Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

edit-blondi napisał:
kto buduje z porothermu lub podobnego materiału.....

czym u was murarze to przecinali?

Z racji tego, ze połówki drogie a mój majster nie ma przyrządu do cięcia porothermu powiedział, żeby kupić cegłę modularną i z tego zrobi połówki.

Ja z kolei mam od kogoś dużo takich porothermów poubijanych czy pękniętych, które z powodzeniem można by wykorzystać na takie docinki(po równym przycięciu) a nie wydawać kasę na modularną.

Możecie napisać jak to u Was wyglądało lub podpowiedzieć czym się to dobrze przycina?

Witam

Majster poubijane pustaki czy pęknięte "docinał" siekierką lub młotkiem. Nie zawsze się to udaje ale i tak ich jeszcze dużo zostało. Tą metodą udawało się nawet "wyrzeźbić" kawałki o grubości 4 cm. Cegła modularna służy do innych celów - u mnie jako warstwa zewnętrzna stropu i wieńca. Z tego co pamiętam w ścianie w jednym rzędzie nie powinno się dawać różnych pustaków - to oczywiście zdanie majstra. Szlifierką wychodzi to ładniej ale zajmuje dużo więcej czasu.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KKrzysiek napisał:
  edit-blondi napisał:
kto buduje z porothermu lub podobnego materiału.....

czym u was murarze to przecinali?

Z racji tego, ze połówki drogie a mój majster nie ma przyrządu do cięcia porothermu powiedział, żeby kupić cegłę modularną i z tego zrobi połówki.

Ja z kolei mam od kogoś dużo takich porothermów poubijanych czy pękniętych, które z powodzeniem można by wykorzystać na takie docinki(po równym przycięciu) a nie wydawać kasę na modularną.

Możecie napisać jak to u Was wyglądało lub podpowiedzieć czym się to dobrze przycina?

Edytko, nie wiem o jaki przyrząd chodzi. Wiem, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o .... :D

Normalnie biorą tarczę 23-30 cm zakładają na tzw bosza i tną w każej płaszczyźnie. No chyba, że masz jakiś grupy ten pustak. Moje były 25 i 11.5

Jak chcesz to podjedź do mnie i pokażę Ci ścinki jakie zostają. Można uciąć nawet paski po 5 cm i wszystko się da.

No chyba tak zrobię i może wezme kilka sztuk, żeby pokazać majstrowi :lol:

Ja buduję z 30 więc tarcza musi byc chyba większa niż 30cm mam nadzieję, że są takie....

forumowicze podpowiadają również szlifierkę kątową + tarcza diamentowa.

Więc jest juz kilka rozwiązań...

Edi

ja buduję daleko, 2 wsie za Niepołomicami, w Zabierzowie Bocheńskim ale jak na razie codziennie dojeżdżam do pracy i obserwuje Wasze postępy robót :) . Ja też buduję z porothermu, ale jeszcze nie wiem jak mój majster będzie "docinał" kawałki. Edi, a czy przewidujecie jakieś odwodnienie budynku, bo jeśli chodzi o ukształtowanie terenu, to wygląda to tak sobie, z każdej strony siedzicie w dolince.

Odwodnienie to ja chętnie bym zrobiła ale niestety nie ma gdzie tej wody puścićwięc mija się to z celem (pieniądze wyrzucone w błoto). 2 lata temu sprawdzaliśmy poziom wody gruntowej i było około 70cm. Przy kopaniu ław było sucho jak pieprz. Dla świętego spokoju wylałam beton z dodatkiem F2 i podnieśliśmy budynek w górę. Teraz cały budynek jest powyżej poziomu wody gruntowej więc nie ma sensu robić odwodnienia (co najwyżej opaskowe na gł ok 30-40 cm). Jak ekipa zrobi fundamenty to poprostu musimy je wyżej opsypać ziemią. Wtedy ta dolinka już prawie zniknie.

edit-blondi napisał:
Potrzebuję czymś zasypać fundamenty pod chudziakiem. Macie namiary na jakąś okoliczną żwirownię?

Mam taki namiar: 500210607 Jacek Jamróz.

Niesprawdzony niestety - tak że nie wiem czy ma dobre ceny.

On chyba wozi ze żwirowni w Brzegach. Podobno tam dobre kruszywo jest.

A tu masz stronę: http://www.kzek.pl/zaklady.php

to możesz bezpośrednio popytać.

Też niebawem będę miał ten etap budowy. Jak znajdziesz jakiś fajniejszy kontakt daj znać na forum.

A ja znowu wstąpiłem z pytaniem.

Ostatnia kwestię rozwiązałem dzięki Edit-blondi i chyba m.in. temu ma służyć nasze forum :)

Potrzebuje kogoś kto przewiezi mi ok 6 m3 desek , odl ok 25 km w jedną stronę.

kolejny adres składu budowlanego :

Raab Karcher na Rybitwach

tel 12-650-32-13/10

Witam !!!!

Mam ważną informację, byłem dziś w Wieliczce żeby odebrać projekt przyłącza wody i zaskoczenie nie ma już wodociągów na ul. Słowackiego są teraz na bazie ZGK na ulicy Jedynaka 30 w paterowym budynku,wjazd przez bazę ZGK . Otrzymałem również informację że sytacja tak potrwa może jeszcze miesiąc a potem to nie wiadomo gdzie będą wodociągi (od znajomego usłyszalem że w budynku telekomunikacji na przeciw zakładu gazowego).

A z innej beczki szukam kogoś kto mi wykona projekt przyłącza energetycznego tzn. narysuje dosłowniw jedną kreske o długości 2,5 cm na mapce bo tyle gdzieś będzie, może możecie kogoś polecić. Z góry dzięki :D .

byłem również w składzie budowlanym na Jedynaka 3, mają maxa po 5,9 zł z transportem i rozładunkiem oraz cegłe modulowaną po 4 zł również z transp. i rozł. od ręki . oraz wiele innych rzeczy po przystępnych cenach. Zawitam tam pewnie do nich w krótce to podam jeszcze może inne ceny.

edit-blondi napisał:
Najtaniej tak, ale wcale nie tak łatwo znależć.

Czesc, juz pisalam Ci w "Grupie krakowskiej", ale powtorze rowniez tutaj, tym bardziej, ze prawdopodobnie nasze budowy znajduja sie w niedalekiej odleglosci od siebie i moglabys podjechac i rzucic okiem, czy jakies moje deski Ci odpowiadaja; a wiec, jesli bedziesz nadal potrzebowac desek szalunkowych, to wpadnij do mnie, a nuz cos Ci sie przyda. Wprawdzie nie wiem dokladnie, co i ile, ale ja wlasnie rozszalowalam garaz, a poza tym u mnie na placu leza rozne deski w roznych ilosciach i z czescia z nich na pewno moglabym sie rozstac bez problemu.

Pozdrawiam, G.

Witam

Właśnie dostałem informację ze starostwa ze mam juz pozwolenie na budowę :D

No ale teraz kolejny problem . Będę potrzebował prąd budowlany . Jeśli ktoś zna jakiegoś solidengo elektryka z okolic Wieliczki to proszę o jakieś namiary .

Wogole to nie wiem czy moge juz podpisywać umowę z zakładem energetycznym czy musze poczekać 14 dni na uprawomocnienie