Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cos temat podbitki jest mało popularny....a ja mam za pare dni robić i nic , nawet nie wiem gdzie kupić ...:)

Witam,

już wszystko piszę, podbitkę mamy z firmy gamrat, ponieważ tylko oni mają podbitki plastikowe drewnopodobne (chyb że już nie tylko oni). W każdym razie my kupiliśmy kolor ciemny dąb (co odpowiada kolorowi orzech), z tego co widzę w katalogu to mają jeszcze złoty dąb i mahoń. Trzeba wejść na ich stronę i z tego co pamiętam tam wszystko jest, jest nawet mały instruktarz jak to układać, rysunek i wyjaśnienie.

Podbitkę kupiliśmy w sklepie Trapez Carbo albo Carbo trapez na zakopiańskiej, (tj. ten ciąg sklepów po lewej stronie od castoramy, tylko, że sklep jest z tyłu).

Koszt to ok. 30 zł za m2 (40 zł to cena katalogowa - rabat i tak wyszło).

właśnie kończymy ją układać i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Wygląda jak drewniana. Oczywiście kładziemy ją sami, bo wszystkie ekipy kręciły nosem, że plastikowa a oni zwykle układają drewniane itd. Jak widać da się to zrobić samemu, nie jest to skomplikowane, tylko trzeba trochę czasu.

Można u nas pooglądać jeśli ktoś jest zainteresowany. Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiś informacji to śmiało.

Oczywiście nie mam pewności co się z nią stanie za parę lat, ale tym się będziemy martwić za parę lat;)

Miłego układania.

Jeszcze pytanie w sprawie kręgów. Jakie macie zdanie, doświadczenie na temat kręgów tych żelbetonowych? Moze lepiej dać za nie więcej, ale mieć pewny wjazd na działkę. Czy dać kręgi same betonowe,puścić je głębiej i przysypać więcej ziemią. Zamierzam nawozić ziemię i gruz, tak że trochę aut ciężarowych po tym zjeżdzie przejedzie.

Witam !

Szukam materiałów w dobrej cenie, czy ktoś ostatnio kupował i ew. gdzie:

- porotherm/thermopor 30, 25, 11.5

- bloczki fundamentowe

- cement, wapno

- piasek, żwir

- stal

- deski 32mm, stemple

- beton B20

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi, pozdrawiam !

Kupowałam Porotherm i pustaki szalunkowe w składzie LEŚ, ale w Brzesku bo są tańsi niż oddział w Krakowie. Niezłe ceny są też w składzie Budrol Kocmyrzów (styrodur, stal). Beton w Marszowicach. Dowóz zawsze w cenie.

Jeszcze pytanie w sprawie kręgów. Jakie macie zdanie, doświadczenie na temat kręgów tych żelbetonowych? Moze lepiej dać za nie więcej, ale mieć pewny wjazd na działkę. Czy dać kręgi same betonowe,puścić je głębiej i przysypać więcej ziemią. Zamierzam nawozić ziemię i gruz, tak że trochę aut ciężarowych po tym zjeżdzie przejedzie.

hmmm a czy muszą być betonowe?? ja u siebie na zjeździe mam wkopaną rurę z tworzywa - takie stosują np przy budowie autostrad - wyjechało ode mnie po niej około 40 wyładowanych ziemią wywrotek a wjechało kilkadziesiąt wywrotek z materiałem i gruszek - swoje przetrwała bez szwanku a muszę przyznać że patrzyłem na nią trochę z obawą bo trochę za płytko ją wkopałem i nie najlepiej zagęściłem... normalnie na tą rurę powinno się dać warstwę wierzchnią o grubości co najmniej połowy średnicy rury - ja mam fi400... cena chyba też w miarę przyzwoita - dałem za 9m rury około 950zł - a na pewno duuużo łatwiejszy montaż - rura jest lekka i samemu możesz sobie ją położyć... tak więc może warto coś takiego przemyśleć... aaa i jeszcze jedno - na tą rurę mam atesty - na składach takiej nie kupisz - handluje nimi kilka tylko firm w Krakowie

Witam,

już wszystko piszę, podbitkę mamy z firmy gamrat, ponieważ tylko oni mają podbitki plastikowe drewnopodobne (chyb że już nie tylko oni). W każdym razie my kupiliśmy kolor ciemny dąb (co odpowiada kolorowi orzech), z tego co widzę w katalogu to mają jeszcze złoty dąb i mahoń. Trzeba wejść na ich stronę i z tego co pamiętam tam wszystko jest, jest nawet mały instruktarz jak to układać, rysunek i wyjaśnienie.

Podbitkę kupiliśmy w sklepie Trapez Carbo albo Carbo trapez na zakopiańskiej, (tj. ten ciąg sklepów po lewej stronie od castoramy, tylko, że sklep jest z tyłu).

Koszt to ok. 30 zł za m2 (40 zł to cena katalogowa - rabat i tak wyszło).

właśnie kończymy ją układać i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Wygląda jak drewniana. Oczywiście kładziemy ją sami, bo wszystkie ekipy kręciły nosem, że plastikowa a oni zwykle układają drewniane itd. Jak widać da się to zrobić samemu, nie jest to skomplikowane, tylko trzeba trochę czasu.

Można u nas pooglądać jeśli ktoś jest zainteresowany. Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiś informacji to śmiało.

Oczywiście nie mam pewności co się z nią stanie za parę lat, ale tym się będziemy martwić za parę lat;)

Miłego układania.

Podłączam się i polecam również tą podbitkę, mamy dokładnie to samo :) Raczej warto zamienić malowanie drewna na ten plastik.

Witam wszystkich :)

Jest już działka więc trzeba zacząć działać dalej :)

Czy możecie polecić jakiegoś dobrego i niedrogiego geodetę z okolic Wieliczki / Niepołomic ???

Działkę kupiłem w Zakrzowie (niedaleko MOP).

Może ktoś z Zakrzowa podpowie jakie są tam warunki gruntowe ???

Dzięki za pomoc.

Te plastikowe przepusty są dalej jednak drogie. Ja potrzebuję 60-tki, no w ostateczności 50cm. Dam chyba zwykłe betonowe, tylko wpuszczę głębiej i obsypię bardziej ziemią, a na to kamyków (tłuczka). Jeszcze na składach rozejrze się za tymi wzmocnionymi żelbetowymi. Może ktoś kupował je ostatnio? poleca jakiś skład lub betoniarnię?

Witam. Jestem na etapie poszukiwania działki budowlanej w okolicach Wieliczki. Wiem, daleka droga przede mną ale przyłączam się do grupy bo już na tym etapie pojawiło mi się kilka pytań.

Oglądałem właśnie działkę w Koźmicach Małych. Działka ma wielkość 13.5a - z tego około 10a jest MRJ a 3a jest ZN. Działka juz jest prawomocnie wydzielona z większej działki, na której mieszka obecny właściciel. I tu mam pytanie jak ten rozmiar działki ma się do minimalnej wielkości działki MRJ w planie zagospodarowania (15a). Czy jeśli została prawomocnie wydzielona to jest ok i nie będzie problemów z PnB (oczywiście przy zachowaniu wszelkich min odległości i innych warunków)? Co sprawdzić, żeby mieć pewność - poprosić właściciela o wystąpienie o warunki zabudowy? Będę wdzięczny z wszelkie porady.

Witam. Jestem na etapie poszukiwania działki budowlanej w okolicach Wieliczki. Wiem, daleka droga przede mną ale przyłączam się do grupy bo już na tym etapie pojawiło mi się kilka pytań.

Oglądałem właśnie działkę w Koźmicach Małych. Działka ma wielkość 13.5a - z tego około 10a jest MRJ a 3a jest ZN. Działka juz jest prawomocnie wydzielona z większej działki, na której mieszka obecny właściciel. I tu mam pytanie jak ten rozmiar działki ma się do minimalnej wielkości działki MRJ w planie zagospodarowania (15a). Czy jeśli została prawomocnie wydzielona to jest ok i nie będzie problemów z PnB (oczywiście przy zachowaniu wszelkich min odległości i innych warunków)? Co sprawdzić, żeby mieć pewność - poprosić właściciela o wystąpienie o warunki zabudowy? Będę wdzięczny z wszelkie porady.

Witam

Ja mam wrażenie, że prawnie to można wydzielić działkę nawet 1a, natomiast PnB na takiej działce mało realne. Co do warunków zabudowy to możesz sam o nie wystąpić, gdyż nie trzeba być właścicielem działki, a z otrzymanymi papierami najlepiej udać się do inspektorów Starostwa Powiatowego w Wieliczce (wydział budownictwa Sienkiewicza 13)i dopytać u źródła (gdyż to oni wydają PnB).

Pzdr