przemi 29.07.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Domek masz jednak mniejszy od mojego i dach również. U mnie dom po obrysie ma prawie 13x13 a sam dach to 250m2. Ty na płyte wylałaeś 14m3 (razem z garażem!) a u mnie zamknęło się w 31m3 (strop+wieńce + 3 słupki). No ale jaki chciałam taki mam. Miałam dużo niższe propozycje, ale wołałam nie ryzykować. A z ekipą było tak jak u Ciebie. Wybudowali w moim bezpośrednim sąsiedztwie trzy domki i wszyscy właściciele byli super zadowoleni. U mnie robią wszystko czyli od fundamentów po dach a póżniej jeszcze umówiliśmy sie na tynkowanie wewnątrz i całkiem możliwe, że na zewnątrz też. Dzięki temu uniknę zwalania niedoróbek jeden na drugiwego i kręcenia nosem, że np. ktoś postawił krzywe ściany (moje sa raczej proste) i tynkowanie nie idzie. No to faktycznie trochę więcej , jak gruby masz strop?, ja wg projektu 12cm i taki wylaliśmy, przy największym rozstawie ścian nośnych 5m, musisz mieć sporo grubszy skoro tyle weszło. My zdecydowaliśmy się na nieduży domek biorąc przede wszystim pod uwagę koszt jego utrzymania, zwłaszcza gdy będziemy na emeryturze, postanowiliśmy kosztem ograniczenia wielkości zrobić m. innymi went. mechaniczną z rekuperatorem i gruntowym wymiennikiem i parę innych drobiazgów. Mam nadzieję, że na 3 osobową rodzinę starczy, jeśli nie to . . . pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela, a trzeci dla siebie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 29.07.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 takie ceny to rozumiem mimo wszystko możesz dopisać w jakim promieniu 5km budują gdzie jest znaczy się ten środek promienia. a może mnie tez by wcisnęli na przyszły rok może podasz do nich namiary ? może będzie łagodna zima i będą budować wczesniej a tym samym więcej ? Ich epicentrum to wioska za Niepołomicami co się zowie Wola Batorska, ostatnio rozmawiałem właśnie z majstrem i mówił że już odmawia na przyszły rok, Napisz gdzie się budujesz, zapytam, ale raczej sprawa wątpliwa, no i na ceny poprawkę też trzeba wziąć. buduję się a raczej będę w Raciborsku koło Wieliczką tak że dojeżdżać to oni napewno nie będą chcieli i wogóle to chcę rozpocząć jak najwczęśniej a te terminy pewnie już pozajmowane mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 30.07.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 [quote name="przemi No to faktycznie trochę więcej , jak gruby masz strop?, ja wg projektu 12cm i taki wylaliśmy, przy największym rozstawie ścian nośnych 5m, musisz mieć sporo grubszy skoro tyle weszło. My zdecydowaliśmy się na nieduży domek biorąc przede wszystim pod uwagę koszt jego utrzymania, zwłaszcza gdy będziemy na emeryturze, postanowiliśmy kosztem ograniczenia wielkości zrobić m. innymi went. mechaniczną z rekuperatorem i gruntowym wymiennikiem i parę innych drobiazgów. Mam nadzieję, że na 3 osobową rodzinę starczy, jeśli nie to . . . pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela, a trzeci dla siebie )[/quote] Strop mam na 14cm. Ja w projekcie miałam terivę - zamienieliśmy na betonowy a oprócz tego po zmianie ścianek i pomieszczeń przez środek salaonu wyszła belka na 5m. Więc coby uniknąć takiej "salonowej ozdoby" za zgodą kierownika zrezygnowalismy z tej belki i mam tylko kilka małych z czego chyba 1 lub 2 widoczne reszta jest w ścianach. No ale w tym wypadku strop musiałbyć odrobine grubszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 30.07.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Strop mam na 14cm. Ja w projekcie miałam terivę - zamienieliśmy na betonowy a oprócz tego po zmianie ścianek i pomieszczeń przez środek salaonu wyszła belka na 5m. Więc coby uniknąć takiej "salonowej ozdoby" za zgodą kierownika zrezygnowalismy z tej belki i mam tylko kilka małych z czego chyba 1 lub 2 widoczne reszta jest w ścianach. No ale w tym wypadku strop musiałbyć odrobine grubszy. a musiałaś przeprojektować strop na płytę laną czy może wystarczyła interwencja w dzienniku budowy wykonana przez kierownika budowy ? mam podobnie i ponoć lany taniej wychodzi i zastanawiam się czy zmienić terivę na płytę laną. (moge jeszcze prosić jeśli jesteś w stanie podać jaka powierzchnia stropu i ile wyszły materiały na niego ?) pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 30.07.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 a musiałaś przeprojektować strop na płytę laną czy może wystarczyła interwencja w dzienniku budowy wykonana przez kierownika budowy ? Ja robię to samo co edit-blondi. Też mam w projekcie terive. Mój kierownik budowy powiedział że wystarczy tą zmianę wpisać w dzienniku budowy. Właśnie siedzi teraz biedaczek i liczy ten nowy strop ponoć lany taniej wychodzi i zastanawiam się czy zmienić terivę na płytę laną. Kurcze ja zawsze chciałem mieć lany. Ot taki kaprys. Nawet nie zwracałem uwagi na to ile by wychodziła taka Teriva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 30.07.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Ja robię to samo co edit-blondi. Też mam w projekcie terive. Mój kierownik budowy powiedział że wystarczy tą zmianę wpisać w dzienniku budowy. Właśnie siedzi teraz biedaczek i liczy ten nowy strop Kier Bud bierze dodatkową kasę za taki bajer jak przeliczenie tego stropu czy to kwestia ugadania się ?? jakiego masz kierownika budowy bo akurat to mam jednego zaklepanego, ale niewykluczone że może to być inny. a jak zrobiłeś już swój strop to pochwal sieile kasy kosztował i jaka powierzchnia tak orientacyjnie żebym wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 30.07.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 lbryndalTego mojego mam po znajomości i nic nie płacę za tą zmianę stropu.Ale z tego co wiem to biorą dodatkową kasę - ale nie wiem ile.A powierzchnia mojego stropu to około 105 m2. Niestety nie mogę ci polecić mojego kierbuda bo facet nie bierze się już za kierownikowanie.Jedyne co jeszcze robi to adaptacje.Jest już sobie na emeryturze a dla mnie robi wyjątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 30.07.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Proszę o pomoc. Szukam namiaru na kogoś kto: - świadczy usługi transportowe, - ma ciężarówkę z HDS, - zrobi kurs i przewiezie około 7 palet materiałów z okolic Nowego Sącza do Wieliczki. - zrobi to w jakiejś rozsądnej cenie bez faktury, - zrobi to jakoś teraz (wtorek lub środa) To samo dałem na grupie Krakowskiej - mam nadzieję, że nikt mnie nie okrzyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 30.07.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Ja robię to samo co edit-blondi. Też mam w projekcie terive. Mój kierownik budowy powiedział że wystarczy tą zmianę wpisać w dzienniku budowy. Właśnie siedzi teraz biedaczek i liczy ten nowy strop Kier Bud bierze dodatkową kasę za taki bajer jak przeliczenie tego stropu czy to kwestia ugadania się ?? jakiego masz kierownika budowy bo akurat to mam jednego zaklepanego, ale niewykluczone że może to być inny. a jak zrobiłeś już swój strop to pochwal sieile kasy kosztował i jaka powierzchnia tak orientacyjnie żebym wiedział. u mnie nikt nic nie przeliczał. Kierbud narysował na kartce majstrowi nowe belki (bo była zmiana). Majster sam dokładnie wiedziała jak ma zazbroić strop betonowy. Skonsultowali to z KB i zrobili. Nikt nic nie liczył. To na pewno zależy od wykonawcy. Jesli jest na tyle doświadczony to zrobi to bez problemu. Ja poprostu powiedziałam, że ma być betonowy i juz. Przed zalaniem kiero podjechała i sprawdził zbrojenie i to wszystko. U mnie strop był dość duży bo powierzchnia parteru to jakieś 125m2 a po zewnętrzenej to jeszcze wiecej, plus trzy balkony, wieńce, grubaśny słup przy podcieniu i 2 słupy w środku więc wyszło 31m3 betonu. jesli chodzi o stal to nie wiem bo na początku budowy kupiłam całość, więc nie wiem ile poszło do stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 30.07.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 u mnie nikt nic nie przeliczał. Kierbud narysował na kartce majstrowi nowe belki (bo była zmiana). Majster sam dokładnie wiedziała jak ma zazbroić strop betonowy. Skonsultowali to z KB i zrobili. Nikt nic nie liczył. To na pewno zależy od wykonawcy. Jesli jest na tyle doświadczony to zrobi to bez problemu. Ja poprostu powiedziałam, że ma być betonowy i juz. Przed zalaniem kiero podjechała i sprawdził zbrojenie i to wszystko. Masz bardziej wyluzowanego kierbuda Mój jest zasadniczy w takich sprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 30.07.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 u mnie nikt nic nie przeliczał. Kierbud narysował na kartce majstrowi nowe belki (bo była zmiana). Majster sam dokładnie wiedziała jak ma zazbroić strop betonowy. Skonsultowali to z KB i zrobili. Nikt nic nie liczył. To na pewno zależy od wykonawcy. Jesli jest na tyle doświadczony to zrobi to bez problemu. Ja poprostu powiedziałam, że ma być betonowy i juz. Przed zalaniem kiero podjechała i sprawdził zbrojenie i to wszystko. czyli można i tak ważne żeby było dobrze zrobione. czyli tez będę atakował kierbuda żeby mi coś tego typu zrobił policzył albo może i bez liczenia. mam strop jakieś 80 m2 więc za bardzo nie ma sięo co bać chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 30.07.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 jakby komuś były potrzebne na budowę płytki chodnikowe to spółdzielnia Piaski Nowe sprzedaje po okazyjnej chyba cenie bo 1zł/sztukę.wymiar 50x50cm i waga coś z 30kg jest co podnieść a jak trzeba to podnieść ze 100 razy to tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus73 31.07.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 jakby komuś były potrzebne na budowę płytki chodnikowe to spółdzielnia Piaski Nowe sprzedaje po okazyjnej chyba cenie bo 1zł/sztukę. wymiar 50x50cm i waga coś z 30kg jest co podnieść a jak trzeba to podnieść ze 100 razy to tym bardziej. Skorzystalem z Twojej podpowiedzi - dzieki !!!! Od siebie dodam ze troche jeszcze tego maja, gorsza sprawa z ta waga... plytki waza od 40 do 50 kg !!!! Sa roznej grubosci i nawet wielkosci, ale za taka cene warto brac. Ja dzis "przerzucilem" ok. 5 ton i teraz ledwo zyje...a wszystko to transportowalem seicento z przyczepka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markoebelo 31.07.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Ja równiez zakupiłem troszke płytek Czy znacie może jakieś namiary na transport HDS ? Dzięki za informacje dt płytek chodnikowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 31.07.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Skorzystalem z Twojej podpowiedzi - dzieki !!!! Od siebie dodam ze troche jeszcze tego maja, gorsza sprawa z ta waga... plytki waza od 40 do 50 kg !!!! Sa roznej grubosci i nawet wielkosci, ale za taka cene warto brac. Ja dzis "przerzucilem" ok. 5 ton i teraz ledwo zyje...a wszystko to transportowalem seicento z przyczepka mi się wydawało że są takiej samej wielkości i grubości, fakt na niektórych jakieś resztki ziemi i betonu cienkiego są, ale raczej są czyste. tak czy inaczej 5 ton to jest trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus73 01.08.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witam amatorów garaży Ja kupiłem tu: http://www.transtal.com/ Pozdrawiam, No i kupiłem w TRANSTAL-u, cena ok, obsługa ok, niestety garaż całkowicie nie trzymający wymiarów !!!! Ja rozumiem małą różnicę, ale jeśli wynosi ona kilkanaście centymetrów na ścianie, to już porażka... Efekt tego mam taki, że część garażu "wystaje" mi za obrys płyty...A płyta była przygotowana z zapasem kilkunastocentymetrowym !!!! Całe szczęście że ten garaż ma służyć jako mały magazyn. Nie odradzam korzystania z usług tej firmy, ale potencjalnych kupców uczulam na zwrócenie uwagi na wymiary zakupionych garaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof.mk 01.08.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witam amatorów garaży Ja kupiłem tu: http://www.transtal.com/ Pozdrawiam, No i kupiłem w TRANSTAL-u, cena ok, obsługa ok, niestety garaż całkowicie nie trzymający wymiarów !!!! Ja rozumiem małą różnicę, ale jeśli wynosi ona kilkanaście centymetrów na ścianie, to już porażka... Efekt tego mam taki, że część garażu "wystaje" mi za obrys płyty...A płyta była przygotowana z zapasem kilkunastocentymetrowym !!!! Całe szczęście że ten garaż ma służyć jako mały magazyn. Nie odradzam korzystania z usług tej firmy, ale potencjalnych kupców uczulam na zwrócenie uwagi na wymiary zakupionych garaży. Witam,właśnie zamówiłem dzisaiaj u nich garaż zobaczymy co przywiozą na szczęście stawiam go narazie na płytkach bo ma służyć jako magazyn na budowie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof.mk 01.08.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Mam małe pytanko , czy moze ktos z was brał beton z Marszowic . Mam dylemat czy brac z Marszowic czy może z Dobczyć , w Marszowicach jest tańszy o 5 zł. niewiem jak u nich jest z jakością betonu. Bo z tego co zauwarzyłem to raczej Dobczyce worzą do Wieliczki i okolic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 01.08.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Brałem z Marszowic ze dwa razy. Co do jakości to nie wiem Nie robiłem próbek. Zamawiałem B20, mam deklarację że to B20, ale ile tych "B" było to nikt nie wie. Myślę że ważna jest też terminowość, a na Marszowicach się nie zawiodłem. Ludzie w betoniarni w Dobczycach też byli dosyć fajni. Pamiętam jak kiedyś były kłopoty i na beton czekało się około tygodnia, to taka miła pani z Dobczyc bardzo starała się pomóc i znaleźć jakiś wolny termin. Według mnie jedni i drudzy są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajacy 01.08.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 My bralismy z Dobczyc i nie było problemu. Jak tylko wcześniej zamówisz to przyjerzdżają prawie że punktualnie , no tylko ok godzinki poślizgu ale to i tak dobrze. Mili i i rzetelni ludzie bo jak mieli opoźnienie to sami dzwonili że sie spóźnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts