KKrzysiek 15.06.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Witam Powiedzcie jakie robiliscie kominy. Ja mam w projekcie systemowe seidel. Orientujecie sie co lepsze i co wychodzi taniej seidel czy tradycyjne ceramiczne. Doradźcie coś. A i podpowiedzcie grzie mozna kupić te kominy seidel w przyzwoitych cenach. Nie bardzo się znam na rodzajach kominów - wiem że są Schiedel, Leier i IBF. Tego co Ty masz nie znam. Ja wybrałem te pierwsze. Systemowe się szybko buduje i trudno zepsuć. Zajmują mniej miejsca i teoretycznie mniej płaci się murarzom ze względu na czas. Kupić można np w Atticu, albo w Budmurze. Tylko ni licz na to, ze dostaniesz od ręki. Być może zwykłe Rondo będzie na stania, ale ja czekałem 1,5 miesiąca na swoje - bo wziąłem dwuciągowe Rondo Plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 15.06.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Krzysiu chodziło mi o te same(tylko nie wiedziałam jak to sie pisze) Z tego co pamietam to ja w projekcie chyba też mam rondo plus. No i widzę, że już muszę załatwiać jeśli to tyle trwa. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 15.06.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Krzysiu chodziło mi o te same(tylko nie wiedziałam jak to sie pisze) Z tego co pamietam to ja w projekcie chyba też mam rondo plus. No i widzę, że już muszę załatwiać jeśli to tyle trwa. dzięki a co sądzicie o tych kominach, znalazłem niedawno tą firmę i widzę że ceny mają dość dobre http://www.kominy.cjblok.com.pl/pl/8/2/oferta.html pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 15.06.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Witam U mnie nareszcie robota ruszyła Wczoraj zalaliśmy ławy po niedzieli nastepne etapy. Edit, a gdzie wy budujecie? codziennie przejeżdżam obok nowej budowy, gdzie wczoraj lali ławy, może to Twoje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_k 15.06.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Witam Inwestórów z Wieliczki i okolicy Moze ktoś sie orientuje ile orientacyjnie kosztowało by wykorytowanie drogi długosć około 80 metrów , szerokość 3 metry głębokość korytowania 20 centymetrów. Witam. U mnie na działce co prawda korytowali na 40 cm i 4m szeroką drogę ok 70 m dł , zajęło im to ok 9 h. Jeśli mogę coś zasugerować, to wykorytuj sobie głębiej, bo w przyszłości będziesz może chciał położyć kostkę a 20 cm to dużo za mało. Uważaj, aby nie wywiezli Ci ziemi, jedna wywrotka ok. 300 zł, jednego dnia byłam cały czas na działce, drugiego już nie i ... kilka domów dalej zobaczyłam jak facet sobie plantuje teren na około domu moja ziemia, ale nikogo za rękę nie złapałam. My wzięliśmy firmę do wszystkiego i liczą nam od metra bieżącego drogi 100 zł robota+materiał(gruz, kamień na wierzch). Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markoebelo 15.06.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Czy ktoś z Was zlecał komuś skszenie trawy na własnym podwórku ? Mam działkę 15 arową i cała jest zarośnięta trawami na wysokośc pasa. Potrzebuje dośc szybko pozbyć się tej pięknej zieleni. Jak myślicie ile może to kosztować , znacie może kogos w okolicy kto to zrobi ? pozdrawiam zycze Wam udanego weekendu ( ja jutro pracuje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 15.06.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Czy ktoś z Was zlecał komuś skszenie trawy na własnym podwórku ? Mam działkę 15 arową i cała jest zarośnięta trawami na wysokośc pasa. Potrzebuje dośc szybko pozbyć się tej pięknej zieleni. Jak myślicie ile może to kosztować , znacie może kogos w okolicy kto to zrobi ? pozdrawiam zycze Wam udanego weekendu ( ja jutro pracuje ) Ja kosiłam przed budową 14a. Przyjechał facet ciągnikiem i skosił. kosztowało to 30zł. Kosił to znajomy mojego tatay. mieszka w Sułkowie. Jeśli to do ciebie niedaleko to mogę poprosić go o jakis namiar na tego gościa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 15.06.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Witam U mnie nareszcie robota ruszyła Wczoraj zalaliśmy ławy po niedzieli nastepne etapy. Edit, a gdzie wy budujecie? codziennie przejeżdżam obok nowej budowy, gdzie wczoraj lali ławy, może to Twoje . Witam Buduje w Sułkowie na trasie Wieliczka-Niepołomice. 100m poniżej składu budowlanego Wronbud (po prawej) Jak dojdę do tego jak tu się wkleja zdjęcia to zamieszczę kilka fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 15.06.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 potrzebuje desek na strop może ktoś chce sie pozbyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markoebelo 15.06.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 edit-blondi napisał: Ja kosiłam przed budową 14a. Przyjechał facet ciągnikiem i skosił. kosztowało to 30zł. Kosił to znajomy mojego tatay. mieszka w Sułkowie. Jeśli to do ciebie niedaleko to mogę poprosić go o jakis namiar na tego gościa. działka jest w Przebieczanach niedaleko A4 , jeżeli mogłabyś załatwic namiar na tego faceta będe bardzo wdzięczny pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 15.06.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Witam U mnie nareszcie robota ruszyła Wczoraj zalaliśmy ławy po niedzieli nastepne etapy. Edit, a gdzie wy budujecie? codziennie przejeżdżam obok nowej budowy, gdzie wczoraj lali ławy, może to Twoje . Witam Buduje w Sułkowie na trasie Wieliczka-Niepołomice. 100m poniżej składu budowlanego Wronbud (po prawej) Jak dojdę do tego jak tu się wkleja zdjęcia to zamieszczę kilka fotek. Tak właśnie myslałem widziałem nawet wczoraj wracając z pracy jak stała gruszka z betonem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajacy 15.06.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Witamy !!!Udało się, dzisiaj dotaliśmy wiadomość że mamy decyzję o pozwoleniu na budowę. Jeszcze tylko dwa tygodnie na uprawomocnienie i trza będzie ruszyć z kopyta. Chociaż jeszcze troche zostanie do załatwienia (prąd, gaz itp.) ale najważniejsze że coś się ruszyło. Nawet nie czekaliśmy tak długo bo tylko 30 dni a straszyli że będzie gorzej.Pozdrawiamy kasia, jacek i ola. No i trza bedzie jakiś dzienniczek budowy już powoli tworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysiek 15.06.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 a u mnie jutro wiecha W sumie fajnie tyle, że tempo prac osłabło więc trochę mi spieszno do ułożenia dachówki. Ale więźba jest, zostało tylko połowa ścian działowych na poddaszu i parę drobnych poprawek. Jeżdże na działkę czasem przez przejazdy kolejowe i Czarnochowice. Rano jest tam specyficzny widok. Tak wyobrażam sobie właśnie senne koszmary ludzi, którym się śni, że na ich działkach w planie jest stanowisko archeologiczne: Tabuny młodzieży z taczkami i miotłami szukającej kawałków garnków z epoki brązu lub neolitu. Bez końca, bez umiaru i wszystko na koszt inwestora. Jak każdy kocham sztukę, ale najgorszemu wrogowi bym nie życzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 15.06.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 WitamDziekuje za informacje w sprawie utwardzenia drogiKorytuję drogę ne głębokosc 20 centymetrów dlatego ze to tak naprawdę droga gminna ( własciciel działek przekazał kiedyś gminie).Napisałem na początku roku odpowiednie pisemko.. Na razie gmina robi mi zjazd z tej drogi gminnej na powiatową na utwardzenie ponoć nie ma pieniędzy a z budową chcę ruszyć jak najszybciej więc zmuszony jestem wykonać to we własnym zakresie w ten sposób zeby udało się dojechać z materiałami na działkę a nie odwalć za gminę całej roboty.Dali mi takie warunki na utwardzenie więc tak zrobię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_k 16.06.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Witam Dziekuje za informacje w sprawie utwardzenia drogi Korytuję drogę ne głębokosc 20 centymetrów dlatego ze to tak naprawdę droga gminna ( własciciel działek przekazał kiedyś gminie). Napisałem na początku roku odpowiednie pisemko.. Na razie gmina robi mi zjazd z tej drogi gminnej na powiatową na utwardzenie ponoć nie ma pieniędzy a z budową chcę ruszyć jak najszybciej więc zmuszony jestem wykonać to we własnym zakresie w ten sposób zeby udało się dojechać z materiałami na działkę a nie odwalć za gminę całej roboty. Dali mi takie warunki na utwardzenie więc tak zrobię . Masz racje, gminie wyswiadczac przysługę niby dlaczego?! Pozdrawiiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 16.06.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Edit-blondi Odstraszaliście dziś komary poprzez zadymianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 17.06.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 edit-blondi napisał: Ja kosiłam przed budową 14a. Przyjechał facet ciągnikiem i skosił. kosztowało to 30zł. Kosił to znajomy mojego tatay. mieszka w Sułkowie. Jeśli to do ciebie niedaleko to mogę poprosić go o jakis namiar na tego gościa. działka jest w Przebieczanach niedaleko A4 , jeżeli mogłabyś załatwic namiar na tego faceta będe bardzo wdzięczny pozdr poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 17.06.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Edit-blondi Odstraszaliście dziś komary poprzez zadymianie? No tak jakby. Przed budową skośiliśmy trawę (a raczej ogromne badyle, które tam urosły) no i coś z tym trzeba było zrobić bo nie dało sie chodzić po działce. Więc najprościej było zrobić kontrolowane palenie..... Zasuwaliśmy do 22:00 a nasz mały inwestor razem z nami. Pracował ciężko, ale jednak najbardziej podobała mu się jazda na pupie z 10m kupy ziemi, którą mi usupali na działce. Przemi a ty gdzie budujesz? Jak podłączą mi wodę na działkę to zapraszam na kawę P.S. żaden mnie nie ukąsił..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 17.06.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 kto buduje z porothermu lub podobnego materiału..... czym u was murarze to przecinali?Z racji tego, ze połówki drogie a mój majster nie ma przyrządu do cięcia porothermu powiedział, żeby kupić cegłę modularną i z tego zrobi połówki.Ja z kolei mam od kogoś dużo takich porothermów poubijanych czy pękniętych, które z powodzeniem można by wykorzystać na takie docinki(po równym przycięciu) a nie wydawać kasę na modularną. Możecie napisać jak to u Was wyglądało lub podpowiedzieć czym się to dobrze przycina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysiek 17.06.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 kto buduje z porothermu lub podobnego materiału..... czym u was murarze to przecinali? Z racji tego, ze połówki drogie a mój majster nie ma przyrządu do cięcia porothermu powiedział, żeby kupić cegłę modularną i z tego zrobi połówki. Ja z kolei mam od kogoś dużo takich porothermów poubijanych czy pękniętych, które z powodzeniem można by wykorzystać na takie docinki(po równym przycięciu) a nie wydawać kasę na modularną. Możecie napisać jak to u Was wyglądało lub podpowiedzieć czym się to dobrze przycina? Edytko, nie wiem o jaki przyrząd chodzi. Wiem, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o .... Normalnie biorą tarczę 23-30 cm zakładają na tzw bosza i tną w każej płaszczyźnie. No chyba, że masz jakiś grupy ten pustak. Moje były 25 i 11.5 Jak chcesz to podjedź do mnie i pokażę Ci ścinki jakie zostają. Można uciąć nawet paski po 5 cm i wszystko się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts