Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

Czy możecie podpowiedzieć słowo w kwesti budowy fundamentów.

Mój projekt to dom niepodpiwniczony parterowy z poddaszem użytkowym o pow ok. 150 m2.

Wg projektu fundamenty tworzą :

a) stopa szer 65 cm , wys 10 cm

b) ława szer 55 cm , wys 30 cm

c) ściana szer 25 cm , wys 109 cm ( wg projektu z bloczków fundamentowych)

Ja chcę budowac fundamenty z lanego betonu.

Murarz proponuje mi następujące rozwiązanie :

Wykopać dziurę na szerokośc ok. 35-40 cm ( wyrównać ściany ), następnie podebrać od dołu szerzej na ławę , włożyć zbrojenie na dno i następnie zalać betonem. Czyli bez szalowania i bez izolacji fundamentu znajdującego się w ziemi. Szalunek i izolacja dotyczyłyby fundamentu ponad ziemią.

W projekcie ściana fundamentowa ma izolację styropianem od zewnątrz. Wg murarza jest to dlatego że fundament jest z bloczków a jak będzie lany to nie potrzeba izolowac fundamentu znajdującego się w ziemi.

Innym rozwiązaniem byłoby zamówienie koparki i wykopanie dziury na szerokość ok. 1 m następnie szalowanie i izolowanie fundamentów .Ale wg murarza jest to zbyteczne.

Dodam że on mówił mi że tj jest jego propozycja, a nie namawianie do konkretnego rozwiązania.

Czy możecie napisac czy u Was podobnie budowali fundamenty , czy też nie szalowali tych w ziemi ?

Liczę na Waszą pomoc :wink: i pozdrawiam

:p

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy możecie podpowiedzieć słowo w kwesti budowy fundamentów.

Murarz proponuje mi następujące rozwiązanie :

Wykopać dziurę na szerokośc ok. 35-40 cm ( wyrównać ściany ), następnie podebrać od dołu szerzej na ławę , włożyć zbrojenie na dno i następnie zalać betonem. Czyli bez szalowania i bez izolacji fundamentu znajdującego się w ziemi. Szalunek i izolacja dotyczyłyby fundamentu ponad ziemią.

W projekcie ściana fundamentowa ma izolację styropianem od zewnątrz. Wg murarza jest to dlatego że fundament jest z bloczków a jak będzie lany to nie potrzeba izolowac fundamentu znajdującego się w ziemi.

Liczę na Waszą pomoc :wink: i pozdrawiam

:p

Zaproponowany sposób to popularna metoda lania fundamentów. Moje zdanie na ten temat (i folii) pisałem juz na forum. Co do styropianu to świetny pomysł tylko ... styropian zgnije w wodzie. Ja wziłąem styrodur w ścianie monolitycznej. Tylko 5 cm choc w projekcie miałem 8 cm, ale koszt tego nie jest mały.

Jedna mała uwaga po tym co piszesz. :D Twój murarz - jak każdy fachowiec chce z jednej strony dobrze, ale z drugiej chce szybko i jak najprościej dla siebie.

Mogę jedynie dodać, że miałem podobnie jak Ty i wziąłem łyżkę 60 do wszystkiego. Tam gdzie miałem 65 podcięli delikatnie łopatą, a tam gdzie było 45 lub 55 cm też mam 60 cm.

Nie lałem zadnego chudziaka. Po co płacić za pompę i betoniarke lejąc b10 jak w podobnych pieniądzach można mieć B20?

Moje zbrojenie było ułozone na podkładkach dystansowych i co 4 strzemionko było 10 cm wyższe od pozostałych. Całość po obłozeniu folią zalano 50 cm warstwą B20. Potem zaczęły się szalunki pod 25 cm ścianę. Mój styrodur opiera się o ławę i dotyka do ściany - potem folia kubełkowa i ziemia na docisk :D

Ale jak kto woli - to kwestia kasy, własnego wyczucia i majstra.

Powodzenia - jak coś zapraszam do siebie :D

Witam

U mnie też nie było chudziaka. Zalali ławę z betonu B15 z dodatkiem F-2 a potem już fundament 30cm też z b-15 z dodatkiem f-2. Proponowali zalewać wszystko równo do góry, ale wtedy oni maja prościej a ty bulisz kasę za dodatkowy beton.

Fumdament pomalowali izolbetem a póżniej będzie obłożony styrodurem 5cm na jakieś 60cm od góry. Folia kubełkowa u mnie odpada bo nie bedzie odwodnienia a tylko wtedy ma sens. Majster proponuje ułożyć styrodur i zasypać. Ja mam wątpliwości czy nie obłożyć jeszcze tego folią fundamentową ale gładką bo jakoś mi nie leży ten styrodur bezpośrednio w ziemi

Witam

U mnie też nie było chudziaka. Zalali ławę z betonu B15 z dodatkiem F-2 a potem już fundament 30cm też z b-15 z dodatkiem f-2. Proponowali zalewać wszystko równo do góry, ale wtedy oni maja prościej a ty bulisz kasę za dodatkowy beton.

Fumdament pomalowali izolbetem a póżniej będzie obłożony styrodurem 5cm na jakieś 60cm od góry. Folia kubełkowa u mnie odpada bo nie bedzie odwodnienia a tylko wtedy ma sens. Majster proponuje ułożyć styrodur i zasypać. Ja mam wątpliwości czy nie obłożyć jeszcze tego folią fundamentową ale gładką bo jakoś mi nie leży ten styrodur bezpośrednio w ziemi

a to wszystko salowane czy w ziemię prosto szło ??

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.

Nie wiedziałem ze mozna wypożyczyć blaty na szalunek. Może tak zrobię.

Trochę mnie zmartwił ten pomysł murarza bo skoro on mówi że nie trzeba szalowac i izolowac fundamentu to może tak niedbale do wszystkiego podchodzić. Chyba zacznę szukać alternatywnej ekipy chociaż ta jest polecona.

Edit-blondi

czy te blaty trzeba zamawiać z dużym wyprzedzeniem ?

Trochę mnie zmartwił ten pomysł murarza bo skoro on mówi że nie trzeba szalowac i izolowac fundamentu to może tak niedbale do wszystkiego podchodzić. Chyba zacznę szukać alternatywnej ekipy chociaż ta jest polecona.

Edit-blondi

Szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia. Zamawiał to majster a ja tylko płaciłam. Zresztą ja z majstrem jestem umówiona tak, że koparke i beton zamawiał on bo wiedział najlepiej kiedy dokładnie będzie potrzebna. Ja tylko musiałam zapłacić.

Edit-blondi

Markoebelo - to też zależy od właściwości gruntowych, czy lać stpę, czy nie - problemem nośność gruntu, rozwiązaniem jest fundament lany w gruncie bez stopy a na drugim biegunie jest płyta fundamentowa, w przypadku mojego kolegi gdzie ma plastyczną glinę która pod naciskiem masy ciała człowieka płynie wywalił w płyte fund. coś 8 ton stali i 35000zł :( . Tak że nie ma na takie pytania jednoznacznej odpowiedzi wszystko zależy od warunków i masy domu.

Edit - patrze z zazdrością :) na twoje rosnące ściany u mnie zaczną w przyszłym tygodniu pojawiać się cegiełki.

Trzeba wykopac głęboka dziurę na mojej działce i zobaczyć.

Problem jest taki że ekipa jest z okolic Rzeszowa i nie moga podjechac na "chwilkę".

Znajomy dwa domy dalej budował dom parterowy z poddaszem uzytkowym , częściowo podpiwniczony.Fundament lany składający się z ławy szerokiej na 60 cm i wysokiej na 40 cm , i ściany szerokiej na 30 cm i wysokiej na 70 cm. Ława zbrojona. Tylko w części podpiwniczonej izolował fundament.

Ja po rozmowie ze znajomym kierownikiem budowlanym chyba jednak pozostane przy tym co proponował murarz. Bez szalunków i izolacji fundamentu w glebie , ze zbrojeniem ław 4-5 pretów 12 mm. Wazne jest żeby fundamenty wykopac na tyle głęboki alby był poniżej strefy zamarzania. Czyli conajmniej 110 cm- przynajmniej tak mi mówiono :).

Edit - patrze z zazdrością :) na twoje rosnące ściany u mnie zaczną w przyszłym tygodniu pojawiać się cegiełki.

U mnie jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu szalują płytę no i wtedy chyba muszą na kilka dni przerwać. Sama jestem zaskoczona takim tempem. I nie wiem czy bank zdąży wypłacić kredyt a jak nie zdąży to będzie przymusowy postój.

Odwiedziłam ostatnio kilka składów z dachówkami i ręce mi opadły. Dachówka ceramiczna na mój dach zaczyna sie od 18tys. w górę. :o (sama dachówka!!!)

A poza tym wogóle nie ma z czego wybrać. Dostępny jest tyko creaton, bogena i jeszcze kilka wynalazków. Na inne wogóle nie przyjmują zamówień a jak przyjmują to cena jest wielka niewiadomą albo trzeba czekać około 2miesiące.

Zaczęła mi już nawet chodzic po głowie cementowa, ale cena też około 14,5tys. za brasa i termin za jakieś 2 miesiące. :cry:

Ja zamówiłem cementową coś około 10 czerwca zaliczkowałem 50% wartości dachu termin realizacji 2 wrzesień. Wówczas miał na bieżąco dachówkę ceramiczną jakiejś niemieckiej firmy gość na składzie przy obwodnicy Wieliczki przy tej drodze, co idzie pod Herzem. Jak ja z nim rozmawiałem wrócił po podpisaniu umowy i miał to mieć od ręki ino że tylko ponad 2x więcej wychodził mi dach niż z cementowej euronitu i zdecydowałem sie poczekać na cmentówkę.

Witam

Miałam chwilę czasu i udało mi się wrzucic kilka zdjęć. Nie wiem tylko dlaczego nie działa ten odnosnik powiększ zdjęcie? :evil:

http://images24.fotosik.pl/13/8de64384245a065cm.jpg

http://images23.fotosik.pl/13/26647dd81a2a22b3m.jpg

http://images30.fotosik.pl/13/566eda974d9d283fm.jpg

http://images26.fotosik.pl/13/7eda7ce017346939m.jpg

http://images23.fotosik.pl/13/cecc1966f66c73dem.jpg

http://images24.fotosik.pl/13/1e01d0b2d08c61bcm.jpg

http://images29.fotosik.pl/13/7e7a19124a89f8a1m.jpg

Witam

Macie może namiary na bloczki fundamentowe z okolic Wieliczki/Krakowa/Niepołomic oczywiście w dobrej cenie :)

Pozdrawiam

Spróbuj takiego namiaru

012- 280.69.75 :wink: Kiedyś mieli w b.dobrej cenie. Jak uzgodnisz cenę zapytaj się o atest na te bloczki, tj. jaką deklarują wytrzymałość, czy są wibroprasowane itd... Wiesz jakie dziś są czasy....