Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WARSZAWSKA grupa BABSKA


adk

Recommended Posts

Członek Honorowy : Kasia M.

 

1. Nefer W-wa ------> Warszawa

2. Rasia- W-wa ----> Gmina Izabelin

3. rrmi

4. Zelijka

5. Edmar70 --->Milanówek

6. Monia77w1- Sulejówek----> Cisie

7. Nitubaga- W-wa -----> budowa Marki

8. Sylvia ------> W- W-wa

9. Betsi 2006 ----> na płd. od Piaseczna

10. Maluszek -----> W-wa

11. Lidszu- W-wa----> Halinów

12. MonikaC- W-wa----> Halinów

13. 78mysz --------> Nadarzyn

14. Kruela- W-wa----> miedzy Radzyminem a Wołominem

15. Kami-lla -----> Pruszków

16. Glowac W-wa -----> Międzylesie

17. Zazdrośnica -----> Piaseczno

18. Dobroszka- W-wa----> Kady k.Milanówka

19. DorciaIQ- budowa -----> W-wa Gołąbki (Ursus)

20. BetaGreta- W-wa -----> Żelechów

21. mpb1971

22. McMagda- W-wa-----> Hornówek

23. Anielica- Piaseczno-----> Lesznowola

24. Pasie- okolice W-wy-----> Opacz

25. Savee ------> W-wa

26. Iwonka27- W-wa -----> ok. Konstancina

27. Magi77 - Stanisławów I

28. Magda i Michał- W-wa ----> Rusiec

29. Asiek i Jacuś - Łajski

30. Ares100- Białołęka----> Marki

31. Gosiek33 ---------------> Piaseczno/Zalesie

32. Ania w Muratorze ---> Młochów

33. Mjeziorska -----> wschód W-wy

34. Zielonooka ----> Warszawa

35. Piątka

36. Viryddi -----> Białołęka

37. Zuz@nka

 

 

 

Przeklejam listę do pierwszego wątku :) Jakby co to będę dopisywac :):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

TARTA CYTRYNOWA

 

 

składniki:

 

 

ciasto( na 2 tarty)

 

 

3/4 torby mąki

1 masło roślinne

2 żółtka

1 całe jajko

mały pojemnik śmietany ( dodawać w miarę zagniatania)

 

Po zagnieceniu na około pół gpdziny do lodówki

 

 

Masa:

 

9 jajek

4 cytryny

375 g. cukru

300 ml. gęstej śmietany

ok. pół kubka mąki

 

 

Tortownicę , albo głęboką formę na tartę natłuścić i obsypać mąką.

Wyjąć ciasto z lodówki , rozwałkować połowę i wyłożyć nim formę.Podpiec ok.!0 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wyjąć , ostudzić.

 

W tym czasie umyć cytryny i zetrzeć z nich na tarcę skórkę na małe wiórki.Potem wycisnąć z nich sok.

W osobnej misce ubić jajka z cukrem.Dodać smietankę i znowu lekko ubić.Dodac skórkę i sok z cytryny i mąkę.Wymieszać.

Wlać masę na podpieczone ciasto.Piec między 45 a godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Wyjąć , ostudzić.Jak wystygnie można oprószyc wierzch cukrem pudrem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś piłam tylko czerwone wytrawne.

Odkąd spróbowałam lodowego - hmmm... przeszłam na białe - to chyba starość, nie ?

Najchętniej półwytrawne.

 

To ja w takim razie też jestem stara :lol:

Zdecydowanie białe. Po czerwonym rozsadza mi wątrobę. :roll:

Starość jak nic. :wink:

 

Ło matko to ja kiedyś tylko białe, a teraz czerwone wolę zdecydownie bardziej ;) ... to znaczy, że się młodsza robię :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cześć kobitki.....

 

Kruelcia ja za skarby świata nie wiem jak można byc anty-słodyczowa .... :o :o :o

 

 

wtałam, zaraz zjaem jakieś śniadanko i ........... zacznę kombinowac maluchom stroje na zabawe choinkową.... Maciej - będzie dynią... A Bartuś - rycerzem of course :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobroszka czytając Twoje przepisy zdałam sobie sprawę, że nigdy nie jadłam prawdziwych trufli.

 

http://images27.fotosik.pl/322/cb85eb3d59da6540.jpg

 

Czy to coś może być tak smaczne? A grzyby to ja uwielbiam (na słodyczach trzymam się planu 8 kilo w pół roku).

 

A co do wina, to jak byłam młoda to popełniam przeważnie wina marki wino, a jak było więcej kasy, albo bardziej wytworna imprezka to mocne piwo. Ech czasami to dobrze, że człowiek już nie jest taki młody.

 

A w sprawie zlewu to mąż odpuścił. Czasami sobie myślę, że ja to jednak wredny babsztyl jestem jak się uprę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cześć kobitki.....

 

Kruelcia ja za skarby świata nie wiem jak można byc anty-słodyczowa .... :o :o :o

 

 

 

Nituś ja mam naturalnej słodyczy pod dostatkiem :lol: :wink: a gdyby ciasto było z kaparkami to mniam ... :lol: ... zaraz, zaraz ...zjadłam kiedyś kawałek kwaśnego pleśniaka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cześć kobitki.....

 

Kruelcia ja za skarby świata nie wiem jak można byc anty-słodyczowa .... :o :o :o

 

 

 

Nituś ja mam naturalnej słodyczy pod dostatkiem :lol: :wink: a gdyby ciasto było z kaparkami to mniam ... :lol: ... zaraz, zaraz ...zjadłam kiedyś kawałek kwaśnego pleśniaka :D

 

 

noooo to ja muszem Ci się zacząć jakoś baczniej przyglądać :p może Ty jakiego obcego masz :lol: :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...