Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WARSZAWSKA grupa BABSKA

adk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki rasia że chociaż Ty tu zaglądasz :-)

Nie mam własnego wątku, bo nowe posty pojawiałyby się tam raz na kilka tygodni... no i pies z kulawą nogą by tam nie zaglądał! Doby mi po prostu brakuje... Chociaż może warto by było, bo na razie, odpukać, przy naszym przedsięwzięciu budowlanym to tylko kupa śmiechu była - a to za sprawą galerii postaci, które w tym uczestniczą: komedia budowlana w odcinkach :-D

To warte opisania!!!:yes: Koniecznie załóż swój wewątek, to nic że zaglądasz od czasu do czasu, ale Twoje i nasze pomysły, podpowiedzi, sugestie, rozwiązania, inspiracje zostaną w jednym miejscu i zawsze Ci będzie łatwiej to ogarnąć:D.

• 2 weeks później...

Po zakonczeniu przygody z budowaniem moge polecic 2 ekipy - tynki wewnetrzne cem-wapienne - p. Majchrzak znany chyba tutaj dosc mocno - telefonu nie mam pod reka ale na forum w wielu watkach. Wszyscy fachowcy po drodze zachwycali sie jego tynkami.

Elektryk - Jan Rudnicki, 609 882 322 - klasa fachura - nie umie po prostu kombinowac i partolic!

Ekipa od kompleksowej wykonczeniowki na medal to p. Lukasz Chmiel - dzialajaca w zasadzie w calym Mazowieckim jak trzeba choc i dalej tez. Robia wszystko od ocieplenia poddasza - bardzo dokladnie i elegancko poradzili sobie z 2 warstwami welny, przez karton gipsy, gipsowanie - 3 warstwy rewelacyjnie gladko, po 2 latach nic nie peka. Piekne formy z plyt gk potrafia wyczarowac, glazury, terakoty - perfekt. Swietnie potrafia realizowac nawet skomplikowane plany arch. wnetrz. Sa w stanie zrobic wszystko lacznie z kostka /maja jedna ekipe z ktora od lat wspolpracuja/. Maja swietne ceny na bdb farby flugera, oczywiscie tez maluja wnetrza jak jest taka potrzeba. Co najwazniejsze robia w konkretnym tempie, dokladnie i naprawde mysla przy tym. Ceny srednie, ale przy tej jakosci prac, jak juz zaczeli nie szuklem dalej - po prostu przyjemnie bylo patrzec, rowniez na to jak trzymali porzadek podczas prac. Polecam z czystym sumieniem. Dorobili sie strony ostatnio nawet http://www.lukaszchmiel.pl

Pozdro

s

• 2 weeks później...

Drogie Panie,

jeśli pozwolicie, to chętnie dołączę do Waszej grupy :)

To super, że taka babska grupa wsparcia istnieje szczególnie w tym temacie!

Niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką kawałka ziemi w Lipowie (droga na Lublin, w gminie Wiązowna).

Właśnie poszukuję jakiegoś zaufanego architekta.

Planuję dom "z duszą", biały mały dworek kryty gontem, na pewno nie będzie to nic nowoczesnego. Czy macie jakieś doświadczenia z projektantem, który czułby takie klimaty. Będę wdzięczna za jakieś godne polecenia kontakty :)

Dziękuję z góry za pomoc :)

Małgośka

Witaj Maljur:D. Ta grupa funkcjonowała gdy się budowałyśmy, "my" czyli baby prawie samodzielnie;) budujące, tworzące i rozkręcające tę grupę. Teraz jak widać, to prawie nikt tu nie zagląda:(.

Wejdź sobie TU: http://www.dworekpolski.pl/ ... może coś Cię zainspiruje? Ta firma ma gotowe projekty, może też zrobić projekt indywidualny... z pewnością robią tylko i wyłącznie w interesującym Cię stylu:D.

Pozdrawiam serdecznie i życzę szybkiej realizacji marzeń:lol:.

• 3 weeks później...

Wpisuję i tutaj, komuś początkującemu może się przydać:

Moje doświadczenia z hurtowniami budowlanymi.

Większość materiałów brałam do tej pory w Agrobudzie w Wyszkowie. Posłałam wykaz do wyceny, ceny jakie dostałam były bardzo zachęcające, dopytałam że napewno są to ceny brutto, a nie netto, i że transport jest wliczony w cenę, czyli nic nie dopłacam.

Potem wyszły "kwiatki".

Pierwsze zamówienie - stal, podana cena za kg niezależnie od grubości, już przy zamówieniu okazało się że fi 6 jest droższe i że "tak jest zawsze". Ok, stal dostałam , fakturę dostałam.

Drugie zamówienie - bloczki fundamentowe, oglądałam je na placu , nie można się jakościowo przyczepić. Zamówiłam, nagle okazało się że podana cena to jest cena "do zapłaty" ale bez faktury. Ok, przełknęłam, wzięłam, bo jakościowo były dobre. Dodatkowo zamówiłam paletę cementu i dodatki do zaprawy, na to już dostałam fakturę, ale cenowo wyszło to drożej o jakieś 30 % od tego samego cementu przykładowo w casto.

Trzecie zamówienie - gazobeton. Miał być Solbet, biały gładki, odm. 600, kilkakrotnie się dopytywałam czy cena to brutto z fakturą i czy napewno to Solbet. Dzień przed transportem dostaję telefon czy może to być Śniadowo. Przyznaję że nie znam wszystkich zakładów w Polsce, a wiadomo że producent ma ich co najmniej kilka. Więc się zgodziłam myśląc że Solbet ze Śniadowa. Rano przyjechał transport z gazobetonem Prefbetu ze Śniadowa odm. 550. Oczywiście w tej samej cenie. Zadzwoniłam o co chodzi , usłyszałam stek bzdur, że to lepsze bloczki, tak samo równe, gładkie, mocne, no i cieplejsze od Solbetu. Poinformowałam że nie ocieplam ściany gazobetonem tylko styropianem. Niestety bloczki przyjęłam, bo zależało mi na czasie. Teraz żałuję bo są beznadziejne, nie trzymają wymiarów, kruszą się. Na szczęście wzięłam je tylko na parter.

To oczywiście koniec moich zamówień w Agrobudzie.

Zamówienia u Jędrzejuka w Markach. Również ceny ustalone wcześniej.

Pierwsze zamówienie - deski szalunkowe, bardzo ładne, co z tego skoro cena zupełnie sufitowa i bez faktury. Dodatkowo zamówiłam wkręty do drewna 5 paczek po 500 szt. dostałam 5 paczek po 100 szt. - podobno kierowca się pomylił. Ale dostałam pozostałe paczki.

Drugie zamówienie - piasek do zaprawy, miałam podaną cenę ok. 33 zł /tonę, wzięłam 10 ton, dzwonię i pytam ile mam zapłacić, mało nie padłam 550 zł. Wykłóciłam się na 350zł. Oczywiście bez faktury.

Trzecie zamówienie - piach do zasypywania fundamentu, nie jestem w stanie zweryfikować ile go w rzeczywistości było w tonach, bo kto waży samochody?;) ale ilość ciężarówek się zgadzała, tonaż mniej więcej chyba też. Oczywiście bez faktury.

Matbud w Markach - zamówiłam gazobeton 12 HH, na razie bez zastrzeżeń.

Beton w Budecie w Legionowie - absolutnie bez zastrzeżeń, na czas, z fakturą, bardzo dobra jakość, rozliczenie pracy pompy, absolutna laurka z mojej strony.

Jeszcze słówko o zakupach na 8%, jakie oferują niektóre hurtownie. Przeliczcie sobie ile płacicie netto i ile byście dostali zwrotu z VAT przy 23% w innej hurtowni . Za każdym razem przy 8% vacie się przepłaca, bo hurtownia podnosi wtedy cenę netto a to czysty zysk dla niej. troche to chyba zagmatwałam, ale wystarczy wziąć kalkulatorek i porównać.

• 4 weeks później...
Po zakonczeniu przygody z budowaniem moge polecic 2 ekipy - tynki wewnetrzne cem-wapienne - p. Majchrzak znany chyba tutaj dosc mocno - telefonu nie mam pod reka ale na forum w wielu watkach. Wszyscy fachowcy po drodze zachwycali sie jego tynkami.

Elektryk - Jan Rudnicki, 609 882 322 - klasa fachura - nie umie po prostu kombinowac i partolic!

Ekipa od kompleksowej wykonczeniowki na medal to p. Lukasz Chmiel - dzialajaca w zasadzie w calym Mazowieckim jak trzeba choc i dalej tez. Robia wszystko od ocieplenia poddasza - bardzo dokladnie i elegancko poradzili sobie z 2 warstwami welny, przez karton gipsy, gipsowanie - 3 warstwy rewelacyjnie gladko, po 2 latach nic nie peka. Piekne formy z plyt gk potrafia wyczarowac, glazury, terakoty - perfekt. Swietnie potrafia realizowac nawet skomplikowane plany arch. wnetrz. Sa w stanie zrobic wszystko lacznie z kostka /maja jedna ekipe z ktora od lat wspolpracuja/. Maja swietne ceny na bdb farby flugera, oczywiscie tez maluja wnetrza jak jest taka potrzeba. Co najwazniejsze robia w konkretnym tempie, dokladnie i naprawde mysla przy tym. Ceny srednie, ale przy tej jakosci prac, jak juz zaczeli nie szuklem dalej - po prostu przyjemnie bylo patrzec, rowniez na to jak trzymali porzadek podczas prac. Polecam z czystym sumieniem. Dorobili sie strony ostatnio nawet http://www.lukaszchmiel.pl

Pozdro

s

Niestety ja o Panu Łukaszu mam nie najlepsze zdanie. Nie miałam okazji z nim współpracować i w tym zakresie nie mogę się wypowiedzieć, ale podejście do klienta ma mało profesjonalne. Kilkukrotnie umawiałam się z Panem Łukaszem na spotkanie podczas, którego miał obejrzeć dom a następnie dokonać wyceny. Gdy wreszcie udało się nam ustalić termin Pan Łukasz Chmiel po prostu się nie pojawił, mimo iż rano rozmawiałam z nim i potwierdzałam spotkanie tego samego dnia wieczorem. Starałam się z nim skontaktować telefonicznie- dzwoniłam do niego, nagrałam się na pocztę głosową, ale niestety Pan Łukasz nie raczył do mnie zadzwonić, powiadomić mnie o niemożności dojechania na wcześniej umówione spotkanie.. Dlatego nie polecam Pana Łukasza, gdyż jak dla mnie już na wstępie wykazuje się totalnym brakiem profesjonalizmu.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...