lugi 04.02.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 WitamMoże wiecie, gdzie w okolicy można kupić w dobrej cenie przepusty (rury betonowe) na zjazd na działkę? Co sądzicie o tych żelbetonowych? Są droższe, ale solidne nie trzebaby tyle nadsypywać, czy zostać przy tańszych zwykłych betonowych? A może ktoś ma odsprzedać? Interesuje mnie średnica 50 lub 60 cm. Dajcie znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savip 04.02.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam, Potrzebuje gruzu pod droge na dzialke w Rzeszotarach, jestem gotow zaplacic za transport,jesli znacie kogos lub sami chcecie sie pozbyc gruzu, zapraszam do kontaktu na priv, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowitajb 04.02.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam Może wiecie, gdzie w okolicy można kupić w dobrej cenie przepusty (rury betonowe) na zjazd na działkę? Co sądzicie o tych żelbetonowych? Są droższe, ale solidne nie trzebaby tyle nadsypywać, czy zostać przy tańszych zwykłych betonowych? A może ktoś ma odsprzedać? Interesuje mnie średnica 50 lub 60 cm. Dajcie znać. Polecam Pana Mariana Plicha z Zabłocia (tel. 502 181 910) - sprzedaje betony zbrojone (my kupowaliśmy 60-tki), do tego może je osadzić i wykonać zjazd (ma koparkę, spych i sprzedaje m.in. żwir). Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lugi 05.02.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 To w takim razie ile płaciliście za te zbrojone 60-tki?? Ile kosztuje u Niego transport? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korekk 05.02.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Polecam Pana Mariana Plicha z Zabłocia (tel. 502 181 910) - sprzedaje betony zbrojone (my kupowaliśmy 60-tki), do tego może je osadzić i wykonać zjazd (ma koparkę, spych i sprzedaje m.in. żwir). Polecam Witam ! A może ma też możliwość załatwienia kierownika do tego zjazdu, tak żeby wykonał wszystko od początku do końca ? pozdrawiam ! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mb1808 05.02.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam wszystkich.Pierwszy wpis ale będzie ich na pewno więcej.NIe dawno stałem się szczęśliwym posiadaczem działeczki w Zakrzowie, nadchodzi więc czas na resztę formalności.Możecie podzielić się info ile czasu trwa załatwianie wszelkich formalności do pozwolenia na budowę?Uda mi sie załatwić wszystko w tym roku aby zacząc na jesieni lub prędzej na wiosnę 2012 ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariuszbujas 05.02.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam wszystkich. Pierwszy wpis ale będzie ich na pewno więcej. NIe dawno stałem się szczęśliwym posiadaczem działeczki w Zakrzowie, nadchodzi więc czas na resztę formalności. Możecie podzielić się info ile czasu trwa załatwianie wszelkich formalności do pozwolenia na budowę? Uda mi sie załatwić wszystko w tym roku aby zacząc na jesieni lub prędzej na wiosnę 2012 ? Pozdrawiam. Witamy Myślę, że bez większych problemów możesz nastawić się na jesień - jest to niezły okres, gdyż wiosną zawsze zaczynają się wariacje cenowe na składach. My podział geodezyjny otrzymanej działki wykonywaliśmy w marcu 2010, a pozwolenie na budowę uzyskaliśmy już w lecie, wprawdzie nie zdążyliśmy rozpocząć budowy w jesieni, ale mieliśmy o tyle skomplikowaną sytuację, gdyż pod naszym planowanym domem biegły 4 przyłącza wodociągowe do sąsiadów, przesunięcie ich wiązało się z modernizacją wodociągu na docinku 125m - czyli uzyskania drugiego pozwolenia na budowę (paradoksalnie modernizacja trwała 5 dni, a pozwolenie 6 miesięcy), na szczęście to mamy już za sobą i pewnie wystartujemy wiosną. My wszystkie papiery załatwialiśmy sami nie mając żadnego doświadczenia i wcale nie wspominamy tego źle więc polecam (jak się bawić, to się bawić ) ). uwaga tylko aby przed zakupem planu przeczytać warunki zagospodarowania terenu, które ten plan musi spełnić. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowitajb 05.02.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam ! A może ma też możliwość załatwienia kierownika do tego zjazdu, tak żeby wykonał wszystko od początku do końca ? pozdrawiam ! Paweł Oj tego to nie wiem. Zadzwoń i zapytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lugi 06.02.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Z jakim kosztem trzeba się liczyć przy stanie surowym zamkniętym przy domu ok.170m2 ?? Wiem że są kosztorysy ,ale tak z Waszego doświadczenia od Kogoś kto ostatnio jest na takim etapie budowy może określi jakąś kwotę? (bez robocizny) bo chyba murarze biorą tak około 40tyś za wystawienie całego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadia1719504470 06.02.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Czy orientujecie się gdzie dostać tanio kruszywo/gruz na drogę w okolicach Grajowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vivia 07.02.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Cześć ! Trochę mnie to przeraża, na wiosnę zaczynam budowę, zatem wszystko mnie interesuje ale najbardziej beton, stal, cement i porotherm 30 - masz jakieś informacje na ten temat ? pozdrawiam ! Paweł Cześć. Spodziewamy się bardzo dużej podwyżki cen cementu. Mówi się, że cement podrożeje w tym roku najbardziej ze wszystkiego. Stal już poszła do góry (tak samo aluminium) i tendencja jest nadal wzrostowa . Nie wypowiadam się o porothermie, bo to nie jest moja najmocniejsza dziedzina, ale z branży idą głosy, że "trochę" pójdzie. @dariuszbujak To nie na składach ceny wariują, ale po prostu idą do góry ceny surowców. Najgorsze jest to, że składy zawsze mają na materiałach tyle samo (a wartość całej sprzedaży mniejszą, bo towary droższe), a rynek opiniuje, że to właśnie dystrybutorzy żonglują cenami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariuszbujas 07.02.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 No tak, źle się wyraziłem (czyli tak całkiem z punktu widzenia klienta) oczywiście zdaję sobie z tego sprawę Dzięki za sprostowanie. Ale bardzo zmartwiłeś mnie tym cementem, wprawdzie stal kupiłem, ale ze zmagazynowaniem betonu na 3 miesiące miał bym problem ). Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vivia 07.02.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Przepraszam, nie mogę edytować postu (ktoś wie, dlaczego edycja nie chce się zapisać?), pozwalam sobie więc na post pod postem. Przepraszam za niechcący błąd w nazwie użytkownika, oczywiście miało być dariuszbujas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vivia 07.02.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 W międzyczasie doczytałam na http://www.chemiabudowlana.info, że cement już poszedł w górę (nie odczułam tego) i silikaty też o około 13%. Nie zawsze tam prawdę piszą, bo to dane z PSB a oni nie są dobrym lustrem rynku, na pewno jednak można wnioski wysnuwać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowitajb 07.02.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 W międzyczasie doczytałam na http://www.chemiabudowlana.info, że cement już poszedł w górę (nie odczułam tego) i silikaty też o około 13%. Nie zawsze tam prawdę piszą, bo to dane z PSB a oni nie są dobrym lustrem rynku, na pewno jednak można wnioski wysnuwać... Fajnie, że można coś się dowiedzieć o cenach, szkoda że głównie o podwyżkach. Ja zapytam o wełnę Isover i płyty g-k oraz kleje do glazury. W sumie klej pewnie trzeba kupić w miarę świeży, czy to nie ma znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vivia 07.02.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Fajnie, że można coś się dowiedzieć o cenach, szkoda że głównie o podwyżkach. Ja zapytam o wełnę Isover i płyty g-k oraz kleje do glazury. W sumie klej pewnie trzeba kupić w miarę świeży, czy to nie ma znaczenia? Niestety... Znam tylko jedną dziedzinę, w której w ostatnich latach producenci podnosili ceny z przyjemnością. Inni przeważnie też nie mają wyjścia - o ile nie ma pewnego rodzaju zmowy cenowej lub wspólnie obieranej strategii. Przecież to obniża popyt. Isover zmienił cennik od stycznia 2011 (podwyżka). Ich polityka w ogóle zakłada bardzo zmienne ceny, głównie w zależności od pory roku . Zimą zawsze jest drożej. Płyty gk drożeją na zimę do 15%. Od kwietnia zaczną tanieć, ale nie ma czarów - do poziomu z lata 2010 nie wrócą. Kleje do glazury - zależy od producenta. Na przykład u mnie wszystkie jeszcze są w starych cenach, ale to kwestia czasu. Atlas i Weber już poszli do góry, kilku innych już zapowiada podwyżki. Kleju nie trzeba kupować świeżego (żadnej chemii budowlanej nie trzeba kupować świeżutkiej - wszystko zależy tylko od przechowywania i ewentualnie przygotowania zasypu do mieszania z wodą. Ważne, aby zdążyć przed terminem ważności). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek73 07.02.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam. Planujemy ruszyć w tym roku z budową. "W groszku" z Archonu z malymi zmianami. Na razie przedzieramy sie przez papierzyska. Jezeli, ktos ma namiar na dobrą i niekoniecznie drogą ekipe budowlaną (fundament + SSO) to prosze o namiar. Potrzebuje zrobić male porównanie z tymi ekipami, które juz mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra3009 08.02.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 witam, czy wiecie gdzie mozna pozyczyc w miare dobrej cenie gietarke dekarską??????? potrzebuje pilnie zrobic obróbki blacharskie na dachu......z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas_1 10.02.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 cześć, szukam dobrego kierownika budowy (aktywnego) z okolic Wieliczki / Gdowa. Z góry dzięki za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuro 14.02.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam:)Potrzebuje namiar na jakaś dobra i niedrogą ekipę od przyłącza wody. Wodociągi w Wieliczce dały mi do wyboru dwie drogi poprowadzenia przyłącza. Jedna to średnica 90mm w drodze gminnej która jest wyłożona kostka długość ok 26m, a druga to średnica 63mm przez działki dwóch sąsiadów - długość ok 40m. Potrzebuje poznać koszty jednej i drugiej wersji żeby zdecydować którędy to prowadzić.Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts