Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy ktoś z was składał ostatnio papiery do odbioru domu w Wieliczce?

chciałabym wiedzieć czy jeśli chodzi o elektrownię, gazownię i wodociągi to wystarczą te papiery, które były przy podłanczaniu tych mediów, czy może trzeba dymać do w/w instytucji po jakieś kolejne świstki specjalnie do odbioru :wink:

czy ktoś z was składał ostatnio papiery do odbioru domu w Wieliczce?

chciałabym wiedzieć czy jeśli chodzi o elektrownię, gazownię i wodociągi to wystarczą te papiery, które były przy podłanczaniu tych mediów, czy może trzeba dymać do w/w instytucji po jakieś kolejne świstki specjalnie do odbioru :wink:

Wystarczy,Przed złożeniem sprawdz czy masz aktualne badanie szczelności instalacji gazowej (ważne 1 rok),aktualny odbiór kominararski,aktualne uprawnienia kierownika budowy.

Szukam ekipy do wentylacji mechanicznej.

Mozecie kogos polecic?

Podobno dobrze jest zostawic w stropie otwory coby pozniej nie kuc kilku otworow? Robil ktos z Was tak?

i z innej beczki - jak mozna wyszukac cos w tych 46 stronach forum? Mozna je jakos wyswietlic na jednej stronie?

pozdrawiam

Dokładnie tak zrobiłem - mam otwory w stropie zgodnie z projektem, i też jestem na etapie poszukiwania taniego wykonawcy.

Obecnie mam ofertę z rekuperatory, ale szukam kogoś tańszego z okolic Wieliczki (zależy mi, aby wykonawca miał faktycznie doświadczenie).

Pozdrawiam

Błagam, niech mi ktoś poleci kogoś kto szybko, dobrze i tanio zrobi projekt przyłącza gazowego, bo właśnie dzisiaj dzwoniłam do gazowni i się dowiedziałam, że u nich owszem można zrobić projekt za 500 zł netto ale czas oczekiwania wtedy na przyłącz jest do pół roku ....... No a za pól roku to przecież zima będzie i co ja zrobię bez gazu????:))))

Błagam, niech mi ktoś poleci kogoś kto szybko, dobrze i tanio zrobi projekt przyłącza gazowego, bo właśnie dzisiaj dzwoniłam do gazowni i się dowiedziałam, że u nich owszem można zrobić projekt za 500 zł netto ale czas oczekiwania wtedy na przyłącz jest do pół roku ....... No a za pól roku to przecież zima będzie i co ja zrobię bez gazu????:))))

A jak pokaże rzeczywistość to z 6 miesięcy zrobi się 10 i jeszcze panowie w gazowni będą zdziwieni że ktoś coś od nich chce, a przecież tak super się spisali.

ja robilem w pro eko budzie na balickiej - oddalem wlasnie do Zudpu a pozniej idzie do gazowni

Chyba nie jest tak źle z gazownią bo ja podpisałam umowę pod koniec marca z założeniem że gazownia robi projekt i właśnie wczoraj zrobili przyłącz. Czyli dokładnie 2 miesiące od momentu podpisania umowy. (W umowie też mieliśmy określony termin na pół roku)

Chyba nie jest tak źle z gazownią bo ja podpisałam umowę pod koniec marca z założeniem że gazownia robi projekt i właśnie wczoraj zrobili przyłącz. Czyli dokładnie 2 miesiące od momentu podpisania umowy. (W umowie też mieliśmy określony termin na pół roku)

no to rzeczywiscie rewelacja.

jak ja robiłam rok temu to rzeczywiście były dłuższe terminy. i łotry zrobiły kilka dni przed upływem terminu.

A projekt robił mi kierownik wielickiej gazowni Pan Pituła vel Cyganik 605 406 471. Robił wszystko łącznie z uzgodnieniem w ZUDPie. Ale na papierach i tak widziałam pieczątki firmy z Wieliczki na ul.Mierziączka i jak się potem dowiedziałam od koleżanki, która tam parcuje to oni właśnie robią dla niego te projekty. :wink:

Szukam ekipy do wentylacji mechanicznej.

Mozecie kogos polecic?

Podobno dobrze jest zostawic w stropie otwory coby pozniej nie kuc kilku otworow? Robil ktos z Was tak?

Dokładnie tak zrobiłem - mam otwory w stropie zgodnie z projektem, i też jestem na etapie poszukiwania taniego wykonawcy.

Obecnie mam ofertę z rekuperatory, ale szukam kogoś tańszego z okolic Wieliczki (zależy mi, aby wykonawca miał faktycznie doświadczenie).

Pozdrawiam

No własnie..tylko jakie otwory zostawić?????My mamy w projekcie prostokąty 5/10 a jak wybierzemy firmę która ma rury okrągłe np fi 8 to co wtedy??

wydaje nam sie ze rury zależą od producenta i mamy zamiar zostawić okrągłe dziury fi 10. A ty jak zrobiłeś?

Ja mam wogóle wrażenie że zaczynamy nie nadążać za naszą firmą budującą!Ok 6 maja przyjechała koparka kopac pod fundamenty a w poniedziałek będą już strop zalewac....eh...

A ja jak zwykle trafiłem na "paproków" -tak jak w przypadku elektrowni. Tzn wykonawca był wporzo ale w gazowni totalne dno. 10 stycznia minął termin pół roku. Wykonawca zrobił 15 grudnia rurociąg do mojej skrzynki i mieli się tylko wpiąc w magistralę, ale to miała zrobic gazownia. I tak się wpinali...wpinali...wpinali... aż wysłałem pismo w połowie marca. I zajęło im to 4 godzimy. W umowie pewnie też masz że za każdy dzień spóźnienia jest 1% kary, to wychodzi 62%. Ale oczywiście według nich wszytko było OK i uzgadniane na każdym etapie ze mną. Wysyłam juz teraz 4-te pismo a dostaję odpowiedzi jakby pisało to jakieś dziecko.

to rozumiem, że teraz walczysz o wypłacenie tej kary. 62% to sporo. Nie daj się zbyć, wezwij do zapłaty wyliczonej kwoty w konkretnym terminie a jak nie to postrasz sądem i postaw sprawę na ostrzu noża.

Informuj na bieżąco co udało ci sie załatwić. Będzie dla potomności jakby ktoś jeszcze miał kiedyś taki przypadek

:wink:

to rozumiem, że teraz walczysz o wypłacenie tej kary. 62% to sporo. Nie daj się zbyć, wezwij do zapłaty wyliczonej kwoty w konkretnym terminie a jak nie to postrasz sądem i postaw sprawę na ostrzu noża.

Informuj na bieżąco co udało ci sie załatwić. Będzie dla potomności jakby ktoś jeszcze miał kiedyś taki przypadek

To w skrócie ostatnie wypadki:

Jest w umowie, że wszystkie informacje mają być dostarczane listem poleconym.

Do tej pory nie dostałem żadnego dokumkentu że przyłącze jest gotowe. Wysłali tylko fakturę do zapłaty zwykłym listem. Po miesiącu dostałem wezwanie do zapłaty. Tuż przed tym ja wysłałem pismo z pytaniem co się dzieje z przyłączem i żądaniem wyliczenia rabatu (zaproponowałem jakąś ugodę, np 500zł - to by było niecałe 10%). Po wezwaniu do zapłaty zadzwoniłem z pytaniem czego dotyczy wezwanie. Pani stwierdziła że wysłała fakturę listem poleconym, to ja w takim razie proszę pokazać potwierdzenie - oczywiście nie mieli. Kazali się wstrzymać z płatnością i czekać na odpowiedź na moje pismo. Dostałem odpowiedź- coś w ten deseń, że wszystko było ze mną konsultowane przez telefon, i nie miałem pieca to nie podłączali, i podłączyli na moje ponaglenie pisemne 17 marca i jest OK. Zadnego odniesienia do umowy tylko beletrystyka. Jakieś 10 dni temu dostałe w końcu fakturę listem poleconym, i kilka dni temu kolejne wezwanie do zapłaty. Na co ja wysłałem wezwanie do wystawienia korekty faktury i do tej pory nie mam odpowiedzi. Jak na razie to jestem w takim pkt, że to oni muszą wystapić do sądu abym zapłacił a raczej każdy prawnik mówi mi że są na straconej pozycji. A do zapłaty jest 5000zł.

Oczywiście na moje pisma nie odpiwada nikt kompetentny, tylko oczywiście kierownik z Wieliczki, który doprowadziłó do tego że się tak grzebali.

To w skrócie ostatnie wypadki:

Jest w umowie, że wszystkie informacje mają być dostarczane listem poleconym.

Do tej pory nie dostałem żadnego dokumkentu że przyłącze jest gotowe. Wysłali tylko fakturę do zapłaty zwykłym listem. Po miesiącu dostałem wezwanie do zapłaty. Tuż przed tym ja wysłałem pismo z pytaniem co się dzieje z przyłączem i żądaniem wyliczenia rabatu (zaproponowałem jakąś ugodę, np 500zł - to by było niecałe 10%). Po wezwaniu do zapłaty zadzwoniłem z pytaniem czego dotyczy wezwanie. Pani stwierdziła że wysłała fakturę listem poleconym, to ja w takim razie proszę pokazać potwierdzenie - oczywiście nie mieli. Kazali się wstrzymać z płatnością i czekać na odpowiedź na moje pismo. Dostałem odpowiedź- coś w ten deseń, że wszystko było ze mną konsultowane przez telefon, i nie miałem pieca to nie podłączali, i podłączyli na moje ponaglenie pisemne 17 marca i jest OK. Zadnego odniesienia do umowy tylko beletrystyka. Jakieś 10 dni temu dostałe w końcu fakturę listem poleconym, i kilka dni temu kolejne wezwanie do zapłaty. Na co ja wysłałem wezwanie do wystawienia korekty faktury i do tej pory nie mam odpowiedzi. Jak na razie to jestem w takim pkt, że to oni muszą wystapić do sądu abym zapłacił a raczej każdy prawnik mówi mi że są na straconej pozycji. A do zapłaty jest 5000zł.

Oczywiście na moje pisma nie odpiwada nikt kompetentny, tylko oczywiście kierownik z Wieliczki, który doprowadziłó do tego że się tak grzebali.

srarty taty miała babka dupę w kraty. Jak sam napisałeś i gazownia również zmiany wrunków umowy wymagaja formy pisemnej i zgody obu stron.

Gadać i robić wywody to oni sobie mogą. Nie mają nic na piśmie jakobyś prosił ich o odroczenie terminu wykonania umowy, więc mogą cie cmoknąć. Trzymaj się swojego i żadne tam 10% tylko tyle ile sie należy. Bo niby czemu masz im darować? 3000 zł to spory grosz (przynajmniej jak dla mnie) czy oni ci później podaruja jakiś rachunek za gaz :evil:

Weź ty się tam przejdź do kierownika i ustaw go do pionu :lol: i niech na pniu piszą korektę bo są na straconej pozycji. Niech wiedzą, że nie dasz się zrobić w jajo i sprawa nie rozejdzie sie po kościach.

Do kierownika to nie ma po co chodzić, bo to jego te wywody i już już tam byłem ze trzy razy, ale nie ma o czym tam gadać. A ja nie chciałem przesunąć terminu montażu, tylko jak zadzwonili (po moich interwencjach co się tak slimaczy) czy muszą już to podpinać bo jest mokro, snieg itd, to powiedziałem że jak nie chcą to nie muszą bo i tak nie mam pieca kupionego, bo czekam aż zrobią przyłącz. Ale to już było 2 miesiące po terminie. Jak wspomniałem to chciałem się dogadać, bo faktycznie nie zależało mi tak strasznie na tych paru dniach, ale jak po 3 misiącach opóźnienia nie maja nawet dla mnie dokumentów potwierdzających wykonanie tego (inwentaryzacja, protokoły itp) to mnie to wnerwiło. Dodam tylko że moja próba szczelności i kominiarz zrobione 2 miesiące temu. No ale według nich wszytko jest wporzo.

Gość zabawiking
Pilnie potrzebuje namiary na kogos kto jest w stanie dostarczyc pospolke do zasyapania fundamentow - Raciborsko. Potrzebuje 2 auta (20 kubikow) materiał + dowóz. Prosze o info.

Pilnie potrzebuje namiary na kogos kto jest w stanie dostarczyc pospolke do zasyapania fundamentow - Raciborsko. Potrzebuje 2 auta (20 kubikow) materiał + dowóz. Prosze o info.

A nie możesz podjechac do żwirowni i zamówić z dowozem? Np Brzegi, Węgrzce Wlk i td.