Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

A ja jeszcze raz wracam do tematu POS, gdyż widzę, że może być wspólny z rurami betonowymi - może ktoś ma namiary na producenta szamb betonowych z atestami (podobno gdzieś w Proszowicach jest, ale nie mam żadnego namiaru) ...

a szamba to robi Wcisło z okolic Proszowic

przywozi i montuje w wykopanym wczesniej dołku, podłączyćtrzeba jużsobie samemu, no i daje papier powiedzmy że atest tyle tylko że nikt go nie chce później, ale jest

Transbed. FHUP. S. Wcisło. Sprzedaż betonu i piasku

32-100 (p-ta Proszowice) Piekary, 61

woj. Małopolskie, pow. proszowicki, gm. Proszowice

0605569282

ale lepiej dzwonić tu 693781376

https://forum.murator.pl/topic/280404-grupa-wielicka-powiat-wielicki/page/131/#findComment-8230679

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w Swoszowicach jest zakład betoniarski może tam mają ?

chyba to jest ten

"Anbo" Zakład Betoniarski Bogdan Ślusarczyk

Myślenicka 237

30-698 Kraków

12 654 98 94‎

chyba tam kupowałam kręgi betonowe. Było najtaniej i transport gratis :wink:

https://forum.murator.pl/topic/280404-grupa-wielicka-powiat-wielicki/page/131/#findComment-8230678

Dzwoniłem do tego Anbo...

Też nie mają tanio. Mają tylko średnicę 40 i kawałki 3m.

Cena za mb wychodzi 160 zł. No i do tego transport 100zł.

Szukam dalej. Wypadałoby ustrzelić gdzieś te rury tak do 100zł/mb.

Po edycji:

A Nosek ma takie rury FI=50 L=75 ale niezbrojone.

Cena 75zł netto za szt + transport z HDS około 250zł.

Coś mi się wydaje że taniej niz 150 za mb zbrojonej nie dostanę :(

https://forum.murator.pl/topic/280404-grupa-wielicka-powiat-wielicki/page/131/#findComment-8230676

Witam,

Chciałem dołączyć do grupy. W maju będzie do odebrania pozwolenie na budowę. Ale zacząć chcemy w przyszłym roku, a ten poświęcić na rzetelne przygotowanie projektu.

Budujemy w Myślenicach, a wiem że na forum są tacy uczestnicy.

Pytanie jakie chcę zadać pojawiło sie pewnie na forum już setki razy, ale trudno przez wszystko przebrnąć.

Proszę o namiary na sprawdzone, polecane ekipy budowlane - najchętniej takie, które mogą się zająć całym domem, ale jeżeli macie ekipy polecane i sprawdzone do poszczególnych etapów to również dziękuję za pomoc i namiary.

https://forum.murator.pl/topic/280404-grupa-wielicka-powiat-wielicki/page/131/#findComment-8230673

Witam,

Chciałem dołączyć do grupy. W maju będzie do odebrania pozwolenie na budowę. Ale zacząć chcemy w przyszłym roku, a ten poświęcić na rzetelne przygotowanie projektu.

Budujemy w Myślenicach, a wiem że na forum są tacy uczestnicy.

Pytanie jakie chcę zadać pojawiło sie pewnie na forum już setki razy, ale trudno przez wszystko przebrnąć.

Proszę o namiary na sprawdzone, polecane ekipy budowlane - najchętniej takie, które mogą się zająć całym domem, ale jeżeli macie ekipy polecane i sprawdzone do poszczególnych etapów to również dziękuję za pomoc i namiary.

Z Myślenic była moja druga ekipa. Raczej są dobrzy. Zadzwoń do pana Władka 603582055 albo Mietka 601529102. Zajmują się domem od fundamentów do dachu.

https://forum.murator.pl/topic/280404-grupa-wielicka-powiat-wielicki/page/131/#findComment-8230672

Witam, stal kupujemy u KOWALCZYKA w Sierczy (można rozmawiać o cenach). A jeśli chodzi o beton polecam Cem Bet w Krakowie na Rybitwach (solidnie, terminowo, tanio!!! :D ), rozmawialiśmy też z jakimś przedstawicielem betoniarni z Niepołomic(przyjechał na budowę), również ma dobre ceny, ale niestety nie mam namiarów.
https://forum.murator.pl/topic/280404-grupa-wielicka-powiat-wielicki/page/131/#findComment-8230669

Gość small
Witam, stal kupujemy u KOWALCZYKA w Sierczy (można rozmawiać o cenach). A jeśli chodzi o beton polecam Cem Bet w Krakowie na Rybitwach (solidnie, terminowo, tanio!!! :D ), rozmawialiśmy też z jakimś przedstawicielem betoniarni z Niepołomic(przyjechał na budowę), również ma dobre ceny, ale niestety nie mam namiarów.

zgoda cembet jak najbardziej ok tyle ze oddział z zawiłej bo ten z rybitw kubik to nie kubik

https://forum.murator.pl/topic/280404-grupa-wielicka-powiat-wielicki/page/131/#findComment-8230666

Czy kupowal ktos ostatnio (napewno tak) stal i beton?

Jezeli tak (napewno tak) to gdzie i za ile?

Kto kupil najtaniej wygra nagrode :)

BETON B-20 235zł netto

stal 10,12 1900 brutto

stal 6 2500 brutto

i to wszystko w Myślenicach...;)

https://forum.murator.pl/topic/280404-grupa-wielicka-powiat-wielicki/page/131/#findComment-8230665

Witam

Mam pytanie do osób które już odebrały budynki.

A mianowicie chodzi o postawienie legalnie garażu na działce.

Garaż mozna mieć taki blaszak legalnie na czas budowy, a co później ?

jak to zalegalizować ?

coś tam mi świta, że na zgłoszenie trzeba to robić i nie jako garaż tylko jako pomieszczenie gospodarcze i jest chyba ograniczenie do jakiejś tam poweirzchni.

bawił się ktoś w takie coś ?

znalazłem takie cos w prawie budowlanym:

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

b) płyt do składowania obornika,

c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do 25 m3,

d) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wysokości nie większej niż 4,50 m,

e) suszarni kontenerowych o powierzchni zabudowy do 21 m2;

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

3) indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę;

4) altan i obiektów gospodarczych na działkach w rodzinnych ogrodach działkowych o powierzchni zabudowy do 25 m2 w miastach i do 35 m2 poza granicami miast oraz wysokości do 5 m przy dachach stromych i do 4 m przy dachach płaskich;

5) wiat przystankowych i peronowych;

6) budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 20 m2, służących jako zaplecze do bieżącego utrzymania linii kolejowych, położonych na terenach stanowiących własność Skarbu Państwa i będących we władaniu zarządu kolei;

7) wolno stojących kabin telefonicznych, szaf i słupków telekomunikacyjnych;

8) parkometrów z własnym zasilaniem;

9) boisk szkolnych oraz boisk, kortów tenisowych, bieżni służących do rekreacji;

10) miejsc postojowych dla samochodów osobowych do 10 stanowisk włącznie;

11) zatok parkingowych na drogach wojewódzkich, powiatowych i gminnych;

12) tymczasowych obiektów budowlanych, niepołączonych trwale z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 30 ust. 1, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu;

13) gospodarczych obiektów budowlanych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, przeznaczonych wyłącznie na cele gospodarki leśnej i położonych na gruntach leśnych Skarbu Państwa;

14) obiektów budowlanych piętrzących wodę i upustowych o wysokości piętrzenia poniżej 1 m poza rzekami żeglownymi oraz poza obszarem parków narodowych, rezerwatów przyrody i parków krajobrazowych oraz ich otulin;

15) przydomowych basenów i oczek wodnych o powierzchni do 30 m2;

17) opasek brzegowych oraz innych sztucznych, powierzchniowych lub liniowych umocnień brzegów rzek i potoków górskich oraz brzegu morskiego, brzegu morskich wód wewnętrznych, niestanowiących konstrukcji oporowych;

19) instalacji zbiornikowych na gaz płynny z pojedynczym zbiornikiem o pojemności do 7 m3, przeznaczonych do zasilania instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych;

20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych;

22) obiektów małej architektury;

23) ogrodzeń;

W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia – wnosi sprzeciw, w drodze decyzji.

https://forum.murator.pl/topic/280404-grupa-wielicka-powiat-wielicki/page/131/#findComment-8230664

Czy kupowal ktos ostatnio (napewno tak) stal i beton?

Jezeli tak (napewno tak) to gdzie i za ile?

Kto kupil najtaniej wygra nagrode :)

Beton 220 netto od Stopy (Marszowice koło Gdowa)

stal 1900 zł Sieraków :wink:

Większość materiału kupujemy w Sierakowie ... najtaniej w okolicy mają ... na czs przywożą.

Pozdrawiam wszystkich budujących się.

https://forum.murator.pl/topic/280404-grupa-wielicka-powiat-wielicki/page/131/#findComment-8230662

Mam glupie pytanie - do czego potrzebny Ci legalny garaz - nielegalny jest gorszy?

:)

no znajomy też mi tak mówił :lol: :lol:

chciałbym legalny garaż mieć bo:

- chciałbym zrobić płytkę pod nim i przykręcić garaż do niej

- garaż chciałbym ocieplić styropianem i wytynkować żeby wyglądał jak dom

- kiedyś może ten garaż chciałbym zastąpić murowanym garażem w tym samym miejscu

- od domu do działki mam 7m (4 na garaż + 3 odstęp od granicy)

teraz chciałbym odsunąć się o 2m od domu i garaż ma 3m taki blaszany więc zostaje 2m do granicy i jakby coś kiedyś wkurzył sięsąsiad to mógłby zadzwonić i mnie wkopać i wtedy wszystko wyjdzie, a tak to sąsiad podpisze pisemko że zezwala i kiedyś już z tego się nie wywinie bo byłoby wszystko legalne

acha i jeszcze jedna sprawa czyli garaż standartowy ma 3x5 a ja chcędo tego standartu dorobić jeszcze 3m i powstanie mi 3x8m

https://forum.murator.pl/topic/280404-grupa-wielicka-powiat-wielicki/page/131/#findComment-8230660