Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

Przemi

Co to masz za beton, że od rana do wieczora juz ci popękał.

U mnie wylali fundamenty w środę i do piątku nic nie popękało (nikt tego nie polewał). Wczoraj zalali chudziak na gruncie tak więc pseudo podłogę w swoim domu już mam. We wtorek zaczynają ściany.

Ps.Kurcze tyle kasy juz poszło a tu dopiero na równo z ziemią.... a gdzie reszta... :cry:

to może mogę prosić o jakieś zdjęcia z fundamentów??

Witam

Bardzo chętnie tylko muszę siąść i rozszyszrować jak tu się umieszcza te zdjęcia.

mkkw - ja też chyba nie znajdę czasu na pisanie dziennika, za to wydatki notuje bardzo skrupulatnie. No wkońcu trzeba wiedzieć ile mnie to będzie kosztowałao.

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

W przyszłym tygodniu będę składał papierki do pozwolenia na budowę. Pani architekt powiedziała, że mogą wymagać projektu zjazdu i zezwolenia z gminy na rozkopanie drogi podczas podłączania wody.

Jak u Was z tym było ? Wymagali ?

pozdrawiam

Łukasz

Po prostu zloz w urzedzie gminy, wlasciwym dla Twojej dzialki, podanie o pozwolenie na zajecie pasa drogi gminnej przy wykonywaniu przylaczy mediow do Twojej dzialki. Do podania dolacz aktualny Wypis z Rejestru Grontow dla wszystkich nieruchomosci objetych projektowanym przylaczem, zgody ewentualnych sasiadow na przejscie przylacza przez ich grunty, mapke syt-wysokosciowa z zaznaczona droga przylacza (to chyba wszystko :roll: ).

Tak, projekt zjazdu rowniez musi byc uzgodniony z wlascicielem drogi (urzad gminy (?)). Sam projekt zjazdu moze wykonac Twoja pani architekt.

Pozdro, G.

Po prostu zloz w urzedzie gminy, wlasciwym dla Twojej dzialki, podanie o pozwolenie na zajecie pasa drogi gminnej przy wykonywaniu przylaczy mediow do Twojej dzialki. Do podania dolacz aktualny Wypis z Rejestru Grontow dla wszystkich nieruchomosci objetych projektowanym przylaczem, zgody ewentualnych sasiadow na przejscie przylacza przez ich grunty, mapke syt-wysokosciowa z zaznaczona droga przylacza (to chyba wszystko :roll: ).

Tak, projekt zjazdu rowniez musi byc uzgodniony z wlascicielem drogi (urzad gminy (?)). Sam projekt zjazdu moze wykonac Twoja pani architekt.

Pozdro, G.

dzięki za odpowiedź, ale bardziej mi zależy na odpowiedzi na pytanie czy wymagają tego projektu zjazdu i oświadczenia czy też nie jest to konieczne. Jak nie jest to konieczne to zrobię sobie to kiedyś w przyszłości a złożyłbym papiery o pozwolenie, a jeśli jest konieczne to poprostu odwlecze mi się wszystko.

Składał ktoś ostatnio o PNB??

witam

Ja składałam trochę dawno bo dwa lata temu, ale chyba nic się nie zmieniło. Złozyłam wniosek o pozwolenie na budynek. Zjazdy i wszystkie media II etap (tak napisła moja architektka) i nic w tym temacie nie robiłam.

Dostałam pozwolenie na budowę, domek rośnie a dopiero teraz zabieram sie za media i pozostałe rzeczy.

Ja składałam o PnB teraz: też mam zapis, że dojazd i media w drugim etapie. Moje pozwolenie dotyczy więc tylko budowy domu (bez mediów i dojazdu) i obejmuje tylko jedną działkę. Musiałam jednak (podobnie jak w przypadku mediów) dostarczyć dokument-promesę, że mam dostęp do drogi publicznej. W moim wypadku jest to droga gminna więc z Urzędu Gminy otrzymałam stosowne oświadczenie. Wystarczyło.

Przemi

Co to masz za beton, że od rana do wieczora juz ci popękał.

U mnie wylali fundamenty w środę i do piątku nic nie popękało (nikt tego nie polewał). Wczoraj zalali chudziak na gruncie tak więc pseudo podłogę w swoim domu już mam. We wtorek zaczynają ściany.

Ps.Kurcze tyle kasy juz poszło a tu dopiero na równo z ziemią.... a gdzie reszta... :cry:

No właśnie diabli mnie biorą musze omówić sprawę z majstrem na ile to są pęknięcia powierzchniowe. Wylali go o 13.00, o 15.00 stała na nim jeszcze woda, przyjechałem o 18.00 żeby polać - słoneczko prażyło niemiłościwie - i juz były rysy.

Też miałem zamiar prowadzić dziennik, ale łącząc budowę z pracą i obowiązkami domowymi nie ma czasu na jedzenie a co dopiero o pisaniu mówić :-?

Witam

Może ktoś wie gdzie w Wieliczce załatwia się nadanie numeru administracyjnego obiektu i ile to trwa .

Dzisiaj dzwoniłem do energetyki zeby umówić się na podpisanie umowy na przyłączenie okazało się ze potrzebuję między innymi numer budynku

Z tego co pamiętam to w urzędzie na Limanowskiego. Gdzieś na drugim piętrze ...

Ja dostałem tą decyzję jakoś za dwa dni, ale jak się spieszysz i ładnie poprosisz to pewnie jest szansa żeby to zrobić jeszcze szybciej - bardzo mili ludzie tam pracują.

Aha jak masz narożną działkę to zastanów się przy jakiej ulicy chcesz mieć adres - dają do wyboru. Ja musiałem w pięć minut podjąć tą jakże ważną życiową decyzję :)

gorgonit

Ten termin na 20.07.2007 to dopiero początek.

Jak podpiszesz umowę to kilka miesięcy potrwa zanim trafi ona na przetarg :o

Ja podpisywałem umowę w połowie maja, dzwoniłem w czerwcu i dowiedziałem się że dopiero robią umowy kwietniowe i moja może pójdzie na przetarg koło sierpnia ...

No.... z tym to na pewno pójdzie dużo szybciej bo w zasadzie to zależy tylko od Ciebie. Ale za to jakie koszty, które musisz ponieść z własnej kieszeni bo elektrowni to nie obchodzi :x

to może odrazu jak możesz to podaj koszty będą inni mieć porównanie ile takie coś kosztuje jak prąd budowlany

Czy ktos z Was zamawiał ostatnio więźbę dachową? Jak kształtuje się cena m3?

możecie polecić jakiś tartak?

http://www.tartak-hanusiak.pl/

Moja brygada oceniła, że drzewo dobre. Terminy są długie, ale przywieźli na czas. Cena ok 650 zł za kubik z umoczeniem w Fobosie

Przy okazji - jak ktoś potrzebuje stempli to jeszcze mam i odstąpię

to zależy od warunków jakie dostaniesz na przyłącz budowlany więc nie da się tego ujednolicić. Pisłam juz o tym wcześniej.

Ja miałam do postawienia słup i jakieś 50m kabla. Cena jaką usłayszałam to około 3 500 zł.

Odstarszyła mnie i zrezygnowąłm.

moje przyłącze kosztował 1500 zł (netto jak się okazało przy płaceniu), 50 mb, kabel ziemią, 11 kW

mirek