Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

Witam

Powiedzcie jakie robiliscie kominy. Ja mam w projekcie systemowe seidel. Orientujecie sie co lepsze i co wychodzi taniej seidel czy tradycyjne ceramiczne. Doradźcie coś. A i podpowiedzcie grzie mozna kupić te kominy seidel w przyzwoitych cenach.

Nie bardzo się znam na rodzajach kominów - wiem że są Schiedel, Leier i IBF. Tego co Ty masz nie znam. Ja wybrałem te pierwsze. Systemowe się szybko buduje i trudno zepsuć. Zajmują mniej miejsca i teoretycznie mniej płaci się murarzom ze względu na czas. Kupić można np w Atticu, albo w Budmurze.

Tylko ni licz na to, ze dostaniesz od ręki. Być może zwykłe Rondo będzie na stania, ale ja czekałem 1,5 miesiąca na swoje - bo wziąłem dwuciągowe Rondo Plus.

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Krzysiu chodziło mi o te same(tylko nie wiedziałam jak to sie pisze) Z tego co pamietam to ja w projekcie chyba też mam rondo plus. No i widzę, że już muszę załatwiać jeśli to tyle trwa.

dzięki

a co sądzicie o tych kominach, znalazłem niedawno tą firmę i widzę że ceny mają dość dobre

http://www.kominy.cjblok.com.pl/pl/8/2/oferta.html

pozdrawiam

Łukasz

Witam Inwestórów z Wieliczki i okolicy

Moze ktoś sie orientuje ile orientacyjnie kosztowało by wykorytowanie drogi długosć około 80 metrów , szerokość 3 metry głębokość korytowania 20 centymetrów.

Witam.

U mnie na działce co prawda korytowali na 40 cm i 4m szeroką drogę ok 70 m dł , zajęło im to ok 9 h. Jeśli mogę coś zasugerować, to wykorytuj sobie głębiej, bo w przyszłości będziesz może chciał położyć kostkę a 20 cm to dużo za mało.

Uważaj, aby nie wywiezli Ci ziemi, jedna wywrotka ok. 300 zł, jednego dnia byłam cały czas na działce, drugiego już nie i ... kilka domów dalej zobaczyłam jak facet sobie plantuje teren na około domu moja ziemia, ale nikogo za rękę nie złapałam.

My wzięliśmy firmę do wszystkiego i liczą nam od metra bieżącego drogi 100 zł robota+materiał(gruz, kamień na wierzch).

Pozdrawiam Aga

Czy ktoś z Was zlecał komuś skszenie trawy na własnym podwórku ? :)

Mam działkę 15 arową i cała jest zarośnięta trawami na wysokośc pasa. Potrzebuje dośc szybko pozbyć się tej pięknej zieleni. Jak myślicie ile może to kosztować , znacie może kogos w okolicy kto to zrobi ?

pozdrawiam

zycze Wam udanego weekendu ( ja jutro pracuje :( )

Czy ktoś z Was zlecał komuś skszenie trawy na własnym podwórku ? :)

Mam działkę 15 arową i cała jest zarośnięta trawami na wysokośc pasa. Potrzebuje dośc szybko pozbyć się tej pięknej zieleni. Jak myślicie ile może to kosztować , znacie może kogos w okolicy kto to zrobi ?

pozdrawiam

zycze Wam udanego weekendu ( ja jutro pracuje :( )

Ja kosiłam przed budową 14a. Przyjechał facet ciągnikiem i skosił. kosztowało to 30zł. Kosił to znajomy mojego tatay. mieszka w Sułkowie. Jeśli to do ciebie niedaleko to mogę poprosić go o jakis namiar na tego gościa.

Witam

U mnie nareszcie robota ruszyła :p

Wczoraj zalaliśmy ławy po niedzieli nastepne etapy.

Edit, a gdzie wy budujecie? codziennie przejeżdżam obok nowej budowy, gdzie wczoraj lali ławy, może to Twoje :) .

Witam

Buduje w Sułkowie na trasie Wieliczka-Niepołomice. 100m poniżej składu budowlanego Wronbud (po prawej)

Jak dojdę do tego jak tu się wkleja zdjęcia to zamieszczę kilka fotek.

:lol:

edit-blondi napisał:

Ja kosiłam przed budową 14a. Przyjechał facet ciągnikiem i skosił. kosztowało to 30zł. Kosił to znajomy mojego tatay. mieszka w Sułkowie. Jeśli to do ciebie niedaleko to mogę poprosić go o jakis namiar na tego gościa.

działka jest w Przebieczanach niedaleko A4 , jeżeli mogłabyś załatwic namiar na tego faceta będe bardzo wdzięczny :)

pozdr

Witam

U mnie nareszcie robota ruszyła :p

Wczoraj zalaliśmy ławy po niedzieli nastepne etapy.

Edit, a gdzie wy budujecie? codziennie przejeżdżam obok nowej budowy, gdzie wczoraj lali ławy, może to Twoje :) .

Witam

Buduje w Sułkowie na trasie Wieliczka-Niepołomice. 100m poniżej składu budowlanego Wronbud (po prawej)

Jak dojdę do tego jak tu się wkleja zdjęcia to zamieszczę kilka fotek.

:lol:

Tak właśnie myslałem :) widziałem nawet wczoraj wracając z pracy jak stała gruszka z betonem :) .

Witamy !!!

Udało się, dzisiaj dotaliśmy wiadomość że mamy decyzję o pozwoleniu na budowę. Jeszcze tylko dwa tygodnie na uprawomocnienie i trza będzie ruszyć z kopyta. Chociaż jeszcze troche zostanie do załatwienia (prąd, gaz itp.) ale najważniejsze że coś się ruszyło. Nawet nie czekaliśmy tak długo bo tylko 30 dni a straszyli że będzie gorzej.

Pozdrawiamy kasia, jacek i ola.

No i trza bedzie jakiś dzienniczek budowy już powoli tworzyć.

a u mnie jutro wiecha :D

W sumie fajnie tyle, że tempo prac osłabło więc trochę mi spieszno do ułożenia dachówki. Ale więźba jest, zostało tylko połowa ścian działowych na poddaszu i parę drobnych poprawek.

Jeżdże na działkę czasem przez przejazdy kolejowe i Czarnochowice. Rano jest tam specyficzny widok. Tak wyobrażam sobie właśnie senne koszmary ludzi, którym się śni, że na ich działkach w planie jest stanowisko archeologiczne: :evil: Tabuny młodzieży z taczkami i miotłami szukającej kawałków garnków z epoki brązu lub neolitu. Bez końca, bez umiaru i wszystko na koszt inwestora.

Jak każdy kocham sztukę, ale najgorszemu wrogowi bym nie życzył :cry:

Witam

Dziekuje za informacje w sprawie utwardzenia drogi

Korytuję drogę ne głębokosc 20 centymetrów dlatego ze to tak naprawdę droga gminna ( własciciel działek przekazał kiedyś gminie).

Napisałem na początku roku odpowiednie pisemko.. Na razie gmina robi mi zjazd z tej drogi gminnej na powiatową na utwardzenie ponoć nie ma pieniędzy a z budową chcę ruszyć jak najszybciej więc zmuszony jestem wykonać to we własnym zakresie w ten sposób zeby udało się dojechać z materiałami na działkę a nie odwalć za gminę całej roboty.

Dali mi takie warunki na utwardzenie więc tak zrobię .

Witam

Dziekuje za informacje w sprawie utwardzenia drogi

Korytuję drogę ne głębokosc 20 centymetrów dlatego ze to tak naprawdę droga gminna ( własciciel działek przekazał kiedyś gminie).

Napisałem na początku roku odpowiednie pisemko.. Na razie gmina robi mi zjazd z tej drogi gminnej na powiatową na utwardzenie ponoć nie ma pieniędzy a z budową chcę ruszyć jak najszybciej więc zmuszony jestem wykonać to we własnym zakresie w ten sposób zeby udało się dojechać z materiałami na działkę a nie odwalć za gminę całej roboty.

Dali mi takie warunki na utwardzenie więc tak zrobię .

Masz racje, gminie wyswiadczac przysługę niby dlaczego?!

Pozdrawiiam

edit-blondi napisał:

działka jest w Przebieczanach niedaleko A4 , jeżeli mogłabyś załatwic namiar na tego faceta będe bardzo wdzięczny :)

pozdr

poszło na priv :wink:

Edit-blondi

Odstraszaliście dziś komary poprzez zadymianie?

No tak jakby. Przed budową skośiliśmy trawę (a raczej ogromne badyle, które tam urosły) no i coś z tym trzeba było zrobić bo nie dało sie chodzić po działce. Więc najprościej było zrobić kontrolowane palenie.....

Zasuwaliśmy do 22:00 a nasz mały inwestor razem z nami. Pracował ciężko, ale jednak najbardziej podobała mu się jazda na pupie z 10m kupy ziemi, którą mi usupali na działce.

Przemi a ty gdzie budujesz?

Jak podłączą mi wodę na działkę to zapraszam na kawę :D

P.S. żaden mnie nie ukąsił..... :wink:

kto buduje z porothermu lub podobnego materiału.....

czym u was murarze to przecinali?

Z racji tego, ze połówki drogie a mój majster nie ma przyrządu do cięcia porothermu powiedział, żeby kupić cegłę modularną i z tego zrobi połówki.

Ja z kolei mam od kogoś dużo takich porothermów poubijanych czy pękniętych, które z powodzeniem można by wykorzystać na takie docinki(po równym przycięciu) a nie wydawać kasę na modularną.

Możecie napisać jak to u Was wyglądało lub podpowiedzieć czym się to dobrze przycina?

kto buduje z porothermu lub podobnego materiału.....

czym u was murarze to przecinali?

Z racji tego, ze połówki drogie a mój majster nie ma przyrządu do cięcia porothermu powiedział, żeby kupić cegłę modularną i z tego zrobi połówki.

Ja z kolei mam od kogoś dużo takich porothermów poubijanych czy pękniętych, które z powodzeniem można by wykorzystać na takie docinki(po równym przycięciu) a nie wydawać kasę na modularną.

Możecie napisać jak to u Was wyglądało lub podpowiedzieć czym się to dobrze przycina?

Edytko, nie wiem o jaki przyrząd chodzi. Wiem, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o .... :D

Normalnie biorą tarczę 23-30 cm zakładają na tzw bosza i tną w każej płaszczyźnie. No chyba, że masz jakiś grupy ten pustak. Moje były 25 i 11.5

Jak chcesz to podjedź do mnie i pokażę Ci ścinki jakie zostają. Można uciąć nawet paski po 5 cm i wszystko się da.