wacurek 19.12.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Jeszcze może jedna sprawa: jeżeli ktoś chce się zameldować w nowym domu to nie musi być zakończona budowa. Pani w UG w Wieliczce powiedziała, wystarczy że tam mieszka (rozumiem, że pisze się takie oświadczenie i wystarcza ?), ma nadany numer i prawo do nieruchomości. no fajnie tylko w nieodebranym domu NIE WOLNO MIESZKAĆ!!! za to są spore kary finansowe. Więc ja bym w życiu takiego oświadczenia nie podpisała. Faktem jest, że za mieszkanie w nieodebranym domu grożą kary (podobno do 10 000 zł). Jeżeli obiekt jest użytkowany bez formalnego zakończenia budowy, to nadzór budowlany może nałożyć karę w formie postanowienia (wynika to wprost z art. 57 ust 7 Prawa budowlanego). Na postanowienie, będzie służyło zażalenie do organu odwoławczego, który może umorzyć częściowo opłatę lub umorzyć całkowicie lub podtrzymać stanowisko nadzoru. Czyli innymi słowy może zrobić co chce . W praktyce wygląda to jednak tak, że jak nie masz "dobrego" sąsiada , który zawiadomi nadzór, to nic się nie dzieje . Jak mawiają starzy górale: "Jest ryzyko - jest zabawa " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mme33 19.12.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Dzięki ,ale zamieszanie z tym kominiarzem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 19.12.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Czy ma ktoś namiar na dobrego kominkarza?Kogoś sprawdzonego? Moge polecic swojego, zrobił dobrze , zgodnie z umowa i chyba nie za drogo. Pisalem o nim chyba na 35 albo 36 stronie , Ogólnie polecam, ewentualnie moge pokazać efekt jego pracy . a co u Was on robił ? oczywiście prosimy o efekty jego pracy w formie zdjęć najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wacurek 19.12.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Czy ma ktoś namiar na dobrego kominkarza?Kogoś sprawdzonego? Moge polecic swojego, zrobił dobrze , zgodnie z umowa i chyba nie za drogo. Pisalem o nim chyba na 35 albo 36 stronie , Ogólnie polecam, ewentualnie moge pokazać efekt jego pracy . a co u Was on robił ? oczywiście prosimy o efekty jego pracy w formie zdjęć najlepiej Robił obudowę, a później ją montował. Wczesniej dorabiał nam rurę doprowadzającą powietrze do wkładu ( jest coś takiego potrzebne, jak będzie rekuperator). Postaram się jutro, albo pojutrze wrzucić jakieś zdjęcia. Oczywiście wygląd jeszcze nie jest ostateczny, bo trzeba czopuch, belkę no i salon wymalować (a dobranie kolorów itp. leży w gestii mojej dekoratorki-inwestorki czytaj żony ). Najważniejsze, że po całym domu rozchodzi się już ciepełko , Rozprowadzenia nam co prawda nie robił, bo to robiłem sobie sam, ale coś tam podpowiedział , i chyba całkiem sensownie . I jeszcze jedno (żeby była jasność), wydaje mi się, że ten kominkarz zagląda tu na to forum i nawet czasem coś pisze, więc napiszę co na minus u niego zauważyłem, że bardzo ciężko się z nim negocjuje (jeżeli chodzi o kasę), mi nie udało się urwać ani złotówki z tego co powiedział , a zwsze cieszy jak człowiek coś utarguje . Może to przeczyta i się zastanowi na przyszłość . Pozdrawiam mme33. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wacurek 19.12.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Mam jeszcze pytanie, do tych co robili ostatnio mapkę - Inwentaryzację geodezyjną powykonawczą : jak długo to trwało i czy kwota 400 zł to dobra cena ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 19.12.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Mam jeszcze pytanie, do tych co robili ostatnio mapkę - Inwentaryzację geodezyjną powykonawczą : jak długo to trwało i czy kwota 400 zł to dobra cena ??? bardzo to dobra cena ja miałem ofertę za 1000zł za 800 zł i za 400zł i tą właśnie ofertę wybrałem - czas oczekiwania około miesiąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 19.12.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Robił obudowę, a później ją montował. Wczesniej dorabiał nam rurę doprowadzającą powietrze do wkładu ( jest coś takiego potrzebne, jak będzie rekuperator). Postaram się jutro, albo pojutrze wrzucić jakieś zdjęcia. Oczywiście wygląd jeszcze nie jest ostateczny, bo trzeba czopuch, belkę no i salon wymalować (a dobranie kolorów itp. leży w gestii mojej dekoratorki-inwestorki czytaj żony ). Najważniejsze, że po całym domu rozchodzi się już ciepełko , Rozprowadzenia nam co prawda nie robił, bo to robiłem sobie sam, ale coś tam podpowiedział , i chyba całkiem sensownie . nie wiem czy dobrze kojarzę, ale kominiarz to mi się kojarzy z czyszczeniem kominów, sprawdzaniem poprawności ich wykonania, ze sprawdzaniem ciągu w kanałach wentylacyjnych, robieniem protokołów do odbiorów itp. a to co napisałeś to mi się kojarzy, ale z osoba od kominków i rozprowadzenia ciepła z niego, a czy taką osobę nazywa się kominiarz to sam nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wacurek 19.12.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Robił obudowę, a później ją montował. Wczesniej dorabiał nam rurę doprowadzającą powietrze do wkładu ( jest coś takiego potrzebne, jak będzie rekuperator). Postaram się jutro, albo pojutrze wrzucić jakieś zdjęcia. Oczywiście wygląd jeszcze nie jest ostateczny, bo trzeba czopuch, belkę no i salon wymalować (a dobranie kolorów itp. leży w gestii mojej dekoratorki-inwestorki czytaj żony ). Najważniejsze, że po całym domu rozchodzi się już ciepełko , Rozprowadzenia nam co prawda nie robił, bo to robiłem sobie sam, ale coś tam podpowiedział , i chyba całkiem sensownie . nie wiem czy dobrze kojarzę, ale kominiarz to mi się kojarzy z czyszczeniem kominów, sprawdzaniem poprawności ich wykonania, ze sprawdzaniem ciągu w kanałach wentylacyjnych, robieniem protokołów do odbiorów itp. a to co napisałeś to mi się kojarzy, ale z osoba od kominków i rozprowadzenia ciepła z niego, a czy taką osobę nazywa się kominiarz to sam nie wiem Dobrze kojarzysz jeżeli chodizi o kominiarza ale mme33 pytał o K O M I N K A RZ A a nie o komin iarza - czyli jak dobrze rozumiem gościa co rorobi kominki , już OGC pisał/ała cytuje: mme33 chce kominkarza a ty mu chcesz polecić kominiarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wacurek 19.12.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 A jeżeli chodzi o kominiarza, to opinie wypisał mi ten sam co Tobie, spoko gość. Choć dostałem lepsze namiary od Marepel , tylko że było już za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 19.12.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Dobrze kojarzysz jeżeli chodizi o kominiarza ale mme33 pytał o K O M I N K A RZ A a nie o kominiarza - czyli jak dobrze rozumiem gościa co robi kominki , już OGC pisał/ała cytuje: mme33 chce kominkarza a ty mu chcesz polecić kominiarza ja pierdziele ludzie piszą, a ja poprostu czytac nie umiem sorki za pomyłkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mme33 20.12.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Nie ma sprawy Dzięki za odpowiedzi,już rozwiązałam swój problem.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 20.12.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Znalazłem gdzieś w innym wątku - może wiecie gdzie to kupić i ile kosztuje: "Przyznam, że okna połaciowe kiepsko obrobione. Szkoda, że nie dałeś ramy izolacyjnej (BDX). Kosztuje "parę" złotych ale łatwiej obrobić okna i mniejsza szansa na błędy wykonawców i potem mniej mostków termicznych." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 21.12.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Ja polecam pana Mieczysława Jaśkowca Też polecam MJ i jego brygadę/y. Robił u mnie stan surowy. Zdjęcia w linku w stopce. Do dachu biorą innych ludzi, ale on wszystko pilotuje i bierze na siebie odpowiedzialność (i kasę ) za całą robotę. Z tego co wiem to cały czas mają zlecenia więc mogą być kłopoty z terminami. Dziękuje za podanie kontaktu do Pana MJ. Moje następne pytanie dotyczy kupna materiałów budowlanych (cegły, bloczki, stal itd.) Jaki skład polecacie? Czy teraz jest dobry okres do kupna materiałów (ceny) ? Dzięki za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 21.12.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Znalazłem gdzieś w innym wątku - może wiecie gdzie to kupić i ile kosztuje: "Przyznam, że okna połaciowe kiepsko obrobione. Szkoda, że nie dałeś ramy izolacyjnej (BDX). Kosztuje "parę" złotych ale łatwiej obrobić okna i mniejsza szansa na błędy wykonawców i potem mniej mostków termicznych." Dołaczam się do pytania - ale chciałbym wiedzieć co to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 22.12.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Znalazłem gdzieś w innym wątku - może wiecie gdzie to kupić i ile kosztuje: "Przyznam, że okna połaciowe kiepsko obrobione. Szkoda, że nie dałeś ramy izolacyjnej (BDX). Kosztuje "parę" złotych ale łatwiej obrobić okna i mniejsza szansa na błędy wykonawców i potem mniej mostków termicznych." Dołaczam się do pytania - ale chciałbym wiedzieć co to takiego? popatrzcie tutaj http://www.velux.pl/Produkty/Kolnierze_i_izolacja/H0422.htm http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/031a93cd-7249-4dce-9957-6975bcf45251_bdx_238x176.jpg Zestaw instalacyjny zawiera: - Ramę izolacyjną BDX z polipropylenu i spienionego polietylenu - Wokółokienną izolację przeciwwilgociową BFX z paroprzepuszczalnej folii polipropylenowej - Rynienkę odwadniającą - Kątowniki narożne Zastosowanie do dachów z izolacją na krokwiach do dachów deskowanych do dachów z izolacją pomiędzy krokwiami, z naciągniętą folią pod łatami Przeznaczony do okien: GGL, GZL, GGU, GHL, GPL, GPU, GTL, GIL, GIV i GIU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marepel 22.12.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 a skąd wziąć to świadectwo energetyczne?! Aby odebrać dom w Wieliczce trzeba mieć 1 Inwentaryzacja podwykonawcza od geodety 2 Oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu budowy i uporządkowaniu placu budowy 3 Odbiór prądu, gazu, wody i kominiarski, szczelność szamba jak ktoś ma 4 dziennik budowy I TYLE Dokładnie trzeba miec: 1. dziennik budowy 2. kserokopie pozwolenia na budowę 3. inwentaryzacje geodezyjną powykonawczą zatwierdzoną przez ZUDP 4. oświadczenie kierownika budowy w zakresie określonym w art 57 ust 1 pkt2 PB. ( kopia uprawnień i wypis z izby) 5. Oswiadczenie kierownika o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych 6. kopie aktualnych protokołów badań i sprawdzeń ( instalacja gazowa - ważna 1 rok - uwaga kopia uprawnień osoby sprawdzającej, wewnętrznej instalacji elektrycznej - 5 lat - kopia uprawnień osoby sprawdzającej, izba i uprawnienia SEP, przewody kominowe -1 rok, protokół szczelności szamba - 1 rok) 7 . Z gazowni - protokół odbioru przyłącza, Z energetyki - protokół odbioru przyłącza, z Wodociągów - protokół odbioru przyłacza wody ewentualnie odbioru przyłacza kanalizacji 8. kopie rysunków z naniesionymi zmianami 9. pismo z gminy o rezerwacji numeru domu. ( według mnie wymóg bezprawny, ale chcą wiec sie nie kłoce.) 10 po nowym roku - kopie świadectwa charakterystyki energetycznej budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 22.12.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 a skąd wziąć to świadectwo energetyczne?! chyba nadzór powienien wiedzieć kto to ma wykonać ja bym się spieszył i jak się da to złożyć nawet w ostatni możliwy dzień ale jeszcze w tym roku i bez tego świadectwa energetycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 22.12.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 oczywiscie trzeba znależć osobe z uprawnieniami do wykonywania takich świadectw. Od stycznia takie uprawnienia bedą mieli z urzędu wszyscy, którzy maja uprawnienia budowlane tylko na nieszczęście jeśli nie przejdą kursu to niestety nie będą mieli pojecia jak takie świadectwa sporządzić. Tak na marginesie, to swiadectwo to tylko nic nie warty papier, z którego nic nie bedzie wynikać a za który trzeba bedzie zapłacić. A to wszystko dzieki naszym posłom-osłom. Szara polska rzeczywistość, wyszło jak zwykle czyli do du..py Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 22.12.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Teściu mi podrzucił jakąś płytkę CD z czymś do wyliczania tego świadectwa energetycznego. Podobno w tym okresie przejściowym każdy z jakimś tam określonym wykształceniem może sobie to zrobić a potem zalegalizować za parę stówek Przyznam się, że nie patrzyłem jeszcze na tą płytkę i być może są to jakieś wyssane z palca plotki. Ale z drugiej strony teść to przywlókł z jakiegoś spotkania budowlańców .... może jest w tym trochę prawdy. Jak złapię jakąś chwilę czasu to spróbuję poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 22.12.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Teściu mi podrzucił jakąś płytkę CD z czymś do wyliczania tego świadectwa energetycznego. Podobno w tym okresie przejściowym każdy z jakimś tam określonym wykształceniem może sobie to zrobić a potem zalegalizować za parę stówek Przyznam się, że nie patrzyłem jeszcze na tą płytkę i być może są to jakieś wyssane z palca plotki. Ale z drugiej strony teść to przywlókł z jakiegoś spotkania budowlańców .... może jest w tym trochę prawdy. Jak złapię jakąś chwilę czasu to spróbuję poczytać. Płyta jest dołączona do styczniowego Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts