo dzieciaki będą sprzątać swoje - takie mam optymistyczne założenie;) Swoje pokoje już sprzątają, no ok. nadal ze wspomaganiem, ale ich wdrażam:cool:

I fajne jest to, że wejście do garażu jest przez pom. gosp. z sieni:-)

Hej Bami! Duży ten Twój domek:-) Też go oglądaliśmy, ale mamy działkę na dom rozciągnięty w szerokości i z garażem jak najbliżej wjazdu. I stanęło na Słodkim:-) Po wprowadzonych zmianach jest dla nas w sam raz. Tak sądzę. I mam nadzieję, że to potwierdzę, jak skończymy...

Powoli kończymy sso. Do Świąt ma być więźba. 10 maja na dach wchodzi sławny Diablo:) Mam nadzieję, że będzie czadowo. I mają nam wtedy montować okna.

Zapraszam na wizję:-)

Hej Bami! Duży ten Twój domek:-) Też go oglądaliśmy, ale mamy działkę na dom rozciągnięty w szerokości i z garażem jak najbliżej wjazdu. I stanęło na Słodkim:-) Po wprowadzonych zmianach jest dla nas w sam raz. Tak sądzę. I mam nadzieję, że to potwierdzę, jak skończymy...

Powoli kończymy sso. Do Świąt ma być więźba. 10 maja na dach wchodzi sławny Diablo:) Mam nadzieję, że będzie czadowo. I mają nam wtedy montować okna.

Zapraszam na wizję:-)

Ojej, też uważam, że za duży, ale mąż się uparł. Na działkę nie patrzył... Zakochał się i tyle. Jakie wybrałaś okna? A dachówkę? Jestem też ciekawa, ile kosztował Cię SSO i dach - jeżeli to nie tajemnica. Może na priv?

Pozdrawiam i trzymam kciuki. Ja zaczynam w maju, czekam aż wody gruntowe trochę opadną.

• 1 month później...
Cześć Dziewczyny!

mieszkam w domu, gdzie kotłownia z pralnią to oddzielne, duże pomieszczenie i non stop jest zajęte - albo sortuję na gromadki prania albo suszę albo są prasowane (no, ale mam trójkę maluchów:rolleyes:), więc u mnie się bardzo sprawdza i w nowobudowanym domu obowiązkowo będzie duża oddzielna pralnia, w której planuję też trzymać świeżą pościel i ręczniki.

Też jestem fanką domów z czterospadowym dachem:) i nasz nowy dom będzie właśnie taki:wiggle:. Ponieważ również wprowadzałam zmiany w projekcie typowym to spytałam projektankę czy na nieużytkowym poddaszu (pod czterospadowym dachem własnie) będzie z kilkanaście metrów powierzchni, żeby wykorzystać je na stryszek. Posprawdzała, policzyła i powiedziała, że można wykorzystać tę powierzchnię, bo jest tam 80 metrów!!!!). Na razie nic tam nie będziemy robić, ale to taki tajny zakamarek;). Piszę o tym, żebyś alp_22 sprawdziła jaki skarb możesz mieć pod dachem:cool:

I jeśli nie tam, to zawsze też możesz rozważyć opcję podniesienia odrobinę ścianki kolankowej nad garażem i tam mieć sporą dodatkową powierzchnię.

No i w kwestii łazienek - świetnym rozwiązaniem jest łazienka "gościnna" na parterze (większość projektów tak ma) i łazienki na piętrze, w których może być radosny rozgardiasz:-). W naszym przypadku mamy trzy łazienki na piętrze: jedna małżeńska, druga córki, trzecia chłopaków. Owszem są to wyższe koszty wykończenia (nie planuję ekscesów, mam założenie: im prościej tym lepiej), ale sądzę, że to mi właśnie ograniczy sprzątanie, bo dzieciaki będą sprzątać swoje - takie mam optymistyczne założenie;) Swoje pokoje już sprzątają, no ok. nadal ze wspomaganiem, ale ich wdrażam:cool:

I fajne jest to, że wejście do garażu jest przez pom. gosp. z sieni:-)

Dzięki Balbino za wsparcie moralne:) i za pomysł z powierzchnią pod dachem też. Jeszcze nie buduję:(, więc wszelkie pomysły i pomoc bardzo mile widziane:)