Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Proszę o uwagi do wycen jakie udało mi się znaleźć (na razie bez negocjacji ;)):

beton b20 - 210pln/m3

zbrojenie 6 - 2480

zbrojenie 12 - 2200

Beton w takiej cenie kupowałem u Stopy w Marszowicach. Ale była to cena netto i z wliczoną pompą. O to sie dopytaj.

Stal powinna być taniej na składzie Ewron w Śledziejowicach.

Witam

Proszę o uwagi do wycen jakie udało mi się znaleźć (na razie bez negocjacji ;)):

beton b20 - 210pln/m3

zbrojenie 6 - 2480

zbrojenie 12 - 2200

styrodur - 260 /m3

dysperbit - 40/20l

piasek-70/m3

bloczki fundamentowe grupa silikaty f25kl.20 - 3,6 pln/szt

Beton jeśli neto to można taniej /kontakt na priv/, natomiast podane ceny (brutto) stali to mam wrażenie iż rewelacja.

Sprzedam 4 konwektory.

Moc max 2000W, z termostatem, trzyzakresowa regulacja mocy, kupione rok temu, uzywane max 3 m-ce na budowie (moga byc troche brudne). Cena 45PLN/szt. Podobne w Castoramie kosztuja 70PLN. Moge dac gwarancje rozruchowa.

Do odebrania w Sygneczowie lub Krakowie (Płaszów, Prokocim)

Tel. 661 592 232

Mam pytanie do osób, które robiły wjazd na działkę z przepustem. Osadziłem już w rowie rury betonowe średnica 40cm i zastanawiam się czym to teraz najlepiej obsypać. Jaki materiał polecacie - kamień, tłuczeń? Jeden rodzaj materiału czy też lepiej jakoś kombinować z różną grubością kamienia? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Na składzie mi polecili obsypać wszytsko tłuczniem kolejowym i ew na sam wierzch cos drobniejszego, zeby sie lepiej jezdzilo.

Mam pytanie do osób, które robiły wjazd na działkę z przepustem. Osadziłem już w rowie rury betonowe średnica 40cm i zastanawiam się czym to teraz najlepiej obsypać. Jaki materiał polecacie - kamień, tłuczeń? Jeden rodzaj materiału czy też lepiej jakoś kombinować z różną grubością kamienia? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Na składzie mi polecili obsypać wszytsko tłuczniem kolejowym i ew na sam wierzch cos drobniejszego, zeby sie lepiej jezdzilo.

jak obsypiesz kręgi betonowe grubym tłuczniem/ kruszywem łamanym to jest duża szansa, że pod relatywnie małym ciężarem taki kręg pęknie jeśli akurat krawędź kamienia znajdzie się bezpośrednio pomiędzy siłą nacisku a powierzchnią betonu, aby zminimalizować taką możliwość radzę powierzchnie betonu obsypać drobnym kamieniem, nawet 0-12mm i dobrze zagęścić, dopiero na to gruby kamień, sama powierzchnia po której jeździsz to sprawa drugorzędna, bo ona przez parę miesięcy będzie się zagęszczała pod ciężarem kół, dlatego zabiegi estetyczne można nieco odłożyć w czasie, jak już cięższy sprzęt ubije to co pod spodem, inaczej wiecznie będziesz dosypywał drobnego na wierzch...

oczywiście sprawa wygląda dokładnie odwrotnie gdy tylko utwardzasz dojazd i masz pod spodem jedynie grunt rodzimy, wtedy walisz na dno jak najgrubszy kamień albo inne świństwa (beton z recyklingu), a jak to wlezie w ziemie to ew. coś drobnego na górę

pozdrawiam !

Sprzedam pozostałości po budowie w dobrej cenie:

1. Stal zbrojeniowa (drut fi 10) około 20 szt. (przelicznik 1700zł/tonę)

2. Dachówka Braas Romańska w powłoce Cisar, kolor grafitowy około 70-80szt. (jak ktoś będzie zainteresowany to przeliczę dokładnie (1,50zł za sztukę)

kontakt na priva lub tel. 500-112-575

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących.

Jestem właśnie na etapie zbierania ofert od wykonawców i pojawiająsię kolejne wyceny i pytania.

Czy ktoś z was miał może do czynienia z ekipą prowadzoną przez Zbyszka Sowę z Ochmanowa ?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje na jej temat.

Proszę o przesyłanie info na priv.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Jak się ma odbiór budynku do odbioru zjazdu na działkę w gminie Wieliczka? Zrobiłem projekt zjazdu, mam na niego pozwolenie na budowę ale zjazd wykonałem samemu bez kierownika budowy, geodety itd. I tak się właśnie zastanawiam czy nie będzie problemu z odbiorem budynku przez to. Macie jakieś doświadczenia z tym? Jest to zwykła droga gminna. Mam nadzieje, że nie będę musiał przerabiać zjazdu po budowie domu tylko po to, żeby się dało zrobić odbiór... Ostatnio właśnie czytam na forum "Grupa krakowska", że czasem robią z tym problemy:(