Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Z przyjemnością dołączę do Szanownego Grona Sąsiadów:) Domek stoi sobie w Sułkowie, własnie robimy wszelkie instalacje a od poniedziałku mają zacząć ocieplanie na zewnątrz budynku. Mam jednak problem ze znalezieniem kogoś od instalacji kominków z p.w. Zauwazylam że wszelkie apele pozostają bez odpowiedzi, mam nadzieje ze teraz będzie inaczej;)

Pozdrawiam

Witam

Z przyjemnością dołączę do Szanownego Grona Sąsiadów:) Domek stoi sobie w Sułkowie, własnie robimy wszelkie instalacje a od poniedziałku mają zacząć ocieplanie na zewnątrz budynku. Mam jednak problem ze znalezieniem kogoś od instalacji kominków z p.w. Zauwazylam że wszelkie apele pozostają bez odpowiedzi, mam nadzieje ze teraz będzie inaczej;)

Pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie bo długiej przerwie. Dzięki pomocy ze strony rodziców doszliśmy do etapu przed wylewkimi. Sam nie dałbym rady, ze względu na brak czasu, sie tym zająć. Tynki gipsowe Knaufa płciłem 25 zł od m2. Dużo troche, ale jakościowo dobre. Tylko przy tej pogodzie schnąć nie chcą. Bardzo zaciekawiła mnie oferta wylewkarza. Samą papa pod wylewkę wyceniał na ... 37 zł za m2! Z tego co ustaliłem - 1 osobie z zagruntowaniem ma to zająć 3 dni. Z tych 37 zł jakies 12 to koszt materiału (najtańsza papa + butla gazu + dysperbit). Więc reszta to cena roboty. Za 130 m powinno byc jakies 1080 zł dniówki. Przy takich zarobkach po jakimś czasie można pomyśleć o kupinie helikoptera, żeby szybciej dojeżdżać do nowych klientów :D Nie będę pisał ile chciał za styropian i szlichtę bo cenowo w ten sposób przekroczył kwotę jaką zapłaciłem za zbudowanie całego stanu surowego otwartego...

Zotka - też zaczynam się interesowac powoli kominkami. Moze razem cos znajdziemy? Poza tym, jak masz rozwiązaną wylewkę pod kominkiem? Czy zamiast styropianu w tym miejscu masz jednolitą płytę czy coś dozbrajaliście?Jeśli masz budowę w Sułkowie to jesteśmy prawie sąsiadami :D i dzieli nasz droga na Gdów

Oprócz tego rozglądam się za bramami garażowymi, tylko że dość szerokimi bo na 5m. czy ktoś z Was ma tak szeroką bramę i ma jakieś doświadczenia?

Kolejna sprawa - zachęcam do rozważenia dodatkowego kosztu. Kolega polecił mi GWC (gruntowy wymiennik ciepła) - rura fi 200 wkopana 1.5m pod ziemią która wchodzi do domu. Przy odpowiedniej długości moze dostarczyc ok 0 stopni przy -22 na zewnątrz i + 18 przy + 29 na zewnątrz w lecie. Taka klimatyzacja + ogrzewanie tyle że bezobsługowe i robi się raz na zawsze.

Jeśli ktoś sie tym zainteresuje prosze o sygnał, to moze razem coś wymyślimy i zaprojektujemy. Ja zostawiłem sobie na poczet tego 1 wolny kanał wentylacyjny w salonie.

I proste pytanie do tych co mają to za sobą. Mieszkam teraz w bloku i wychowałem sie na stalowych futrynach (takich do mają belkę na dole i trzeba ja zalać wylewką.

Jak to jest z tym drewnianymi ościeżnicami? Ponoć robi sie to po wylewce więc dolnej belki nie ma. Jesli nie ma dolnej belki, to nie ma sztywnej ramy.

Przy montazu takiej futryny na kotwach i piance musi sie coś zwichworać jaki pianka pracuje i potem będzie krzywizna. Jak to się osadza żeby sie nie zwichowało przy pęcznieniu pianki?

Pozdrawiam budujących Sąsaidów !

Teraz się czeka około miesiąca

Hej,

Wlaśnie jutro z Niureczką (moją żoną notabene :)) wybieramy się do starostwa w Wieliczce aby złożyć wszystkie dokumenty. Teraz będziemy musieli się uzbroić się w cierpliwość.

Równolegle będziemy chcieli się dogadać z miejscowym zarządcą wodociągów w sprawie przyłącza wody i umieszczenia licznika prowizorycznie w studzience na czas budowy. Zobaczymy co z tego wyniknie. Jednocześnie chce poznać miejscowe składy budowlane. Powoli przychodzi czas na rozglądanie się za materiałami.

Z tego co wiem pod kominkiem bedzie sam beton, o dodatkowym zbrojeniu narazie nic nie wiem, bo właściwe wylewki jeszcze przed nami.

Pod koniec miesiąca wchodzą gostki od tynków gipsowych i tak się zastanawiam, bo skoro Ty robiłes wcześniej i nie chcą schnąć, to jak nam wyschną :o A nic, wietrzyć bedziemy, deczko grzać i może jakoś to będzie.

Co do bram garażowych...mamy garaż na 2 samochody więc brama duża, z lamelek, sterowana elektrycznie.Jak to sie sprawdza w codziennym uzytkowaniu nie wiemy,z wiadomych względów :wink: Jak na razie ok.

witam,

na szczescie (choc troche to trwalo) udalo mi sie zebrac wszelkie dokumenty i wniosek o PnB zlozony. szkoda ze sie nie wyrobilem z rozpoczesciem przed zima no ale plany nie zawsze sie sprawdzaja. planuje zaraz po zimie rozpoczac a aby to zrobic niezbedny jest KIEROWNIK BUDOWY:-) bylo kilka tematow na ten temat jednak namiary 'rozeszly' sie po privach. Czy moglbym prosic szanowna grupe o namiary na kierownikow ktorych mozecie polecic? dobrze byloby rowniez poznac cene na jaka powininem sie nastawic.

z gory dzieki

Witam

Pozdrawiam

Witam krajankę

:D

Zotka ja też buduję się w Sułkowie przy drodze do Niepołomic :)

a Ty gdzie dokładnie masz swój domek jeśli można wiedzieć.

KKrzysiek myślałam, że już nam gdzieś zaginąłeś, ale widzę, że u Ciebie pomalutku do przodu.

U mnie tez robota jakoś leci, ale ostatnio tynkarze mnie zwodzą i co zadzwonię to odkładają robotę o tydzień a tu zima za pasem, ale mam nadzieję, że w końcu zaczną i uda się przed mrozami bo nie mam ani ogrzewania ani okien.

U mnie wylewki będzie robić ta sama ekipa co tynki, a pod kominkiem to też planuje pominąć styropian i to powinno wystarczyć.

:wink:

Zotka - uczciwie ostrzegam, ze moje tynki gipsowe sprzed kilku tygodni sa dalej wilgotne - powiem wprost - od pólnocnej strolny mam krople wody na suficie. Ale ide na całość i wtym roku jeszcz rzuce się na wylewki. Grzania też oczywiście nie mam tylko chiński piecyk za 200 zł, który bardziej robi atmosfere niż grzeje, więc boje sie mrozów. Wczoraj kupiłem za 400 narzewnice gazową na butlę. Chociaż znajsłabszy model to przynajmniej cokolwiek pomaga. W końcu ma dawać 15 kW przy koszcie gazu jak wyliczyłem ok 5 zł na godzinę. Brama garażowa też ma byc u mnie na 2 auta. Juz chyba wybrałem Normstahla G60 2250 x 5000.

edit-blondi - zniknąłem, ale już wracam na forum. To kwestia nadmiaru zajęć które musze opanować. Jak chodzi o kominek to realnie rozważam pominięcie wylewki wogóle. Oszaluje to dechami i będzie takie puste korytko. Przyjdzie magik od kominków kidyś to powie co i jak z umocnieniami i miejscem doprowadzenia rury powietrznej fi 160. Wtedy zrobie sam jakies 2 taczki betonu i zaleje tak jak bedzie trzeba + jakaś siatka stalowa dla pewności

Pozdrawiam

Krzysiek