Michał Ch. 13.01.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Cześć,wiem, że najlepiej dać studnię rozsączającą. Ale bardziej martwi mnie jeśli grunt (nie przepuszczający wody) będzie bardzo głęboko a żeby zastosować taką studnię to trzeba przebić się przez taką warstwę aż do warstwy nasiąkliwej. Wtedy trzeba by zastosować jakieś duże zbiorniki i wtedy dopiero zastanawiałem się co zrobić z wodą gdyby taki zbiornik nie mógł przyjąć więcej wody. Ale nie ważne. też pewnie będę się zastanawiał jak już wjedzie koparka.Ze zjazdem u nas akurat samo wykonanie nie będzie problemem bo nasza działka graniczy z drogą gminną i praktycznie już teraz bez żadnych problemów mogę wjechać autem na działkę. Ale wszystkie te procedury o których pisałeś pewnie mnie nie ominą a warunki/możliwość wykonania zjazdu z drogi już mamy. Mógłbyś polecić na PW kogoś kto może nie drogo wykonać taki projekt? Muszę tylko spytać mojego kierownika budowy czy ma te uprawnienia drogowe aby nadzorować budowę takiego zjazdu.Jeśli chodzi o kocioł to podzielam Twoje zdanie. Też żadnych nowości, coś sprawdzonego, dobrego, o dobrej wydajności - kondensacyjny i koniecznie z zamkniętą komorą spalania - wtedy nie potrzeba komina tylko wystarczy wyprowadzenie w ścianie nawet, ale my użyjemy do tego kotła komin bo lepsza jest wtedy praca kotła i wydajność jego też. A masz już jakiś upatrzony kocioł. Ja jeszcze nie. A jaki będziesz kupował zasobnik na wodę? Jakiej pojemności? Ja myślałem coś między 100 a 150 litrów, ale z jednej strony nie chciałbym przepłacać, a z drugiej żeby był za mały.A powiedz mi jeszcze Paweł robiłeś sobie już może kosztorys budowy i harmonogram? Ja już od dłuższego czasu o tym myślę i ciężko mi się zabrać, ale ten dzień nadchodzi i przyszło mi do głowy, że może Ty już się z tym uporałeś to skorzystałbym z jakichś wskazówek.Jutro składam ponownie uzupełniony i poprawiony projekt zobaczymy czy to będzie wszystko. A jakie okna będziecie montować? Drewniane czy plastikowe? My raczej plastiki z dobrymi profilami, raczej jednokomorowe. Mam dobrego znajomego u którego będziemy kupowali okna i zewnętrzne rolety i mówi że standardem już są okna o współczynniku od 09 do 1. A nam to wystarczy. Zależy mi na szczelnych oknach ze względu na wentylację mechaniczną. Napisz proszę jak to będzie wyglądał u Was.Powodzenia przy składaniu wniosku na budowę. Obyście szybko i bez problemów dostali pozwolenie. Bo od tego to już tylko krok do rozpoczęcia budowy.PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lugi 14.01.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 WitamCzy wybudował ktoś w naszych okolicach dom z projektu Zoja Lux Plus?? Jestem zainteresowany właśnie tym projektem? Bardzo proszę o poradę co do tego wyboru. Wcześniej myślałem o projekcie Biskupice 3.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuro 19.01.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Witam, my również na wiosnę 2011 rozpoczynamy budowę naszego domu (ok. 170m2 + poddasze użytkowe+ garaż, bez piwnic) w Wieliczce. Szukam osób, z grupy Wielickiej, które tak jak my i Lukas_1 rozpoczynają na wiosnę budowę aby wymieniać informacje, doświadczenia, podyskutować o technologiach, dobrych cenach, składach budowlanych, a może i wątpliwościach i dylematach. Nie ma to jak podzielić się uwagami z osobami bezpośrednio zainteresowanymi i na tym samym etapie budowy. A więc? Mam nadzieję, że Lukas_1 jest zainteresowany? A inni zaczynający na wiosnę lub w okolicach znajdą się? Pozdrawiam Michał Hello My tez na wiosne zaczynamy budowe kolo Wieliczki. Zdecydowalismy sie na Dom w lubczyku 2 z Archonu. Dodamy tylko czesciowe podpiwniczenie i stropy zamienimy na monolityczne. Narazie zalatwiamy papierologie:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lugi 20.01.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Hej! Witam! Ile powiedzieli wam za tą właśnie papierologię do pozwolenia na budowę domu??? Jakie biuro projektowe wybraliście?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lugi 20.01.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Do wszystkich?? ile właśnie kosztuje taka papierologia aby dostać komplet dokumentów do pozwolenia na budowę domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korekk 21.01.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Do wszystkich?? ile właśnie kosztuje taka papierologia aby dostać komplet dokumentów do pozwolenia na budowę domu? Witam ! Dziś złożyłem wszystkie papiery w Starostwie. Koszty to: koszt projektu jaki wybraliście plus koszt adaptacji szeroko rozumianej (all inclusive). Mi wyszło to w sumie 2200,- za projekt i 4500,- za adaptację. Dodam, że architekt załatwiał wszystko co mógł (tylko warunki na przyłącz gazu musiałem odebrać osobiście). W tych 4500,- : standardowe czynności, czyli plan zagospodarowania, uzgodnienia przyłączy el. wod-kan i gaz., oraz dorysowanie piwnic, przeliczenie stropów (zmiana z Terivy na monolityczny), drobne zmiany we wnętrzu, uzgodnienia w ZUDP, a nawet badanie gruntu i sporo innych drobiazgów. Było by 500 zł taniej ale na dwa tygodnie przed obiecanym przez Pana Architekta terminem zmieniliśmy nieco położenie domu, co zgłoszone za późno pociąga za sobą dodatkowe koszty... Oczywiście w cenie architekt dokonuje wszelkich poprawek i donosi ew. braki jakie zażyczy sobie Starostwo. Byłbym zapomniał, zanim kupilem projekt miałem już mapkę syt-wys. tzw. "500"-tkę kosztowała chyba 300 zł ale nie pamiętam dokładnie. A jak Wam to wyszło cenowo ? Pozdrawiam ! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lugi 21.01.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 My byliśmy wczoraj i za wszystko co jest potrzebne do tego aby złożyć papiery o pozwolenie na budowę architekt wyliczył Nam 5 tyś. zł. W tej cenie najbardziej zaskoczyła mnie cena za projekt zjazdu z drogi gminnej na działkę i projekt ogrodzenia.(750+500)zł.!!! Myślałem że choć zjazd będzie gratis przy całości tym bardziej, że jest to droga gminna ale o bardzo małym ruchu ( bez asfaltu)! Jedyny plus że architekt załatwia wszystko. Może byłoby taniej ale trzeba samemu za wszystkim chodzić i prosić o wszystko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korekk 21.01.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 My byliśmy wczoraj i za wszystko co jest potrzebne do tego aby złożyć papiery o pozwolenie na budowę architekt wyliczył Nam 5 tyś. zł. W tej cenie najbardziej zaskoczyła mnie cena za projekt zjazdu z drogi gminnej na działkę i projekt ogrodzenia.(750+500)zł.!!! Myślałem że choć zjazd będzie gratis przy całości tym bardziej, że jest to droga gminna ale o bardzo małym ruchu ( bez asfaltu)! Jedyny plus że architekt załatwia wszystko. Może byłoby taniej ale trzeba samemu za wszystkim chodzić i prosić o wszystko! To ciekawe... Ja za projekt zjazdu dałem chyba 400zł i resztę do pozwolenia robiłem już sam, niezależnie od architekta i dużo wcześniej, teraz mam już pozwolenie na sam zjazd i tylko muszę zgłosić zamiar rozpoczęcia robót. Nie było z tym aż tak wiele latania po urzędach, przynajmniej nie tyle żeby płacić extra 350zł...) Projekt ogrodzenia w moim przypadku nie był wcale wymagany, dostałem jedynie warunki, a we wniosku który sam składałem na mapce nanosiłem planowany przebieg ogrodzenia i to tylko w części graniczącej z drogą gminną (też jest to droga "podrzędna"). Parę groszy też poszło na geodetę, bo urząd się uparł że linię ogrodzenia od drogi wyznaczyć musi gość z uprawnieniami - brak komentarza. Zatem jeśli uwzględnisz te różnice oraz zakres ew. zmian w projekcie w stosunku do własnych, to masz odpowiedź na pytanie czy Twój architekt zażyczył sobie dużo, średnio czy mało. Wg mnie to nie jest specjalnie drogi ale co do tego zjazdu i ogrodzenia to powinien Cie poinformować, a może to zrobił... Pozdrawiam ! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuro 21.01.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 U mnie papierologią zajmuje się biuro. Zdecydowałem się na to bo ponoć wygodniej, nie trzeba chodzić po urzędach. Kosztuje to 5500 plus ewentualne zmiany w projekcie które będę chciał zrobić a które będzie musiał wprowadzić konstruktor i architekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lugi 22.01.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Ze zjazdem na działkę to wiele nie zaoszczędzę bo zjazd musze mieć bo jest rów i jakieś kręgi i przepusty muszę wstawić ale z tym ogodzeniem to się chyba wstrzymam bo też architekt mi powiedział o ogrodzeniu od strony drogi gminnej , że jest wymagane. A tak sobie pomyślałem, że i tak ogrodzenie zrobie pewnie na końcu za te parę lat. A może jakiś żywopłot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korekk 22.01.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Ze zjazdem na działkę to wiele nie zaoszczędzę bo zjazd musze mieć bo jest rów i jakieś kręgi i przepusty muszę wstawić ale z tym ogodzeniem to się chyba wstrzymam bo też architekt mi powiedział o ogrodzeniu od strony drogi gminnej , że jest wymagane. A tak sobie pomyślałem, że i tak ogrodzenie zrobie pewnie na końcu za te parę lat. A może jakiś żywopłot? zrób sobie w takim razie tylko tymczasowe, na czas budowy, ja zrobiłem wszędzie z siatki, już docelowej ale front i bramę za parę lat zrobię ładniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikusie 24.01.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Witam, sprzedam w dobrej cenie około 80 szt. dachówki Braas, Romańska w powłoce Cisar, kolor grafitowy. Odbiór okolice Gdowa. Szczegóły na priva. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowitajb 27.01.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witam,potrzebuję namiar na firmę kamieniarską, gdzie można kupić marmur RainForest w dobrej cenie i go obrobić na płytę do kominka. Może być dalej od Krakowa, tylko żeby wycięcie i podklejenie nie kosztowało drugie tyle co ten kamień ;-( Drugie pytanie. Czy w tym roku tak bardzo podskoczyły ceny? Właśnie dostałam wycenę schodów drewnianych i balustrady z nierdzewki od Pana, który wykonywał takie same schody znajomym w zeszłym roku. I dowiedziałam się, że ceny od zeszłego roku wzrosły o 20%. Koszmar!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga-gaga 29.01.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Witam, chciałam się dowiedzieć od osób które mają juz instalacje elektryczną? Ile biezę elektryk od punktu w tym rejonie. Ile wam powiedzieli od punktu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariuszbujas 30.01.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam. Wtrącę się w powyższą prośbę jeszcze przed odpowiedziami, aby ewentualną cenę punktu poszerzyć o informację na ilu zabezpieczeniach została wykonana owa instalacja (1 i 3 fazowe). Taki komplet informacji dopiero może przedstawić jakiś jej obraz do porównania, która tańsza. Z doświadczenia (tu się przyznam, że jestem elektrykiem) niestety wiem, iż wycena tylko za punkt może być dla inwestora bardzo krzywdząca, a mianowicie - jest tyle definicji punktu ile firm je wykonujących, tą samom ilość punktów można wykonać na 3 zabezpieczeniach co w innym przypadku na 10 co oczywiście przekłada się na ilość włożonego materiału, a w eksploatacji na jej funkcjonalność. (oczywiście można nauczyć się, aby w momencie gdy pralka pierze nie włączać czajnika el. lub płyty indukcyjnej, ale chyba nie o to chodzi.) jestem pewien,że gdy temat się rozwinie będzie można obalić kilka matematycznych prawd np. że wcale 35 (zł. za punkt) nie jest więcej niż 25. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lugi 30.01.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Mam prośbe do Was:Jakie są teraz ceny przyłączy mediów przy budowie domu na terenie gminy Niepołomice? Szczególnie intersuje mnie przyłącze wody. Od ostatniego domu jest ok. 50 m na naszą działkę. Czy jest opłacalne kopanie studni głębinowej? Kopał ktoś z Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariuszbujas 30.01.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam LugiMoże nie do końca w temacie, ale czy sprawdziłeś (najlepiej u zarządcy wodociągiem poprzez zapytanie o warunki przyłączenia) czy do owego przyłącza przy domu sąsiada jest możliwość wpięcia, bo pesymistycznym wypadku sytuacja może się diametralnie zmienić. Wiem z własnego doświadczenie gdzie obok naszego planowanego domu w odległości 2m. biegły przyłącza do czterech budynków bez możliwości wpięcia żaden z nich i w takim wypadku moje przyłącze wydłużyło by się do 120m. Ceny w gminie Biskupice ok. 550 zł. za zestaw przyłączeniowy (są dwa - czyli: pierwszy na rurze wodociągu, drugi w budynku) plus 65zł/m przyłącza fi40mm. ceny teoretyczne gdyż ja jeszcze wody nie podłączałem.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vivia 31.01.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Drugie pytanie. Czy w tym roku tak bardzo podskoczyły ceny? Właśnie dostałam wycenę schodów drewnianych i balustrady z nierdzewki od Pana, który wykonywał takie same schody znajomym w zeszłym roku. I dowiedziałam się, że ceny od zeszłego roku wzrosły o 20%. Koszmar!! Ceny idą szaleńczo do góry. Jest już po podwyżkach stali i aluminium, a także styropianu. W lutym spodziewam się kolejnej podwyżki styropianu, a od 1 lutego zaczyna się rajd pod górkę z chemią budowlaną. Ogólnie do góry wszystko jakieś 10% (no i VAT)... (PS. prowadzę mały skład, jakby kogoś interesowało, co i o ile pójdzie do góry, to piszcie tutaj.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korekk 31.01.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Ceny idą szaleńczo do góry. Jest już po podwyżkach stali i aluminium, a także styropianu. W lutym spodziewam się kolejnej podwyżki styropianu, a od 1 lutego zaczyna się rajd pod górkę z chemią budowlaną. Ogólnie do góry wszystko jakieś 10% (no i VAT)... (PS. prowadzę mały skład, jakby kogoś interesowało, co i o ile pójdzie do góry, to piszcie tutaj.) Cześć ! Trochę mnie to przeraża, na wiosnę zaczynam budowę, zatem wszystko mnie interesuje ale najbardziej beton, stal, cement i porotherm 30 - masz jakieś informacje na ten temat ? pozdrawiam ! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geopartner 02.02.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Ktoś kiedyś pytał o geologa. Ja korzystałem z usług tego. Strona do bani ale przynajmniej rzetelny http://geolog.dl.pl/pozdrawiamanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts