macio 26.07.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Ja mam wylewaną w zeszłym roku ławę razem ze ścianą fundamentową do wykopu. Kopane było koparką na szerokość 30 cm i mimo tego, że mam twardą glinę to i tak góra wykopów została oberwana, więc trzeba się liczyć z większą ilością betonu. U mnie dolali za dużo do wykopu i po zaszalowaniu i dolaniu tego co wystaje nad ziemię musieli skuć tak, żeby się zmiesciło 50cm ocieplenia. Mój kierbud twierdzi, że takie wykonanie jest również poprawne, ale ja drugi raz bym tak nie robił, ewentualnie samą ławę do wykopu reszta szalowane lub bloczki. Dodam jeszcze, że powinno się wykop wyłożyć folią budowlaną, aby zapobiec odciąganiu mleczka cementowego czy czegośtam . albo i więcej nawet zaizolowac. ja bym nawet izolował na całej wysokości fundamentu oczywiście stopniowo bo ponoć nie można odkopywać całej ściany na jeden raz Weź pod uwagę to, że jeżeli odkopiesz ścianę aby ją zaizolować to będziesz ją musiał wyczyścić z ziemi a to jest masakra... Mogę podać namiary na dobrą betoniarnię (w zeszłym roku sprzedawali z 7% vat ) mają też bloczki fundamentowe Betoniarnia Nosek 12 6450596 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 27.07.2007 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 edit-blondi rowek nie będzie napewno głęboki na 120 - 150 cm max 120 ale to się dopiero zobaczy. nie ja pierwszy tak robię skoro inni robią to i mi się chyba powinno udać no chyba że znajdę na działce pod ziemią skałę co do betonu to nie iwem ale chyba nawet nikt by nie chcial przyjechać z Tarnowa z betonem ale tak tylko piszę dla porównania macio ja będę kopał ręcznie bo ja, tato i 2 braci czyli razem 4 osoby powinny sobie dać z tym radę w jakimś ludzkim czasie, pozatym koparka nie wykopie tak dobrze i zawsze się coś obsunie. oczywiście że fundamenty zalewane w folię i kiedyś jak będę ocieplał albo nawet nie ocieplał ale zabezpieczał jakimś lepikiem czy czymś takim to po odkopaniu i odłożeniu folii będę miał czysty betonik. za namiar na betoniarnię bardzo dziękuję, przyda się mam pytanie do Wszystkich: czy ostatnio komus geodeta wytyczał domek ? jakie są terminy ? i wogóle po ile biorą za taką "przyjemność" pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 27.07.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Została mi po budowie paleta porothermu 25 P+W. chętnie odstapię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 27.07.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Z praktyki wiem, że folia w fundamencie to się lekko potarga choćby nie wiem jak uważać nawet przy kopaniu ręcznym musisz górę wykopać szerszą, żeby jako móc kopać dalej w miarę wygodnie. Radzę przynajmniej nie dolewać do góry tylko zostawić ok 40 cm tek żeby te 60cm mieć zaszalowane. Ja w zeszłym roku płaciłem 300PLN za wytyczenie trzeba było się umawiać z tydzień wcześniej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 27.07.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Znalazłem ekipę Dzisiaj ruszyła praca. Wreszcie budują się ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 27.07.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 No to się muszę pochwalić, wczoraj zalaliśmy strop, 15 dni około oddechu, nie licząc kilometrów na budowę coby lekko skropić te kilkadziesiąt m2 betonu. Cały beton mam z betoniarni którą wymienił wcześniej Macio. Co prawda wczoraj czas zalewania obsunął się o 3 godziny ale jak mówi mój majster wie że jak mam mieć 9m3 to dostanie 9, bo ponoć różnie to gdzie indziej bywa. Na płytę + fundamenty garażu wyliczyliśmy 14m3 i tyle zamówiliśmy. Zostało może 7 wiader betonu, czyli wszystko tak, jak miało być. Moi mówili że Krak. . . punktualny ale coś z odmierzaniem mają kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 27.07.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 A to jeszcze dokumentacja fotograficzna. Ułożone zbrojenie: http://images28.fotosik.pl/39/bcd4bd41858082aam.jpg wylana płyta, w lewym górnym rogu wkradła się w kadr część nogi inspektora nadzoru inwestorskiego któremu bezpośrednio podlegam, czyli . . . oczywiście moja żona . Oraz przy schodach zraszacz który zamontowałem, on podlewa fundament, a ja w tym czasie zajmuje się czymś innym . http://images28.fotosik.pl/39/c113623c67d90201m.jpg a to zagadka co to jest? http://images29.fotosik.pl/39/bd9e2663a548d498m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus73 27.07.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Moze ktos z Was mial podobny problem wiec prosze o info. Odebralem mapke "500". Aby nie rozpisywac sie za duzo i nie gmatwac tematu - po zweryfikowaniu danych zawartych na mapce okazuje sie ze na mojej mapce jest blednie zaznaczona srednica rury wodociagowej co narazilo by mnie na podpinanie sie zamiast do lacza oddalonego o 15 metrow, to musialbym skorzystac z "opcji" podlaczenia w odleglosci ok.100 m !!! Dodam ze weryfikowalem te dane z mapka sasiada ktory zgodzil sie na podlaczenie do "jego" ciagu (15 metrow od mojej dzialki). Zreszta nawet bez mapki ten sasiad pamietal ze glowna rura miala 63 mm a nie jak pokazuje moja mapka 40 mm. Na pewno w poniedzialek "uderze" do geodety, ale zastanawiam sie czy teraz znow bede czekal 1,5 miesiaca na nowe - prawidlowe mapki, czy w ZGK mozna im sprawe przedstawic podpierajac sie kserem mapki sasiada?? Zreszta do jasnej ciasnej w ZGK powinni wiedziec jakie maja rury i gdzie!!! Moze ktos z Was to przerabial?? Dajcie znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 27.07.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Z praktyki wiem, że folia w fundamencie to się lekko potarga choćby nie wiem jak uważać. Ja w zeszłym roku płaciłem 300PLN za wytyczenie trzeba było się umawiać z tydzień wcześniej. jak się trochę uszkodzi to przecież nic się nie dzieje, możesz mi podać namiary na tego geodetę i napisać co zrobił za tą kasę ? (narożniki + wysokości czy jeszcze coś ) Znalazłem ekipę Dzisiaj ruszyła praca. Wreszcie budują się ściany tak o znalazłeś ekipę z dnia na dzień dobrze zrozumiałem ? ile biorą za robotę przemi gratuluję stropu też bym chciał już mieć strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 27.07.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 tak o znalazłeś ekipę z dnia na dzień dobrze zrozumiałem ? ile biorą za robotę Dostałem namiar ze składu budowlanego na kilka ekip, które robią w okolicy. Gość był taki fajny, że dodatkowo zaznaczył dla każdej z nich ocenę (tzn. określił, które on by brał po kolei) Nie jest tak źle z terminami. Jedna brygada mogłaby wejść do mnie już we wrześniu. Ale udało mi się trafić na ekipę "od zaraz". Cena trochę mnie przybiła ... 40000 za stan surowy bez fundamentów (ściany, strop, schody, ściany poddasza, więźba, dachówka, orynnowanie, tarasy, ściany działowe). Ale jak widzę jak chłopaki robią to chyba nie żałuję. Przy mojej poprzedniej brygadzie oczywiste było że muszę być codziennie ze 2 razy na budowie i mierzyć, mierzyć i mierzyć i sprawdzać .... A teraz mogę się trochę wyluzować Co nie zmienia faktu że pozostanę czujny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 28.07.2007 03:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Cena trochę mnie przybiła ... 40000 za stan surowy bez fundamentów (ściany, strop, schody, ściany poddasza, więźba, dachówka, orynnowanie, tarasy, ściany działowe). jak duży masz ten dom do wybudowania za taką kasę, coś mi się wydaje nie dziwne że byli wolni od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 28.07.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 jak duży masz ten dom do wybudowania za taką kasę, coś mi się wydaje nie dziwne że byli wolni od ręki. Domek mam malutki. Około 140m2 + garaż. Pytałem o cenę kilka ekip. Ceny były w przedziale od 40 do 50 tysięcy. Wiem że to dużo, ale jakbyś miał takie doświadczenia jak ja z poprzednią ekipą (partacze, którzy dali małą cenę żeby tylko chwycić robotę) to byś nie wybrzydzał - uwierz mi Mamy taką sytuację, że co lepsi wyjechali z kraju, a reszta tych dobrych ma pozajmowane terminy na cały rok. Mam dwa założenia: - nie chcę następnych partaczy, - chcę zrobić jak najwięcej w tym roku (pewnie za rok robocizna u partaczy byłaby już za 50000). I dlatego właśnie na to poszedłem. Po tych dwóch dniach pracy nowej ekipy mam pewność, że mam do czynienia z fachowcami. Robią szybko, dokładnie i umieją poradzić sobie z błędami poprzedniej brygady. Generalnie jestem zadowolony. Wydaje mi się, że są warci tej ceny. After edit: Aha są i inne plusy nowej brygady. Głupi przykład: zapewniają własne stemple pod płytę. Niby nic, ale nie muszę ich kupować a potem martwić się żeby ktoś je odkupił. Zawsze jakaś oszczędność. Czyli cena za brygadę się zmniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fijasek 28.07.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Witam.Potrzebuje jakieś namiary na architekta lub raczej konstruktora do zmian przeliczenia stropu i więźby dachowej, a na początku to chodzi mi o rozmowe czy to ma sens co chciałbym zmienić i czy koszty mnie nie odwiodą od mojego pomysłu.Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 28.07.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Cena trochę mnie przybiła ... 40000 za stan surowy bez fundamentów (ściany, strop, schody, ściany poddasza, więźba, dachówka, orynnowanie, tarasy, ściany działowe). jak duży masz ten dom do wybudowania za taką kasę, coś mi się wydaje nie dziwne że byli wolni od ręki. Cena taka sobie. Ja mam domek 150m2 +garaż (fakt faktem, że domek strasznie pokrecony i skomplikowany dach- na załączonym obrazku) i płacę 48,5tys (bez tarasów i scianek działowych). A moja ekipa terminów na ten rok nie miała juz w styczniu. Miałam kilka wycen i ta była powiedzmy w środku stawki. przemi a ty jaki masz domek i za jaką kasę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 28.07.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Qrde te Wasze ceny - żeby się moi nie dowiedzieli bo będzie podwyżka, chociaż dwa etapy już wypłaciłem, czyli stan 0 i parter. Ja mam domek o obrysie 9,64x8,9. Moja ekipa robiła: wykopy pod fundament do poziomu gruntu lany w ziemi, potem szalunki, lanie w szalunki i płyta fundamentowa, oczywiście kręcenie zbrojenia i jego ułożenie. Parter: izolacja pozioma, ściany nośne + ścianki działowe+szalowanie płyty, zbrojenia, komin, schody wewn. lane, poddasze: ściany zewn, ścianki działowe, fajermury - cokolwiek to ma znaczyć , wieniec, osadzenie śrub do krokwi. Ich stemple, betoniarka, kabel 70m do pożyczki prądu do betoniarki od sąsiada, rusztowania itp. Za to wszystko wezmą 17500zł. W obecnej chwili mają zamknięty kalendarz na przyszły rok, wszystkie budowy w promieniu 5km od ich miejsca zamieszkania. Ja umawiałem się w zeszłym roku w październiku i wcisnęli mnie w tym roku jedynie po znajomości, wycena robót z roku zeszłego, majster powiedział że w sumie powinien doliczyć coś, ale . . . . Budują naprawdę dobrze i równiutko, budowali wcześniej znajomym, teraz nam, znajomym tych znajomych i ich znajomym i tak idzie. , Do tego wszystkiego dach jeśli chodzi o robociznę to ekipa górali z Myślenic z nimi zaprzyjaźniona z którą współpracują bierze odemnie-też robota zaklepana w zeszłym roku 45 zł /m2 kompletnego dachu z obróbkami blacharskimi rynnami, podbitką. Mam dach niecałe 170m2x45 - około 7500. Garaż wolno stojący zleciłem im w trakcie prac - ile wezmą to się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 28.07.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Qrde te Wasze ceny - żeby się moi nie dowiedzieli bo będzie podwyżka, chociaż dwa etapy już wypłaciłem, czyli stan 0 i parter. Ja mam domek o obrysie 9,64x8,9. Moja ekipa robiła: wykopy pod fundament do poziomu gruntu lany w ziemi, potem szalunki, lanie w szalunki i płyta fundamentowa, oczywiście kręcenie zbrojenia i jego ułożenie. Parter: izolacja pozioma, ściany nośne + ścianki działowe+szalowanie płyty, zbrojenia, komin, schody wewn. lane, poddasze: ściany zewn, ścianki działowe, fajermury - cokolwiek to ma znaczyć , wieniec, osadzenie śrub do krokwi. Ich stemple, betoniarka, kabel 70m do pożyczki prądu do betoniarki od sąsiada, rusztowania itp. Za to wszystko wezmą 17500zł. takie ceny to rozumiem mimo wszystko możesz dopisać w jakim promieniu 5km budują gdzie jest znaczy się ten środek promienia. a może mnie tez by wcisnęli na przyszły rok może podasz do nich namiary ? może będzie łagodna zima i będą budować wczesniej a tym samym więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 28.07.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 OGC napisał: Domek mam malutki. Około 140m2 + garaż. No normalnie to mi szczęka opadła... OGC zobacz w mój dziennik co to znaczy mieć malutki domek!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 28.07.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 macio no może masz rację No ale duży też nie jest. Załóżmy że średni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 29.07.2007 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 takie ceny to rozumiem mimo wszystko możesz dopisać w jakim promieniu 5km budują gdzie jest znaczy się ten środek promienia. a może mnie tez by wcisnęli na przyszły rok może podasz do nich namiary ? może będzie łagodna zima i będą budować wczesniej a tym samym więcej ? Ich epicentrum to wioska za Niepołomicami co się zowie Wola Batorska, ostatnio rozmawiałem właśnie z majstrem i mówił że już odmawia na przyszły rok, gość jest na tyle poważny, że bierze to co może zrobić. Wiem że nigdzie dalej się nie zapuszczają, bo nie mają takiej potrzeby, dojeżdżają sobie do miejsc budów na rowerkach, majster ma ciągniczek samoróbkę z przyczepką którym wozi potrzebna większe sprzęty. Mają w okolicy renomę i przy obecnym stanie wykupu ziemi w okolicach Niepołomic roboty na dłuuuuuugie lata. Napisz gdzie się budujesz, zapytam, ale raczej sprawa wątpliwa, no i na ceny poprawkę też trzeba wziąć, to zeszłoroczne i po niejakiej znajomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 29.07.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Qrde te Wasze ceny - żeby się moi nie dowiedzieli bo będzie podwyżka, chociaż dwa etapy już wypłaciłem, czyli stan 0 i parter. Ja mam domek o obrysie 9,64x8,9. Moja ekipa robiła: wykopy pod fundament do poziomu gruntu lany w ziemi, potem szalunki, lanie w szalunki i płyta fundamentowa, oczywiście kręcenie zbrojenia i jego ułożenie. Parter: izolacja pozioma, ściany nośne + ścianki działowe+szalowanie płyty, zbrojenia, komin, schody wewn. lane, poddasze: ściany zewn, ścianki działowe, fajermury - cokolwiek to ma znaczyć , wieniec, osadzenie śrub do krokwi. Ich stemple, betoniarka, kabel 70m do pożyczki prądu do betoniarki od sąsiada, rusztowania itp. Za to wszystko wezmą 17500zł. W obecnej chwili mają zamknięty kalendarz na przyszły rok, wszystkie budowy w promieniu 5km od ich miejsca zamieszkania. Ja umawiałem się w zeszłym roku w październiku i wcisnęli mnie w tym roku jedynie po znajomości, wycena robót z roku zeszłego, majster powiedział że w sumie powinien doliczyć coś, ale . . . . Budują naprawdę dobrze i równiutko, budowali wcześniej znajomym, teraz nam, znajomym tych znajomych i ich znajomym i tak idzie. , Do tego wszystkiego dach jeśli chodzi o robociznę to ekipa górali z Myślenic z nimi zaprzyjaźniona z którą współpracują bierze odemnie-też robota zaklepana w zeszłym roku 45 zł /m2 kompletnego dachu z obróbkami blacharskimi rynnami, podbitką. Mam dach niecałe 170m2x45 - około 7500. Garaż wolno stojący zleciłem im w trakcie prac - ile wezmą to się okaże. To bardzo dobra cena. Domek masz jednak mniejszy od mojego i dach również. U mnie dom po obrysie ma prawie 13x13 a sam dach to 250m2. Ty na płyte wylałaeś 14m3 (razem z garażem!) a u mnie zamknęło się w 31m3 (strop+wieńce + 3 słupki). No ale jaki chciałam taki mam. Miałam dużo niższe propozycje, ale wołałam nie ryzykować. A z ekipą było tak jak u Ciebie. Wybudowali w moim bezpośrednim sąsiedztwie trzy domki i wszyscy właściciele byli super zadowoleni. U mnie robią wszystko czyli od fundamentów po dach a póżniej jeszcze umówiliśmy sie na tynkowanie wewnątrz i całkiem możliwe, że na zewnątrz też. Dzięki temu uniknę zwalania niedoróbek jeden na drugiwego i kręcenia nosem, że np. ktoś postawił krzywe ściany (moje sa raczej proste) i tynkowanie nie idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts