Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kajacy

U mnie kanalizę pod chudziakiem robił pan Madej (507374885).

Umówiłem się z nim z dnia na dzień. W piątek wiedziałem, że w poniedziałek muszę mieć kanalizę bo we wtorek przyjeżdża beton. No i zgodził się.

Wydaje się że zrobił porządnie. Robił z tych pomarańczowych rur.

Wkładał uszczelki. Przeprowadził od razu rurę na doprowadzenie wody. Zrobił mi kanał teletechniczny (taka rura na druty do bramy itp.).

Witam amatorów garaży :)

Ja kupiłem tu: http://www.transtal.com/

Pozdrawiam,

No i kupiłem w TRANSTAL-u, cena ok, obsługa ok, niestety garaż całkowicie nie trzymający wymiarów !!!! Ja rozumiem małą różnicę, ale jeśli wynosi ona kilkanaście centymetrów na ścianie, to już porażka... Efekt tego mam taki, że część garażu "wystaje" mi za obrys płyty...A płyta była przygotowana z zapasem kilkunastocentymetrowym !!!! Całe szczęście że ten garaż ma służyć jako mały magazyn.

Nie odradzam korzystania z usług tej firmy, ale potencjalnych kupców uczulam na zwrócenie uwagi na wymiary zakupionych garaży.

Witam,właśnie zamówiłem dzisaiaj u nich garaż zobaczymy co przywiozą na szczęście stawiam go narazie na płytkach bo ma służyć jako magazyn na budowie.

pozdrawiam

Zwroc koniecznie uwage jak Ci zmontuja, czy blacha nie ma ... dziur !!!! Ja dzis wlasnie takowe odkrylem w dachu i juz zlozylem reklamacje, beda mi wymieniac...

Co do betonu z Marszowic też brałem od nich, co prawda tylko 3 kubiki, bo pod plyte garazowa, ale jestem zadowolony.

kajacy

U mnie kanalizę pod chudziakiem robił pan Madej (507374885).

Umówiłem się z nim z dnia na dzień. W piątek wiedziałem, że w poniedziałek muszę mieć kanalizę bo we wtorek przyjeżdża beton. No i zgodził się.

Wydaje się że zrobił porządnie. Robił z tych pomarańczowych rur.

Wkładał uszczelki. Przeprowadził od razu rurę na doprowadzenie wody. Zrobił mi kanał teletechniczny (taka rura na druty do bramy itp.).

A u mnie rozprowadził majster, który buduje. Zrobił to raczej dobrze bo hydraulik, który ma robić instalacje oglądał i nienarzekał. No i nie musiałam dodatkowo płacić. :wink:

OGC a czy ten Madej to nie jest czasem ze Sułkowa?

jakby komuś były potrzebne na budowę płytki chodnikowe to spółdzielnia Piaski Nowe sprzedaje po okazyjnej chyba cenie bo 1zł/sztukę.

wymiar 50x50cm i waga coś z 30kg jest co podnieść a jak trzeba to podnieść ze 100 razy to tym bardziej.

Skorzystalem z Twojej podpowiedzi - dzieki !!!!

Od siebie dodam ze troche jeszcze tego maja, gorsza sprawa z ta waga... plytki waza od 40 do 50 kg !!!! Sa roznej grubosci i nawet wielkosci, ale za taka cene warto brac. Ja dzis "przerzucilem" ok. 5 ton i teraz ledwo zyje...a wszystko to transportowalem seicento z przyczepka :lol:

Czy można prosic namiar na ta spółdzielnie ,telefon lub adres chyba kupie żeby garaż na nich ustawić.

jakby komuś były potrzebne na budowę płytki chodnikowe to spółdzielnia Piaski Nowe sprzedaje po okazyjnej chyba cenie bo 1zł/sztukę.

wymiar 50x50cm i waga coś z 30kg jest co podnieść a jak trzeba to podnieść ze 100 razy to tym bardziej.

Skorzystalem z Twojej podpowiedzi - dzieki !!!!

Od siebie dodam ze troche jeszcze tego maja, gorsza sprawa z ta waga... plytki waza od 40 do 50 kg !!!! Sa roznej grubosci i nawet wielkosci, ale za taka cene warto brac. Ja dzis "przerzucilem" ok. 5 ton i teraz ledwo zyje...a wszystko to transportowalem seicento z przyczepka :lol:

Czy można prosic namiar na ta spółdzielnie ,telefon lub adres chyba kupie żeby garaż na nich ustawić.

Prosze bardzo:

SM Piaski Nowe, ul. Podedworze 20

tel. 012 658 07 11, p. Rydlewicz

Zwroc koniecznie uwage jak Ci zmontuja, czy blacha nie ma ... dziur !!!! Ja dzis wlasnie takowe odkrylem w dachu i juz zlozylem reklamacje, beda mi wymieniac.

a odnośnie garażu to jeszcze mam pytanie do właścicieli garażu z Transtalu

zastanawiam się nad tą firmą lub macko-stal , http://www.macko-stal.pl

w macko jest napisanme że:

W swojej ofercie przedstawiamy garaż standardowy.

wymiary 3m x 5m

wysokość garażu 2,15 m z przodu.

spadem do tyłu na 1,90 m.

wysokość światła wjazdu 2 m.

szerokość światła wjazdu 3 m.

szkielet wykonany jest z konstrukcji stalowej.

konstrukcja stalowa boków i tyłu wykonana jest z kątownika o wymiarach 40x40 mm.

poprzeczki dachowe wykonane są z ceownika o wymiarach 60x40 lub 50x50 mm.

cały szkielet garażu obity jest blachą.

w standardzie garaż posiada bramę dwuskrzydłową, która wyposażona jest w zamek i dwa uchwyty na kłódkę.

jakie są wymiary w transtalowym garażu tych elementów, które pogrubiłem

bo reszta to chyba jest taka sama.

Zwroc koniecznie uwage jak Ci zmontuja, czy blacha nie ma ... dziur !!!! Ja dzis wlasnie takowe odkrylem w dachu i juz zlozylem reklamacje, beda mi wymieniac.

wymiary 3m x 5m

wysokość garażu 2,15 m z przodu.

spadem do tyłu na 1,90 m.

wysokość światła wjazdu 2 m.

szerokość światła wjazdu 3 m.

szkielet wykonany jest z konstrukcji stalowej.

konstrukcja stalowa boków i tyłu wykonana jest z kątownika o wymiarach 40x40 mm.

poprzeczki dachowe wykonane są z ceownika o wymiarach 60x40 lub 50x50 mm.

cały szkielet garażu obity jest blachą.

w standardzie garaż posiada bramę dwuskrzydłową, która wyposażona jest w zamek i dwa uchwyty na kłódkę.

W sumie to nie znalazlem tych informacji na stronie TRANSTALu, ale zmierze to jutro badz w piatek i podam wymiary, no chyba ze ktos inny mnie uprzedzi ;)

wymiary 3m x 5m wysokość garażu 2,15 m z przodu. spadem do tyłu na 1,90 m. wysokość światła wjazdu 2 m. szerokość światła wjazdu 3 m. szkielet wykonany jest z konstrukcji stalowej. konstrukcja stalowa boków i tyłu wykonana jest z kątownika o wymiarach 40x40 mm. poprzeczki dachowe wykonane są z ceownika o wymiarach 60x40 lub 50x50 mm.

cały szkielet garażu obity jest blachą. w standardzie garaż posiada bramę dwuskrzydłową, która wyposażona jest w zamek i dwa uchwyty na kłódkę.

jużze względu na ten ocynk na poprzeczkach dachowych bardziej się go opłaca brać wiadomo będzie żywotniejszy

W sumie to nie znalazlem tych informacji na stronie TRANSTALu, ale zmierze to jutro badz w piatek i podam wymiary, no chyba ze ktos inny mnie uprzedzi ;)

a jeszcze dodam że w macko kosztuje garaż 3x5m - 1400 zł

no i znalazłem maila od nich poufny chyba nie jest:

Nasze garaże wykonywane są z konstrukcji stalowej, która jest malowana poprzeczki dachowe są ocynkowane .Do wykonania konstrukcji stosujemy kątownik 35-40 zimnogięty o grubości 2,5-3,0mm, natomiast łaty dachowe wykonane są z ceownika 60x40 ocynkowane o grubości 3,0mm.

Całość konstrukcji pokryta jest blachą ocynkowaną ogniowo obustronnie na gorąco i jest to materiał w pierwszym gatunku.Blacha jest trapezowa.

Na pierwszy rzut oka, wyglada ze sa to takie same garaze, nawet cene maja podobna (TRANSTAL 1390 zl). Ale ogolnie rzecz biorac nadaja sie tylko jako "prowizorka" na czas budowy. Dzisiaj "moj majster" jak go zobaczyl to okreslil go jednym slowem "dziadostwo" :lol: ale ja i tak sie ciesze ze wreszcie cos na tej dzialce stoi :evil:

Na pierwszy rzut oka, wyglada ze sa to takie same garaze, nawet cene maja podobna (TRANSTAL 1390 zl). Ale ogolnie rzecz biorac nadaja sie tylko jako "prowizorka" na czas budowy. Dzisiaj "moj majster" jak go zobaczyl to okreslil go jednym slowem "dziadostwo" :lol: ale ja i tak sie ciesze ze wreszcie cos na tej dzialce stoi :evil:

dziadostwo to mało powiedziane widziałem u kolegi i wiem o czym mówię, ale niestety nie ma wyboru bo muszę mieć jakiś skład na działce na duperela i jakiś muszę kupić.

Zgadza się. Odwoziłem go po robocie do domu. Znasz człeka ?

Osobiście nie, do niedawna był i niedługo znów będzie prawie moim sąsiadem. Buduję sie jakieś 200m niżej w stronę Niepołomic.

Słyszałam tylko opinie, że jest bardzo drogi. Sąsiadka chciała robić ogrzewanie w całym domu i jak sypnął ceną (zaznaczając, że to tak po sąsiedzku liczy) to mało nie padła. Koniec końców wzięła kogoś innego i zrobiła prawie o połowę taniej.

A tak z ciekawości pytałaeś ile bierze, za punkt przy robieniu ogrzewania lub wody?

Zgadza się. Odwoziłem go po robocie do domu. Znasz człeka ?

a ile kosztuje wogóle taka przyjemność jak rozprowadzenie kanalizacji w fundamentach ??

dzwoniłem przed chwilą do betoniarni w Dobczycach i Marszowicach.

Beton z pompą do Raciborska mówiłem że około 20m3:

b15 - 230 - Marszowice, 250 - Dobczyce

b20 - 240 - Marszowice, 265 - Dobczyce

do tych cen należy doliczyć jeszcze vat - 22%

A jest ponoć betoniarnia w Brzegach tam koło Kokotowa. Zaopatrywał się tam ktoś ?

lbryndal

Moje koszty kanalizy pod chudziakiem to:

550 zł robota

850 zł materiały

Mieli trochę do roboty bo np. przepusty to i owszem miałem zrobione w fundamencie ale jakoś nie przypasowały :wink: no i musieli kuć.

Zajęło im to taką dobrą dniówkę no i byli we dwie osoby (przynajmniej na początku bo potem zostawiłem ich na budowie).

A jak dużo tej kanalizacji było ? Hmmm ...

Trudno mi określić bo tego nie mierzyłem.

Poszły rury do kuchni do łazienki do gospodarczego do garażu no i odpływ na zewnątrz. Dodatkowo puścił mi już rurę na zimną wodę i rurę na kanał teletechniczny.

Pewnie to drogo trochę, ale miałem nóż na gardle. Na wtorek już zamówiony beton i w poniedziałek musiałem tą kanalizę mieć. Więc nie wybrzydzałem i ich brałem.

edit-blondi

Nie wiem ile p.Madej chce za punkt.

Co do przyłącza to z tego co wiem to on też to robi i ma potrzebne uprawnienia. Ale skoro wiesz że drożyzna u niego to szukaj dalej.

Mam prośbę - jak znajdziesz jakiegoś ciekawego wykonawcę to pochwal się - może też skorzystamy.

informacja

Może ktoś skorzysta.

Gdyby ktoś poszukiwał cegły pełnej to spróbujcie zadzwonić do Tarnowa do firmy CegBud (014 6251433). W Krakowie, Wieliczce i okolicach nie trafiłem cegły tańszej niż za 1.5 brutto za szt. Ta z CegBudu już z transportem do Wieliczki wyszła 1.3 brutto. Na kilku tysiącach szt już wychodzi jakaś różnica.

Znalazłem jeszcze cegielnię w Gaboniu (koło Starego Sącza): Zakład Ceramiki Budowlanej Kazimierz i Roman Stypuła, Marian Dąb Gaboń 16, 33-388 Gołkowice Tel./fax 0-18 446-34-51 Tel. dom. 0-18 547-36-14 Tel. kom. 606-271-070.

Tutaj mają cegłę pełną 15 po 0,95 zł brutto.

Problemem jest jednak transport. Trzeba przeliczyć jaka wyjdzie cena cegły z transportem.

byłem dzisiaj tu i tam i:

koło przyszłej autostrady w Zakrzowie, gdzie będzie ona przecinała drogę Wieliczka - Niepołomice buduje się domek (teraz robią dach taki 4 spadowy) wpadłem tam na chwilkę zapytać ludzi którzy tam pracują ile biorą za robotę.

Był tam taki dość młody koleś, którego przedstawiono mi jako murarza (coś koło 30) i oprócz niego inni jeszcze kolesie, z których inny (gość coś koło 50) został przedstawiony jako cieśla i dekarz w jednym.

Murarz powiedział że mój domek wymuruje za 18 000zł, wymuruje czyli parter ściany, strop, i ściany na górze oraz ścianki działowe,

a cieśla i dekarz w jednym powiedział że bierze 55/m2.

Jak ktoś chce to podeślę namiar. Są to bynajmniej ludzie z miejscowości Osieczany koło Myślenic. Może byłem u kogoś z Was na budowie bo w sumie nie wiem u kogo byłem.

stal i deski

byłem w 3 składach

MAXBUD w Sierakowie: fi 12 - 2300 brutto, fi 6 - 2800 brutto bo stara dostawa, deski 530 netto za kubik,

skład SOWA w Gorzkowie chyba nie przesłyszałem się ale fi12 - 3600, fi6 - 2900 brutto, a deski 490 netto,

i jeszcze byłem w Byszycach na składzie gdzieś zapodziałem wizytówkę ale fi12 była chyba po 2800 brutto a fi6 nie pamiętam, deski po 500 netto

Witam wszystkich budujacych:-)

Chcialem sie przywitac gdyz wlasnie zaczynam ta "zabawe" w budowniczego.

Miejsce: Sygneczow.

Jestem na etapie papierkow: czy mozecie polecic projektantow ktorzy zrobia adaptacje z projektu typowego (wraz z cenami ktore sobie zycza bo juz na samym poczatku przekonalem sie ze rozpietosc moze byc kolosalna)?

Z tego co sie dowiedzialem w urzedzie to niezbedne bedzie w moim przypadku wykonania projektu zjazdu z drogi gminnej, notabene bedacej kawalkiem laki wytyczonej w podzialu dzialek (droga dojazdowa do 2 dzialek). dla mnie paranoja i dodatkowo jeden z projektantow dowiedzialem sie ze taki projekt zjazdu z nie istniejacej drogi koszuje u niego 600zl:-)