Noala 24.07.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dodam jeszcze, ze w zasadzie to ceramika z Boleslawca jest dostepna w kazdym skladzie budowlanym. Koszt jednej ksztaltki (odcinka) to ok.60 PLN, obudowuje sie cegla plus welna do zaizolowania i komin gotowy pozdrawiam Noala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 24.07.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkw 24.07.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 hejo!!jak tam u was robota? U mnie już dach jest. Już niedługo. Acha, jakby ktoś potrzebował to mam do odsprzedania 2 palety Porothermu P-W 25. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus73 25.07.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Otrzymałem dzisiaj info że nie dam rady podłączyć się do wody od sąsiada (do rury) bo zrobili mu za małą średnicę i miałbym u siebie problemy...a sąsiad bez problemu się zgodził, koszty byłyby małe bo to raptem kilkanaście metrów...teraz jak się wyraził kierownik z ZGK najbardziej mi się opłaci (?) pociągnąć wodę z rury która jest ode mnie około 100 metrów !!! Tak się zastanawiamy z żoną czy w tej sytuacji nie wyjdzie taniej i lepiej zrobienie studni głębinowej. Może ktoś z Was robił coś takiego i mógłby podzielić się uwagami, jakie są koszty takiej inwestycji i jak się to sprawdza? Ewentualnie poproszę o namiar na kogoś kto robi takie studnie (działkę mamy w Niegowici k.Gdowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajacy 25.07.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Ruszyło na całego, fundamenty wykopane i zalane więc się zaczęlo. Więcej zdjęć w krótce w dzienniku budowy bo narazie to zabardzo nie ma czasu na nic. Mamy pytanie z innej beczki, gdzie w rejoenie Wieliczki można kupić drewno na więźbę dachową. Może macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie i możecie coś podpowiedzieć prosimy o pomoc. http://img518.imageshack.us/img518/6405/dscn3127lk0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 26.07.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Ruszyło na całego, fundamenty wykopane i zalane więc się zaczęlo. Więcej zdjęć w krótce w dzienniku budowy bo narazie to zabardzo nie ma czasu na nic. Mamy pytanie z innej beczki, gdzie w rejoenie Wieliczki można kupić drewno na więźbę dachową. Może macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie i możecie coś podpowiedzieć prosimy o pomoc. http://img518.imageshack.us/img518/6405/dscn3127lk0.jpg Czy ja dobrze widzę, że nieściągneliście humusu przed wykopami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamaria 26.07.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Otrzymałem dzisiaj info że nie dam rady podłączyć się do wody od sąsiada (do rury) bo zrobili mu za małą średnicę i miałbym u siebie problemy...a sąsiad bez problemu się zgodził, koszty byłyby małe bo to raptem kilkanaście metrów...teraz jak się wyraził kierownik z ZGK najbardziej mi się opłaci (?) pociągnąć wodę z rury która jest ode mnie około 100 metrów !!! Tak się zastanawiamy z żoną czy w tej sytuacji nie wyjdzie taniej i lepiej zrobienie studni głębinowej. Może ktoś z Was robił coś takiego i mógłby podzielić się uwagami, jakie są koszty takiej inwestycji i jak się to sprawdza? Ewentualnie poproszę o namiar na kogoś kto robi takie studnie (działkę mamy w Niegowici k.Gdowa) Witaj Krakus, masz tu co nieco o studniach. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=101118&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus73 26.07.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Otrzymałem dzisiaj info że nie dam rady podłączyć się do wody od sąsiada (do rury) bo zrobili mu za małą średnicę i miałbym u siebie problemy...a sąsiad bez problemu się zgodził, koszty byłyby małe bo to raptem kilkanaście metrów...teraz jak się wyraził kierownik z ZGK najbardziej mi się opłaci (?) pociągnąć wodę z rury która jest ode mnie około 100 metrów !!! Tak się zastanawiamy z żoną czy w tej sytuacji nie wyjdzie taniej i lepiej zrobienie studni głębinowej. Może ktoś z Was robił coś takiego i mógłby podzielić się uwagami, jakie są koszty takiej inwestycji i jak się to sprawdza? Ewentualnie poproszę o namiar na kogoś kto robi takie studnie (działkę mamy w Niegowici k.Gdowa) Witaj Krakus, masz tu co nieco o studniach. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=101118&highlight= Dzieki za linka, ale troche mnie zszokowalo co przeczytalem Zrobienie sobie takiej studni nie zwalnia z "obowiazku" podłaczenia sie do wodociagu !!! Co za durne przepisy!! Moze ktos z Was wie cos na ten temat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 26.07.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Ruszyło na całego, fundamenty wykopane i zalane więc się zaczęlo. Więcej zdjęć w krótce w dzienniku budowy bo narazie to zabardzo nie ma czasu na nic. Mamy pytanie z innej beczki, gdzie w rejoenie Wieliczki można kupić drewno na więźbę dachową. Może macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie i możecie coś podpowiedzieć prosimy o pomoc. no ładnie to wygląda ja za niedługo też chcę robić właśnie w ten sposób czyli wykopać rowy i wlać tam beton. robicie sami czy firma albo jakaś ekipa te fundamenty ?? bo w sumie kopać łopatą to ja umiem, ale potrzebuję kogoś kto mi ponadzoruje to moje kopanie i pomoże trochę, doradzi i wogóle, może macie kogoś takiego ?? geodeci wytyczali wam budynek ? ile wzięli ? jaki termin oczekiwania był na nich ? bo może już muszę rozglądać się za jakimś geodetą nie wiem dlatego pytam właśnie a teraz co do więźby na stronach grupy krakowskiej własnie ostatnio były pytania tego typu i pisali coś o: 1. Tokarni k Myślenic ale to było o deskach ale może i mają więźbę 2. za Myslenicami, Jasienice 101. Tartak prowadzi pan Ziemianin tel 012 273 17 75 pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 26.07.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Ruszyło na całego, fundamenty wykopane i zalane więc się zaczęlo. Więcej zdjęć w krótce w dzienniku budowy bo narazie to zabardzo nie ma czasu na nic. Mamy pytanie z innej beczki, gdzie w rejoenie Wieliczki można kupić drewno na więźbę dachową. Może macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie i możecie coś podpowiedzieć prosimy o pomoc. Czy ja dobrze widzę, że nieściągnęliście humusu przed wykopami? ja też nie mam zamiaru wyciągać humusu przed wykopami, dopiero po zaszolowaniu tego co nad ziemią, zalaniu betonem i następnie po rozszolowaniu wybiorę z jedną łopatę wgłąb ziemi i wrzucę tam jakiegoś piachu czy coś, rozprowadzę kanalizację i zrobię chudziaka. jakiś taki mam plan bynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajacy 26.07.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 lbryndal masz wiadomości na priva i dzieki za namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 26.07.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 lbryndal masz wiadomości na priva i dzieki za namiary. po rozmowach napisz tutaj po ile mają i jaki czas oczekiwania napewno niektórym się to przyda mi na bank. acha lepiej dawać na dach mokre drzewo czy suszone ? suszone jest droższe pewnie ale o ile wiecie może ? kajacy na priva nic nie przyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 26.07.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Ruszyło na całego, fundamenty wykopane i zalane więc się zaczęlo. Więcej zdjęć w krótce w dzienniku budowy bo narazie to zabardzo nie ma czasu na nic. Mamy pytanie z innej beczki, gdzie w rejoenie Wieliczki można kupić drewno na więźbę dachową. Może macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie i możecie coś podpowiedzieć prosimy o pomoc. Czy ja dobrze widzę, że nieściągnęliście humusu przed wykopami? ja też nie mam zamiaru wyciągać humusu przed wykopami, dopiero po zaszolowaniu tego co nad ziemią, zalaniu betonem i następnie po rozszolowaniu wybiorę z jedną łopatę wgłąb ziemi i wrzucę tam jakiegoś piachu czy coś, rozprowadzę kanalizację i zrobię chudziaka. jakiś taki mam plan bynajmniej No można i tak, ale to trochę taka syzyfowa praca wybieranie ziemi z już zalanych fundamentów. Przy twojej powierzchni domu przed tyczeniem koparka zrobiłaby to pewnie za godzinę czyli za jakieś 70-80zł. A ręcznie to Ci troszke zejdzie (kopanie + wywóz ziemi) i jak tu jeździć taczkami pomiędzy sterczącymi fundamentami. Zrobisz jak uważasz, ale chyba warto to jeszcze przemysleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 26.07.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 No można i tak, ale to trochę taka syzyfowa praca wybieranie ziemi z już zalanych fundamentów. Przy twojej powierzchni domu przed tyczeniem koparka zrobiłaby to pewnie za godzinę czyli za jakieś 70-80zł. A ręcznie to Ci troszke zejdzie (kopanie + wywóz ziemi) i jak tu jeździć taczkami pomiędzy sterczącymi fundamentami. Zrobisz jak uważasz, ale chyba warto to jeszcze przemysleć. no tak ale ja chcę kopać w ziemi rowy pod fundamenty a jak koparka to wybierze ze środka to będę musiał odrazu szolowac je niżej. Ja mam zamiar tak (z pomocą innych): 1. wykopać, 2. zalać betonem, 3. zaszolować, 4. zalać betonem a potem wywieź trochę tej ziemi ze środka albo wywieź ziemię między pkt 2 a 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 26.07.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 No można i tak, ale to trochę taka syzyfowa praca wybieranie ziemi z już zalanych fundamentów. Przy twojej powierzchni domu przed tyczeniem koparka zrobiłaby to pewnie za godzinę czyli za jakieś 70-80zł. A ręcznie to Ci troszke zejdzie (kopanie + wywóz ziemi) i jak tu jeździć taczkami pomiędzy sterczącymi fundamentami. Zrobisz jak uważasz, ale chyba warto to jeszcze przemysleć. no tak ale ja chcę kopać w ziemi rowy pod fundamenty a jak koparka to wybierze ze środka to będę musiał odrazu szolowac je niżej. Ja mam zamiar tak (z pomocą innych): 1. wykopać, 2. zalać betonem, 3. zaszolować, 4. zalać betonem a potem wywieź trochę tej ziemi ze środka albo wywieź ziemię między pkt 2 a 3 Czyli co lejesz wszystko równo? tzn. ławy i fundamenty takiej samej szerokości czyli jakieś 50cm. Czy może kopiesz i zalewasz tylko ławy a póżniej szalujesz fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 26.07.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Czyli co lejesz wszystko równo? tzn. ławy i fundamenty takiej samej szerokości czyli jakieś 50cm. Czy może kopiesz i zalewasz tylko ławy a póżniej szalujesz fundament? kopie rowek około 30 cm max, dołem podkopany na obie strony żeby był szerszy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markoebelo 26.07.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Ibryndal : Mi murarz proponuje takie same rozwiazanie.Wykopac podebrac na boki na ławę bez stopy , włozyć zbrojenie ma dno zalac do góry i zaszalować i zaizolowac wystającączęśc fundamentu.Zastanawiam się tylko nad tym czy ziemia nie będzie się zsywała podczas kopania.Koparką możnaby ale wtedy wejdzie o wiele więcej betonu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 26.07.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Ibryndal : Mi murarz proponuje takie same rozwiazanie. Wykopac podebrac na boki na ławę bez stopy , włozyć zbrojenie ma dno zalac do góry i zaszalować i zaizolowac wystającą częśc fundamentu. albo i więcej nawet zaizolowac. ja bym nawet izolował na całej wysokości fundamentu oczywiście stopniowo bo ponoć nie można odkopywać całej ściany na jeden raz Zastanawiam się tylko nad tym czy ziemia nie będzie się zsywała podczas kopania. no to zależy jaki jest grunt. ja jak kopałem testowy dołek pod klopika to była taka raczej nie osuwająca się zbita i na bokach łopatą ładnie się wyrównywało ale jak będzie na większej głębokości to nie wiem Koparką możnaby ale wtedy wejdzie o wiele więcej betonu. pozdrawiam dokładnie więcej betonu acha byłem u rodziców na wekeendzie i gadałem z jednym budowlańcem odnośnie oczywiście budowania ścian i co: kubik betonu B20 w Tarnowie najdrożej 220zł brutto. teraz już wiem że ta cena betonu w Krakowie to wymysł producentów i poprostu czysty zysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 26.07.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Czyli co lejesz wszystko równo? tzn. ławy i fundamenty takiej samej szerokości czyli jakieś 50cm. Czy może kopiesz i zalewasz tylko ławy a póżniej szalujesz fundament? kopie rowek około 30 cm max, dołem podkopany na obie strony żeby był szerszy i tyle. No to będzie chyba mistrzostwo świata jak dorosły facet wejdzie do rowka głębokiego na 120-150 i szerokiego na 30cm i jeszcze go podkopie na dole nie powodując osuwania się ziemi. A w takim wypadku jeśli nie szalujesz to wykopy muszą być zrobione co do cm. A koniec końców i tak trzeba potem te fundamenty odkopać, żeby zaizolować. Zrobisz jak uważasz, ale chyba nie ułatwisz sobie życia i niewiele zaoszczędzisz no chyba, że siłę roboczą do tego kopania masz za darmo. mam nadzieję, że ci się to wszystko uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 26.07.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 [quote name="lbryndalacha byłem u rodziców na wekeendzie i gadałem z jednym budowlańcem odnośnie oczywiście budowania ścian i co: kubik betonu B20 w Tarnowie najdrożej 220zł brutto.teraz już wiem że ta cena betonu w Krakowie to wymysł producentów i poprostu czysty zysk No to nawet jakby zapłacić za transport do Wieliczki to chyba wyszłoby taniej niz z Krakowa, bo w Krakowie trzbea dać 300zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts