Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

ja mam w planach oczyszczalnie. Została wrysowana w ramach adaptacji projektu. Jak dostawałam pozwolenie to wystarczyło zgłosić tylko zamiar wykonanai(ale to było 2 lata temu). Teraz podobno przepisy odnośnie oczyszczalni sie troche pozmieniałay i nie pytałam jeszcze jak to wygląda.W poniedziałek jadę do faceta, który kilka lat robił oczyszczalnie i ma mi doradzić co i jak.

Ale na 99%(jeśli urzędasy nie przeszkodzą) robie oczyszczalnię.

Z szambem jest o tyle kłopot, że jest droższe w użytkowaniu no i jak będą robić kanalizację to trzeba sie podłączyć a wtedy koszty użytkowania są jeszcze większe.

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To pochwal się, gdzie mają tygodniowe terminy, ja dziś dzwoniłem do betoniarni poleconej przez zaprzyjaźnionego majstra i na 11 czerwca nie chcieli przyjąć terminu :( . Na obdzwanianie reszty w ich godzinach pracy już nie miałem czasu, ale jutro walcze dalej :) .

Wczoraj czyli w czwartek betoniarnia BETOMIX z Dobczyc (tel. 2711380) dawała terminy na przyszły tydzień. Fakt że jak dzwoniłem rano to termin był na wtorek a a jak zadzwoniłem popołudniu to już na koniec tygodnia.

Myślę, że dużo zależy też od tego ile potrzebujesz tego betonu.

Ja akurat teraz na "pierdoły" chce około 5 kubików B20 z pompą i nikomu się nie opłaca :x Pewnie jakby chciał ze 30 m3 to termin by się znalazł.

Poza tym co druga betoniarnia do której dzwoniłem narzekała na brak cementu. Kruszywo podobno mają. Ale czasy nam się trafiły ...

Witam!

Tez zastanawialiśmy nad przydomową oczyszczalnią, ale facet który załatwia PnB w Wieliczce, odradził bo długo trwają uzgodnienia. Nam oczywiscie sie spieszyło wiec zrezygnowaliśmy.

W Wieliczce zajmuje sie tym P. Szostak, urzęduje na ul. Limanowskiego 11 Powiatowy Inspektorat Budowlany.

Pozdr :D

Witam!

Tez zastanawialiśmy nad przydomową oczyszczalnią, ale facet który załatwia PnB w Wieliczce, odradził bo długo trwają uzgodnienia. Nam oczywiscie sie spieszyło wiec zrezygnowaliśmy.

W Wieliczce zajmuje sie tym P. Szostak, urzęduje na ul. Limanowskiego 11 Powiatowy Inspektorat Budowlany.

Pozdr :D

Witam

Czyli co aga_k narazie robicie samo pozwolenie na budowe domu i bez oczyszczalni ani szamba ??

Samo PnB bez oczyszczalni, ale z szambem na wszelki wypadek - bo dla nas to rozwiązanie było szybsze. Wprawdzie najdroższe było uzgodnienie w ZUDP szamba bo płaci sie od jego pojemności, ale istotny był czas.

21 maja złożyliśmy o PnB a na 1 sierpnia umówieni są budowlańcy. W razie jakiś poprawek w projekcie te 65 dni może się przeciągnąć, a jeszcze 2 tyg. na uprawomocnienie, i 7 dni w nadzorze budowlanym, SIEDZIMY JAK NA SZPILKACH.

Pamiętaj ze jeśli złożysz PnB z szambem to musisz mieć załączony projekt adaptowany przez twojego arch. Projekty szamba ogólnie dostępne w internecie

POZDRAWIAM.

Szukam gotowca :)

Nie mam za dużo czasu na bieganie po składach ...

Może ktoś niedawno kupował "osprzęt" na wykończenie fundamentów i podzieli się wynikami analizy rynku (gdzie tanio i dobrze)?

Chyba muszę zakupić takie dziwne rzeczy jak:

styrodur, siatka, klej, dysperbit, folia kubełkowa.

Może o czymś zapomniałem ?

Kurcze i to wszystko idzie dopiero pod ziemię a tysiące lecą :cry:

Aha

Szukam kontaktu do kogoś z ciężarówką w celu wywiezienia śmieci.

Niestety kupiłem działkę na której okoliczni mieszkańcy zrobili sobie miniwysypisko.

Witam Szanownych Forumowiczów !

Też rozglądam sie za materiałami do fundamentów.

Dodatkowo szukam szalunków, ponieważ chciałbym wylać ściany piwnicy na 2,3m. Może ktoś wie, gdzie można je "dobrze" pożyczyć ? (tj. tanio i skutecznie)

Pozdrowionka

Witam

mam pytanie odnośnie kanalizacji

u mnie nie ma jej i muszę albo i nie muszę wybierać pomiędzy oczyszczalnią ścieków przydomową a szambem.

co Wy wybraliście ??

no i adaptacja Pan proponuje żeby zrobić za jednym razem adaptację domu z szambem czy też oczyszczalnią zależy co wybiorę a może nie robić nic z tą kanalizacją tylko kiedyśw przyszłości to rozwiązać. ??

pomóżcie bo nie wiem co robić

pozdrawiam

Łukasz

Witaj,

Kumpel ma przydomową oczyszczalnię. W ogrodzie wystają mu 2 słupeczki z napowietrzaniem. Drenażem wodę rozprowadza po ogrodzie. Zeszłego lata było sucho - a u niego wzdłuż tych rur od rozprowadzenia z oczyszczalni piękna zieleń. I to wszystko na płaskim terenie w Mogile w Krakowie (czyli bez cudów, jeżeli chodzi o odprowadzenie wody). Kumpel jest zadowolony.

BETON

gdyby w Krak-Becie nie mieli terminów, to próbujcie w :

Auto - Bet 12/656 37 91

Cembet 12/0 653 27 77

Ja bralam beto ze wszystkich trzech betoniarni i jestem zadowolona.

Czy polecacie jakieś tartaki w pobliżu Wieliczki? Poszukuję detalicznej ilości desek heblowanych (około kubika). Dzięki

wszelkie deski a także uslugi suszenia, strugania itp.itd są na Rybitwach - jak się jedzie w kierunku Tandety, po lewej stronie, ale zabijcie mnie, adresu nie znam, ale za to mam telefony 12/653 10 80 lub 12/653 25 07 w obu przypadkach wew. 104

Czy ktoś z Was ma może zamontowany GWC z rekuperatorem lub bez?

Zastanawiam sie nad takim rozwiązaniem a pewne wypuusty pod to trzeba chyba zrobić już na etapie fundamentów.

Jeśli ktoś ma proszę o opinie.

Witam wszystkich na tym forum.

Na razie robię papierologię

Edit-blondi chętnie nawiążę kontakt w sprawie GWC

pozdrawiam

DiM

Ja jeszcze nie mam, ale projekt już jest, wykonawca wybrany, i wlasnie zastanawiam się jakie rurki włożyć w ziemie. Rehau nie wchodzi oczywiście w rachubę :( . Ja przy zalewaniu fundamentów wstawię najbliższe fi > 200, a w trakcie wylewania stropów styropian w miejsca gdzie mają przechodzić rurki rozprowadzające, nie trzeba potem ciąć zbrojeń ani wiercić dziur :), robota pójdzie miło szybko i przyjemnie :).

GWC mam zamiar poza wykopaniem dziury zrobić własnoręcznie - czy to się uda zobaczymy 8).

Co do betonu to przedstawiciel Krakbetu powiedział aby kontaktować się na 4 dni przed laniem, więc chyba nie maja problemów z cementem, no chyba że dowiem się na bieżąco że nici z tego, a wtedy :evil:

Czy ktoś z Was ma może zamontowany GWC z rekuperatorem lub bez?

Zastanawiam sie nad takim rozwiązaniem a pewne wypuusty pod to trzeba chyba zrobić już na etapie fundamentów.

Jeśli ktoś ma proszę o opinie.

Witam wszystkich na tym forum.

Na razie robię papierologię

Edit-blondi chętnie nawiążę kontakt w sprawie GWC

pozdrawiam

DiM

Ja jeszcze nie mam, ale projekt już jest, wykonawca wybrany, i wlasnie zastanawiam się jakie rurki włożyć w ziemie. Rehau nie wchodzi oczywiście w rachubę :( . Ja przy zalewaniu fundamentów wstawię najbliższe fi > 200, a w trakcie wylewania stropów styropian w miejsca gdzie mają przechodzić rurki rozprowadzające, nie trzeba potem ciąć zbrojeń ani wiercić dziur :), robota pójdzie miło szybko i przyjemnie :).

GWC mam zamiar poza wykopaniem dziury zrobić własnoręcznie - czy to się uda zobaczymy 8).

Co do betonu to przedstawiciel Krakbetu powiedział aby kontaktować się na 4 dni przed laniem, więc chyba nie maja problemów z cementem, no chyba że dowiem się na bieżąco że nici z tego, a wtedy :evil:

Witam

Ja też myslę robić większość we własnym zakresie. Obejrzałam już kilka schematów na internecie i mniej więcej wiem jak to ma wyglądać w ziemi. A powiedz mi jak i czym rozprowadza sie to w domu? Bo z tego co doczytałam to chyba wogóle nie robi sie wtedy kominów wentylacyjnych? Możesz napisać coś więcej na temat twojego projektu i dla jakiego domku?

Edit,

stempli miałam 100szt.- 3m. i 30szt.- 4m. desek nie wiem ile (zaszalowany jest cały strop domu o wymiarach 17x11m. plus wieńce i nadproża)- dokładne ilości będę znać po rozszalowaniu - max do 2 tyg.

Betoniarnię mogę polecić z czystym sumieniem: Dyckerhoff Myślenice (tel.274 01 91). Zamawialiśmy u nich spore ilości betonu w sumie 95m3 - fundamenty monolit i strop monolit w związku z czym potrzebna była sprawna organizacja bo jak wiadomo przy monolicie powinno być zalewane jednym cięgiem. Wywiązali się rewelacyjnie - zawsze idealnie na czas i idealna synchronizacja: gdy jedna grucha kończyła zalewać już podjeżdżała następna. Płaciliśmy 210 PLN netto + pompa 25 PLN czyli w sumie 287 PLN brutto za m3

Aha i do każdej gruchy certyfikat jakościowy

pozdrawiam

m.

Witam

Mariku odezwij się w sprawie tych desek i stempli. Daj znać skąd by były do odebrania i po ile.

pozdrawiam

Edit

Samodzielnie mam zamiar wykonać jedynie GWC, wprowadzić do domu, wyprowadzić na strych i tam za pomocą trójnika podłączyć do już działającego reku.

Sam reku i wszelkie rozprowadzenia będzie robiła firma w której kupuję reku. Przy wentylacji mechanicznej nie potrzeba kominów z wyjątkiem dymowych oczywiście :) . No i jest jeszcze jedna dyskusyjna sparawa, gdyż moi instalatorzy twierdzą, że w pomieszczeniu gospodarczym gdzie będzie kocioł, nawet z zamkniętą komorą spalania musi być wywiew grawitacyjny. Rozporządzenie natomiast mówi że w takim pomieszczeniu musi być wentylacja, nie uściślając czy grawitacyjna, czy mechaniczna - nawiewno-wywiewna, bo o takiej mówimy, tak więc jak wszystko w naszym pięknym lecz nie dokońca poukładanym kraju zależy od widzimisię interpretazyjnego urzędnika. No i oczywiście pozostaje jeszcze kwestia kominka musi to być wkład z możliwością podpięcia powietrza szczelną metodą do komory spalania. Co do wyciągu kuchennego to może być jedynie pochłaniacz zapachów, wszak przy gotowaniu i tak zapewne puścisz reku na szybki bieg, lub wywieny, ale przez ściane, a nie podłączony do reku, gdyż wentylator zakłócał by bilans reku. Jego włączenie nie spowoduje uduszenia się w domu :) z powodu większego wywiewu niż nawiewu, gdyż jest to działanie chwilowe.

Uf ale się opisałem, jeśli poruszyłem kwestie oczywiste to sorki, ale chciałem ująć już kompleksowo :) .

Edit

Samodzielnie mam zamiar wykonać jedynie GWC, wprowadzić do domu, wyprowadzić na strych i tam za pomocą trójnika podłączyć do już działającego reku.

Sam reku i wszelkie rozprowadzenia będzie robiła firma w której kupuję reku. Przy wentylacji mechanicznej nie potrzeba kominów z wyjątkiem dymowych oczywiście :) . No i jest jeszcze jedna dyskusyjna sparawa, gdyż moi instalatorzy twierdzą, że w pomieszczeniu gospodarczym gdzie będzie kocioł, nawet z zamkniętą komorą spalania musi być wywiew grawitacyjny. Rozporządzenie natomiast mówi że w takim pomieszczeniu musi być wentylacja, nie uściślając czy grawitacyjna, czy mechaniczna - nawiewno-wywiewna, bo o takiej mówimy, tak więc jak wszystko w naszym pięknym lecz nie dokońca poukładanym kraju zależy od widzimisię interpretazyjnego urzędnika. No i oczywiście pozostaje jeszcze kwestia kominka musi to być wkład z możliwością podpięcia powietrza szczelną metodą do komory spalania. Co do wyciągu kuchennego to może być jedynie pochłaniacz zapachów, wszak przy gotowaniu i tak zapewne puścisz reku na szybki bieg, lub wywieny, ale przez ściane, a nie podłączony do reku, gdyż wentylator zakłócał by bilans reku. Jego włączenie nie spowoduje uduszenia się w domu :) z powodu większego wywiewu niż nawiewu, gdyż jest to działanie chwilowe.

Uf ale się opisałem, jeśli poruszyłem kwestie oczywiste to sorki, ale chciałem ująć już kompleksowo :) .

dzięki za wyjaśnienia. A czy reku musi być na strychu czy może być np na dole? A możesz zdradzić j ki wyszedł ci koszt rekuperatora + rozprowadzenie po domu (bez GWC)? Jeśli to nie tajemnica oczywiście. :lol:

Cześć Noala,

Nie polecam w ten sposób - albo sztukujesz wtedy z kawałków, albo przy osiadaniu budynku umieszczona na "sztywno" w ławie rura może pęknąć. Polecam kupić 2m PVC 100mm + 2x kolano 45 stopni 100mm + 1,5m prostej PVC 100mm - złóż to w literkę "L" o łagodnym kącie 2x45 i zalej betonem. Potem elegancko "przewleczesz" jednorodną, nieprzerwana rure PE 40 - jak kiedyś pęknie to wymienisz całość, a nie będziesz sztukować do tego co masz w ławie

Witam

u mnie w przyszłym tygodniu zalewją ławy, więc też trzeba wykonać przepust na wodę i kanalizację. Czy możesz podesłać mi zdjęcie tego przyłącza wodnego i kanalizacyjnego jeśli masz? Czy oba te przepusty wykonuje sie w ławie czy dopiero w fundamencie? Czy mam pamietać jeszcze o czymś co należy zrobić na etapie ław, fundamentów i płyty, żeby później było łatwiej? proszę o radę tych, którzy maja to za sobą

pozdrawiam

Kurcze im bliżej budowy tym więcej pytań i wątpliwości.

Majster proponuje układać styrodur na fundamencie tylko około 60cm od góry a nie na całym bo mniejsze koszty. Czy to dobre rozwiązanie czy może nie warto akurat tutaj oszczędzać?

Czym smarowliście funadamenty? Mnie na składzie polecono izolbetA ale teraz pozostaje pytanie czy on nie rozpuszcza styropianu? W projekcie mam polecany dysperbit jako ekologiczny nierozpuszczający styropianu (dysperbit był odradzany na składzie jako kiepski materiał izolacyjny). No i bądź tu mądry...

A i jeszcze jedno. ile płaciliście za godzine pracy koparki? U mnie sciągany był humus i cena 75zł/h. Wydaje mi się sporo, ale przy dzisiejszych anomaliach......może jestem w błędzie.

z góry dziękuję za podpowiedzi.

pozdrawiam

Witam !

Uzyskałem wczoraj zgodę w Zakładzie Energet. na przyłącz.

Słup mam na działce.

Elektryk powiedział mi,

szafka przyłączeniowa na słupie z zabudową i uziemieniem - 1200net

Rozdzielnia Budowlana z uziemieniem - 900net

kabel 4x10 KYK - 40zł/mb , a jeżeli w kopywany w ziemię 75zł/mb

Wszustkie ceny netto. Czy są to dobre ceny ? Trochę się zdziwiłem ile to wszytko kosztuje.

Pozdr.