Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

kto buduje z porothermu lub podobnego materiału.....

czym u was murarze to przecinali?

Z racji tego, ze połówki drogie a mój majster nie ma przyrządu do cięcia porothermu powiedział, żeby kupić cegłę modularną i z tego zrobi połówki.

Ja z kolei mam od kogoś dużo takich porothermów poubijanych czy pękniętych, które z powodzeniem można by wykorzystać na takie docinki(po równym przycięciu) a nie wydawać kasę na modularną.

Możecie napisać jak to u Was wyglądało lub podpowiedzieć czym się to dobrze przycina?

Witam

Majster poubijane pustaki czy pęknięte "docinał" siekierką lub młotkiem. Nie zawsze się to udaje ale i tak ich jeszcze dużo zostało. Tą metodą udawało się nawet "wyrzeźbić" kawałki o grubości 4 cm. Cegła modularna służy do innych celów - u mnie jako warstwa zewnętrzna stropu i wieńca. Z tego co pamiętam w ścianie w jednym rzędzie nie powinno się dawać różnych pustaków - to oczywiście zdanie majstra. Szlifierką wychodzi to ładniej ale zajmuje dużo więcej czasu.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kto buduje z porothermu lub podobnego materiału.....

czym u was murarze to przecinali?

Z racji tego, ze połówki drogie a mój majster nie ma przyrządu do cięcia porothermu powiedział, żeby kupić cegłę modularną i z tego zrobi połówki.

Ja z kolei mam od kogoś dużo takich porothermów poubijanych czy pękniętych, które z powodzeniem można by wykorzystać na takie docinki(po równym przycięciu) a nie wydawać kasę na modularną.

Możecie napisać jak to u Was wyglądało lub podpowiedzieć czym się to dobrze przycina?

Edytko, nie wiem o jaki przyrząd chodzi. Wiem, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o .... :D

Normalnie biorą tarczę 23-30 cm zakładają na tzw bosza i tną w każej płaszczyźnie. No chyba, że masz jakiś grupy ten pustak. Moje były 25 i 11.5

Jak chcesz to podjedź do mnie i pokażę Ci ścinki jakie zostają. Można uciąć nawet paski po 5 cm i wszystko się da.

No chyba tak zrobię i może wezme kilka sztuk, żeby pokazać majstrowi :lol:

Ja buduję z 30 więc tarcza musi byc chyba większa niż 30cm mam nadzieję, że są takie....

forumowicze podpowiadają również szlifierkę kątową + tarcza diamentowa.

Więc jest juz kilka rozwiązań...

Edi

ja buduję daleko, 2 wsie za Niepołomicami, w Zabierzowie Bocheńskim ale jak na razie codziennie dojeżdżam do pracy i obserwuje Wasze postępy robót :) . Ja też buduję z porothermu, ale jeszcze nie wiem jak mój majster będzie "docinał" kawałki. Edi, a czy przewidujecie jakieś odwodnienie budynku, bo jeśli chodzi o ukształtowanie terenu, to wygląda to tak sobie, z każdej strony siedzicie w dolince.

Odwodnienie to ja chętnie bym zrobiła ale niestety nie ma gdzie tej wody puścićwięc mija się to z celem (pieniądze wyrzucone w błoto). 2 lata temu sprawdzaliśmy poziom wody gruntowej i było około 70cm. Przy kopaniu ław było sucho jak pieprz. Dla świętego spokoju wylałam beton z dodatkiem F2 i podnieśliśmy budynek w górę. Teraz cały budynek jest powyżej poziomu wody gruntowej więc nie ma sensu robić odwodnienia (co najwyżej opaskowe na gł ok 30-40 cm). Jak ekipa zrobi fundamenty to poprostu musimy je wyżej opsypać ziemią. Wtedy ta dolinka już prawie zniknie.

Potrzebuję czymś zasypać fundamenty pod chudziakiem. Macie namiary na jakąś okoliczną żwirownię?

Mam taki namiar: 500210607 Jacek Jamróz.

Niesprawdzony niestety - tak że nie wiem czy ma dobre ceny.

On chyba wozi ze żwirowni w Brzegach. Podobno tam dobre kruszywo jest.

A tu masz stronę: http://www.kzek.pl/zaklady.php

to możesz bezpośrednio popytać.

Też niebawem będę miał ten etap budowy. Jak znajdziesz jakiś fajniejszy kontakt daj znać na forum.

A ja znowu wstąpiłem z pytaniem.

Ostatnia kwestię rozwiązałem dzięki Edit-blondi i chyba m.in. temu ma służyć nasze forum :)

Potrzebuje kogoś kto przewiezi mi ok 6 m3 desek , odl ok 25 km w jedną stronę.

kolejny adres składu budowlanego :

Raab Karcher na Rybitwach

tel 12-650-32-13/10

Witam !!!!

Mam ważną informację, byłem dziś w Wieliczce żeby odebrać projekt przyłącza wody i zaskoczenie nie ma już wodociągów na ul. Słowackiego są teraz na bazie ZGK na ulicy Jedynaka 30 w paterowym budynku,wjazd przez bazę ZGK . Otrzymałem również informację że sytacja tak potrwa może jeszcze miesiąc a potem to nie wiadomo gdzie będą wodociągi (od znajomego usłyszalem że w budynku telekomunikacji na przeciw zakładu gazowego).

A z innej beczki szukam kogoś kto mi wykona projekt przyłącza energetycznego tzn. narysuje dosłowniw jedną kreske o długości 2,5 cm na mapce bo tyle gdzieś będzie, może możecie kogoś polecić. Z góry dzięki :D .

byłem również w składzie budowlanym na Jedynaka 3, mają maxa po 5,9 zł z transportem i rozładunkiem oraz cegłe modulowaną po 4 zł również z transp. i rozł. od ręki . oraz wiele innych rzeczy po przystępnych cenach. Zawitam tam pewnie do nich w krótce to podam jeszcze może inne ceny.

Najtaniej tak, ale wcale nie tak łatwo znależć.

Czesc, juz pisalam Ci w "Grupie krakowskiej", ale powtorze rowniez tutaj, tym bardziej, ze prawdopodobnie nasze budowy znajduja sie w niedalekiej odleglosci od siebie i moglabys podjechac i rzucic okiem, czy jakies moje deski Ci odpowiadaja; a wiec, jesli bedziesz nadal potrzebowac desek szalunkowych, to wpadnij do mnie, a nuz cos Ci sie przyda. Wprawdzie nie wiem dokladnie, co i ile, ale ja wlasnie rozszalowalam garaz, a poza tym u mnie na placu leza rozne deski w roznych ilosciach i z czescia z nich na pewno moglabym sie rozstac bez problemu.

Pozdrawiam, G.

Witam

Właśnie dostałem informację ze starostwa ze mam juz pozwolenie na budowę :D

No ale teraz kolejny problem . Będę potrzebował prąd budowlany . Jeśli ktoś zna jakiegoś solidengo elektryka z okolic Wieliczki to proszę o jakieś namiary .

Wogole to nie wiem czy moge juz podpisywać umowę z zakładem energetycznym czy musze poczekać 14 dni na uprawomocnienie