Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak sadzicie czy utrzymujaca sie woda w koło fundamentów nie zagraża stabilności budynku?

jak fundament dobrze zrobiony i zasypany to nic nie powinno się dziać, gorzej jak woda nie stoi tylko sobie płynie w pobliżu nie zasypanych fundamentów lub w gruncie który łatwo wypłukać, tak czy inaczej jeśli ktoś w maju zaczynał fundamenty i nie zdążył zalać lub zakopać to może mieć mały kłopot...

jak fundament dobrze zrobiony i zasypany to nic nie powinno się dziać, gorzej jak woda nie stoi tylko sobie płynie w pobliżu nie zasypanych fundamentów lub w gruncie który łatwo wypłukać, tak czy inaczej jeśli ktoś w maju zaczynał fundamenty i nie zdążył zalać lub zakopać to może mieć mały kłopot...

U mnie fundamenty zasypane ale woda z rynien cieknie obok ... i tam sie czesciowo utrzymuje:/

U mnie "na tapecie" tez temat dranazu i odwodnienia, troche na kanwie mininych i obecnie dziejacych sie wydarzen. Firma, ktora ma robic u mnie kostke brukowa bedzie robic mi rowniez odwodnienie: betonowy zbiornik na deszczowke 10 000 litrow, orurowanie z rynn, kratki sciekowe wokolo domu i garazu. Calosc z robocizna bedzie mnie kosztowac ok 10 000PLN. Ale - niestety - z powodu pogody termin realizacji z konca maja przesunal sie juz na lipiec... A od czwartku 27 maja znowu maja padac deszcze (oby krotko tym razem).

G.

U mnie "na tapecie" tez temat dranazu i odwodnienia, troche na kanwie mininych i obecnie dziejacych sie wydarzen. Firma, ktora ma robic u mnie kostke brukowa bedzie robic mi rowniez odwodnienie: betonowy zbiornik na deszczowke 10 000 litrow, orurowanie z rynn, kratki sciekowe wokolo domu i garazu. Calosc z robocizna bedzie mnie kosztowac ok 10 000PLN. Ale - niestety - z powodu pogody termin realizacji z konca maja przesunal sie juz na lipiec... A od czwartku 27 maja znowu maja padac deszcze (oby krotko tym razem).

G.

to powiem Ci ze wg mnie drogo .

Zbiornik to nic innego jak szambo ktore kupilem za 3000 zł.

Nie wiem jak daleko masz od domu to miec ale... po 1 : nie powinno sie łączyc zbiornika na wode z rynien i drenażu.

Po 2 u mnie tez temat drenazu jest na tapecie bede to robil sam i koszty:

Rury pcv do rynien - okolo 10-15 zł za metr - trzeba przeliczyc ile potrzebujesz

2 studzienki z kręgów fi 100 - 1 krąg 100 zł będą 3 kręgi x 2 studnie to jest 6 kręgów = 600 zł

Otoczak - kamien do drenazu 2 samochody 2000 zł 20 kubików

Rura peszel okolo 150 zł-200zł.

Geowłóknina 100 zl

Koparka okolo 500 zl.

Pilnie poszukuję taniego kierownika budowy z upranieniami do wykonania zjazdu z drogi gminnej.

Z góry dziękuję.

Kierownika niestety nie znam ale mam pytanie dot. samego zjazdu. Czy pamiętasz ile czekałeś od złożenia projektu zjazdu na dziennik do wydania przez gminę opinii o projekcie ? Słyszałem, że trwa to 2 miesiące i trochę mnie to przeraziło....